Οκτώ ξεχωριστά el clasico (vids)

Η προϊστορία της Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης έχει αφήσει χαραγμένες στη μνήμη αρκετές αναμετρήσεις, είτε για αγωνιστικούς λόγους, είτε (συνήθως) για εξωαγωνιστικούς. Επιλέξαμε και σας παραθέτουμε την ιστορίαοκτώ ξεχωριστών συναντήσεων που γράφτηκαν στο βιβλίο του el clasico...

Οκτώ ξεχωριστά el clasico (vids)

1973-74 Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 0-5

Ο Γιόχαν Κρόιφ είχε μόλις πάρει την άδεια να αγωνιστεί με τα χρώματα της Μπαρτσελόνα, η οποία είχε αρχίσει άσχημα στο πρωτάθλημα. Ο "ιπτάμενος Ολλανδός", όμως, έδειξε τα προσόντα του μέσα στην "καρδιά" του αντιπάλου, στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου", και με μία εκπληκτική εμφάνιση, βοήθησε τα μέγιστα ώστε η Μπαρτσελόνα να συντρίψει τη Ρεάλ, στην μεγαλύτερη εντός έδρας ήττα της. Στο δεύτερο γκολ, ο Κρόιφ πήρε τη μπάλα πίσω από το κέντρο και αφού πέρασε όποιον βρήκε, νίκησε τον Μαριάνο Γκαρθία Ρεμόν, τον πρώην τεχνικό των Μαδριλένων. Η Μπαρτσελόνα εξασφάλισε το πρωτάθλημα πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος της σεζόν, μετά από 14 χρόνια.

Στιγμιότυπα από την αναμέτρηση


1984-85: Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 0-3

Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια ο τίτλος κατέληγε στην Βασκονία (δύο η Σοσιεδάδ, δύο η Μπιλμπάο). Το παιχνίδι εκτός από γόητρο είχε και βαθμολογική σημασία. Η Μπαρτσελόνα, με τον Τέρι Βέναμπλς στον πάγκο και τον Σκοτσέζο Στιβ Αρτσιμπαλντ μπροστά, δημιουργούσε το "αγγλικό" μοντέλο (αργότερα προστέθηκαν οι Γκάρι Λίνεκερ και Μαρκ Χιουζ). Ο "Αρτσιγκολ" βρέθηκε σε εξαιρετική μέρα, σημειώνοντας ένα γκολ και δημιουργώντας δύο σε ακόμα μία μεγάλη νίκη της Μπαρτσελόνα, που κατέκτησε τον τίτλο. Η Ρεάλ αντεπιτέθηκε και πήρε τα επόμενα πέντε πρωταθλήματα.


1993-94: Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης 5-0

Η Μπαρτσελόνα βρισκόταν για τέταρτη συνεχή χρονιά σε τροχιά τίτλου. Ο αγώνας κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης έμοιαζε εύκολος, αφού η ομάδα του Γιόχαν Κρόιφ ήταν ακατάβλητη. Εξάλλου, είχαν ήδη αποκτήσει το προσωνύμιο "galacticos", το οποίο αργότερα αποδόθηκε στους Μαδριλένους. Με έναν εξαιρετικό Ρομάριο να σημειώνει τρία γκολ, οι "μπλαουγκράνα" επιβλήθηκαν με 5-0 των "μερέγκες" και σε συνδυασμό με το χαμένο πέναλτι στο τελευταίο λεπτό του Μίροσλαβ Τζούκιτς στον αγώνα της Κορούνια κόντρα στη Βαλένθια την τελευταία αγωνιστική, η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Στιγμιότυπα από την αναμέτρηση


1994-95: Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 5-0

Η εκδίκηση δεν άργησε και την αμέσως επόμενη σεζόν, η Ρεάλ Μαδρίτης, με ηγέτη τον Ιβάν Ζαμοράνο, συνέτριψε την Μπαρτσελόνα με 5-0. Οι "μερέγκες", σαφώς ανώτεροι από τους αντιπάλους τους, δεν άφησαν κανένα περιθώριο, με τρία γκολ του Χιλιανού επιθετικού, ένα του Εμίλιο Αμαβίσκα και ένα του μετέπειτα… "κόκκινου πανιού" των Καστιγιάνων λόγω της μετακίνησής του στην Καταλονία, Λουίς Ενρίκε. Η Ρεάλ τερμάτισε πρώτη στο πρωτάθλημα μπροστά από την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια.

Στιγμιότυπα από την αναμέτρηση


2002-2003: Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης 1-1

Την πρώτη σεζόν την είχε γλιτώσει λόγω τραυματισμού. Την επόμενη, όμως, δεν τα κατάφερε. Ο Λουίς Φίγκο... αναγκάστηκε να δώσει το "παρών" στο"Καμπ Νόου" για να αντιμετωπίσειμε τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης την Μπαρτσελόνα, την πρώην ομάδα του. Οπως ήταν φυσιολογικό, οι αντιδράσεις πολλές και γενικευμένες. Ολες είχαν τον ίδιο στόχο, τον Πορτογάλο μεσοεπιθετικό. Οπως ίδιο στόχο είχαν και τα χιλιάδες αντικείμενα κάθε είδους που εκτοξεύχθηκαν προς αυτόν. Και όταν λέμε κάθε είδους, εννοούμε μπουκάλια ουίσκικαι μια... γουρουνοκεφαλή. Οσο για το τελικό σκορ, ισοπαλία 1-1, χωρίς ιδιαίτερη σημασία, αφού το παιχνίδι διεξήχθη τον Νοέμβριο και το πρωτάθλημα είχε δρόμο μπροστά του.

Στιγμιότυπα από την αναμέτρηση


2005-2006: Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 0-3

Η Μπαρτσελόνα βρίσκεται στα πάνω της, εν αντιθέσει με την Ρεάλ Μαδρίτης και ταξιδεύει στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου" με την ψυχολογία υπέρ της. Μόλις στο 14ο λεπτό ο Σαμουέλ Ετό ανοίγει το σκορ και τα πράγματα δείχνουν εύκολα, αφού οι "μερέγκες" δεν βρίσκονται σε καλή μέρα. Στο 59', ο Ροναλντίνιο κάνει ένα εκπληκτικό σλάλομ από το κέντρο του γηπέδου και φτάνει μέχρι τον Κασίγιας τον οποίο και νικά. Είκοσι λεπτά αργότερα, ο Βραζιλιάνος επαναλαμβάνει αυτήν την προσπάθεια και επιτυγχάνει και πάλι. Μία από τις πιο εφιαλτικές βραδιές της Ρεάλ, μία από τις πιο ένδοξες της Μπαρτσελόνα. Επιστάγασμα, το χειροκρότημα του κοινού κατά την αλλαγή του Ροναλντίνιο, πρώτη φορά που χειροκροτείται παίκτης των Καταλανών στη Μαδρίτη μετά τον Μαραντόνα.

Στιγμιότυπα από την αναμέτρηση


2006-2007: Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης 3-3

Η Μπαρτσελόνα υποδέχεται την Ρεάλ Μαδρίτης στο "Καμπ Νόου" και μπορεί η μάχη του τίτλου να μην είχε "φουντώσει" ακόμα, ωστόσο ο νικητής θα αποκτούσε ένα προβάδισμα. Το πρώτο μισάωρο του αγώνα ήταν ένα από τα καλύτερα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, αφού σημειώθηκαν τέσσερα γκολ και χάθηκαν και πάρα πολλές ευκαιρίες. Λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου αποβλήθηκε ο Ολεγκέρ Πρέσας και η πλάστιγγα έγειρε προς τους Μαδριλένους, που προηγήθηκαν στο δεύτερο μέρος με τον Σέρχιο Ράμος, αλλά στις καθυστερήσεις ο Λιονέλ Μέσι, ο πρωταγωνιστής του αγώνα, σημείωσε το τρίτο του γκολ και ισοφάρισε στο τελικό 3-3, που άφησε και τις δύο πλευρές ικανοποιημένες.

Στιγμιότυπα από την αναμέτρηση


(link:197943)2007-08: Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 4-1(/link)

Το ντέρμπι είχε αρχίσει από πριν. Οι παίκτες της Μπαρτσελόνα, όπως επιτάσσει το έθιμο, έπρεπε να κάνουν έναν pasillo για τους πρωταθλητές της Ρεάλ Μαδρίτης, έναν διάδρομο όπου οι Καταλανοί θα χειροκροτούσαν τους αντιπάλους τους. Ο εξωαγωνιστικός θρίαμβος των "μερέγκες" συνεχίστηκε και στο ματς. Οι παίκτες του Μπερντ Σούστερ κυριάρχησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα και με τους Ραούλ και Αριεν Ρόμπεν προηγήθηκαν με δύο γκολ μόλις στο 21’. Στο 63’ ο Γκονζάλο Χιγκουαΐν έβαλε κι αυτός την σφραγίδα του, ενώ ο Ρουντ φαν Νίστελροϊ στο 78’ διεύρυνε το σκορ. Το μόνο που κατάφεραν οι ντροπιασμένοι από κάθε άποψη "μπλαουγκράνα" ήταν να μειώσουν με τον Τιερί Ανρί στο 87’, ενώ στις καθυστερήσεις αποβλήθηκε ο Τσάβι Ερνάντεθ.

Στιγμιότυπα από την αναμέτρηση


Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης 4-2 (1952)

Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 0-2 (1983)

Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης 3-1 (1990)

Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 2-2 (2000)

Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης 2-0 (2001)

Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 1-2 (2004)

Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 4-2 (2005)

Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης 1-1 (2006)

Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 2-0 (2006)

Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης 0-1 (2008)

Μπαρτσελόνα vs Ρεάλ Μαδρίτης


News 24/7

24MEDIA NETWORK