Συνέντευξη Χενκ τεν Κάτε στο contra.gr (sponsored by CONN-X)

Σε μια συνέντευξη - ποταμό ο Χενκ τεν Κάτε μιλά στο contra.gr για τον Παναθηναϊκό. Χωρίς φόβο και πάθος, με ονόματα και... διευθύνσεις. Τι λέει για τον Αντωνίου και τον Πατέρα, τον Γκούμα και τον Βύντρα, τον Νιόπλια και τον Σαλπιγγίδη, τον Μέλμπεργκ και τον Κόκκαλη, τον Σισέ και τον Καραγκούνη (sponsored by CONN-X).

Συνέντευξη Χενκ τεν Κάτε στο contra.gr (sponsored by CONN-X)

Συνέντευξη στην Αννα Σαλαπάτα

- Ποιο ήταν το πρώτο που σκεφτήκατε φεύγοντας από τον Παναθηναϊκό;

Πάντα σκέφτομαι το ίδιο. Ότι τελείωσε ένα κομμάτι από τη ζωή μου και την ιστορία της καριέρας μου. Φυσικά ήμουν πολύ απογοητευμένος που δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε την καλή δουλειά που ξεκινήσαμε.

- Η πλειονότητα των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού θεωρεί ότιηαλλαγήπροπονητή ωφέλησε την ομάδα . Το αμφισβητείτε;

Πραγματικά πιστεύετε ότι ο Νιόπλιας είναι καλύτερος προπονητής από μένα; Με την εμπειρία που έχει εκείνος και με αυτή που έχω εγώ; Είναιεύκολο να είσαιένας ευχάριστος προπονητής. Ποιό είναιτο extra του; Και δεν τον κατηγορώ, πιθανότατα είναι ένας φανταστικός τύπος και καλός προπονητής. Φέτος όμως οδήγησε το δικό μου πλοίο. Εργάστηκε με την πιο γυμνασμένη ομάδα του πρωταθλήματος. Δεν χρειάστηκε να βελτιώσει τους παίκτες, ήταν έτοιμοι και δεν είχε τραυματίες. Δεν έχωτίποτα εναντίον του Νιόπλια. Νομίζω ότιείναι μιαχαρά τύπος, αλλά και το πιόνι στο σκάκι των άλλων.

Συνέντευξη Χενκ τεν Κάτε στο contra.gr, sponsored by CONN-X
- Δέχεστε ότι πιέζατε πολύ τους Έλληνες ποδοσφαιριστές;

Όχι βέβαια. Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές δεν διαθέτουν νοοτροπία υψηλού επιπέδου και η εργασιακή τους αφοσίωση δεν είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιτυχία, πολλές ομάδες παίζουν με περιορισμένο αριθμό Ελλήνων παικτών. Ακόμη και ο Ολυμπιακός. Ο Παναθηναϊκός διαθέτει τους περισσότερους Έλληνες. Προσπάθησα πολύ να αλλάξω την ιδιοσυγκρασία τους σε αυτόν τον τομέα. O Παναθηναϊκός ήταν η ομάδα που μαζί μου προπονήθηκε περισσότερο, προσπάθησα πολύ σκληρά. Απέδειξα ότι είμαι επιτυχημένος γιατί ο Παναθηναϊκός ήταν η μόνη ομάδα χωρίς τραυματισμούς και με καλή φυσική κατάσταση. Θεωρείτε ότι αυτό είναι σύμπτωση;

- Ετσι όπως το περιγράφετε δεν μοιάζει μεσύμπτωση...

Τότεπώς κρίνετε ότι πίεζα τους Έλληνες παίκτες; Ναι, τους πίεζα να δουλέψουν περισσότερο!

- Μήπως δενένιωθανασφαλείςμαζίσας,αισθάνονταν ότι δεντουςεμπιστεύεστε;

Μπορείτε να μιλήσετε με πολλούςπαίκτεςγιαμένα. Πείτε μου πόσα γκολ έβαλε ο Κατσουράνης από τη μέρα που έφυγα; Να σας θυμίσω πόσα έβαλε μαζί μου; Οκτώ. Ο Νίνης; Ποιος τον καθιέρωσε; Εγώ ήμουν αυτός που είπε ότι είναι μεγάλο ταλέντο και πρέπει να παίζει. Όμως είναι ακόμη νέος και όχι σταθερός. Όποτε ήταν καλός, έπαιζε. Υπήρχαν όμως και μέρες που δεν ήταν. Δεν τους εμπιστευόμουν; Όταν ψάχνεις μια δικαιολογία, ο πιο εύκολος τρόπος είναι να κατηγορήσεις κάποιον που έφυγε. Είναι η εύκολη λύση. Αν μου βρείτε μια αλλαγή, τι άλλαξε από τη μέρα που έφυγα, εγώ θα είμαι ευτυχής. Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο το θέμα δεν είναι να είσαι ευχάριστος ή ωραίος. Ο σκελετός της Εθνικής Ελλάδος είναι ο Παναθηναϊκός. Αυτό δεν σας λέει κάτι; Σε δύσκολα παιχνίδια τρέχουν, παλεύουν. Και δεν λέω ότι οι άλλες ομάδες δεν έχουν καλούς παίκτες, αλλά οι παίκτες του Παναθηναϊκού ήταν οι πιο προπονημένοι. Από τη δουλειά που κάναμε. Γιατί ο κόσμος μου έδινε συγχαρητήρια στο δρόμο; Επειδή τα έκανα όλα λάθος;

- Μετά από τόσον καιρό έχετε καταλήξει ποιό ήταν το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίσατε στον Παναθηναϊκό;

Για ένα πράγμαέχωμετανιώσει μόνο. Υπήρξε ένας παίκτης, που για τη συμπεριφορά μου απέναντί του αισθάνομαι άσχημα. Είναι ο Γκούμας. Με την καριέρα που είχε, δεν έπρεπε να τελειώσει με αυτό τον τρόπο. Μου είπαν ότι του έκαναν δύο χρόνια συμβόλαιο ως επιβράβευση της προσφοράς του στο σύλλογο. Ο Γκούμας ήταν στο τέλος της καριέρας του και ήδη, ένα χρόνο πριν πάω εγώ, δεν έπαιζε. Μου είπαν για το συμβόλαιο πως το έκαναν σαν μπόνους για την αφοσίωσή του, αλλά δεν ήταν αλήθεια. Μου είπαν ψέματα. Ο Γκούμας ήθελε να παίξει και τον ενοχλούσε που δεν έπαιζε. Πήγαστους υπεύθυνους του κλαμπκαιτους είπα ότι αυτό πρέπει να διευθετηθεί. Η συμπεριφορά του Γκούμα είχε αλλάξει εξαιτίας της ενόχλησής του. Δεν ήταν ο ίδιος στα αποδυτήρια και στο γήπεδο, κάτι που μπορώ να καταλάβω. Τους είπα λοιπόννα είναι ειλικρινείς μαζί του και να του εξηγήσουν την κατάσταση. Κανένας δεν είχε τη μαγκιά να του το πει, οπότε ποιός έπρεπε να το κάνει; Εγώ έγινα ο κακός. Κανένας δεν είχε τα κότσια να πει στον Γκούμα ότι οι μέρες που θα έπαιζε για τον Παναθηναϊκό είχαν τελειώσει. Πρόσφερα στον Γκούμα έναν άλλο ρόλο.

- Τι ρόλο;

Του είπα να παρακολουθεί με προσοχή την προπόνηση, να επικεντρώσει εκεί, διότι μπορεί να είναι ένας από τους επόμενους προπονητές του Παναθηναϊκού. Του είπα ότι είναι παιδί αυτής της ομάδας και ότι δεν θα τον χρησιμοποιούσα σε μεγάλους αγώνες, ίσως σε φιλικά και μικρούς αγώνες.

- Ποιάήταν ηαντίδρασήτου;

Αρνητική, διότι δενείχε αποδεχθείότιοι μέρεςτουωςπαίκτηςείχαν τελειώσει. Διότι δεν βρήκα μία καλύτερη λύση για αυτόν, ώστε να έχει ένα καλύτερο φινάλε στον Παναθηναϊκό. Και να ξέρετε, επειδή και άλλοι παίκτες πλησιάζουν στο τέλος της καριέρας τους, πιστεύω ότι θα δημιουργηθούν πάλι ανάλογες καταστάσεις.

- Η τακτική του rotation που συχνά επιλέγατε προκαλούσε τριβές με τους ποδοσφαιριστές που έμεναν έξω; Για παράδειγμα, πριν από το τελευταίο σας παιχνίδι, με τον Ατρόμητο, διέρρευσε στον Τύπο η απόφασή σας να μην παίξει ο Κατσουράνης. Ήταν κάτι που ενόχλησε τον παίκτη, δημιουργήθηκε θέμα και αναγκαστήκατε να τον βάλετε τελικά.

Αυτόδενείναιδικό μουπρόβλημα, είναι πρόβλημα τουΚατσουράνη. Το θέμα, όμως, είναι πώς διέρρευσε αυτό. Ο Καραγκούνης και ο Κατσουράνης είναι πολύ καλοί παίκτες με διεθνή εμπειρία, έχουν πάει έξω και ως επαγγελματίες θα έπρεπε να ξέρουν ότι αν δεν είσαι καλός δεν θα παίξεις. Σας είπα, είμαι ένας άνθρωπος που δουλεύω με τους αριθμούς. Παίζει όποιος πάει καλά. Εκείνη την περίοδο ο Κατσουράνης δεν ήταν καλός. Το ίδιο έκανα με τον Ζιλμπέρτο, με τον Σισέ. Ποτέ δεν δυσανασχέτησαν αυτοί.

- Ναι,αλλά δενείναι υποχρέωση τουπροπονητήναδιαχειρίζεταιένανπαίκτη πουείναιντεφορμέκαινα τονστηρίζει;

Ο προπονητής είναιπάνω απότους παίκτες. Δεν πάει με τα νερά τους, αν αυτό εννοείτε. Παίζει όποιος πάει καλά. Δεν θεωρώ ότι έκανα κάτι λάθος πάνω σε αυτό.

- ΜήπωςαπλάοιΈλληνες ποδοσφαιριστές έχουνιδιαίτερηψυχολογίακαιαπαιτείται ένας άλλοςτρόπος διαχείρισης;

Ανδηλαδή οπαίκτης δενθέλεινα βγει απότο παιχνίδι, θα πρέπει να είμαι... ευέλικτος; Αυτό μου λέτε; Και αν χάναμε το παιχνίδι τι θα γινόταν; Τότεόλοι θα με κατηγορούσαν ότιδενείμαικαλόςπροπονητής γιατίδεναλλάζω τονπαίκτη. Θα ήμουν οπρώτος στονοποίοθα ασκούσαν κριτική.

- Kι αν κάποιος δεν ήθελε να βγει; Ο Καραγκούνης, ας πούμε, που ούτε από κούραση καταλαβαίνει ούτε από τίποτα.

Ξέρετετι σημαίνει αυτό; Ότιοπαίκτης αποφασίζει πόσο θα παίξει. Και ο παίκτης δεν μπορεί να είναι αντικειμενικός. Οι Έλληνες παίκτες, όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, δείχνουν κάποιον άλλον για το λάθος αντί για τους ίδιους. Και όταν δείχνεις κάποιον με το δάχτυλο, τα άλλα τρία δάχτυλα του χεριού δείχνουν εσένα. Αν ο προπονητής αφήσει τον έλεγχο σε ένα - δύο παίκτες, θα χάσει την αξιοπιστία του και στην υπόλοιπη ομάδα. Και ο Καραγκούνης, μιας και τον αναφέρατε, είναι από τους παίκτες που σύντομα θα πρέπει να αποδεχτεί και αυτός με τη σειρά του ότι είναι στο τελείωμα της καριέρας του. Πως θα το διαχειριστεί αυτό ο προπονητής τότε; Δεν είναι εύκολο στην Ελλάδα.

- Εσείςπως θα αντιδρούσατε αν ένας παίκτης δεν συμμορφωνόταν με τις εντολές σας στον αγώνα ή δυσανασχετούσε;

Θατον έβγαζα έξω όπως και να 'χει. Διότι πριν τον βγάλω θα έχω σκεφτεί καλά γιατί το κάνω και δεν θα έχω καμία αμφιβολία. Αν δω ότι σε αυτή τη θέση θέλω έναν άλλον παίκτη προκειμένου να κερδίσω τον αγώνα, θα το κάνω. Αλλιώς χάνω την αξιοπιστία μου ως προπονητής.

-Ειπώθηκε πάντωςότι χάσατε τον έλεγχο στα αποδυτήρια.

Η ατμόσφαιρα στααποδυτήρια ήταν πολύ καλή όσο ήμουνστον Παναθηναϊκό. Δεν υπήρχαν διενέξεις, τίποτα. Όταν έφυγα έμαθα, γιατί μιλάω ακόμη με αρκετούς παίκτες, ότι υπήρξαν αρκετές διενέξεις. Ποιός είναι, λοιπόν, σωστός και ποιός λάθος;

- Ποιάήταν η πιο έντονη διαφωνίαπου είχατεμεπαίκτη του Παναθηναϊκού;

Είχαμια έντονη διαφωνία με τονΝίκο Σπυρόπουλο, πολύ άσχημη ιστορία. Φυσιολογικά αυτός ο παίκτης δεν θα έπαιζε για μένα πια. Δεν θυμάμαι τι ακριβώς ήταν. Είπε κάποια άσχημα πράγματα, στα ελληνικά φυσικά, μπροστά μου και αργότερα μου ζήτησε συγνώμη. Είπα ότι αυτό που έκανε δεν το δέχομαι, όμως όλοι δικαιούνται μια δεύτερη ευκαιρία και εκεί τελείωσε για μένα. Το συναίσθημα είναι μέρος του ποδοσφαίρου και τέτοια πράγματα συμβαίνουν. Ήρθασαν κύριος στην ομάδακαιέφυγασαν κύριος. Ποτέ δενμίλησα.

- Μετά την απώλεια του Μέλμπεργκ, το προηγούμενο καλοκαίρι, δημοσιεύτηκε δήλωσή σας ότι αυτός ο παίκτης δεν χρειαζόταν στον Παναθηναϊκό. Το πιστεύατε πραγματικά;

Γι'αυτό έχασε το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός, επειδή ήταν τόσο καλός ο Μέλμπεργκ; Καλός παίκτης και το έχω πει. Αλλά είναι 32 ετών και, από την άλλη, όταναπομακρύνεις έναν παίκτη στην ηλικία των 33 -τον Γκούμα- για να φρεσκάρεις την ομάδα με νέους παίκτες, δεν φέρνεις τον Μέλμπεργκ. Είναι δίκαιο αυτό; Φέραμε τον Μπίαρσμιρ που είναι 21 ετών και έπαιζε πολύ καλά στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Θέλαμε να κάνουμε μια ομάδα με νεότερους παίκτες. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο Μπίαρσμιρ είναι πολύ καλός παίκτης, αλλά και πολύ νέος. Επιπλέον, κόστισε μόνο 500.000. ευρώ Ο Μπίαρσμιρείναι ένας πολύ καλός αμυντικός για τον Παναθηναϊκό και μια μέρα θα με ευγνωμονούν που τον έφερα. Όπως για πολλά βγήκα σωστός, έτσι προβλέπω και γι’ αυτόν τον παίκτη.

- Και ο Ενχελααρ, την απόκτηση του οποίου -με την ίδια δήλωση- είχατε αναγγείλει, γιατίδενήρθετελικά;

Ήμουν σε διακοπές όταν με κάλεσανγιανα πάρουμε τον Ενχελααρ. Μίλησα με τον παίκτη και τον ατζέντη του. Δεν ήταν χαρούμενοςστην ομάδατου και ήθελε να παίξει μαζί μου. Τον ζητούσαν και άλλες ομάδες, ώσπου μου τηλεφώνησαν να μου πουν συγχαρητήρια για την απόκτησή του. Είχε, λέει, συμφωνήσει με τους όρους μας και υπέγραψε τα χαρτιά. Με καλεί στη συνέχεια ό ίδιος για να μου πει πως ό,τι γράφτηκε δεν ήταν αλήθεια. Δεν είχε πει το ναι ακόμα. Είχε δεχτεί μία οικονομική προσφορά, αλλά δεν είχε πάρει την απόφασή του. Πήρα τον Παναθηναϊκό και τον ίδιο τον Πατέρα, όπου έγινε πανικός. Διότι επρόκειτο να παρουσιάσουμε ένα μεγάλο όνομα. Έκανα ό,τι μπορούσα.

- Υπήρξαν παίκτεςπουδενήτανδική σαςεπιλογή;

Δεν πάει έτσι. Αν οπαίκτηςπάει καλά είναιεπιλογή μου και, αν όχι, δενείναι; Νομίζω ότι οπροπονητής έχει ευθύνη γιαόλους τους παίκτες, καλούς καικακούς. Έτσι σκέφτομαιεγώ. Δυστυχώς δενσκέφτονται όλοι έτσι.

- Προφανώς. Γι' αυτό χάσατε τη θέση σας στον Παναθηναϊκό...

Δεμε νοιάζει. Είμαι αυτός που είμαι. Και αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου και θα ευχόμουν όλοι να αναλάμβαναν τις ευθύνες για τις πράξεις τους.

- Μαδεν μπορείναμηνκάνατε κανένα λάθος.

Τομόνο μου λάθος στον Παναθηναϊκό ήταν ότι ήμουν ευθύς, έτσι είμαι πάντα. Ισως και ότι εμπιστεύτηκα λάθος ανθρώπους κάποιες φορές.

- Εκπλαγήκατε πράγματι με την απομάκρυνσή σας; Δεν περιμένατε να συμβεί;

Φυσικάκαι έμεινα έκπληκτος, δεν το περίμενα. Ίσως να το περίμενα μετά τον Ολυμπιακό, αλλά μετά το παιχνίδι με τον Ατρόμητο με τίποτα. Ο Αντωνίου, δέκα μέρεςπριν, κάλεσε κάποιους Ελληνες παίκτεςσε συνάντηση. Εκείνοςτο οργάνωσε χωρίςνα το γνωρίζω, πίσω απότηνπλάτημου. Ηταν ο Κατσουράνης, ο Καραγκούνης, ο Τζόρβας, ο Σπυρόπουλος και ο Βύντρα. Τους είδα και τον ρώτησα τι ήταν όλο αυτό. Μου είπε ότι δεν ήταν τίποτα ιδιαίτερο, ότι αφορούσε τα πριμ και τέτοια. Κοιτάζοντας πίσω, θεωρώ ότι αυτό ήταν το πρώτο σημάδι για την αποχώρησή μου. Κάποιος προσπαθούσε να αναλάβει την εξουσία μου. Ο μόνος άνθρωπος που δεν θα ήθελα να του μιλήσω ξανά είναι ο Αντωνίου. Δεν θα του μιλήσω ποτέ! Και νομίζω ότι είναι ο μόνος χωρίς καθαρή συνείδηση.

- Κάποτε τον υπερασπιστήκατε, όμως.

Ναι, έτσι είναι. Οταν κινδύνευε η θέση του εγώ του στάθηκα γιατί ήταν εκείνος που με έφερε στον Παναθηναϊκό και ήμασταν team, διαμορφώσαμε μια ομάδα μαζί. Μετά προέκυψαν κάποια αρνητικά πράγματα από τη μεριά του. Είναι ο μόνος στον Παναθηναϊκό για τον οποίο έχω αρνητικά συναισθήματα.

- Γιαποιο λόγο,νομίζετε, άλλαξε η συμπεριφορά του Αντωνίου απέναντί σας;

Διότι απλά δεν ήταν ικανός για τη δουλειά που έκανε. Ήταν ανεπαρκής και βρισκόταν υπό μεγάλη πίεση. Ξόδευε πολλά λεφτά υπογράφοντας για παίκτες που δεν ήταν επιτυχείς επιλογές. Δεν μπορούσε να διαχειριστεί την πίεση.

- Θα θέλατε να μας πείτε ονόματα παικτών που δεν έπρεπε, κατά τη γνώμη σας, να αποκτηθούν;

Λέω μόνο ότιο Αντωνίου υπέγραφε συμβόλαια με παίκτες πουδεναποδεικνύονταν τόσο ικανοίόσοαναμένονταν. Λόγω τηςμεγάληςπίεσης πουδεχόταν, επιζητούσε διεξόδους. Ίσως για να σωθεί ο ίδιος έπρεπε να κατηγορήσει εμένα. Δεν θα ήταν σωστό για τους παίκτες να αναφέρω τα ονόματά τους.

- Θεωρείτε τον Αντωνίουυπεύθυνογια τηναπομάκρυνσήσας;

Ναι, αυτός ήταν που μιλούσε συνέχεια με τον Πατέρα. Τον επηρέαζε. Ο Πατέρας γνώριζε πάρα πολλά για τα πλοία, αλλά πολύ λίγα για το ποδόσφαιρο. Μιλάω για το πραγματικό ποδόσφαιρο, το παιχνίδι, όχι γενικά, όπου φυσικά ήξερε κάποια πράγματα. Χρειαζόταν να τον περιβάλλουν άνθρωποι και να τον βοηθάνε. Ο Αντωνίου ήταν εκείνος που τον ενημέρωνε για όλα. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι με την απομάκρυνσή μου γλύτωσαν και πολλά χρήματα από το συμβόλαιό μου.

- Τισας είπεοΠατέρας στην τελευταία σας συνάντηση;

Ότι δεν μπορούσε να σταματήσει τους μετόχους που ήθελαν την απομάκρυνσή μου. Αργότερα απεδείχθηότιαυτό δενήταν αλήθεια διότι, όπως έμαθα, οι μέτοχοιδενήξεραν τίποτα. Το έμαθαν από τοραδιόφωνο. Αυτό είναι πιθανότατα καιτο πιο άσχημο συναίσθημα που μου έμεινε από τον Παναθηναϊκό. Ο Αντωνίου, να σκεφτείτε, δενμε πήρε ποτέ τηλέφωνο. ΉμουνστογραφείοτουΠατέρα όταν τηλεφώνησε καιέδειξε έκπληκτος γιατηναπόφαση. Υποκρινόταν. Παρότι μιλούσαν σταελληνικά, καταλάβαινα γιατι πράγμα συζητούσαν.

- ΟΠατέρας ήτανειλικρινήςμαζίσας;

Όχι. Νομίζω ότι τη συγκεκριμένη στιγμή δεν υπήρξε έντιμος μαζί μου. Αυτός είναι ένας τύπος που είτε τον συμπαθείς είτε όχι. Γενικά νιώθω καλά για αυτόν. Γενικά όμως, διότι στην τελευταία φάση, στη λύση του συμβολαίου μου, δεν έδειξε καλό πρόσωπο.

- Είστεενήμερος γιατις διοικητικέςεξελίξεις στον Παναθηναϊκό;

Οταν έφτασα στην Αθήνα, στο αεροδρόμιο, είδα τις εφημερίδες. Δεν ξέρω ελληνικά, αλλά όταν είδα στα πρωτοσέλιδα τα πρόσωπα όλων των μετόχων μαζί κατάλαβα τι γίνεται. Ξέρετε, στην Μπαρτσελόνα υπάρχει μόνο ένας πρόεδρος για όλα τα αθλήματα. Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, χάντμπολ, βόλεϊ κλπ. Και πολλοί αντιπρόεδροι, ένας για το κάθε άθλημα, και κυλάνε όλα ομαλά. Στον Παναθηναϊκό έχουν μαζευτεί πολλοί πρόεδροι και αυτό δεν βοηθάει.

- Εγινε πολύς θόρυβος για το ντέρμπι στην έδρα του Ολυμπιακού. Υπήρξε στιγμήπουσκεφτήκατεότι αυτός ο αγώναςείναιχαμένος εκ των προτέρων;

Ναι! Ότανείδαστηντηλεόραση τον Κόκκαλη να φεύγει από το δικαστήριο με ένα πολύ μεγάλο χαμόγελο. Τότε σκέφτηκα ότι αυτός ο τύπος κάτι σκαρώνει, αλλά δεν ήξερα τι. Αργότερα, μέσα στη βδομάδα, έμαθα ότι υπήρχαν μέχρι και μεγάφωνα στον Πειραιά καλώντας τον κόσμο. Ήταν τόσο πειστικό, που είπα ότι αυτό δεν είναι καλό για μας. Εμείς αφήσαμε την Παιανία με πολλή αυτοπεποίθηση γιατί ήμασταν σε καλή φόρμα, είχαμε παίξει 11 παιχνίδια, η ομάδα πήγαινε καλά. Ό,τι επακολούθησε ήταν σαν ταινία τρόμου. Σταμάτησαν το λεωφορείο στην Β. Σοφίας πρώτα. Μείναμε εκεί για τρία τέταρτα, με την αστυνομία να μας έχει περικυκλωμένους. Μας επέτρεψαν να συνεχίσουμε, αλλά στη Συγγρού σταματήσαμε και πάλι για μια ώρα. Ο Πατέρας καθόταν στο μπροστινό κάθισμα, οι φρουροί του γύρω από το πούλμαν, όλη η προετοιμασία ήταν μία σκηνή τρόμου από ταινία του Χόλιγουντ. Μας πήρε περισσότερο από 2,5 ώρες από την Παιανία στο Καραϊσκάκη.

- Πωςήταν ηατμόσφαιρα μέσα στο πούλμαν;

Χάνεις τηνπροσοχήσου, τηναυτοσυγκέντρωσή σου, γιατί γίνονται τόσα πολλά γύρω σου. Καμένα αυτοκίνητα, αστυνομία, φωτιές. Όταν πια φτάσαμε στο γήπεδο, είχαμε πολύ κακή υποδοχή από τους φιλάθλους, κάτι αναμενόμενο. Το παιχνίδι καθυστέρησε για δύο ώρες, υπήρχαν φρουροί έξω από τα αποδυτήρια, ήταν μια σουρεαλιστική κατάσταση.

- Και η προσπάθεια του Νικόλα Πατέρα να διαφυλάξει τα συμφέροντα της ομάδας πριν από το ντέρμπι ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία;

Είμαι σίγουρος πως ό,τι έκανε, το έκανε με την καλύτερη πρόθεση. Ηθελε να οδηγήσει την ομάδα, να τη βοηθήσει, να την εμπνεύσει. Είμαι 100% σίγουρος ότι αν γύριζε το χρόνο πίσω, θα καταλάβαινε πως δεν έπρεπε να είχε κάνει ό,τι έκανε. Όλοιξεχνούν ότι εκείνη τη μέρα ο τερματοφύλακάς μου χτυπήθηκε με όπλο, ότι του πέταξαν μαχαίρι κατά τη διάρκεια του αγώνα. Όλοι ξεχνούν ότι από λάθος σφύριγμα του διαιτητή στον Σισέ δεν προηγηθήκαμε 1-0. Μα δεν είναι λογικό όλα αυτά να επηρεάσουν το αποτέλεσμα του αγώνα; Όλοι τα ξεχνούν αυτά, αλλά εγώ όχι, έχω μνήμη ελέφαντα.

- Αισθανθήκατε ανασφαλήςμετάαπόεκείνοτο παιχνίδι;

Όχι, καθόλου. Ήταν ηπρώτηήττα στους 12 μήνες. Σε 17 μήνες χάσαμε 3 παιχνίδια, δυο την πρώτη χρονιά και ένα την επόμενη. Είχα πολύ καλά νούμερα με τον Παναθηναϊκό, δεν ξέρω αν ο κόσμος το αντιλαμβάνεται. Είμαι περήφανος για όσα έκανα γι' αυτήν την ομάδα.

- Ανγυρίζατε τοχρόνοπίσω,τι θα αποφεύγατε στον Παναθηναϊκό; Τι θα αλλάζατε;

Δεν θα άλλαζα τίποτα, δενμετανιώνω για αυτά που έχω κάνει. Γιατί από αυτά που κάνεις διδάσκεσαι και γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος. Το τι έμαθα θα το κρατήσω για τον εαυτό μου.

- Σαςπροξένησεέκπληξηητελική κατάταξητουπρωταθλήματος;

Ήτανέκπληξη, αλλά αυτό είναιτο ποδόσφαιρο. Φαινόταν απότηναρχή ότιοΟλυμπιακός δεντα πήγαινεκαλά. Αλλά ηέκπληξη είναιπουκατέληξε πέμπτος, ενώ τον περίμενα στη δεύτερη θέση. Παλιότερα ο Ολυμπιακός έκανε πολλές νίκες με σκορ 1-0 ή 2-1, με τραυματισμούς ή πέναλτι. Αυτό είναι που κάνει τη διαφορά Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού. Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν, αλλά ήταν προφανές ότι αυτό το πρωτάθλημα δεν ήταν δικό τους. Δεν μπορείς να τα παίρνεις όλα με την τύχη, αυτό συμβαίνει μία φορά όχι πάντα. Ο Ολυμπιακός ήταν ήδη μια κακοδομημένη ομάδα όταν ανέλαβε ο Κετσπάγια, μετά τον έδιωξαν, έφεραν άλλον προπονητή και μετά τον έδιωξαν και αυτόν.

- Δεν είχε και έναν Σισέ ο Ολυμπιακός να τον ξελασπώνει...

Κοιτάξτε, πέρσι καιχωρίς τον Σισέ πετύχαμε πολλά γκολ, περισσότερα από τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα. Είχαμε πολλούς παίκτες που σκόραραν. Και αυτό σημαίνει ότι δεν εξαρτάσαι από έναν και μόνο παίκτη. Με τον Σισέ έγινε φανταστική δουλειά γιατί έβαλε 29 γκολ και αυτό είναι πολύ μεγάλο σκορ. Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα οφείλει πολλά σ’ αυτόν. Αν είναι λοιπόν αυτό το ζητούμενο, δεν υπάρχει πρόβλημα.

- Δεν είχατε πρόβλημα με τον Σισέ, υποθέτω.

Είναι εκκεντρικός τύπος,αλλά καιένας απότους καλύτερους πουέχωσυναντήσει στην καριέρα μου. Δενείναιοφανταστικός τύποςποδοσφαιριστήκαιτο ξέρει, αλλά έχει εκπληκτικό τελείωμα. Καταφέραμε να τον χρησιμοποιούμε με τον σωστό τρόπο. Ίσως όλοι ξεχνούν ότι για να διαμορφώσεις μια ομάδα χρειάζεται χρόνος. Δεν είχα τον καλύτερο Σισέ την περίοδο που ήμουν στον Παναθηναϊκό γιατί έπρεπε να συνηθίσει την ομάδα, παρόλα αυτά έβαλε πάρα πολλά γκολ. Δεν είχα κανένα θέμα μαζί του, μόνο ότι είναι πολύ εκκεντρικός.

- Θαερχόσασταν ναδουλέψετεξανά στην Ελλάδα; Θα δουλεύατε ίσως για την Εθνική μας ομάδα;

Δεν είμαι ο τύπος που θα δούλευα για μια Εθνική, για επτά μόνο παιχνίδια τη χρονιά. Δεν μπορείς να διαμορφώσεις την ομάδα. Το μόνο που μπορείς να κάνεις σε τρεις μέρες είναι να δημιουργήσεις καλό περιβάλλον. Ποδοσφαιρικά δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Οι παίκτες είναι κουρασμένοι και έχουν και άλλες υποχρεώσεις. Δεν είναι το στοιχείο μου η Εθνική.

- Μιαπρόβλεψη γιατηνΕθνική Ελλάδος στο μουντιάλ;

Η Αργεντινήθα είναιπρώτηστογκρουπ, για τη δεύτερηθέση παίζουνΝιγηρία, Ελλάδα καιΝ. Κορέα. Εγώνομίζω ότι τελικά θα είναι δεύτερη η Ν. Κορέα. Κοιτάξτε, παίζουν πολλά ρόλο, η μέρα που θα βρεθεί η ομάδα, το κλίμα, οι συνθήκες γενικότερα, το πρώτο παιχνίδι που είναι το κλειδί. Είστε τυχεροί που το τελευταίο παιχνίδι είναι με την Αργεντινή. Κάτι που θέλω να πω για την Εθνική είναι ότι οι Έλληνες είναι πολύ πατριώτες και επιδεικνύουν ιδιαίτερα μαχητικό πνεύμα. Η Ουκρανία, ενώ είναι πολύ καλύτερη ομάδα, έχασε από την Ελλάδα. Είναι πιθανό οι Ελληνες παίκτες, παίζοντας για την χώρα τους, να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους. Ο Σαλπιγγίδης, ας πούμε, ίσως έπαιξε το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του στην Ουκρανία.

- Ξέρετε ότι ο Σαλπιγγίδης θέλει να πάει στον ΠΑΟΚ;

Τοήξεραότι είχε υπογράψει προσύμφωνο με τον ΠΑΟΚ. Το ήξερα από καιρό. Τοκαταλαβαίνω, απόπαιδίήταν στον ΠΑΟΚ, είναι από την Θεσσαλονίκη, λογικό να θέλει να πάει πίσω. Ίσωςο ΠΑΟΚ να κατακτήσει τον τίτλο την επόμενη χρονιά με τον Σαλπιγγίδη.

- Τη λύση του Κατάρ, όπου εργάζεστε τώρα, την επιλέγουν άνθρωποι του ποδοσφαίρου στο τέλος της καριέρας τους. Είστε στο τέλος της καριέρας σας;

Απολύτως στο τέλος!

- Μα είστε ακόμη νέος...

Είμαι νέος και διατηρώ νεανικό πνεύμα. Είμαι στο ποδόσφαιρο από παιδί και σ’ αυτή τη ζωή υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείς να κάνεις. Ασχολούμαι 39 χρόνια και βρέθηκα εκτός για 3 μήνες μόνο. Έχω δουλέψει πολύ και αυτή η δουλειά σε φθείρει γιατί έχει μεγάλη πίεση. Από την άλλη, σε κρατάει νέο γιατί βρίσκεσαι συνεχώς μεταξύ νέων ανθρώπων. Κάποια στιγμή επηρεάζεσαι από τον τρόπο σκέψης των νέων, ακούς τη "μουσική" τους, έτσι παραμένεις και εσύ νέος.

- Οι περισσότεροι πάντως πάνε σε τέτοιες χώρες, στο Κατάρ ή το Ντουμπάι, για τα χρήματα. Εχετε ανάγκη από χρήματα;

Πού βρίσκετε το κακό στο να κερδίζει κανείς χρήματα; Δεν χρειάζομαι τα χρήματα μόνο για μένα, έχω και μια οικογένεια. Θέλω να τους προσφέρω μια καλή ζωή.

- Ναι, αλλά δεν θα ήταν πιο ωραίο να τελειώσετε την καριέρα σας με έναν τίτλο σε κάποιο ευρωπαϊκό κλαμπ; Στον Παναθηναϊκό, ας πούμε;

Θα τελείωνα την καριέρα μου με έναν τίτλο στον Παναθηναϊκό, αλλά δυστυχώς κάποιοι μου το στέρησαν. Όταν υπέγραφα στην Ελλάδα, τους είπα ότι θέλω να είναι ο τελευταίος μου σταθμός πριν σταματήσω την προπονητική μου καριέρα. Όταν με έδιωξαν, θύμωσα και είπα ότι κανένας δεν θα αποφασίσει για μένα πότε θα σταματήσω να δουλεύω, γι’ αυτό και είμαι στο Κατάρ.

- Αν σας καλούσαν στην φιέστα του Παναθηναϊκού για το νταμπλ θα πηγαίνατε;

Όχι γιατί δεν ήταν το δικό μου πάρτι. Έχω μεγάλη συμβολή, στο τέλος όμως κάποιοι θεώρησαν ότι δεν έπρεπε να είμαι εκεί, τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό; Ένιωσα απογοητευμένος. Το θετικό ήταν που έμαθα ότι κάποιοι στη γιορτή φώναζαν το όνομα μου. Οπότε κάποιοι δεν ξεχνούν.

- Περιμένατε να σας προσκαλέσουν oι άνθρωποι του Παναθηναϊκού;

Aν το έκαναν θα έδειχναν ότι έχουν ένα άλλο επίπεδο, αλλά δεν το έκαναν. Δεν εκτίμησαν το ρόλο που έπαιξα. Δεν ξέρω αν θα αποδεχόμουν την πρόσκληση, βέβαια.

- Εχει περάσει καιρός, αλλά η πικρία σας παραμένει...

Ναι, γιατί οι στατιστικές μου ήταν πολύ καλές. Είναι αστείο, έχασα το πρώτο ντέρμπι όταν ήρθα με την ΑΕΚ και το τελευταίο, λίγο πριν φύγω, από τον Ολυμπιακό. Σε όλα τα άλλα ντέρμπι, που ήταν 16, έμεινα αήττητος. Συμπτωματικά έχασα αυτά τα δύο. Πόσα κέρδισε η ομάδα μετά από μένα;

- Σας κατηγόρησαν ότι δεν προτιμούσατε κάποιους Έλληνες παίκτες.

Aυτό είναι αστείο. Εσείς προετοιμάσατε αυτή τη συνέντευξη, όμως είμαι κι εγώ προετοιμασμένος. Πόσο έπαιξε ο Κλειτον, ο Χριστοδουλόπουλος, ο Πετρόπουλος, ο Ρουκάβινα μόλις έφυγα; Για αυτούς τους παίκτες δεν μιλούσαν συνέχεια; Ο Τζόρβας άρχισε να παίζει μαζί μου. Ξεχνούν πολλοί ότι ο Χριστοδουλόπουλος έπαιξε βασικός στα πρώτα 4 παιχνίδια. Αλλά η δουλειά μου είναι να κρίνω ποιοι μπορούν να αποδώσουν καλά και να βάζω τους καλύτερους.

- Δεχτήκατε έντονη κριτική και για την επιμονή σας στον Βύντρα, τον MVP όπως αποδείχτηκε τελικά.

Με κατηγόρησαν, πράγματι. Και σεις απαντήσατε ήδη. Όταν ήρθα στον Παναθηναϊκό, γινόταν έντονη κριτική για τον παίκτη και δεν καταλάβαινα γιατί. Από τις προπονήσεις έβλεπα ότι μπορούσε να παίζει σε διαφορετικές θέσεις, δεξιά, αριστερά, στο κέντρο της άμυνας, ότι είναι καλός και ποιοτικός παίκτης. Ο κόσμος δυσανασχετούσε, άνθρωποι της διοίκησης, δεν θα πω ονόματα, με μεγάλη θέση στο κλαμπ, μου έλεγαν να μην τον χρησιμοποιώ! Και είπα, τι είναι αυτά; Δεν καταλάβαινα γιατί το έλεγαν αυτό.

- Μπορεί να θεωρούσαν ότι υπήρχε κάποιος καλύτερος...

Τίποτα, νόμιζαν ότι είμαι μεθυσμένος ή τρελός για να με κλείσουν στο τρελοκομείο όταν τους έλεγα ότι είναι ο καλύτερος αμυντικός που έχουμε. Χρειαζόταν πάντα να τον υπερασπίζομαι. Είμαι τόσο χαρούμενος που όλοι είδαν τελικά ότι είναι ένας καλός παίκτης. Αυτό είναι, νομίζω, η απόδειξη αυτού που πίστευα. Όπως και για άλλα πράγματα απεδείχθη ότι είχα κάνει το σωστό.

- Πείτε μου ένα ευτράπελο που θα θυμάστε από την ελληνική εμπειρία σας.

Θυμάμαι τον παπά στην έναρξη της περιόδου, που φίλησε το Σταυρό και μας ράντισε. Αυτό για μένα είναι κάτι παράξενο. Όλοι φίλησαν τον ίδιο Σταυρό! Δεν είναι και το καλύτερο… Πάντως θεωρώ ότι εφόσον είσαι επισκέπτης σε μια χώρα, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να εξοικειώνεσαι και να αποδέχεσαι τις συνήθειες του τόπου, είτε σου φαίνονται περίεργες είτε οτιδήποτε.

- Θυμάστε την πτώση σας από την καρέκλα στη συνέντευξη Τύπου μετά το ντέρμπι με την ΑΕΚ; Γελάσατε κι εσείς ο ίδιος...

Ναι αυτό ήταν πραγματικά αστείο. Γιατίδενέλεγξα σε ποιό σημείο ήταν ηκαρέκλακαιτο έναπόδι της δεν πατούσε κάτω. Γελάω και που το σκέφτομαι, έπεσα κάτω και όλοι γελούσαν. Το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να γελάσω κι εγώ.

- Μετον Ρουμάνο κάμεραμαν, όμως, στο Βουκουρέστι δεν ήταν και τόσο αστείο...

Ναι, ήμουν θυμωμένος. Έχω την κακή συνήθεια να καπνίζω, το ξέρω, δεν είναι σωστό. Ειδικά μετά τις πτήσεις, πρέπει αμέσως να καπνίσω. Ο κάμεραμαν με πλησίασε, μου έκανε κάποιες ερωτήσεις και απάντησα. Έκανα τη δουλειά μου όπως έπρεπε. Προχώρησα λοιπόν και κάπνιζα το τσιγάρο μου. Εκείνος ήρθε από πίσω μου και τον παρακάλεσα να μη με γράφει γιατί δεν είναι σωστό εφόσον καπνίζω. Δεν με άκουσε, έσπρωξα την κάμερα, όχι ότι έγινε κάτι σπουδαίο. Βλέπετε, παίρνω πολύ σοβαρά την ευθύνη που έχω απέναντι στα παιδιά.

- Η φιλοσοφία σας ως προπονητής συμβαδίζει με την φιλοσοφία σας στη ζωή;

Νομίζω ότι η ζωή μου και το ποδόσφαιρο είναι πολύ κοντά. Το ποδόσφαιρο είναι η μισή ζωή μου και δίπλα σ’ αυτό έχω την προσωπική μου ζωή. Υπάρχει ο προπονητής, ο πατέρας, ο άντρας, που είναι διαφορετικός από τον προπονητή. Δεν είμαι σε καμία περίπτωση ο τύπος του «κάθομαι και περιμένω», μου αρέσει να παίρνω την πρωτοβουλία για να κάνω πράγματα. Αυτός ο χαρακτήρας μου είναι που με βοηθάει πολύ και στη δουλειά μου και με έκανε αυτόν που είμαι σήμερα. Αρνητικό μου είναι ότι πολλές φορές πάω κόντρα στον άνεμο. Είμαι πεισματάρης.

- Ας πούμε πως έχετε το μεσογειακό ταπεραμέντο, το οποίο διαθέτει και ο “φίλος” σας ο Μουρίνιο.

Ίσως εκείνος μάλιστα να έχει ακόμα εντονότερο ταπεραμέντο, ειδικά μετά τους τίτλους που κατέκτησε την φετινή χρονιά (γέλια). Το φίλος μου, φαντάζομαι δεν το εννοείτε. Πρώτα απ’ όλα να πω ότι δεν τον ξέρω και έτσι δεν είναι φίλος μου. Όπως και εκείνος δεν ξέρει εμένα. Θυμάμαι ακόμη όμως το παιχνίδι Μπαρτσελόνα - Τσέλσι, που κόστισε την καριέρα σε ένα διαιτητή από τους καλύτερους του κόσμου, τον Αντερς Φρισκ. Δεν θα έλεγα ότι σέβομαι και εκτιμώ ιδιαίτερα αυτή την πλευρά του Μουρίνιο. Τη δουλειά του τη σέβομαι όμως.

- Υπάρχουν προπονητές - μάνατζερ και προπονητές - δάσκαλοι. Εσείς σε ποια κατηγορία κατατάσσετε τον εαυτό σας;

Αν το θέτετε έτσι, είμαι περισσότερο δάσκαλος.

- Ποια είναι η θέση σας για το ρατσισμό στο ποδόσφαιρο. Τον έχετε βιώσει;

Συνέντευξη Χενκ τεν Κάτε στο contra.gr sponsored by CONN-X
Εχω βιώσει το ρατσισμό στο ποδόσφαιρο, με συμπεριφορές, εκφράσεις, γιουχαΐσματα κ.α. Όταν ήμουν μικρός τα άλλα παιδιά με κορόιδευαν. Στην Ολλανδία δεν υπήρχαν πολλοί σκουρόχρωμοι εκείνα τα χρόνια. Στο σχολείο μου υπήρχαν μόνο δύο, εγώ και ο αδερφός μου. Έπαιζα πολύ καλό ποδόσφαιρο, αλλά το χρώμα μου ενοχλούσε και αυτό με έκανε επιθετικό. Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι θα έπρεπε να εξοικειωθώ με αυτή την κατάσταση και να μην αφήνω να με ενοχλεί άλλο. Άλλωστε σιγά σιγά πάψαμε να είμαστε εμείς οι μόνοι έγχρωμοι, λόγω της συνεχούς μετανάστευσης προς την Ολλανδία. Όμως έγινα δυνατός.

News 24/7

24MEDIA NETWORK