Ζντένεκ Ζέμαν: Το "μαύρο πρόβατο" της Ιταλίας αναγεννά την Zemanlandia (vids)

Το προτελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου σήμανε και το άνοιγμα της αυλαίας στην ποδοσφαιρική Ιταλία. Η έναρξη της περιόδου ταυτίστηκε με ένα συγκεκριμένο παιχνίδι, το οποίο, φυσικά δεν ήταν αυτό του σούπερ καπ της χώρας. Ο πολυαναμενόμενος αγώνας διεξαγόταν στο πλαίσιο της πρεμιέρας της Lega Pro Prima Divisione (πρώην Serie C1/B, τρίτη τη τάξει κατηγορία του campionato) και ήταν η τρίτη πρεμιέρα του Ζντένεκ Ζέμαν στον πάγκο της Φότζια. Το θριαμβευτικό 3-0 επί της Καβέζε "σφράγισε" την πιο σημαδιακή ανάληψη τεχνικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας για φέτος.

Ζντένεκ Ζέμαν: Το "μαύρο πρόβατο" της Ιταλίας αναγεννά την Zemanlandia (vids)
"Η Φότζια των θαυμάτων" είναι και πάλι εδώ. Με την ίδια ηγετική τριάδα, αφού εκείνη τη μαγική πενταετία (1989-1994) ο Τσέχος τεχνικός δεν ήταν μόνος του. Είχε άξιους συμπαραστάτες τον ιδιοκτήτη Πασκουάλε Καζίλο και τον αθλητικό διευθυντή Πεπίνο Παβόνε στα επιτεύγματα που χαράχθηκαν βαθιά στη μνήμη των Ιταλών φιλάθλων και που έγιναν συνώνυμα της ρομαντικής εποχής του ιταλικού ποδοσφαίρου.

Πέρασαν 16 χρόνια από τη στιγμή που η παρέα διαλύθηκε με την αποχώρηση του Ζέμαν για τη Λάτσιο. Ο Ναπολιτάνος επιχειρηματίας ξόδεψε τα 13 εξ αυτών για να αποδείξει ότι η χρεοκοπημένη εταιρία δημητριακών που είχε στο όνομά του δεν είχε διασυνδέσεις με τη Καμόρα (η Μαφία της Νάπολης). Ο πρώην μέσος της Φότζια και της Ιντερ απέτυχε παταγωδώς στον γραφειοκρατικό ρόλο που επέλεξε σε όλες τις ομάδες με τις οποίες συνεργάστηκε, μεταξύ των οποίων και η Φιορεντίνα. Η "αγία τριάδα" είναι και πάλι μαζί και το contra.gr κάνει μία μικρή ανασκόπηση στα πεπραγμένα τόσο του νούμερο 1 προπονητή της "μαύρης λίστας" της Ιταλίας, όσο και στην πορεία εκείνης της αξιοθαύμαστης ομάδας.

Λίγα λόγια για τον Ζέμαν

"Τι κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας;". "Καπνίζω". Σε αυτήν τη συγκεκριμένη ερωτο-απάντηση η οποία προέρχεται από συνέντευξή του το 2000 συνοψίζονται όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που αναγάγουν τον μανιώδη καπνιστή Ζέμαν σε μία από τις πλέον cult φιγούρες του αθλήματος. Η λέξη "ιδιόρρυθμος" καθίσταται αδύναμη να χαρακτηρίσει τον "Βοημό", ή αλλιώς τον "όμορφο χαμένο", όπως τον αποκαλεί ο ιταλικός Τύπος μετά από ένα τέταρτο αιώνια που έχει περάσει στη χώρα ως προπονητής ο Τσέχος. Οι λόγοι πολλοί, όλα αρχίζουν σε ένα συγκρότημα κατοικιών στις όχθες του ποταμού Μολδάβα...

Τάφε έφη Ζντένεκ Ζέμαν

"Η αλήθεια μου είναι η αλήθεια όλων".

"Ολοι οι αγώνες αρχίζουν από το 0-0 και είναι καθήκον της ομάδας να αλλάξει το αποτέλεσμα".

"Δεν έχει σημασία πόσο τρέχεις, αλλά που τρέχεις και γιατί τρέχεις".

"Κάποιες φορές οι χαμένοι έχουν διδάξει περισσότερα από τους νικητές. Πιστεύω ότι έχω δώσει κάτι παραπάνω και διαφορετικό στον κόσμο".

"Δεν μετράω τα τσιγάρα που καπνίζω κάθε μέρα, αλλιώς θα αγχωθώ και θα καπνίσω περισσότερα".

"Ο πατέρας μου με ήθελε γιατρό. Οπως εκείνος. Ευτυχώς δεν έγινα έτσι".

"Θέλεις να μιλήσεις για τέχνη; Για πολιτική; Για οικονομία; Είμαι άνθρωπος του ποδοσφαίρου. Εάν ένας δημοσιογράφος έρχεται σε μένα είναι επειδή θέλει μία ανταγωνιστική άποψη, αλλιώς, σε θέματα εκτός ποδοσφαίρου είμαι σαν τους άλλους και η άποψή μου μετρά όπως αυτή ενός αγρότη. Αλλά κανείς δεν πηγαίνει στον αγρότη".

"Μεθόδους και συστήματα προπόνησης δεν θα αλλάξω ποτέ, ούτε εδώ στη Ρώμη, ούτε σε καμία άλλη πόλη. Για να παρατάσσεσαι στο γήπεδο δεν υπάρχει καλύτερο σύστημα από το 4-3-3".

"Εγώ προπονώ, αλλά δεν μπορώ να κατέβω στο γήπεδο και να παίξω".

"Στην καριέρα μου δημιούργησα πολλούς εχθρούς. Καλύτερα έτσι, μου δίνουν ένα ερέθισμα".

"Από μικρό στην Πράγα μου έλεγαν ‘πάρε αυτήν τη θέση’ και όχι ‘πάρε αυτόν τον παίκτη’. Από εκείνη την μέρα δεν έχω αλλάξει ιδέες. Η ζώνη είναι ο ιδανικός τρόπος παιχνιδιού για μένα".

"Το ποδόσφαιρό μου είναι προβλέψιμο; Ανοησίες. Τι γνωρίζουν οι συνάδελφοί μου από τα σχέδια Ζέμαν;"

"Το αληθινό μυστικό της Φότζια δεν ήταν ο Ζέμαν, αλλά ο Πασκουάλε Καζίλο: εάν παρέμενε, η ομάδα δεν θα υποβιβαζόταν ποτέ".

"Εάν εξαρτάται από εμένα, θα μου ανανέωνα συνεχώς το συμβόλαιο. Αλλά δεδομένου ότι ο Κρανιότι δεν μου έχει προσφέρει ακόμα συμβόλαιο, μπορώ να πω ότι έχει διαφορετικές διαθέσεις".

"Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν πια οι σημαίες. Πλέον διατάζουν στην πολιτική και στην οικονομία".

"Αισθάνομαι πιο Ιταλός από άλλους Ιταλούς προπονητές".

"Δεν έχω σχέσεις με τις εφημερίδες ή την τηλεόραση. Θέλω να κριθώ για αυτό που κάνω στην ομάδα μου, δεν με ενδιαφέρουν άλλες επιδείξεις".

"Σπανίως συμβαίνει να πω ένα ψέμα. Σε αυτό αισθάνομαι μοναχός. Είναι ένας κόσμος, ο δικός μας, στον οποίο λέγονται πολλά ψέματα".

"Σε όσους μου καταλογίζουν ότι έκανα πολλά λάθη την περσινή χρονιά, τους λέω ότι πάντα όποιος πράττει, κάνει λάθη. Οποιος δεν κάνει τίποτα, δεν λαθεύει. Το σημαντικό είναι να κάνεις λάθη καλή τη πίστη και το ακόμα πιο σημαντικό να τα αντιλαμβάνεσαι και να τα διορθώνεις".

"Δεν είναι αλήθεια ότι δεν μου αρέσει να νικάω: μου αρέσει σεβόμενος τους κανόνες".

Ο Ζέμαν γεννήθηκε στην Πράγα στις 12 Μαΐου του 1947. Ο πατέρας του Κάρελ, γιατρός του νοσοκομείου της πρωτεύουσας της Τσεχοσλοβακίας, η μητέρα του Κβετούσια Βιτσπάλεκ, νοικοκυρά. Παρακολούθησε και τα 9 χρόνια υποχρεωτικής εκπαίδευσης, πέρασε ακόμα τρία στο λύκειο και περίμενε ένα χρόνο την εγγραφή του στο πανεπιστήμιο λόγω της πληρότητας των θέσεων. Τα σπορ ήταν πάντα το πάθος του και σταδιακά τον κατέκτησαν.

Το καλοκαίρι του 1968, μαζί με την αδερφή του Γιαρμίλα, επισκέφθηκε τον θείο του και αδερφό της μητέρας του, Τσέστμιρ Βιτσπάλεκ στη Σικελία. Πρώην παίκτης και τεχνικός των Γιουβέντους και Παλέρμο μεταξύ άλλων, ήταν εύκολο να μεταδώσει το "μικρόβιο" στον ανιψιό του από την ποδοσφαιροκρατούμενη Ιταλία. Σε αυτό συνέβαλε και ένα ιστορικό συμβάν, η εισβολή των Σοβιετικών στην Πράγα, η οποία συνέπεσε με το ταξίδι του Ζέμαν στην Ιταλία. Παρότι επέστρεψε στη γενέτειρά του, μετά από ένα χρόνο πήρε την απόφαση να ξενιτευτεί οριστικά, αφού από μικρός δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με οτιδήποτε θεωρούσε άδικο.

Το 1975 γράφτηκε σε ιατρική σχολή στο Παλέρμο όπου πήρε δίπλωμα συγγράφοντας μία άριστη διατριβή πάνω στη φαρμακευτική του αθλητισμού. Την ίδια χρονιά απέκτησε την ιταλική υπηκοότητα και γνώρισε την Κιάρα Περικόνε, μετέπειτα σύζυγο και μητέρα των δύο παιδιών του, του γιου του Κάρελ (νυν τεχνικός της Μανφρεντόνια) και της κόρης του Αντρεα.

Οι εμπειρίες του ως τεχνικός τοπικών ομάδων του Παλέρμο (Τσίνιζι, Μπατσιγκαλούπο, Καρίνι, Μιζιλμέρι, Εσακάλτζα) ήταν απλώς το έναυσμα για μεγαλύτερα πράγματα. Το 1979 πέρασε το κατώφλι της περίφημης επαγγελματικής προπονητικής σχολής στο Κοβερτσιάνο, όπου ήταν συμμαθητής του Αρίγκο Σάκι. Πήρε το πτυχίο του κι εντυπωσίασε τους καθηγητές του με ακόμα μία διατριβή, πάνω στις επιθετικογενείς ζώνες, στις αμυντικές γραμμές ψηλά στον αγωνιστικό χώρο και στην πίεση.

Οι διασυνδέσεις του θείου του τον έστειλαν στα παιδικά τμήματα της Παλέρμο μέχρι το 1983 και από έκανε τις πρώτες ατομικές πτήσεις ως πρώτος τεχνικός, στον πάγκο της Λικάτα. Το 1985 την ανέβασε στην Serie C1 και το καλοκαίρι του 1986 αυτή η επιτυχία του άνοιξε την πόρτα του "Πίνο Τζακερία". Η πρώτη θητεία του στη Φότζια ήταν αποτυχημένη και η οικογένεια Καζίλο τον ξαπόστειλε προτού ολοκληρωθεί η σεζόν. Ακολούθησαν 7 παιχνίδια με την Πάρμα στη Serie B και η απόλυση. "Κάποιος θα έχει ακόμα εμπιστοσύνη σε μένα", δηλώνει και επιβεβαιώνεται με μία σεζόν στη Μεσίνα, όπου τα γκολ του Τότο Σκιλάτσι κράτησαν την ομάδα σχετικά εύκολα στην κατηγορία.

Η επιστροφή στην Απουλία

Σωτήριο έτος 1989 και ο Πασκουάλε Καζίλο παίρνει στα χέρια του τα "ηνία" της Φότζια από την οικογένειά του. Πρώτο του μέλημα να επαναφέρει τον Ζέμαν στον πάγκο. Ο Τσέχος αποδέχθηκε το κάλεσμα και με τη βοήθεια του αθλητικού διευθυντή Τζιουζέπε Παβόνε δημιουργούν μία νεανική, όσο και ταλαντούχα ομάδα, που εν καιρώ θα πήγαινε κόντρα στα προγνωστικά και θα έφτανε μέχρι τη διεκδίκηση μιας θέσης στο Κύπελλο UEFA.

Η παρουσία του Τσέχου προπονητή στον πάγκο μιας ομάδας μεταφράζεται σε τρεις αριθμούς: 4-3-3. Εχει ταυτιστεί όσο κανείς άλλος με αυτό το σύστημα, το δικό του σύστημα, αφού από τα χρόνια του Κοβερτσιάνο όρισε τις προσωπικές παραμέτρους σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να λειτουργήσει αυτός ο σχηματισμός. Πιο αμυντικό από όσο δείχνει, με την τετράδα της οπισθοφυλακής να παίζει αυστηρά ζώνη και να επιλέγει πρωτίστως να μην... αμυνθεί, αλλά να βγάλει τον αντίπαλο οφσάιντ. Αυτό οφείλεται στην πεποίθηση του Ζέμαν ότι η σπουδαιότερη γραμμή άμυνας εντοπίζεται στην τριπλέτα του κέντρου, η οποία αποτελείται από ποδοσφαιριστές που μπορούν υπό οποιαδήποτε συνθήκη να κερδίσουν την μπάλα από τον αντίπαλο. Η πίεση στον αντίπαλο ασκούταν από το γήπεδό του και συνήθως απέδιδε.

Ακολούθως, η μεταφορά της μπάλας γινόταν κάθετα, αφού ο Ζέμαν απαγόρευε να ανοίγει το παιχνίδι στα πλάγια. Αυτό λόγω του δεύτερου δόγματός του, των τριγώνων τα οποία εισήγαγε σε κάθε ομάδα που εργάστηκε. Οι μέσοι που ανακτούσαν την μπάλα συνεργάζονταν με τους αεικίνητους επιθετικούς της εμπροσθοφυλακής, πάντα σε τριγωνικούς σχηματισμούς, Με αυτόν τον τρόπο υπήρχε πάντα λύση σε όποιον παίκτη είχε την μπάλα στα πόδια του και αυτή μεταφερόταν γρήγορα και αποτελεσματικά στο αντίπαλο τέρμα με δεδομένο ότι είχε ανακτηθεί ήδη από το κέντρο του γηπέδου.

"Πρέπει μόνο να σκεφτόμαστε πως θα σκοράρουμε περισσότερες φορές από τον αντίπαλο". Τάφε έφη Ζέμαν και η σεζόν 1990-1991 βρήκε την άσημη Φότζια με έξι βαθμούς και 15 γκολ παραπάνω από κάθε αντίπαλο στη Serie B και φυσικά με το "εισιτήριο" της επιστροφής στην πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά το 1978.

Foggia dei Miracoli

Η θεαματική επάνοδος της Φότζια στη Serie A θύμιζε παραμύθι. Ουδείς, όμως, προέβλεπε ευτυχισμένο τέλος, αφού ο τρόπος παιχνιδιού των "νεοφώτιστων" δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτής της κατηγορίας. "Δεν υπάρχει ντροπή στο να τερματίσεις τελευταίος. Είναι καλύτερα να τερματίσεις τελευταίος, από το να τερματίσεις χωρίς αξιοπρέπεια", ήταν ο αντίλογος δια στόματος Ζέμαν, ο οποίος δεν άλλαξε ούτε στο παραμικρό τα αγωνιστικά πλάνα του ενώπιον αυτής της μεγάλης πρόκλησης.

Η προεργασία δύο σεζόν στην ομάδα "καρποφόρησε" την κατάλληλη στιγμή. Παίκτες όπως ο Ιγκόρ Κολιβάνοφ, Ιγκόρ Σαλίμοφ, Νταν Πετρέσκου, Πασκουάλε Πανταλίνο, Φραντσέσκο Μαντσίνι (τερματοφύλακας της Φότζια επί δεκαετίας που έμεινε στην ιστορία και για μία "ποδιά" που είχε κάνει στον Μάρκο φαν Μπάστεν της Μίλαν) συνέθεταν την ενδεκάδα των "satanelli" (παρατσούκλι που σημαίνει "μικροί σατανάδες"). Μαζί τους μία εκπληκτική φιλόδοξη επιθετική τριπλέτα, με τον Ρομπέρτο Ραμπάουντι δεξιά, τον Μπέπε Σινιόρι αριστερά και τον Τσίτσιο Μπαϊάνο κορυφή.

Αποτέλεσμα; Θεαματικό ποδόσφαιρο, με μοναδική σκοπιμότητα το γκολ. Η στατικότητα των τεσσάρων αμυντικών που κυριαρχούσε στην Ιταλία εκείνη την εποχή ήταν βούτυρο στο ψωμί του Ζέμαν που έβλεπε την ομάδα του να σημειώνει το ένα τέρμα μετά το άλλο και να κάνει την έκπληξη τερματίζοντας στην ένατη θέση και χάνοντας για λίγο την έξοδο στο Κύπελλο UEFA.

Τα γκολ της Φότζια του 1991-1992

Τα πρακτικά της Serie A κολακεύουν ακόμα περισσότερο την "Zemanlandia", όπως ονομάστηκε εκείνη την περίοδο η Φότζια. Γκολ υπέρ 58 (όσα και κατά), ήτοι δεύτερη καλύτερη επίθεση πίσω από την πρωταθλήτρια και αήττητη Μίλαν του εκκολαπτόμενου Φάμπιο Καπέλο, μιας ομάδας με την ταυτότητα ακόμα του Αρίγκο Σάκι (έστω κι αν είχε διαφορετικές προπονητικές πρακτικές με τον πρώην συμμαθητή του, το αποτέλεσμα ήταν εξίσου επιθετικό). Σημαντική σημείωση: οι "ροσονέρι" έφτασαν τα 74 γκολ με τη βοήθεια της... παράδοσης της Φότζια στην τελευταία αγωνιστική, με τις δύο ομάδες να τίθενται αντιμέτωπες στο "Τζακερία", την πρωταθλήτρια Μίλαν να πανηγυρίζει την κατάκτηση του τίτλου με θρίαμβο 8-2 και τον Μάρκο φαν Μπάστεν τον τίτλο του πρώτου σκόρερ με 25 γκολ (18 ο Ρομπέρτο Μπάτζιο της Γιουβέντους, 16 ο Μπαϊάνο).

Φότζια-Μίλαν 2-8

Το τέλος της Zemanlandia

Η τύχη της Φότζια ήταν προδιαγεγραμμένη. Τα 36 γκολ (από τα 58) που σημείωσε η επιθετική τριάδα των Ραμπάουντι, Σινιόρι και Μπαϊάνο σήμανε και την... αρπαγή τους από σημαντικότερους συλλόγους (ο Σαλίμοφ μετακόμισε στην Ιντερ, ο Πανταλίνο στην Μπολόνια), ώστε να προωθηθεί η καριέρα τους. Ο Ζέμαν άντεξε το πρώτο κύμα φυγής και φέρνοντας παίκτες όπως ο Χοσέ Αντόνιο Τσαμότ και ο Τζίτζι ντι Μπιάτζιο διατήρησε την ομάδα στο ίδιο επίπεδο.

Τη σεζόν 1992-1993 η Φότζια δυσκολεύθηκε περισσότερο στα της παραμονής, αφού σημείωσε μόλις 39 γκολ ελέω της μαζικής αποχώρησης των επιθετικών. Παρ’ όλα αυτά τερμάτισε 11η (σε ισοβαθμία με τη Νάπολι) και η νέα σεζόν τη βρήκε εκ νέου στη Serie A (και τον Σινιόρι πρώτο σκόρερ της κατηγορίας με 26 γκολ για λογαριασμό της Λάτσιο). Το 1993-1994 τα πράγματα βελτιώθηκαν και η Φότζια έχασε την έξοδο στο Κύπελλο UEFA από τη Νάπολι του Μαρσέλο Λίπι την τελευταία αγωνιστική, μετά την ήττα 1-0 στο "Σαν Πάολο" από τους "παρτενοπέι". Η 9η θέση, όμως, και τα 46-46 τέρματα ήταν καθ’ όλα αξιόλογο πλασάρισμα, σε μία σεζόν που η Ιντερ τερμάτισε 13η, ένα βαθμό πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού.

Η μαγική πενταετία στη Φότζια αύξησε κατακόρυφα της μετοχές του Ζέμαν. Η τρίτη της βαθμολογίας την προηγούμενη σεζόν Λάτσιο του προσέφερε τη θέση του πάγκου και ο Τσέχος δεν αρνήθηκε. Ως ανταγωνιστής, πλέον, παρακολουθούσε το δημιούργημά του να υποβιβάζεται. Την πρώτη φορά που τέθηκε αντιμέτωπος, στις 15 Ιανουαρίου του 1995, δεν έδειξε σεβασμό και νίκησε με 7-1. Στον επαναληπτικό έφυγε από την Απουλία με ακόμα ένα "τρίποντο", πιο δύσκολο αυτήν τη φορά (1-0). Η Φότζια κατέλαβε την 16η θέση της βαθμολογίας, έξι πόντους μακριά από τη σωτηρία. Την ίδια στιγμή, οι "λατσιάλι" τερμάτιζαν δεύτεροι σε ισοβαθμία με την Πάρμα, αλλά πολύ πίσω από την πρωταθλήτρια Γιουβέντους. Το όνειρο είχε σβήσει...

Τα καλύτερα γκολ της Zemanlandia

Ο γυρολόγος Ζέμαν

Η Γιουβέντους και το ντόπινγκ

Δεδηλωμένος γιουβεντίνος ελέω και του θείου του. Ο Ζέμαν δηλώνει πως σταμάτησε να υποστηρίζει τη "γηραιά κυρία" το 1991, όταν και η Φότζια προβιβάστηκε στη Serie A, ωστόσο από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 κι έπειτα σίγουρα αποκόπηκε από κάθε τι "μπιανκονέρο".

Ιούλιος του 1998. Η συζήτηση περί ντόπινγκ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο είχε φτάσει στο αποκορύφωμα και σε αυτήν εμπλεκόταν και ο Τσέχος, στον οποίο καταλογίζεται ότι για μερικές ημέρες χορήγησε κρεατίνη στους παίκτες του στη Λάτσιο. Ο ίδιος ο Ζέμαν αρνείται κάτι τέτοιο, ωστόσο δηλώνει δημόσια ότι γίνεται ευρεία χρήση απαγορευμένων ουσιών στο ποδόσφαιρο και δη στο ιταλικό, υποδεικνύοντας την κραταιά Γιουβέντους της εποχής ως ευνοημένη αυτής της κατάστασης. Εβαλε στο "στόχαστρο" τον αθλητικό διευθυντή Αντόνιο Τζιράουντο και τον γιατρό Ρικάρντο Αγκρίκολα και τα λεγόμενά του ήταν αρκετά για να "πυροδοτήσουν" εισαγγελική έρευνα από του Ραφαέλε Γκουαρινιέλο.

Η υπόθεση κράτησε αρκετά χρόνια, ένα δικαστήριο του 2005 ήταν καταδικαστικό, αλλά με ελαφριές ποινές και στην έφεση αθωώθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Παράλληλα, το Διαιτητικό Δικαστήριο Αθλητισμού της Λοζάνης (το περίφημο CAS) γνωμοδότησε υπέρ των "μπιανκονέρι", υποστηρίζοντας πως όλα τα σκευάσματα που λάμβαναν οι παίκτες της ομάδας την επίμαχη περίοδο ήταν νόμιμα και δεν περιείχαν κρεατίνη ή ερυθροποιητίνη (EPO) την υπ’ αριθμόν 1 απαγορευμένη ουσία στα τέλη του ’90.

Πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας και ο Ζέμαν αδυνατεί να βρει δουλειά σε σύλλογο της προκοπής. Στρέφει το βλέμμα του στους εχθρούς που δημιούργησε με τις περίφημες δηλώσεις του και "δείχνει" τον Λουτσιάνο Μότζι, τονίζοντας ότι ο ηγέτης της Γιουβέντους φροντίζει για τις κλειστές πόρτες. Η έκρηξη του Calciopoli επιφέρει συναισθηματική εκδίκηση για τον Ζέμαν, ο οποίος όπου σταθεί κι όπου βρεθεί καταφέρεται εναντίον του επικεφαλής του συστήματος, του "Lucky Luciano"...

Η μετά-Φότζια καριέρα του Ζντένεκ Ζέμαν είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα. Στη Λάτσιο παρέμεινε τρία χρόνια και ανέδειξε τον Αλεσάντρο Νέστα, τον οποίο μέχρι σήμερα θεωρεί έναν από τους κορυφαίους αμυντικούς όλων των εποχών. Το καλοκαίρι του 1997 (όντας άνεργος από τον Ιανουάριο) αλλάζει εργοδότη, αλλά όχι και στάδιο, αφού ανήκει, πλέον στη Ρόμα. Δύο χρόνια στους "τζιαλορόσι", όμως η 4η θέση του 1998 και η 5η θέση του 1999 που δεν είναι αρκετές για να τον κρατήσουν στον πάγκο. Οι σχέσεις με τους παίκτες ήταν διαταραγμένες (φέρεται να δηλώνει πως θα τους αλλάξει όλους), ο Φράνκο Σένσι υιοθετεί τη γραμμή πως έχει χάσει τον έλεγχο και τον αφήνει να φύγει.

Αντικαθίσταται το 1999 από τον Φάμπιο Καπέλο έχοντας ήδη προκαλέσει αντιδράσεις με την επίθεσή του στη Γιουβέντους και κάνει... διεθνή καριέρα τριών μηνών. Τόσο κάθισε στη Φενέρμπαχτσε, σημειώνοντας μόλις τρεις νίκες. Γρήγορα πήρε τον δρόμο της επιστροφής και ανέλαβε τη "νεοφώτιστη" Νάπολι, επίσης χωρίς ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Δύο βαθμοί σε οκτώ ματς και το γνώριμο χαρτί της απόλυσης βρίσκεται και πάλι στο γραφείο του.

Επιστροφή στη Serie B για τη Σαλερνιτάνα και μετά από δύο χρόνια, τη σεζόν 2003-2004 ξανασμίγει με τους Πασκουάλε Καζίλο και τον Πεπίνο Παβόνε στην Αβελίνο. Καταστροφική σεζόν, υποβιβασμός στην Serie C1 παρά την επιθετική φλόγα του Λευκορώσου Βιτάλι Κουτούζοφ και ο Τσέχος καταλήγει στην Λέτσε. Με νεανικό ρόστερ στη διάθεσή του, το 4-3-3 έκανε ξανά το θαύμα του και οι Μίρκο Βούτσινιτς και Βαλερί Μποζίνοφ τη δουλειά τους. Οι "τζιαλορόσι" τερμάτισαν 12οι, με τη δεύτερη καλύτερη επίθεση με 66 γκολ (πίσω μόνο από την πρωταθλήτρια Γιουβέντους των 67 τερμάτων), αλλά και με παθητικό 73 γκολ. Παρότι έγραψαν ιστορία ως η πρώτη ομάδα της Serie A που αν και δέχθηκε τα περισσότερα τέρματα, δεν υποβιβάστηκε, ο Ζέμαν παραιτήθηκε κι έμεινε εννέα μήνες χωρίς ομάδα.

Τον Μάρτιο του 2006 καλείται να οδηγήσει την 5η της βαθμολογίας Μπρέσια στα πλέι οφ της Serie B, αλλά στα τελευταία 11 παιχνίδια οι "ροντινέλε" θα υποστούν μία άνευ προηγουμένου καθίζηση και ο Ζέμαν θα αποτελέσει παρελθόν. Η Λέτσε τον επαναπροσλαμβάνει έχοντας υποβιβαστεί σε αυτόν τον χρόνο απουσίας του, αλλά μετά από μία θετική εκκίνηση, απομακρύνεται από τον πάγκο την παραμονή των Χριστουγέννων του 2006 κι ενώ βρίσκεται σε διακοπές στην Πράγα.

Ξέρετε ότι...

* Ο Ιταλός τραγουδιστής Αντονέλο Βεντίτι εμπνεύστηκε από τον Ζέμαν και το 1999 συνέθεσε και ερμήνευσε το "La coscienza di Zeman", το οποίο συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο "Goodbye Novecento".

* Ο Ζέμαν δηλώνει ότι ο Βεντίτι είναι ο αγαπημένος τραγουδιστής του και πως δεν τον ενοχλεί καθόλου αυτός ο απρόσμενος πρωταγωνιστικός ρόλος.

* Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε και για τον Ιταλό κωμικό Αντόνιο Αλμπανέζε, ο οποίος εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα "Φρένγκο" από τον Τσέχο τεχνικό.

* Το 2009 ο Τζιουζέπε Σανσόνα σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ "Zemanlandia".

* Ο Μπέπε Σινιόρι πήρε το δίπλωμα προπονητικής από το Κοβερτσιάνο το 2009 κάνοντας διατριβή πάνω στις μεθόδους του πρώην τεχνικού του.

Στις 17 Ιουνίου του 2008 ανακοινώνεται από τον Ερυθρό Αστέρα ως αντικαταστάτης του Αλεκσάνταρ Γιάνκοβιτς. Τα αποτελέσματα απογοητευτικά: από δεύτερος και αήττητος την περσινή σεζόν, ο Αστέρας μετά από τρεις αγωνιστικές βρίσκεται τελευταίος για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια και δίχως να έχει σκοράρει. Παράλληλα, αποκλείεται από τον ΑΠΟΕΛ στο Κύπελλο UEFA και η δεύτερη προπονητική απόπειρα του Ζέμαν μακριά από την Ιταλία στέφεται με την ίδια αποτυχία.

Η αναγέννηση της Zemanlandia

Καλοκαίρι του 2010. Η Φότζια βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης, όπως κι άλλες ομάδες της κατηγορίας που έχουν γράψει ιστορία στην Ιταλία, όπως η Προ Βερτσέλι και η Περούτζια. Οι φήμες περί επιστροφής του Καζίλο στα πράγματα της ομάδας αποδεικνύονται πέρα για πέρα αληθινές. Οι πρώτες δύο κινήσεις του Ναπολιτάνου προβλεπόμενες όσο το αναμμένο τσιγάρο στα χείλη του Ζέμαν. Τοποθέτηση του Παβόνε σε θέση αθλητικού διευθυντή, ανάληψη τεχνικής ηγεσίας από τον Ζέμαν.

Η ανακοίνωση της πρόσληψης του Τσέχου συνοδεύτηκε με πώληση 3.000 εισιτηρίων διαρκείας της Φότζια την ίδια μέρα. Ουδείς έχει λησμονήσει τι έχει προσφέρει ο Τσέχος στο σύλλογο και που οφείλεται η παραμονή του ονόματός του στη μνήμη του φιλοθεάμονος κοινού της χώρας.

Ο περίεργος Τσέχος που χάνει την υπομονή του με τα videogames, αλλά δεν χάνει ταινία της Ντέμι Μουρ, σε ηλικία 63 ετών επιστρέφει για μία τρίτη θητεία στο "τιμόνι" της Φότζια και η γραμμή του τερματισμού της καριέρας του δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Εξάλλου, όπως απαντά ο ίδιος στη σχετική ερώτηση, "δεν σκέφτομαι να σταματήσω. Θέλω να ενοχλώ κι άλλο"...


Η θριαμβευτική επιστροφή του Ζέμαν στη Φότζια

Το τρέιλερ του "Zemanlandia"


News 24/7

24MEDIA NETWORK