UEFA ranking: Το contra.gr αναλύει και εξηγεί το μυστήριο των βαθμολογιών

Το contra.gr αποσαφηνίζει το... μυστήριο των ειδικών βαθμολογιών της UEFA, επιχειρώντας να βάλει μια τάξη στον κυκεώνα ατεκμηρίωτων και ατέρμονων αναλύσεων.

UEFA ranking: Το contra.gr αναλύει και εξηγεί το μυστήριο των βαθμολογιών
Σχεδόν κάθε εβδομάδα τα ελληνικά ΜΜΕ, οπαδικά και μη, κατακλύζουν το κοινό τουςμε ένα μπαράζ ατεκμηρίωτων δημοσιευμάτων του τύπου "η Ελλάδα πλησιάζει στην 9η θέση της UEFA", "ο Παναθηναϊκός καλύτερη ελληνική ομάδα στην ευρωπαϊκή κατάταξη", "η ΑΕΚ κορυφαία εκπρόσωπος στο Europa League".Ημπάλαχάνεται όταν στο παιχνίδι μπαίνουν και οι ξένες ομάδες: "η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κορυφαία ευρωπαϊκή ομάδα του 2011", "η Σεβίλλη κυρίαρχος του κόσμου το 2008" κ.ο.κ.

Το contra.gr επιχειρεί να βάλει μία τάξη σε αυτές τις ακαταλαβίστικες βαθμολογίες(αρχικά του ευρωπαϊκού χώρου), που επικαλούνται τα Μέσα είτε για να παρουσάσουν μία είδηση είτε για να προσφέρουν στοχοποιημένη ενημέρωση. Το αποτέλεσμα για τον απλό αναγνώστη-ακροατή-τηλεθεατή παραμένει το ίδιο δυσνόητο και παραπλανητικό και η αποσαφήνιση κρίνεται αναγκαία.

Οι τρεις άξονες

Οι κατατάξεις που απασχολούν τα ΜΜΕ παγκοσμίως είναι τρεις. Η πρώτη αφορά τις εθνικές ομάδες, η δεύτερη τα εθνικά πρωταθλήματα και η τρίτη τους συλλόγους. Θα επεξηγήσουμε χωριστά τους τρεις άξονες και θα αναλύσουμε τη σημασία που έχει (ή δεν έχει)το αντίστοιχοπλασάρισμα.


1. Κατάταξη εθνικών ομάδων

Το σύστημα εκσυγχρονίστηκε αμέσως μετά το Euro 2008 καθιστώντας το πιο δίκαιο για όλες τις εθνικές ομάδες και δη τις χώρες που διοργανώνουν κάποιο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, με συνέπεια να μην έχουν βαθμολόγηση από τα προκριματικά του εν λόγω τουρνουά.

α) Παιχνίδια υπό εξέταση

Για τον συντελεστή κάθε εθνικής ομάδας λαμβάνονται υπ’ όψη αγώνες της αντρικής ομάδας σε προκριματικές και τελικές φάσεις Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων και Παγκοσμίων Κυπέλλων. Δεν υπολογίζονται φιλικά.

β) Χρονική περίοδος αναφοράς

Λαμβάνονται υπ’ όψη οι τελευταίοι 2,5 κύκλοι διοργάνωσης που έχει συμμετάσχει κάθε εθνική ομάδα. Ως κύκλος διοργάνωσης ορίζεται η προκριματική και η τελική φάση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου ήΕυρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ως εκ τούτου, οι τελευταίοι 2,5 κύκλοι διοργάνωσης της Εθνικής Ελλάδας τον Φεβρουάριο του 2010, όταν και έγινε η κλήρωση των προκριματικών του Euro 2012 και τοποθετήθηκε επικεφαλής του 2ου γκρουπ δυναμικότητας, ήταν αυτός του Μουντιάλ 2006 (προκριματικά και τελική φάση), αυτός του Euro 2008 (προκριματικά και τελική φάση) και αυτός του Μουντιάλ 2010 (προκριματικά).

γ) Καθορισμένη βαθμολόγηση

+10.000 πόντοι για κάθε ματς προκριματικών ή τελικής φάσης, ανεξαρτήτως αποτελέσματος (ώστεστο συντελεστή κάθε εθνικής ομάδας να προκύπτει θετικός αριθμός) +30.000 πόντοι για κάθε νίκη
+10.000 πόντοι για κάθε ισοπαλία
+501 πόντοι για κάθε γκολ που πέτυχε η εθνική ομάδα (δεν υπολογίζονται αυτά της διαδικασίας των πέναλτι)
-500 πόντοι για κάθε γκολ που δέχθηκε η εθνική ομάδα (δεν υπολογίζονται αυτά της διαδικασίας των πέναλτι)


Σημείωση: Εάν ένα παιχνίδι οδηγηθεί στα πέναλτι, αμφότερες οι ομάδες αποκομίζουν από 10.000 πόντους λόγω της ισοπαλίας. Η νικήτρια ομάδα θα κερδίσει επιπλέον 10.000 πόντους λόγω της επιτυχίας.

δ) Μπόνους

Για να διαχωριστούν τα επίπεδα δυσκολίας κάθε γύρου, η πρόκριση σε διάφορες φάσεις του εκάστοτε θεσμού αποφέρει διαφορετικά μπόνους πόντων, όπως περιγράφονται παρακάτω:

Euro

Πλέι οφ: 6.000
Ομιλοι: 9.000
Φάση 16: -
Προημιτελικά: 18.000
Ημιτελικά: 28.000
Μικρός τελικός: -
Τελικός: 38.000





Μουντιάλ

Πλέι οφ: 6.000
Ομιλοι: 6.000
Φάση 16: 9.000
Προημιτελικά: 18.000
Ημιτελικά: 28.000
Μικρός τελικός: 18.000
Τελικός: 38.000





ε) Υπολογισμός συντελεστή κύκλων διοργάνωσης

Για κάθε κύκλο διοργάνωσης γίνεται ξεχωριστή πρόσθεση των πόντων, ώστε να μπορεί να δοθεί εν συνεχεία ειδικός συντελεστής βαρύτητας σε κάθε έναν εξ αυτών. Προστίθενται οι βαθμοί από κάθε παιχνίδι σε προκριματική και τελική φάση και διαιρούνται με τον αριθμό των αγώνων, ώστε να προκύψει ο συντελεστής του κύκλου.

Σημείωση 1: Εάν μία εθνική ομάδα δεν προκριθεί σε κάποια τελική φάση, τότε προσμετρούνται οι βαθμοί και τα παιχνίδια μόνο από την προκριματική φάση του κύκλου.

Σημείωση 2: Εάν μία χώρα είναι νέο μέλος της UEFA και δεν έχει προλάβει να συμμετάσχει σε 2,5 κύκλους διοργανώσεων, υπολογίζονται οι κύκλοι διοργάνωσης στους οποίους έχει συμμετάσχει.

Για να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις νεότερες επιτυχίες ή αποτυχίες μιας εθνικής ομάδας, οι συντελεστές των 2 πιο πρόσφατων κύκλων διπλασιάζονται. Ως εκ τούτου, στο ελληνικό παράδειγμα, η βαθμολογία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος προέκυψε από την εξής μαθηματική πράξη:

[(συντελεστής κύκλου Μουντιάλ 2006 Χ 20%) + συντελεστής κύκλου Euro 2008 Χ 40%) + (συντελεστής κύκλου Μουντιάλ 2010 Χ 40%)] / 5 (σ.σ. ο αριθμός αντιπροσωπεύει τα τουρνουά που λήφθηκαν υπ’ όψη)

Το πηλίκο αποτελεί τον συντελεστή μιας εθνικής ομάδας και ο εν λόγω αριθμός την τοποθετεί στα γκρουπ δυναμικότητας της κατάταξης της UEFAγια τις κληρώσεις των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων και της FIFA για τις κληρώσεις των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Σημείωση: Εάν μία χώρα είναι νέο μέλος της UEFA και δεν έχει προλάβει να συμμετάσχει σε 2,5 κύκλους διοργανώσεων, υπολογίζονται οι κύκλοι στους οποίους έχει συμμετάσχει διπλασιάζοντας την επιμέρους βαθμολογία του καθενός.

στ) Βαθμολόγηση διοργανωτή

Περίπτωση 1: Εάν μία χώρα έχει φιλοξενήσει μία τελική φάση διοργάνωσης, με συνέπεια να μην έχει αποτελέσματα προκριματικών σε αυτήν τη διοργάνωση (όπερ σημαίνει ο κύκλος της διοργάνωσης να είναι ημιτελής), τότε στον κύκλο προσμετρούνται εκτός των βαθμών της τελικής φάσης και οι βαθμοί των προκριματικών του αμέσως προηγούμενου κύκλου που αφορά την εν λόγω εθνική ομάδα. Ως εκ τούτου, η διοργανώτρια του Μουντιάλ 2006 Γερμανία, για να βγάλει τον συντελεστή της για τα προκριματικά του Euro 2012, στον κύκλο του Μουντιάλ 2006 προσθέτει τη βαθμολογία της σε εκείνη την τελική φάση με τη βαθμολογία των προκριματικών του Euro 2004.

Περίπτωση 2: Εάν μία χώρα πρόκειται να φιλοξενήσει μία διοργάνωση, με συνέπεια να μην έχει αποτελέσματα των προκριματικών σε αυτήν τη διοργάνωση, τότε για τον υπολογισμό του συντελεστή της που θα χρησιμεύσει στην κλήρωση της φάσης των ομίλων υπολογίζονται μόνο οι δύο τελευταίοι πλήρεις κύκλοι, με διπλασιασμό βαθμολογίας λόγω βαρύτητας του δευτέρου εξ αυτών. Ως εκ τούτου, για τις Πολωνία και Ουκρανία που θα διοργανώσουν το Euro 2012 υπολογίζονται ο κύκλος του Euro 2008 (Χ1) και ο κύκλος του Μουντιάλ 2010 (Χ2).

ζ) Σημασία

Πρόκειται για το κριτήριο με το οποίο τοποθετούνται οι εθνικές ομάδες της ευρωπαϊκής ζώνηςστα προκριματικά και στα τελικά Euro και Μουντιάλ. Η σημασία της εν λόγω κατάταξης είναι ιδιαίτερα αυξημένη στις μεσαίου επιπέδου χώρες, αφού μία καλή δική τους περίοδος και μία άσχημη κάποιων σημαντικών εθνικών ομάδων είναι ικανές να τους προσφέρουν μία εξαιρετική κλήρωση. Τρανόπαράδειγμα η Ελλάδα στα προκριματικά του Euro 2008 που τοποθετήθηκεστο 1ο γκρουπ δυναμικότητας και γλίτωσε παραδοσιακές δυνάμεις της "γηραιάς Ηπείρου", με συνέπεια να πάρει την πρόκριση στην τελική φάση του θεσμού σχετικά εύκολα. Για τους θεωρητικά "ισχυρούς", αλλά και τους "ανίσχυρους" δεν έχει ιδιαίτερη πρακτική σημασία.


2. Κατάταξη εθνικών ομοσπονδιών

Η κατάταξη μέσω της οποίας προκύπτουν τα ευρωπαϊκά "εισιτήρια" που δικαιούται κάθε ομοσπονδία για το Champions League και το Europa League, καθορίζοντας και τις φάσεις συμμετοχής των εκπροσώπων. Το σύστημα βαθμολόγησης μεταβλήθηκε το καλοκαίρι του 2009 μετά την μετατροπή του Κυπέλλου UEFA σε Europa League.

α) Παιχνίδια υπό εξέταση

Για τον συντελεστή κάθε ομοσπονδίας λαμβάνονται υπ’ όψιν αγώνες όλων των εκπροσώπων της σε προκριματική και κανονική διάρκεια Champions League και Europa League.

β) Χρονική περίοδος αναφοράς

Λαμβάνονται υπ’ όψιν οι τελευταίες 5 σεζόν. Ως εκ τούτου, η φετινή βαθμολογία κάθε ομοσπονδίας προκύπτει από τα αθροίσματα των ετησίων συντελεστών από τις σεζόν 2006-2007, 2007-2008, 2008-2009, 2009-2010 και 2010-2011.

Σημείωση: Τα αποτελέσματα της κατάταξης των εθνικών ομοσπονδιών αφορούν τις διοργανώσεις τις μεθεπόμενης σεζόν. Πάγια θέση της UEFA είναι η κάθε ομοσπονδία να γνωρίζει πόσους εκπροσώπους θα έχει και σε ποια φάση πριν την έναρξη των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Πρωταθλήματα όπως πχ. της Σκανδιναβίας που διεξάγονται με διαφορετικό ημερολόγιο από τα υπόλοιπα (αγωνιστική σεζόν από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος και μεταβατική περίοδος ο χειμώνας) καθιστούν απαραίτητη τη χρονική απόσταση μιας σεζόν ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις ισότητας μεταξύ των χωρών-μελών. Ως εκ τούτου η κατάταξη της πενταετίας που ολοκληρώνεται το 2010-2011 δεν θα καθορίσει τα ευρωπαϊκά "εισιτήρια" της αγωνιστικής περιόδου 2011-2012, αλλά αυτά της σεζόν 2012-2013.

γ) Καθορισμένη βαθμολόγηση

+1 πόντος για κάθε νίκη στα προκριματικά και στα πλέι οφ
+0,5 πόντοι για κάθε ισοπαλία στα προκριματικά και στα πλέι οφ
+2 πόντοι για κάθε νίκη στην κανονική διάρκεια
+1 πόντος για κάθε ισοπαλία στην κανονική διάρκεια


Σημείωση: Το τελικό αποτέλεσμα μετά από παράταση μετρά κανονικά ως νίκη, ισοπαλία ή ήττα, αλλά όχι το αποτέλεσμα που προκύπτει μετά από τη διαδικασία πέναλτι, όσον αφορά την καθορισμένη βαθμολόγηση.

δ) Μπόνους

Για να διαχωριστούν τα επίπεδα δυσκολίας κάθε διοργάνωσης και κάθε γύρου, η πρόκριση σε διάφορες φάσεις του εκάστοτε θεσμού αποφέρει διαφορετικά μπόνους πόντων, όπως περιγράφονται παρακάτω:

Champions League

Ομιλοι: 4
Φάση 16: 5
Προημιτελικά: 1
Ημιτελικά: 1
Τελικός: 1



Europa League

Προημιτελικά: 1
Ημιτελικά: 1
Τελικός: 1

Σημείωση: Οι προκρίσεις που προκύπτουν μετά από διαδικασία πέναλτι πριμοδοτούνται κανονικά από τα αντίστοιχα μπόνους πόντων.

ε) Υπολογισμός συντελεστή εθνικής ομοσπονδίας

Για κάθε μία σεζόν προστίθενται οι πόντοι κάθε εκπροσώπου της ομοσπονδίας και διαιρούνται με τον αριθμό των εκπροσώπων που υπήρχαν στην έναρξη των διεθνών διοργανώσεων. Το άθροισμα των πέντε πηλίκων είναι ο συντελεστής της εθνικής ομοσπονδίας ή ο συντελεστής του πρωταθλήματος ή πιο απλοϊκά ο συντελεστής της χώρας. Η πράξη που αναπαριστά τα άνωθεν είναι η εξής:

(άθροισμα βαθμολογίας εκπροσώπων σεζόν 1/αριθμός εκπροσώπων) + (άθροισμα βαθμολογίας εκπροσώπων σεζόν 2/αριθμός εκπροσώπων) + (άθροισμα βαθμολογίας εκπροσώπων σεζόν 3/αριθμός εκπροσώπων) + (άθροισμα βαθμολογίας εκπροσώπων σεζόν 4/αριθμός εκπροσώπων) + (άθροισμα βαθμολογίας εκπροσώπων σεζόν 5/αριθμός εκπροσώπων)

Σημείωση 1: Σε περίπτωση που το πηλίκο κάθε σεζόν είναι περιοδικός αριθμός, η ατελής διαίρεση σταματά στο τρίτο δεκαδικό ψηφίο χωρίς στρογγυλοποίηση.

Σημείωση 2: Σε περίπτωση ισοβαθμίας η διοίκηση της UEFA καθορίζει την κατάταξη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους μεμονωμένους συντελεστές των πιο πρόσφατων σεζόν.

στ) Ευρωπαϊκά "εισιτήρια" του 2010-2011

Champions League

Θέση Ομιλοι Πλέι οφ* 3ος πρ.* Πλέι οφ** 3ος πρ.** 2ος πρ.** 1ος πρ.**
1-3 1ος, 2ος, 3ος 4ος - - - - -
4-5 1ος, 2ος 3ος - - - - -
6 1ος, 2ος - - - - -
7-12 1ος - 2ος - - - -
13-16 - - 2ος - 1ος - -
17-47 - - - - - 1ος -
50-53 - - - - - - 1ος

* Διαδρομή μη πρωταθλητών
** Διαδρομή πρωταθλητών

Europa League

Θέση Ομιλοι Πλέι οφ 3ος πρ. 2ος πρ. 1ος πρ.
1-3 - Κ, 5ος 6ος - -
4-6 Κ, 4ος 5ος - -
7-9 - Κ, 3ος 4ος 5ος -
10-15 - Κ 3ος 4ος -
16-18 - - Κ, 2ος 3ος -
19-21 - - Κ 2ος, 3ος -
22-27 - - Κ 2ος 3ος
28-32 - - - Κ, 2ος 3ος
33-51 - - - Κ 2ος, 3ος
52-53 - - - - Κ, 2ος

Σημείωση 1: Το Λίχτενσταϊν δεν διαθέτει εθνικό πρωτάθλημα, όπερ σημαίνει δεν έχει εκπρόσωπο στο Champions League. Η ομοσπονδία διοργανώνει μόνο τουρνουά Κυπέλλου και κάθε σεζόν έχει μία θέση στο Κύπελλο UEFA/Europa League για τον νικητή του θεσμού.

Σημείωση 2: Ο κάτοχος κάθε Champions League παίρνει, εάν έχει εξασφαλίσει μέσω πρωταθλήματος, δίνει τη θέση που δικαιούται για τη φάση των ομίλων στην επιλαχούσα (13η) ομοσπονδία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα υπόλοιπα "εισιτήρια". Το αντίστοιχο συμβαίνει και με τον κάτοχο του Europa League με τη διαφορά ότι εάν έχει εξασφαλίσει θέση για το Champions League τότε αγωνίζεται εκεί και τα "εισιτήρια" του Europa League μένουν ως έχουν.

Σημείωση 3: Στον πίνακα του Europa League δεν καταγράφονταιτα 3 "εισιτήρια" που μοιράζει η UEFA κάθε χρόνο μέσω του Fair Play. Και τα 3 αφορούν τον 1ο προκριματικό γύρο.

Σημείωση 4: Κάθε ομοσπονδία χορηγεί στον νικητή του εγχώριου λιγκ καπ "εισιτήριο" για το Europa League κατά το δοκούν.

ζ) Σημασία

Ο δείκτης που εν πολλοίς αντικατοπτρίζει την εικόνα του ποδοσφαίρου μιας χώρας. Αυξομειώνει τα "ευρω-εισιτήρια" που δικαιούται κάθε ομοσπονδία και δημιουργεί κάστες χωρών αναλόγως τον αριθμών των εκπροσώπων. Για την εν λόγω κατάταξη γίνεται η μεγαλύτερη... φασαρία και δικαίως, αφού καθορίζει τους στόχους (=θέση) τόσων συλλόγων ανά την Ευρώπη, είτε στα πρωταθλήματα, είτε στα κύπελλα, είτε στα λιγκ καπ.


3. Κατάταξη συλλόγων

Από το καλοκαίρι του 2009 τα δεδομένα άλλαξαν, με την UEFA να ενισχύει βαθμολογικά και το Europa League, μειώνοντας παράλληλα τη συμμετοχή στον υπολογισμό της κατάταξης της εθνικής ομοσπονδίας από 33% που ίσχυε την περίοδο 2004-2008 (50% μέχρι το 2008) σε 20%.

α) Παιχνίδια υπό εξέταση

Για τον ετήσιο συντελεστή κάθε συλλόγου λαμβάνονται υπ’ όψιν οι αγώνες της κανονικής διάρκειας του Champions League και του Europa League.

β) Χρονική περίοδος αναφοράς

Λαμβάνονται υπ’ όψιν οι τελευταίες 5 σεζόν. Ως εκ τούτου, η φετινή βαθμολογία κάθε συλλόγου προκύπτει από τα αθροίσματα των ετησίων συντελεστών από τις σεζόν 2006-2007, 2007-2008, 2008-2009, 2009-2010 και 2010-2011.

Σημείωση: Τα αποτελέσματα της κατάταξης των συλλόγων αφορούν τις διοργανώσεις τις μεθεπόμενης σεζόν. Πάγια θέση της UEFA είναιο κάθε σύλλογος να γνωρίζει που θα αγωνίζεται και σε ποια φάση πριν την έναρξη των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Πρωταθλήματα όπως πχ. της Σκανδιναβίας, που διεξάγονται με διαφορετικό ημερολόγιο από τα υπόλοιπα (αγωνιστική σεζόν από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος και μεταβατική περίοδος ο χειμώνας), καθιστούν απαραίτητη τη χρονική απόσταση μιας σεζόν ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις ισότητας μεταξύ των συλλόγων. Ως εκ τούτου η κατάταξη της πενταετίας που ολοκληρώνεται το 2010-2011 δεν θα καθορίσει την τοποθέτηση των συλλόγων στα γκρουπ δυναμικότητας των κληρώσεων της αγωνιστικής περιόδου 2011-2012, αλλά σε αυτά της σεζόν 2012-2013.

γ) Καθορισμένη βαθμολόγηση

Champions League
+0,5 πόντος για αποκλεισμό στον 1ο προκριματικό γύρο
+1 πόντος για αποκλεισμό στον 2ο προκριματικό γύρο
+2 πόντοι για κάθε νίκη από τη φάση των ομίλων κι εντεύθεν
+1 πόντος για κάθε ισοπαλία από τη φάση των ομίλων κι εντεύθεν



Σημείωση: Δεν βαθμολογείται η συμμετοχή στον 3ο προκριματικό γύρο και στα πλέι οφ διότι οι αποκλεισθέντες σύλλογοι συνεχίζουν στο Europa League από όπου προκύπτει η βαθμολόγησή τους με τα δεδομένα εκείνης της διοργάνωσης.

Europa League
+0,25 πόντος για αποκλεισμό στον 1ο προκριματικό γύρο
+0,5 πόντος για αποκλεισμό στον 2ο προκριματικό γύρο
+1 πόντους για αποκλεισμό στον 3ο προκριματικό γύρο
+1,5 πόντους για αποκλεισμό στα πλέι οφ
+2 πόντοι για κάθε νίκη από τη φάση των ομίλων κι εντεύθεν
+1 πόντος για κάθε ισοπαλία από τη φάση των ομίλων κι εντεύθεν





Σημείωση 1: Το τελικό αποτέλεσμα μετά από παράταση μετρά κανονικά ως νίκη, ισοπαλία ή ήττα, αλλά όχι το αποτέλεσμα που προκύπτει μετά από τη διαδικασία πέναλτι, όσον αφορά την καθορισμένη βαθμολόγηση.

Σημείωση 2: Από τη σεζόν 2009-2010 οι σύλλογοι έχουν εγγυημένο ένα ελάχιστο 2 πόντων στη φάση των ομίλων του Europa League, ακόμα κι αν οι πόντοι που κέρδισαν στην πραγματικότητα σε αυτό το στάδιο είναι λιγότεροι. Αυτό το εγγυημένο ελάχιστο δεν προστίθεται στους βαθμούς που θα κερδίσουν οι σύλλογοι στη φάση των ομίλων και δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν στον υπολογισμό του ετήσιου συντελεστή των εθνικών ομοσπονδιών.

δ) Μπόνους

Για να διαχωριστούν τα επίπεδα δυσκολίας κάθε διοργάνωσης και κάθε γύρου, η πρόκριση σε διάφορες φάσεις του εκάστοτε θεσμού αποφέρει διαφορετικά μπόνους πόντων, όπως περιγράφονται παρακάτω:

Champions League

Ομιλοι: 4
Φάση 16: 5
Προημιτελικά: 1
Ημιτελικά: 1
Τελικός: 1



Europa League

Προημιτελικά: 1
Ημιτελικά: 1
Τελικός: 1





Σημείωση

: Οι προκρίσεις που προκύπτουν μετά από διαδικασία πέναλτι πριμοδοτούνται κανονικά από τα αντίστοιχα μπόνους πόντων.

ε) Υπολογισμός συντελεστή συλλόγου

Για τον υπολογισμό του συνολικού συντελεστή προστίθενται οι ετήσιοι συντελεστές του συλλόγου. Η πράξη που αναπαριστά τα άνωθεν είναι η εξής:

(βαθμολογία συλλόγου σεζόν 1) + (βαθμολογία συλλόγου σεζόν 2) + (βαθμολογία συλλόγου σεζόν 3) + (βαθμολογία συλλόγου σεζόν 4) + (βαθμολογία συλλόγου σεζόν 5)

Σημείωση: Σε περίπτωση ισοβαθμίας η διοίκηση της UEFA καθορίζει την κατάταξη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους μεμονωμένους συντελεστές των πιο πρόσφατων σεζόν.

στ) Σημασία

Αφορά τις κληρώσεις στα προκριματικά καιστη φάση των ομίλων του Champions League και του Europa League, καθώς και στην κλήρωση της φάσης των 32 του Europa League. Με δεδομένο ότι το 20% του συντελεστή κάθε συλλόγου ρυθμίζεται από το πρωτάθλημά του γίνεται ευκόλως κατανοητό ότι η εν λόγω κατάταξη δεν είναι πρωτευούσης σημασίας.




News 24/7

24MEDIA NETWORK