Αφρική ώρα μηδέν: Πατώντας επί πτωμάτων στην Ακτή Ελεφαντοστού, ο ήρωας-δικτάτορας της Ζάμπια (vids)

Στο 5ο μέρος του αφιερώματος του contra.gr στη διαφθορά του ποδοσφαίρου της Αφρικής, στο προσκήνιο έρχονται τα οικονομικά σκάνδαλα της Ακτής Ελεφαντοστού που κατέληξαν σε τραγωδία με 22 νεκρούς και ο πάλαι ποτέ ήρωας της Ζάμπια, Καλούσα Μπουάλια, που εξελίχθηκε στον χειρότερο ποδοσφαιρικό δυνάστη (videos).

Αφρική ώρα μηδέν: Πατώντας επί πτωμάτων στην Ακτή Ελεφαντοστού, ο ήρωας-δικτάτορας της Ζάμπια (vids)

Στην Γκάνα, μονάδες κατά της διαφθοράς του τμήματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος έκαναν έφοδο στα γραφεία της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας για να ερευνήσουν παρατυπίες από πλευράς μιας "στιγματισμένης" διοίκησης. Με ένταλμα έρευνας στα χέρια τους, οι αστυνομικοί αφαίρεσαν κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές από το κτίριο, με σκοπό να ερευνήσουν διεξοδικά το ζήτημα.

Η FIFA αντέδρασε άμεσα κι έδωσε διορία 72 ωρών να αποκατασταθεί η τάξη, ειδάλλως θα απέβαλε την Γκάνα από τις τάξεις της. Οι σύλλογοι έδρασαν αστραπιαία, διακόπτοντας κάθε ποδοσφαιρική δράση ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Το "σύστημα" δεν πρέπει να διαταραχθεί. Η ομοσπονδία καταθέτει μήνυση ενάντια στην έφοδο. Η κυβέρνηση υποχωρεί. Το πρωτάθλημα αρχίζει εκ νέου και το μόνο που απομένει είναι να άρει η FIFA την απειλή της αποβολής. Η ζωή που περιέγραψε το contra.gr στο 1ο μέρος του σχετικού αφιερώματος συνεχίζει να κυλάει ομαλά στην καθημερινότητα των "μαύρων αστεριών"...

Ακτή Ελεφαντοστού-Μαλάουι 5-0

Ε) Ακτή Ελεφαντοστού: Οικονομική απάτη βαμμένη με αίμα

Στις 29 Μαρτίου του 2009, κατά τη διάρκεια της αναμέτρηση της Ακτής Ελεφαντοστού με το Μαλάουι για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αφρικής, έχασαν την ζωή τους 22 άτομα και 132 τραυματίστηκαν, σε μία αναταραχή στις εξέδρες του "Φελίξ Ουφουέ Μπουανί". Λίγες μέρες μετά το δυστύχημα αποκαλύφθηκε ότι οι αρμόδιοι της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ακτής Ελεφαντοστού (FIF) είχαν διαθέσει επιπλέον 2.000 εισιτήρια από την κανονική χωρητικότητα του γηπέδου που είχε χτιστεί το 1936.

Εάν συνυπολογιστούν η παλαιότητα του γηπέδου και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, με τον συνολικό αριθμό των θεατών που ξεπερνά τον αριθμό εισιτηρίων που διατέθηκαν (νόμιμα και έξτρα) διότι αρκετοί εξ αυτών πέρασαν στις θύρες δωροδοκώντας τους φύλακες, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το κακό ήταν προδιαγεγραμμένο.

Ο Ανζουάν Κακού, υπεύθυνος διοργάνωσης αγώνων της FIF, παραδέχθηκε αργότερα ότι διατέθηκαν συνολικά 36.616 εισιτήρια σε ένα γήπεδο που χωρά 34.600 θεατές. Αναγκάστηκε να αναλάβει την ευθύνη και του επιβλήθηκε πρόστιμο 500.000 φράγκων κεντρικής γαλλικής Αφρικής (ένα από τα δύο κυρίαρχα νομίσματα στην "μαύρη ήπειρο"), ήτοι περίπου 780 ευρώ, για "ανθρωποκτονία και τραυματισμό από αμέλεια" και "συνέργεια σε απάτη και πλαστογραφία". Ο Φοστίν Ακά, ο οποίος τύπωσε τα εισιτήρια του αγώνα, τιμωρήθηκε με πρόστιμο 50.000 φράγκων (περίπου 78 ευρώ) για "απάτη". Τρεις πράκτορες της εταιρίας φύλαξης, οι Γιαό Σελεστίν, Σερζ Ζαμπαλού και Καμαρά Σιντού, τιμωρήθηκαν με συνολικό πρόστιμο 750 ευρώ για "απάτη και χρήση πλαστογραφιών".

Οι "αποδιοπομπαίοι τράγοι" είχαν εντοπιστεί με προκλητικό τρόπο. Ακόμα και οι επικρίσεις από τα ΜΜΕ άφησαν ανεπηρέαστους τους παράγοντες του ποδοσφαίρου της χώρας. "Δειλή, διεφθαρμένη, επονείδιστη", χαρακτήρισε την ετυμηγορία ένας από τους πιο σεβαστούς αθλητικούς δημοσιογράφους της χώρας, ο Αντρέ Σιλβέρ Κονάν, ο οποίος σημείωσε ότι "οι Εισαγγελείς κυνήγησαν την μικρή ψαριά και άφησαν το μεγάλο ψάρι ήσυχο".

"Εκτός από τη συζήτηση γύρω από την υπόθεση της απάτης που συνδέεται με τη διαχείριση του τμήματος διάθεσης εισιτηρίων και τις δυνατότητες του σταδίου, υπάρχει και το κάλεσμα για βελτίωση της ασφάλειας στις εγκαταστάσεις που φιλοξενούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις", προσθέτει ο Σιλουέ Εντσαμπετιέν Ουμάρ, κοινωνιολόγος και ερευνητής, μέλος της "CODESRIA", επιτροπής για την ανάπτυξη των ερευνών και των κοινωνικών υπηρεσιών στην Αφρική.

Προνομιακές χορηγίες στους λογαριασμούς της FIF

Το επίμαχο γήπεδο στο Αμπιτζάν χτίστηκε το μακρινό 1936 και μπορεί να φιλοξενήσει κάτι παραπάνω από 34.000 θεατές, δηλαδή καλύπτει ελάχιστες ανάγκες για μία πόλη 5.000.000 κατοίκων. Στην αναφορά της FIF σχετικά με το δυστύχημα δεν γίνεται ούτε λόγος για την ακαταλληλότητα του γηπέδου και την ευθύνη της ομοσπονδίας για την διοργάνωση ενός τόσο σημαντικού αγώνα σε έναν τέτοιο χώρο. Αντ’ αυτού, γίνεται αναφορά για "ατυχές συμβάν" και για "κονδύλια που διατέθηκαν στους προέδρους των συλλόγων Ανιάμα και Κορχόγκο και στον δήμαρχο του Μπουαφλέ" για την ανακαίνιση των γηπέδων. Φυσικά, ουδείς εκ των κατονομαζόμενων αποδέχεται ότι έλαβε τέτοια κονδύλια.

Τα "μεγάλα ψάρια" της FIF που θα έπρεπε να επιβλέπουν την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου της χώρας και τη χρήση των κονδυλίων είναι οι επικεφαλής των 48 ατόμων που απασχολούνται πλήρως στην ομοσπονδία, προεξάρχοντος του διευθυντή της FIF, Ζακ Ανουμά. Παρατηρητές υπογραμμίζουν, πάντως, ότι η κακοδιαχείριση δεν εμφανίζεται μόνο στα υψηλά κλιμάκια της ομοσπονδίας, αλλά σε όλο το "οικοδόμημά" της. Τα τοπικά ποδοσφαιρικά σωματεία, για παράδειγμα, δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα σεντ από τα 800.000.000 φράγκα (περίπου 1.260.000 ευρώ) της ετήσιας δωρεάς της "Societe Ivoirienne de Raffinage" (διυλιστήρια της χώρας), που έπρεπε να λαμβάνουν μέσω της FIF.

Το πάρτι της ντροπής

Μετά τον αποκλεισμό της Ακτής Ελεφαντοστού από το Κύπελλο Εθνών Αφρικής στην Καμπίντα, οι πρόεδροι των συλλόγων ζήτησαν από γενική ποδοσφαιρική συνέλευση και απείλησαν να μποϊκοτάρουν τις διοργανώσεις, εάν τα παράπονά τους δεν εισακούονταν. Ο διευθυντής της ομοσπονδίας, Ζακ Ανουμά, παρέμεινε απαθής: "Μπορούν να ζητούν την παραίτησή μου όσο θέλουν".

Η ήττα από την Αλγερία στην παράταση των προημιτελικών του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής έφερε στο προσκήνιο και μερικές ακόμα ιδιαίτερες ιστορίες. Η κόρη του Ανουμά, Στεφανί, φέρεται να συνδέεται με δεσμό με τον διεθνή αμυντικό της Χιμπέρνιαν Σολ Μπαμπά. Το προηγούμενο βράδυ πριν το ματς με τις "αλεπούδες της ερήμου", διοργάνωσε ένα πάρτι στον Μπαμπά για τα γενέθλιά του. "Ηταν απλώς ένα ταπεινό πάρτι με μία εορταστική τούρτα", απολογήθηκε ο Ανουμά μετά τον αποκλεισμό.

Ουδείς διαμαρτυρόταν για αυτήν τη χορηγία διότι ουδείς γνώριζε την ύπαρξή της μέχρι το 2007, όταν η "SIR" ανακάλυψε μόνη της ότι οι σύλλογοι της Ακτής Ελεφαντοστού δεν είχαν εισπράξει αυτά τα χρήματα. Με σχετική επιστολή, η εταιρία ανακοίνωσε την ακύρωση της ετήσιας χορηγίας μέχρι νεοτέρας. Η επιστολή έπεσε στα χέρια ενός εκ των προέδρων των συλλόγων, ο οποίος τη δημοσιοποίησε. Προσπαθώντας να μετριάσει τις αντιδράσεις, ο Ανουμά ισχυρίστηκε ότι "αυτά τα χρήματα δεν προορίζονταν για τους συλλόγους", χωρίς να εξηγεί που κατέληξαν.

Η υποψία ότι κατέληξαν σε τσέπες αρμοδίων έχει επιβεβαιωθεί από διάφορες πηγές στα ποδοσφαιρικά σωματεία κατά τη διάρκεια των ερευνών. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι οι αθλητικές χορηγίες από τον επιχειρηματικό τομέα μερικές φορές πηγαίνουν απευθείας στα χέρια του Υπουργού Αθλητισμού ώστε "να αποφεύγεται να περνούν από τα χέρια του Ανουμά". Υπάρχουν πολλά παραδείγματα κρατικών και επιχειρηματικών κονδυλίων που εξαφανίστηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Και το γεγονός ότι ο Ανουμά είναι και κορυφαίος οικονομικός αξιωματούχος της προεδρίας της Ακτής Ελεφαντοστού συνεισφέρει με τον δικό του τρόπο στην ένταση του φαινομένου.

Ο επικεφαλής της FIF έχει αρνηθεί δημοσίως οποιαδήποτε παρατυπία της ομοσπονδίας με τα αναγκαία κονδύλια που της προσφέρονται αφειδώς και προορίζονται για αθλητικές επενδύσεις και για λοιπά έξοδα. Το 2008, σε συνέντευξη Τύπου, ο Ανουμά ανακοίνωσε ότι η ομοσπονδία είχε πλεόνασμα 1.100.000.000 φράγκων (περίπου 1.740.000 ευρώ) και πως πλέον η FIF "λειτουργούσε ως πραγματική εταιρία" και πως θα ήταν "αυτάρκης μέσα για τα επόμενα 10 χρόνια".

Μία πραγματική εταιρία, φυσικά, θα δημοσιοποιούσε τους ετήσιους ισολογισμούς της, κάτι που αποφεύγει η FIF, αφού φυλάσσει ως επτασφράγιστα μυστικά τις σχετικές αναφορές και ανακοινώνει μόνο κέρδη και ζημίες προφορικά σε συνεντεύξεις Τύπου. Οταν σε αυτήν του 2008 ένας δημοσιογράφος τόλμησε να αμφισβητήσει την οικονομική ανεξαρτησία της ομοσπονδίας, ο Ανουμά φώναξε: "Σταματήστε να μας κατηγορείται ότι χρησιμοποιούμε χρήματα των φορολογούμενων. Μόνο η FIFA μας δίνει χρήματα".

Ηαποκαλυπτικήαναφορά στο φως της δημοσιότητας

Η εσωτερική οικονομική αναφορά του 2007 που διέρρευσε στην FAIR (Ενωση Αφρικανών Ερευνητών Ρεπόρτερ) δείχνει κάτι το τελείως αντίθετο. "Η FIF έχει μία ατζέντα συνεργατών που κατηγοριοποιούνται αναλόγως με τη συνεισφορά τους", καταγράφεται στην αναφορά. Οι επιχειρήσεις καφέ-κακάο βρίσκονται στην κεφαλή αυτής της λίστας, αφού και οι 5 κρατικές επιχειρήσεις σε αυτούς τους τομείς κάνουν μεμονωμένες δωρεές. Για την πρωτοκαθεδρία, πάντως, δίνουν μάχη εταιρίες σε αυτόν τον τομέα με την "Orange Cote d’Ivoire", τον κολοσσό της κινητής τηλεφωνίας της χώρας.

Η αναφορά χαρακτηρίζει την βιομηχανία του κακάο και την "Orange Cote d’Ivoire" ως "κυρίαρχους συνεργάτες", σύμφωνα με τις χορηγίες τους, αλλά δεν αποτυπώνει πουθενά τα ακριβή ποσά. Πηγές προσκείμενες στους τρεις πρώην διευθυντές στην βιομηχανία του κακάο, οι οποίοι φυλακίστηκαν για διαφθορά το 2007, αναφέρουν ότι οι δωρεές ανέρχονταν σε περισσότερα από 2.000.000.000 φράγκα (περίπου 3.150.000 ευρώ), με τα χρήματα να καταβάλλονται στην FIF και σε προπονητικά κέντρα μεταξύ 2006 και 2007. Τα ονόματα των κέντρων που ευεργετήθηκαν από αυτές τις δωρεές δεν καταγράφονται στην αναφορά του 2007.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει μία γνώμη που εκφράζεται στην αναφορά, στην οποία τονίζεται πως "καταστήσαμε τη διαφάνεια κυρίαρχη απαίτηση ώστε να διασφαλίσουμε τους συνεργάτες μας". Οταν δημοσιογράφοι της FAIR ζήτησαν διευκρινίσεις πάνω σε αυτό από εσωτερική πηγή της ομοσπονδίας, πήραν την απάντηση πως πρόκειται για μία "απλή ρητορική έκφραση", εξηγώντας ότι ενδέχεται να αφορά τις αδειοδοτήσεις και τις διοργανώσεις και όχι την οικονομική διαφάνεια.

Υπάρχουν πηγές, πάντως, οι οποίες ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση ετησίως χορηγεί 3.000.000.000 φράγκα (περίπου 4.730.000 ευρώ) στην FIF για την εθνική ομάδα και για τους συλλόγους της πρώτης, της δεύτερης και της τρίτης τη τάξει κατηγορίας. Κονδύλια για την ομοσπονδία προκύπτουν και από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της χώρας. Σημαντικοί χορηγοί είναι και οι εθνικές πετρελαϊκές εταιρίες "PETROCI" και "GESTOCI".

Ακτή Ελεφαντοστού-Πορτογαλία 0-0

Ο μουντιαλικός γίγαντας με τα πήλινα πόδια

Τα εκτιμώμενα ποσά που τίθενται στη διάθεση της FIF από τους εν λόγω σπόνσορες δεν δημοσιοποιούνται, αλλά πηγές αναφέρουν ότι μπορεί να αγγίζουν τα 2.000.000.000 φράγκα (περίπου 3.150.000 ευρώ). Σε αυτά τα χρήματα προστίθεται το βασικό βοήθημα της FIFA για τη συμμετοχή της χώρας στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που ανέρχεται σε 750.000 ευρώ, χρήματα που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία της αποστολής.

Παρ’ όλα αυτά, οι προαναφερθείσες εταιρίες, η κυβέρνηση και η προεδρία της χώρας αναγκάστηκε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πραγματοποιηθεί μία αξιοπρεπής προετοιμασία της αποστολής των "Ελεφάντων". Η ομοσπονδία ζητούσε συνεχώς χρήματα και οι αναφορές κάνουν λόγο για αλόγιστη σπατάλη από πάσα κατεύθυνση. Οι διεθνείς κατέλυσαν στο πολυτελές ξενοδοχείο "Golf Hotel" στο Αμπιτζάν μαζί με επισήμους και υπουργούς, με τον λογαριασμό να πηγαίνει στο κράτος. Το ίδιο ίσχυε και με τον λογαριασμό των ιερόδουλων που μπαινόβγαιναν από το ξενοδοχείο, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν τα τοπικά ποδοσφαιρικά σωματεία.

Η πορεία της Ακτής Ελεφαντοστού στο πρόσφατο Μουντιάλ γνωστή. Ο 19ος πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης παγκοσμίως, ο Κόλο Τουρέ, ο Ντιντιέ Ντρογκμπά που έπεται στη σχετική λίστα, καθώς και οι Ντιντιέ Ζοκορά, Γιάγια Τουρέ, Εμανουέλ Εμπουέ, Καντέρ Κεϊτά, Σαλομόν Καλού, Μπακαρί Κονέ, Μποναβεντούρε Καλού και Μπουμπακάρ Σανογκό κατάφεραν απλώς να νικήσουν τη Βόρεια Κορέα και να αποσπάσουν ισοπαλία από την Πορτογαλίας τη φάση των ομίλων, στην οποία και αποκλείστηκαν.

Ακτή Ελεφαντοστού-Βραζιλία 0-3

Η εφημερίδα "Le Nouveau Reveil" είχε μιλήσει πολύ πριν το Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής για το τι θα έπρεπε να περιμένει ο κόσμος από τη συγκεκριμένη εθνική ομάδα. "Εδώ και πέντε χρόνια, αυτή είναι μία ομάδα που όλος ο κόσμος στα χαρτιά την θεωρεί την καλύτερη, αλλά οι επιδόσεις της σημειώνουν κατακόρυφη πτώση. Ο κ. Ζακ Ανουμά, καθοδηγούμενος από πλαστά αποτελέσματα που κατακτήθηκαν δίχως αφοσίωση, αψηφά αβίαστα όλη την κριτική", αναφέρεται το δημοσίευμα της 16ης Φεβρουαρίου του 2010.

Ο πρώην διεθνής επιθετικός της Ακτής Ελεφαντοστού, Αμπντουλαγέ Τραορέ, σημειώνει ότι η "συσπείρωση των αστέρων" απέτυχε στον αγωνιστικό χώρο. Οι ειδικοί αναλυτές θεωρούν ότι η αποτυχία της ομάδας στα δύο τελευταία Μουντιάλ (το 2006 στη Γερμανία είχε αποκλειστεί ξανά στη φάση των ομίλων) οφείλεται στην έλλειψη συνεκτικότητας. Οι παίκτες κατηγορούνται ότι παίζουν για τον εαυτό τους, με το ατομικό συμφέρον να προέχει του ομαδικού. Φήμες κάνουν λόγο ακόμα και για εσωτερική διάσπαση σε δύο "στρατόπεδα", αυτό του Κόλο Τουρέ και αυτό του Ντρογκμπά.

Ο πρόεδρος της FIF, όμως, έχει διαφορετική άποψη και εμφανίζεται ικανοποιημένος από την εμφάνιση της Ακτής Ελεφαντοστού στο Μουντιάλ του 2010: "Εάν κάνουμε τη σύγκριση με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, σημειώσαμε ικανοποιητικά αποτελέσματα στη Νότια Αφρική".

Ακτή Ελεφαντοστού-Βόρεια Κορέα 3-0

Ακόμα και η FIFA μοιάζει να μην εμπιστεύεται τις διαχειριστικές ικανότητες της FIF. Λίγο πριν το Μουντιάλ, ο Καμπά Κονέ, μάνατζερ της εθνικής ομάδας, ανακοίνωσε ότι η FIFA θα διαθέσει η ίδια τα 15.365 εισιτήρια που αναλογούσαν στην Ακτή Ελεφαντοστού, ώστε να "ελαχιστοποιήσει το ρίσκο της απάτης". Ο πρόεδρος της Ενωσης Προέδρων Ποδοσφαιρικών Συλλόγων της Ακτής Ελεφαντοστού, Ερβέ Σιαμπά, δηλώνει δημοσίως πως "η FIF είναι μία σπατάλη χρημάτων", εξηγώντας πως η ομοσπονδία είναι "γεμάτη από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τίποτα από ποδόσφαιρο και που παίρνουν αποφάσεις σύμφωνα με ιδία οφέλη, εις βάρος της νομοθεσίας που διέπει το ποδόσφαιρό μας".

Οι άνθρωποι της ομοσπονδίας αρνήθηκαν να απαντήσουν στα αναρίθμητα τηλεφωνήματα, στα email και στα ερωτηματολόγια της FAIR και απλώς υποσχέθηκαν ότι κάποια στιγμή θα παραχωρήσουν συνεντεύξεις. Ενας δημοσιογράφος της FAIR πήγε αρκετές φορές σε τέτοιου είδους συνεντεύξεις, αλλά περίμενε εις μάτην τους συνομιλητές του. Καμία έρευνα δεν ήταν αρκετή να διαταράξει την καθεστηκυία τάξη της ομοσπονδίας...

ΣΤ) Ζάμπια: Η ποδοσφαιρική δικτατορία ενός ήρωα

Οταν γίνεται λόγος για ποδόσφαιρο στην Ζάμπια, τότε μόνο ένα όνομα τριγυρνά στο μυαλό όλων: Καλούσα Μπουάλια. Ο πρώτος σκόρερ, ρέκορντμαν συμμετοχών, ιστορικός αρχηγός, ο παίκτης που γλίτωσε από την τραγωδία του 1993 και η πιο γνωστή φανέλα με το νούμερο 11 στην Αφρική, αποτελεί την επιτομή του ποδοσφαιριστή στη χώρα. Εσχάτως, έχει περάσει σε άλλο ποδοσφαιρικό μετερίζι, αφού αναδείχθηκε πρόεδρος της ομοσπονδίας της χώρας (FAZ).

Ο Κορυφαίος Αφρικανός του 1988 (από το περιοδικό "France Football") και υποψήφιος για τον τίτλο του Κορυφαίου Ποδοσφαιριστή της FIFA το 1996 (12ος στον κόσμο) κάποτε ήταν ο εθνικός ήρωας ενός κατατρεγμένου λαού. Οι φίλαθλοι της Ζάμπια έπιναν νερό στο όνομα του ηγέτη των "χάλκινων σφαιρών". Σημαντικότερη στιγμή στην καριέρα του το χατ-τρικ στη νίκη 4-0 επί της Ιταλίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988. Το 1994, μετά την αεροπορική τραγωδία, ηγήθηκε της ανασύνταξης της ομάδας, οδηγώντας την μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, όπου η Ζάμπια ηττήθηκε μεν από τη Νιγηρία με 2-1, ωστόσο κέρδισε τον τίτλο της ηθικής νικήτριας.

Ζάμπια-Ιταλία 4-0

Εκτοτε έχουν περάσει πολλά χρόνια, με τον Μπουάλια να αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της Ζάμπια ως παίκτης-προπονητής το 2003 για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Γερμανίας και μάλιστα να κάνει αλλαγή τον εαυτό του στο ματς με τη Λιβερία, όπου σκόραρε το μοναδικό τέρμα του αγώνα (με εκτέλεση φάουλ), σε ηλικία 41 ετών! Το 100ό διεθνές τέρμα του σε σύνολο 147 εμφανίσεων δεν συνδυάστηκε με πρόκριση, ωστόσο μεγέθυνε τον ήδη κολοσσιαίο "μύθο" του.

Στις αρχές του 2006 παραιτήθηκε από την τεχνική ηγεσία της χώρας του και έγινε αντιπρόεδρος της FAZ. Το 2008, κατόπιν πιέσεων από μέλη της FAZ και του Τύπου, εξελέγη πρόεδρος της ομοσπονδίας, θέση που κατέχει μέχρι και σήμερα, μαζί με την ιδιότητα του μέλους της διαρκούς επιτροπής της FIFA και του μέλους της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας Αφρικής (CAF).

Οπως τον καιρό που σημείωνε τα τέρματα το ένα μετά το άλλο, έτσι και τώρα, η συμπεριφορά του δεν έχει αλλάξει. Είναι σταρ και το γνωρίζει και παραμένει απόμακρος από το κοινό, διατηρώντας έτσι μία μυστηριώδη δύναμη. Η FIFA φροντίζει να τον ενισχύει, στηρίζοντας το αμφιβόλου νομιμότητας έργο του, αθωώνοντάς τον στις δύο υποθέσεις που το όνομά του ενεπλάκη για δυσάρεστο λόγο. Το 2008, η Εθνική Επιτροπή Αθλητισμού της χώρας τιμώρησε τον Μπουάλια με αποβολή από κάθε αθλητική δραστηριότητα, ως αποτέλεσμα της άρνησής του να δώσει εξηγήσεις ενώπιον μιας βουλευτικής επιτροπής για τις κατηγορίες που αφορούσαν ανάμιξή του στη μεταγραφή ενός ανηλίκου στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με την έρευνα της Εθνικής Επιτροπής Αθλητισμού, ο Μπουάλια και ο αναπληρωτής του, Εμανουέλ Μουναΐλε, επηρέασαν την διεκπεραίωση της διεθνούς μετακίνησης του τότε 17χρονου επιθετικού Εμανουέλ Μαγιουκά.από τους Κάμπουε Γουόριορς στον σύλλογο του Ισραήλ (από το 2010 αγωνίζεται στην ελβετική Γιουνγκ Μπόιζ), δίνοντας την έγκρισή τους δίχως τη συγκατάθεση του συλλόγου που ανήκε. Οι Κάμπουε Γουόριορς θα έπρεπε να λάβουν ποσοστό από τη μεταγραφή, κάτι που δεν έγινε κι έτσι το περίπλοκο θέμα πήρε ανεξέλεγκτες προεκτάσεις.

Ακόμα και ένας ιερέας από την Ζάμπια, ο αιδεσιμότατος Αλφρεντ Σαγίλα, τοποθετήθηκε επί του θέματος. "Οι αρχές θα πρέπει να επιβάλλουν αυστηρές κυρώσεις στους διεφθαρμένους ποδοσφαιρικούς αρμοδίους, που ίσως είχαν συμμετοχή στην παράτυπη μεταγραφή του Μαγιουκά", τόνισε ο ιερέας, όπως παραθέτει ο δημοσιογράφος της Ζάμπια Ντουμισάνι Εντλέλα, στην έρευνά του για λογαριασμό της FAIR.

Η FIFA διέταξε τη διακοπή της έρευνας των εγχώριων αρχών για τη μεταγραφή, απειλώντας με αποβολή από τους "κόλπους" της τής ομοσπονδίας της Ζάμπια, με ένα γράμμα που απεστάλη στην FAZ, με την υπογραφή του γενικού γραμματέα της FIFA, Ζερόμ Βαλκ: "Η τρέχουσα διαμάχη κινείται γύρω από θέματα που άπτονται της άμεσης αρμοδιότητας της FIFA όσον αφορά α) στην άμυνα των θεμελιωδών αρχών της αυτονομίας των ομοσπονδιών-μελών της FIFA από εξωγενείς επιρροές β) στις διαφωνίες γύρω από τις διεθνείς μεταγραφές ποδοσφαιριστών". Οπως ήταν φυσικό, η κυβέρνηση υποχώρησε και το θέμα παραπέμφθηκε στις καλένδες...

Ο Μπουάλια και η σύζυγός του

Σκάνδαλα μετά της συζύγου

Ο Μπουάλια δεν περιορίζεται στους γραφειοκρατικούς ρόλους και λειτουργεί και ως ατζέντης ποδοσφαιριστών, έχοντας αναμιχθεί σε πολλές μεταγραφές παικτών από την Ζάμπια στο εξωτερικό, με πλέον πρόσφατη αυτήν του Κόλινς Εμπεσούμα στην Πόρτσμουθ της Αγγλίας από τους Κάιζερ Τσιφς της Νότιας Αφρικής. Η (δεύτερη) σύζυγός του, η Ιταλίδα Εμι Καζαλέτι, είναι στρατηγικός σύμβουλος και εκπαιδεύτρια μάρκετινγκ της FIFA και εκτελεστικό στέλεχος μάρκετινγκ στα τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα, έχοντας παράλληλα δίπλωμα μάνατζερ παικτών. Ενας εκ των πελατών της είναι ο Εμπεσούμα, ενώ και η ίδια συμμετέχει σε αρκετές ποδοσφαιρικές "εξαγωγές" της χώρας, ενώ συνδέεται και με την συμφωνία της FAZ με την εταιρία αθλητικών ειδών "Nike", για την οποία οι επικριτές του Μπουάλια έκαναν λόγο για σύγκρουση συμφερόντων.

Λίγο πριν την ετήσια γενική συνέλευση της FAZ και των συνεργατών της στην Ζάμπια, τον Μάρτιο, ο Μπουάλια ήρθε αντιμέτωπος με έναν σημαντικό αριθμό ενοχλημένων μελών που είχαν συγκεντρώσει υπογραφές εναντίον του. Αιτίες στάθηκαν η μεταγραφή του Εμπεσούμα, η εμπλοκή του στην μεταγραφή Μαγιουκά και η αποβολή ενός υψηλά ιστάμενου μέλους της ομοσπονδίας, του Σιμάατα Σιμαάτα, ο οποίος επανήλθε στη θέση του αφού "καθάρισε" το όνομά του από μέσω μιας ανεξάρτητης δικαιοδοτικής ομάδας.

Χαστούκι Μπουάλια σε δημοσιογράφο

Η συμπεριφορά του Μπουάλια ξεπέρασε τα όρια τον Δεκέμβριο του 2009, όταν λίγο μετά την κλήρωση του Μουντιάλ, χαστούκισε τον Ζαμπιανό αθλητικό ρεπόρτερ Ογκουστίν Μουκόκα στο Κέιπ Τάουν, για όσα είχε γράψει στο κείμενό του. Ο Μουκόκα κατέγραψε λεγόμενα από πηγές που ανέφεραν πως ο πρόεδρος της FAZ είχε απαγορέψει στους διεθνείς ποδοσφαιριστές να παραχωρούν συνεντεύξεις στον Τύπο. Ο Μπουάλια ζήτησε να μάθει ποιες ήταν οι πηγές και χαστούκισε τον Μουκόκα όταν αρνήθηκε να του αποκαλύψει τα ονόματα. "Οφείλω να πω ότι δεν είχαν τίποτα προσωπικό ενάντια στον κ. Μπουάλια. Ηταν ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής. Αλλά δεν αντιμετωπίζει ευγενικά την κριτική", δήλωσε ο Μουκόκα.

Το όνομα του Μπουάλια ενεπλάκη και στην αμφιλεγόμενη απόκτηση από την FAZ τριών οχημάτων από την Ιαπωνία, δίχως τον απαιτούμενο από το καταστατικό της ομοσπονδίας διαγωνισμό. Επιπλέον, του χρεώθηκε η πανωλεθρία του Λονδίνου, όπου η Ζάμπια αναγκάστηκε να παραταχθεί με φοιτητές που κατοικούσαν στην πρωτεύουσα της Αγγλίας για ένα φιλικό με την Γκάνα, αφού η ομοσπονδία απέτυχε να εξασφαλίσει βίζες για τους παίκτες που βρισκόταν εκτός Αγγλίας, όπως αποκαλύπτει έρευνα του Υπουργείου Αθλητισμού της Ζάμπια.

Ο Μπουάλια έκανε έκκληση για ενότητα στην επίμαχη ετήσια γενική συνέλευση, ωστόσο οι εχθροί του τον κατηγόρησαν ότι είχε χειραγωγήσει την συνάντηση και είχε καταπνίξει τις αντιφρονούσες φωνές. Στην εν λόγω διαμάχη, ο αξιωματούχος μάρκετινγκ και ανάπτυξης της FIFA, Ασφορντ Μαμέλοντι, τον στήριξε, τονίζοντας ότι οι αναφορές που στόχευαν τον Μπουάλια και τον βοηθό του Μουναΐλε από τα μέλη της επιτροπής Πίβοτι Σιμουάνζα και Κίγκαν Τσιπάνγκο ήταν κακοσχεδιασμένες.

Η απάντηση ήρθε από τον Αλεξ Μάμπουε, πρόεδρο των Μέντικαλ Σταρς, ομάδας της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας του ποδοσφαίρου της Ζάμπια: "Η FIFA μπορεί να είναι ικανοποιημένη από την κακοδιαχείριση των πόρων για το ταξίδι στο Λονδίνο, την απόκτηση οχημάτων εκτός διαδικασίας διαγωνισμού, τη μη επικύρωση της γενικής γραμματείας, αλλά όλα αυτά δεν είναι αποδεκτά στην Ζάμπια".

Το σχίσμα δεν άργησε να έρθει. Τέσσερα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής μετουσίωσαν τις διαφωνίες τους με τον Μπουάλια σε μία νέα διοίκηση, στην οποία ηγείται ο επιχειρηματίας Αντριου Καμάνγκα. Ο Μπουάλια αντικατέστησε τα μέλη με νέα, κίνηση που η πλευρά Καμάνγκα έκρινε παράνομη. Ο πρόεδρος της χώρας, Ρούπια Μπαντά, ζήτησε την αρωγή του προέδρου της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, επί του θέματος και απέστειλε μία εξαμελή αντιπροσωπεία (δύο μέλη από κάθε "στρατόπεδο" και δύο από την κυβέρνηση) στη Ζυρίχη το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου για να παρουσιάσουν το ζήτημα ενώπιον του Ελβετού παράγοντα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 21 του μήνα και στόχος είναι να επιλυθεί το ζήτημα ηγεσίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, ώστε να αποκατασταθεί τουλάχιστον η τάξη στην διοικητική πυραμίδα...

Η απίστευτη χαμένη ευκαιρία του Μπουάλια


News 24/7

24MEDIA NETWORK