Οι ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Η μεταγραφή του Γκάρεθ Μπέιλ στην Ρεάλ Μαδρίτης κόστισε 100.000.000 ευρώ φέρνοντας τον Ουαλό στην κορυφή της λίστας με τις πιο ακριβές μετακινήσεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Το Contra.gr σας θυμίζει τις 11 πλέον πολυέξοδες μεταγραφές, εκ των οποίων τρεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της φετινής μεταγραφικής σεζόν.

Οι ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Η Ρεάλ Μαδρίτης τίναξε την μπάνκα στον αέρα για ακόμα μία φορά, φέρνοντας στη Μαδρίτη τον Γκάρεθ Μπέιλ έναντι περίπου 100.000.000 ευρώ. Αυτομάτως η μεταγραφή του Ουαλού ανεβαίνει στη λίστα με τις ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου, ξεπερνώντας ακόμη και την μετακίνηση του Κριστιάνο Ρονάλντο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Ρεάλ, για την οποία δαπανήθηκαν 94.000.000 ευρώ.

Ας θυμηθούμε αναλυτικά ποιες ήταν οι 10+1 κορυφαίες μεταγραφές μέχρι φέτος (σύμφωνα με ποσά από το transfermarkt.de) με τη Ρεάλ Μαδρίτης να είναι πρωταθλήτρια έχοντας πραγματοποιήσει τις 4 εξ αυτών και κατά πόσο οι ποδοσφαιριστές απέδωσαν τα αναμενόμενα στις ομάδες που δαπάνησαν ένα... τσουβάλι χρήματα για να τους αποκτήσουν.

Οι ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου

1. Κριστιάνο Ρονάλντο

Η Ρεάλ Μαδρίτης έγραψε ιστορία το 2009, φέρνοντας στην Μαδρίτη τον 24χρονο τότε Κριστιάνο Ρονάλντο από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έναντι του ποσού των 94.000.000 ευρώ. Η μεταγραφή του Πορτογάλου παρέμεινε μέχρι χθες (1/9) η ακριβότερη στην ιστορία του ποδοσφαίρου, με τον ποδοσφαιριστή να έχει προσφέρει τα μέγιστα στην "βασίλισσα", σκοράροντας 146 γκολ σε 135 παιχνίδια αν και η συγκομιδή τίτλων από την πλευρά των "Μαδριλένων" παραμένει φτωχή.

Οι ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου

2. Ζινεντίν Ζιντάν

Ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, ξόδεψε 73.500.000 ευρώ για να πείσει τη Γιουβέντους να αποδεσμεύσει τον κορυφαίο παίκτη της (και Κορυφαίο του 2002 σύμφωνα με τη FIFA) και μερικά ακόμα για να χρίσει νέο "βασιλιά" του "Σαντιάγκο Μπερναμπέου" τον Γάλλο πρωταθλητή κόσμου, Ευρώπης και κάτοχο του κυπέλλου Συνομοσπονδιών. Η συνέχεια γνωστή, με τον Ζιντάν να συνεχίζει τις εξαιρετικές εμφανίσεις του, να κατοχυρώνει τον τίτλο του κορυφαίο της σύγχρονης εποχής και πλέον να λαμβάνει ως "ευχαριστώ" από τον Πέρεθ τη θέση του προσωπικού του συμβούλου, στη δεύτερη θητεία του Ισπανού επιχειρηματία στον προεδρικό θώκο των "μερέγκες".

Οι ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου

3. Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς

Ο τότε πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Χουάν Λαπόρτα, θέλησε να απαντήσει στη μεταγραφική επίθεση της Ρεάλ Μαδρίτης αποκτώντας τον πρώτο σκόρερ της Ίντερ, Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, ο οποίος έπειτα από 3 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στην Ιταλία την άφησε το καλοκαίρι του 2009 και μετακόμισε στην Ισπανία για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα με τους Καταλανούς να ξοδεύουν 69.500.000 ευρώ για την απόκτηση του Σουηδού άσου. Παρά την επιτυχημένη σεζόν στην Μπαρτσελόνα όπου συνεργάστηκε με τον Λιονέλ Μέσι και τον Πεπ Γκουαρδιόλα, ο 31χρονος πλέον άσος άφησε τους "μπλαουγκράνα", έχοντας σημειώσει 16 γκολ σε 29 συμμετοχές. Ο Σουηδός έπαιξε αρχικά ως δανεικός στη Μίλαν τη σεζόν 2010-2011 στην οποία και συνέχισε για έναν ακόμα χρόνο, ενώ από το 2012 αγωνίζεται με τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν, με την οποία μάλιστα κατέκτησε και το πρωτάθλημα Γαλλίας την σεζόν που πέρασε.

Οι ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου

4. Κακά

Το καλοκαίρι του 2009 η Ρεάλ Μαδρίτης βρισκόταν χωρίς αμφιβολία στο επίκεντρο του ποδοσφαιρικού ενδιαφέροντος παγκοσμίως. Επτά χρόνια μετά το ρεκόρ μεταγραφής του Ζινεντίν Ζιντάν η "βασίλισσα" είναι και πάλι αυτή που... ζαλίζει την Ευρώπη. καθώς λίγες μέρες πριν από την απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο η "βασίλισσα" ενέταξε έναντι 65.000.000 ευρώ στο δυναμικό της τον Βραζιλιάνο άσο Κακά που μέχρι πρότινος ανήκε στην Μίλαν. Η παρουσία του στους "μερέγκες" έχει σκαμπανεβάσματα καθώς ο 31χρονος έχει ταλαιπωρηθεί από πολλαπλούς τραυματισμούς χωρίς να έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Μάλιστα οι πιθανότητες να επιστρέψει στην παλιά του ομάδα, όπου πραγματοποίησε τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του είναι μεγάλες.

Οι ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου

5. Έντισον Καβάνι

Ο επιμένων νικά λέει ο λαός και τελικά στην περίπτωση του Έντισον Καβάνι, ο πρόεδρος της Νάπολι, Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις ήταν αυτός που βγήκε κερδισμένος με τα 64.500.000 που ήταν η ρήτρα αποδέσμευσης του ποδοσφαιριστή. Η Παρί Σεν Ζερμέν έπαιξε μόνη της μπάλα στο παιχνίδι της απόκτησης του Έντισον Καβάνι, πείθοντας τελικά τον Ουρουγουανό επιθετικό (78 σε 104 συμμετοχές με την Νάπολι) να μετακινηθεί στο Παρίσι έναντι 64.500.000 ευρώ, καθώς Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι δεν κατάφεραν να αγγίξουν το εν λόγω ποσό και έμειναν με την... όρεξη. Ο κορυφαίος σκόρερ της Serie A το 2012-2013 με 29 γκολ αποτελούσε τον διακαή πόθο του Νασέρ Αλ Κελαϊφί και μένει να δούμε εάν τελικά θα δικαιώσει τον ζάμπλουτο ιδιοκτήτη της ομάδας του Παρισιού, ο οποίος έσπασε το μεταγραφικό ρεκόρ στη Γαλλία που κατείχε η Μονακό με τον Φαλκάο.

Οι ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου
PHOTOGRAPH: BEBERT BRUNO/SIPA /

6. Ρανταμέλ Φαλκάο

Άλλη μια μεταγραφή που ολοκληρώθηκε τη μεταγραφική περίοδο του φετινού καλοκαιριού βρίσκεται στην δεκάδα με τις κορυφαίες μεταγραφές όλων τον εποχών. Ο λόγος για τον Ρανταμέλ Φαλκάο και την μετακίνησή του στη Μονακό. Για την απόκτηση του 27χρονου από την Ατλέτικο Μαδρίτης ο ιδιοκτήτης της Μονακό και Ρώσος μεγιστάνας, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ξόδεψε 60.000.000 ευρώ πραγματοποιώντας την πιο ηχηρή μεταγραφή στην ιστορία της ομάδας στην προσπάθειά του να αναγεννήσει την ομάδα του Πριγκιπάτου. Ο Κολομβιανός άσος έπειτα από ένα κάπως αργό ξεκίνημα στην Πόρτο, πήρε μπρος οδηγώντας τους "δράκους" στην κατάκτηση του Europa League και του αήττητου πρωταθλήματος του 2010-2011, ενώ πρωταγωνιστούσε και στην Ατλέτικο Μαδρίτης με την οποία κέρδισε το Κύπελλο Ισπανίας κόντρα στη Ρεάλ του Ζοζέ Μουρίνιο μέσα στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου".

Οι ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου

7. Λουίς Φίγκο

Ο Πέρεθ διεκδικεί την ψήφο των μελών της Ρεάλ Μαδρίτης στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου και προκαλεί θυμηδία όταν αποκαλύπτει πως έχει αποσπάσει συμφωνία για τη απόκτηση του Λουίς Φίγκο από την Μπαρτσελόνα, καλύπτοντας τη ρήτρα των 58,5 εκατομμυρίων ευρώ που τον δέσμευσε με τους Καταλανούς. Ο Πορτογάλος μέσος είχε πει το "ναι", ο Πέρεθ ανέλαβε τη "βασίλισσα" και έκανε την υπόσχεσή του πραγματικότητα. Χωρίς να το γνωρίζουν πολλοί εκείνη την εποχή, έβαλε παράλληλα σε εφαρμογή το σχέδιό του για την δημιουργία των "galacticos" (που περιελάμβανε στη συνέχεια Ζιντάν, Ρονάλντο, Μάικλ Οουεν, Ντέιβιντ Μπέκαμ κ.α.). Ο Πορτογάλος κάθισε πέντε χρόνια στη Ρεάλ, γνώρισε διακρίσεις, κέρδισε τίτλους, αλλά κυρίως έριξε λάδι στη φωτιά του el clasico.

Οι ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου

8. Φερνάντο Τόρες

Τα 58.500.000 ευρώ που δαπάνησε η Τσέλσι τον Ιανουάριο του 2011 προκειμένου να κάνει δικό της τον Φερνάντο Τόρες από την Τσέλσι, αποτέλεσαν ποσό - ρεκόρ στην ιστορία του Βρετανικού ποδοσφαίρου. Ο Τόρες κουρασμένος από την αδυναμία της Λίβερπουλ να πάρει πρωτάθλημα ζήτησε το Δεκέμβριο του 2010 να πάρει μεταγραφή. Ο Ισπανός άσος άργησε να δικαιολογήσει αυτό το ποσό καθώς έκανε ντεμπούτο με τους "μπλε" στις 6 Φεβρουαρίου, σκοράροντας το πρώτο του γκολ στις 23 Απριλίου. Στο τέλος της πρώτης του χρονιάς στην Τσέλσι είχε μόλις 1 γκολ σε 18 συμμετοχές. Ο "άνθρωπος των τελικών" όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς εξαιτίας των εξαιρετικών εμφανίσεων που πραγματοποιεί στους τελικούς των κορυφαίων διοργανώσεων του ποδοσφαίρου πραγματοποίησε την καλύτερη χρονιά του στο "Στάμφορντ Μπριτζ" το 2013 σηκώνοντας όλο το βάρος της επίθεσης της Τσέλσι και οδηγώντας την ομάδα του στην κατάκτηση του Europa League.

Οι ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου

9. Νεϊμάρ

Μια από τις πιο ηχηρές - αν και αναμενόμενη - μεταγραφή του φετινού καλοκαιριού ανήκει χωρίς αμφιβολίας στην Μπαρτσελόνα. Οι "μπλαουγκράνα" έδωσαν τέλος στο σίριαλ της μετακίνησης του Βραζιλιάνου στην Ευρώπη, ετών φέρνοντας στην Ισπανία τον μόλις 21 χρονών Νεϊμάρ, ο οποίος αγωνιζόταν στην Βραζιλία με τη φανέλα της Σάντος, δαπανώντας 57.000.000 ευρώ. Ο νεαρός, ο οποίος θεωρείται το νέο αστέρι του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, έγινε ο ο 23ος εκπρόσωπος της χώρας του που φόρεσε τη φανέλα της Μπαρτσελόνα στην ιστορία του συλλόγου. Μάλιστα, έχει δείξει από νωρίς θετικά δείγματα γραφής, καθώς το γκολ του εναντίον της Ατλέτικο Μαδρίτης κατά τη διάρκεια του πρώτου παιχνιδιού για το Σούπερ Καπ Ισπανίας χάρισε στους Καταλανούς τον τίτλο.

Οι ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου

10. Χουλκ/Ερνάν Κρέσπο

Το καλοκαίρι του 2012 ο Χουλκ αποτέλεσε την κορυφαία μεταγραφή της Ζενίτ, ξαφνιάζοντας τον ποδοσφαιρικό κόσμο με την επιλογή του να μετακομίσει στην Ρωσία. Ωστόσο, παρά τα 55.000.000 ευρώ που δαπανήθηκαν για την απόκτησή του, ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός παλεύει να βρει μια θέση στην αρχική ενδεκάδα της ρωσικής ομάδας με την φανέλα της οποίας έχει πετύχει μόλις 11 γκολ σε 30 εμφανίσεις. Την ίδια στιγμή οι σχέσεις του με τους συμπαίκτες του καθώς και με τον προπονητή της ομάδας Λουτσιάνο Σπαλέτι είναι ιδιαίτερα τεταμένες.

Οι ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Ο Σέρτζιο Κρανιότι, προτού καταλήξει στη... φυλακή για οικονομικές ατασθαλίες, διαχειρίζονταν εκατομμύρια... λιρέτες το 2000, ως πρωταθλητής Ιταλίας και ως πρόεδρος της Λάτσιο, της ομάδας που μοσχοπούλησε ένα χρόνο νωρίτερα τον Κριστιάν Βιέρι στην Ιντερ και είχε συμμετάσχει στην (τότε) ακριβότερη μεταγραφή της ιστορίας. Ο Ερνάν Κρέσπο είχε εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις του στην Πάρμα, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην πρώτη του χρονιά στη Ρώμα, ωστόσο δεν κατάφερε να αποτρέψει την "αιώνια" αντίπαλο Ρόμα από το να κατακτήσει τον τίτλο. Το 2002 οι "λατσιάλι" των παραχώρησαν έναντι, ξανά, αδράς αμοιβής, στην Ιντερ.

Οι 10 πιο ακριβές μεταγραφές όλων των εποχών

Α.Α. Παίκτης Από Σε Ποσό Έτος
1 Κριστιάνο Ρονάλντο Μάντσεστερ Γ. Ρεάλ 94.0 εκ. € 2009
2 Ζιντεντίν Ζιντάν Γιουβέντους Ρεάλ 73.5 εκ. € 2001
3 Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς Ίντερ Μπαρτσελόνα 69.5 εκ. € 2009
4 Κακά Μίλαν Ρεάλ 65.0 εκ. € 2009
5 Έντισον Καβάνι Νάπολη Παρί Σ. Ζ. 64.5 εκ. € 2013
6 Ρανταμέλ Φαλκάο Ατλέτικο Μ. Μονακό 60.0 εκ. € 2013
- Λουίς Φίγκο Μπαρτσελόνα Ρεάλ 60.0 εκ. € 2000
8 Φερνάντο Τόρες Λίβερπουλ Τσέλσι 58.5 εκ. € 2011
9 Νεϊμάρ Σάντος Μπαρτσελόνα 57.0 εκ. € 2013
10 Χουλκ Πόρτο Ζενίτ 55.0 εκ. € 2012
- Ερμάν Κρέσπο Πάρμα Λάτζιο 55.0 εκ. € 2000

Η εξέλιξη του ρεκόρ

Έτος Παίκτης Από Σε Ποσό (σε €)
1905 Αλφ Κόμον Σάντερλαντ Μίντλεσμπρο 1.100
1922 Σιντ Πούντφουτ Γουέστ Χαμ Φόλκερκ 5.700
1922 Γουόρνεϊ Κρέσγουελ Σάουθ Σιλντς Σάντερλαντ 5.600
1928 Ντέιβιντ Τζακ Μπόλτον Αρσεναλ 12.500
1932 Μπερναμπέ Φερέιρα Τίγκρε Ρίβερ Πλέιτ 26.400
1952 Χανς Γέπσον Αταλάντα Νάπολι 59.600
1954 Χουάν Σκιαφίνο Πενιαρόλ Μίλαν 82.600
1957 Ομάρ Σίβορι Ρίβερ Πλέιτ Γιουβέντους 106.600
1961 Λουίς Σουάρεθ Μπαρτσελόνα Ιντερ 174.300
1963 Αντζελο Σορμάνι Μάντοβα Μάντοβα 286.600
1968 Πιέτρο Αναστάζι Βαρέζε Γιουβέντους 573.200
1973 Γιόχαν Κρόιφ Αγιαξ Μπαρτσελόνα 1.100.000
1975 Τζιουζέπε Σαβόλντι Μπολόνια Νάπολι 1.500.000
1976 Πάολο Ρόσι Γιουβέντους Βιτσέντζα 2.000.000
1982 Ντιέγκο Μαραντόνα Μπόκα Τζούνιορς Μπαρτσελόνα 3.400.000
1984 Ντιέγκο Μαραντόνα Μπαρτσελόνα Νάπολι 5.700.000
1987 Ρουντ Γκούλιτ Αϊντχόφεν Μίλαν 6.900.000
1990 Ρομπέρτο Μπάτζιο Φιορεντίνα Γιουβέντους 9.200.000
1992 Ζαν Πιερ Παπέν Μαρσέιγ Μίλαν 11.500.000
1992 Τζιανλούκα Βιάλι Σαμπντόρια Γιουβέντους 13.800.000
1992 Τζιανλουίτζι Λεντίνι Τορίνο Μίλαν 14.900.000
1996 Αλαν Σίρερ Μπλάκμπερν Νιούκαστλ 17.200.000
1997 Ρονάλντο Μπαρτσελόνα Ιντερ 22.400.000
1998 Ντενίλσον Σάο Πάουλο Μπέτις 24.600.000
1999 Κριστιάν Βιέρι Λάτσιο Ιντερ 48.300.000
2000 Ερνάν Κρέσπο Πάρμα Λάτσιο 53.600.000
2000 Λουίς Φίγκο Μπαρτσελόνα Ρεάλ 58.500.000
2001 Ζινεντίν Ζιντάν Γιουβέντους Ρεάλ 76.000.000
2009 Κριστιάνο Ρονάλντο Μάνστεστερ Γ. Ρεάλ 94.000.000
2013 Γκάρεθ Μπέιλ Τότεναμ Ρεάλ 100.000.000

News 24/7

24MEDIA NETWORK