Όταν ο αθλητισμός εμπνέει το σινεμά (VIDEOS)

O αθλητισμός έχει αποτελέσει σε πολλές περιπτώσεις πηγή έμπνευσης για τον κινηματογράφο. Η ζωή σπουδαίων αθλητών έχει μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη, ενώ πολλές από τις ταινίες που βασίστηκαν στα πιο δημοφιλή αθλήματα απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές και έσπασαν τα ταμεία, χαρίζοντας κάποιες φορές στους πρωταγωνιστές τους και ένα χρυσό αγαλματάκι. Το Contra.gr θυμάται μερικές από αυτές...

Όταν ο αθλητισμός εμπνέει το σινεμά (VIDEOS)

Million Dollar Baby (2004)

Υπόθεση:

Ο Φράνκι Νταν είναι ένας πρώην πρωταθλητή της πυγμαχίας που τώρα έχει το δικό του γυμναστήριο μαζί με έναν επίσης πρώην άσσο της πυγμαχίας. Η ήσυχη καθημερινότητα των δύο μεγάλων ανδρών θα αλλάξει ξαφνικά όταν στο γυμναστήριο θα εμφανιστεί μία νεαρή γυναίκα αποφασισμένη να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και να γίνει η καλύτερη επαγγελματίας πυγμάχος. Δεν γνωρίζουν όμως, ότι σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με μία μάχη που θα απαιτήσει περισσότερη δύναμη και κουράγιο από ποτέ.

Αξίζει να την δεις γιατί:

Η ταινία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, ενώ μεταξύ άλλων κέρδισε Όσκαρ καλύτερης ταινίας και Α’ γυναικείου ρόλου, με την Hilary Swank να δίνει μια εκπληκτική ερμηνεία. Η ταινία σε καθηλώνει από το ξεκίνημά της, με φόντο ένα αριστουργηματικό σενάριο, με μια λεπτή κλωστή να διαχωρίζει την κόλαση από τον παράδεισο.

Cast: Hilary Swank, Clint Eastwood, Morgan Freeman.

Victory (1981)

Υπόθεση:

Ένα γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, "φιλοξενεί" μερικούς από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου. Ένας αξιωματικός των Ναζί θέλει να οργανώσει αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των κρατουμένων και μιας γερμανικής ομάδας, στα πλαίσια της ναζιστικής προπαγάνδας. Οι κρατούμενοι, όμως, βλέπουν σ’ αυτόν τον αγώνα τη μοναδική ευκαιρία τους να αποδράσουν.

Αξίζει να την δεις γιατί:

Στην ταινία πρωταγωνιστούν κανονικοί ποδοσφαιριστές όπως οι Bobby Moore, Osvaldo Ardiles, Kazimierz Deyna, Paul Van Himst, Mike Summerbee, Hallvar Thoresen, Werner Roth και Pelé. Στην πιο διάσημη σκηνή της ταινίας ο Πελέ προτείνει τον δικό του τρόπο διάσπασης της αντίπαλης άμυνας: Να πάρει την μπάλα από την περιοχή της ομάδας του και αφού τους περάσει όλους να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Το γκολ του δε με ανάποδο ψαλιδάκι έχει μείνει στην ιστορία ως ένα από τα καλύτερά του.

Cast: Michael Caine, Sylvester Stallone, Pelé.

Moneyball (2011)

Υπόθεση:

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Μπίλι Μπιν, πολλά υποσχόμενος επαγγελματίας παίχτης του baseball βρίσκεται αντιμέτωπος με την απόφαση των ιδιοκτητών της να προβούν σε σοβαρές περικοπές στο μπάτζετ. Ο Μπιν αναγκάζεται να προσλάβει τον Πίτερ Μπραντ, έναν ιδιοφυή οικονομικό αναλυτή, με τη βοήθεια του οποίου θα επιχειρήσει να ανατρέψει τα δεδομένα. Οι δυο τους θα θέσουν σε εφαρμογή ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα στατιστικής μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, που θα τους βοηθήσει να στελεχώσουν την ομάδα με τους καταλληλότερους παίχτες, παραμένοντας παράλληλα εντός μπάτζετ. Το αποτέλεσμα θα εκπλήξει τους πάντες...

Αξίζει να την δεις γιατί:

Ένα πρωτότυπο σενάριο που έρχεται να ανατρέψει το στερεότυπο πως η οικονομική ισχύς αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα υλοποίησης των στόχων στον επαγγελματικό αθλητισμό και ειδικότερα στον πρωταθλητισμό. Η ταινία προσεγγίζει το χώρο του αθλητισμού από την αθέατη πλευρά που σπάνια βλέπεις δημόσια και παράλληλα δεν απευθύνεται μόνο σε όσους είναι λάτρεις του μπέιζμπολ.

Cast: Brad Pitt, Robin Wright, Jonah Hill.

Raging Bull (1980)

Υπόθεση:

Η άνοδος και η πτώση του ”Ταύρου του Μπρονξ” Τζέικ Λα Μότα, του Ιταλοαμερικανού πυγμάχου με τα ζωώδη ένστικτα και τις βίαιες συμπεριφορές απέναντι στα μέλη της οικογενείας του. Τα αδιέξοδα στα οποία βρέθηκε και η προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τον σκληρότερο εχθρό του, δηλαδή το ίδιο του τον εαυτό, από την περίοδο της ανωνυμίας σε εκείνη της απόλυτης ακμής, μέχρι την πτώση και το περιθωριοποιημένο φινάλε του.

Αξίζει να την δεις:

Η κορυφαία στιγμή της συνεργασίας του Μάρτιν Σκορσέζε με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο αποτελεί παράλληλα και μία από τις καλύτερες ανθρωποκεντρικές και τραγικές ταινίες της δεκαετίας του '80. Το "Οργισμένο είδωλο", που εκτός από τα δύο Όσκαρ που κέρδισε ήταν επίσης υποψήφιο και για ακόμα 6, καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το ζήτημα της εσωτερικής πάλης με τον εαυτό μας όταν όλα μας δείχνουν ότι σφάλαμε και την προσπάθεια να σηκωθούμε όταν έχουμε πέσει.

Cast: Robert De Niro, Cathy Moriarty, Joe Pesci.

Goal (2005)

Υπόθεση:

Όταν ο Santiago Munez διέσχισε τα μεξικάνικα σύνορα στην Αμερική στην ηλικία των 10 ετών, είχε δύο πράγματα στην κατοχή του: τη μπάλα ποδοσφαίρου του και μια κουρελιασμένη εικόνα του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Μεγαλώνοντας στο Λος Αντζελες, ο Σαντιάγκο (Kuno Becker) έκανε διάφορες εργασίες, αλλά ποτέ δεν έχασε το πάθος του για το ποδόσφαιρο. Ώσπου μια μέρα, ο πρώην ποδοσφαιριστής και νυν ανιχνευτής ταλέντων Glen Foy (Stephen Dillane) θα τον προσέξει σε ένα τοπικό ματς...

Αξίζει να την δεις γιατί:

To Goal 1 αποτελεί την εκκίνηση μιας αθλητικής τριλογίας, που παρά το γεγονός πως παρουσιάζει την τυπική ιστορία προσωπικής ευτυχίας που στηρίζεται σε ένα χιλιοειπωμένο μοτίβο, κερδίζει τον θεατή με τις εντυπωσιακά γυρισμένες σκηνές αγώνων με αληθινές ομάδες, σε πραγματικούς χώρους. Ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη στην εξέλιξη της ταινίας αποτελεί το πέρασμα των Sheerer, Zidane και Raul.

Cast: Kuno Becker, Alessandro Nivola, Anna Friel.

The blind side (2009)

Υπόθεση:

Η προσωπική ιστορία του αστέρα του φούτμπολ Μichael Oher. Ως άστεγος αφροαμερικανός έφηβος, λόγω των σωματικών και αθλητικών του ικανοτήτων, καταφέρνει να φοιτήσει σε γυμνάσιο του Μέμφις. Εκεί γνωρίζει την Leigh Anne (Sandra Bullock) και τα υπόλοιπα οικογενειακά μέλη της, που σταδιακά θα αποτελέσουν την νέα οικογένειά του και θα του προσφέρουν τις κατάλληλες συνθήκες να αναπτύξει το ταλέντο και τα ενδιαφέροντά του.

Αξίζει να την δεις γιατί:

Η ταινία παρακολουθείται ευχάριστα, αφήνοντας στον θεατή ένα γλυκό και ανθρώπινο συναίσθημα, δίνοντας παράλληλα ένα ηχηρό κοινωνικό μήνυμα. Πολύ καλή και η εμφάνιση της Sandra Bullock, η οποία ερμηνεύει ιδιαίτερα πειστικά το δραματικό ρόλο της θετής μητέρας του πρωταγωνιστή, παρουσιάζοντας τις προθέσεις και τα συναισθήματα μιας μάνας.

Cast: Quinton Aaron, Sandra Bullock, Tim McGraw.

Ali (2001)

Υπόθεση:

Το πορτρέτο του αντικομφορμιστή, πρωταθλητή βαρέων βαρών, Μοχάμεντ Αλί (γνωστού νωρίτερα ως Κάσιους Κλέι), παρουσιάζεται στην ταινία "Ali". Η ταινία εστιάζεται ανάμεσα στην περίοδο 1964-1974, τα δέκα πιο σημαντικά χρόνια στη ζωή του Αλί, ξεκινώντας από τον περιβόητο αγώνα του με τον Σόνι Λίστον, το 1964, όταν σε ηλικία 22 χρόνων κατάφερε να γίνει πρωταθλητής στην πυγμαχία βαρέων βαρών και το 1974, όταν, 32 χρόνων, νίκησε τον Τζορτζ Φόρμαν, σ' έναν από τους μεγάλους αγώνες του αιώνα, στο Ζαΐρ.

Αξίζει να την δεις γιατί:

Το βασικό στοιχείο της ταινίας που κερδίζει τον θεατή είναι εκτός από την ίδια την βιογραφία του Μοχάμεντ Άλι, ο εξαιρετικός Γουίλ Σμιθ, ο οποίος αφού μεταμορφώθηκε πολύ και σωματικά για να υποδυθεί τον Άλι, μπαίνει εντυπωσιακά στο πετσί του ρόλου με τις εκφράσεις του προσώπου του να κλέβουν την παράσταση.

Cast: Will Smith, Jamie Foxx, Jon Voight.

The Hurricane (1999)

Υπόθεση:

Η αληθινή ιστορία του μαύρου πυγμάχου με το ψευδώνυμο "Τυφώνας", Rubin Carter, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή νικημένος από τον καρκίνο και που το 1966 καταδικάστηκε άδικα για έναν τριπλό φόνο. Έμεινε στη φυλακή για 19 χρόνια και κατάφερε να αθωωθεί χάρη στα στοιχεία που συγκέντρωσαν Καναδοί κοινωνικοί ακτιβιστές.

Αξίζει να την δεις γιατί:

Η ταινία προκαλεί μεγάλη συναισθηματική φόρτιση και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι το τελευταίο λεπτό, με την ερμηνεία του Ντέντζελ Ουάσινγκτον να είναι εκπληκτική, αφού καταφέρνει να μεταφέρει με έντονο και γλαφυρό τρόπο τα συναισθήματα του πρωταγωνιστή κατά τη διάρκεια της ταινίας. Η ίδια η ιστορία του Ρούμπιν "Τυφώνα" Κάρτερ, που του χάρισε και μια θέση στην ιστορία, είναι καθηλωτική.

Cast: Denzel Washington, Vicellous Reon Shannon, Deborah Kara Unger.

Jerry Maguire (1996)

Οι προσπάθειες ενός μάνατζερ αθλητών να ορθοποδήσει όταν χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του μετά την απόλυσή του, ακολουθώντας το δρόμο της τιμιότητας και της επαγγελματικής συνέπειας, χωρίς να δουλεύει σε βάρος των πελατών του.

Αξίζει να την δεις γιατί:

Το "Jerry Maguire" κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών στις 13 Δεκεμβρίου 1996. Απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από τους κριτικούς και έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία αποφέροντας 273,5 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Έλαβε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Α' Ανδρικού Ρόλου για τον Κρουζ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στην ταινία δίνεται σημασία σε ορισμένες αξίες πέρα από το χρήμα.

Cast: Tom Cruise, Cuba Gooding Jr., Renée Zellweger.

Hoosiers (1986)

Υπόθεση:

Η σχεδόν διαλυμένη ομάδα μπάσκετ του μικρού γυμνασίου της Ιντιάνα, το Χίκορι, φτάνει στον πολιτειακό τίτλο, μετά την έλευση του στιγματισμένου προπονητή Νόρμαν Ντέιλ. Δίπλα του, ως βοηθό, επιλέγει έναν αλκοολικό κι ενώ πρέπει να πείσει τον καλύτερο παίκτη της περιοχής να επιστρέψει στην ομάδα. Είναι βασισμένο στην πραγματική ιστορία του άσημου γυμνασίου Μάιλαν, το οποίο κατέκτησε τον τίτλο το 1954.

Αξίζεις να την δεις γιατί:

To "Ηοosiers" περιγράφει αυτό που λέει και ο ελληνικός τίτλος του: το πάθος για το μπάσκετ. Η ταινία περιγράφει μια απλή ιστορία, η οποία ωστόσο είναι βασισμένη στο μύθο "Δαβίδ εναντίον Γολιάθ", με αποτέλεσμα να κεντρίζει το ενδιαφέρον και να περνά κοινωνικά μηνύματα, μέσα από τη χαρά του μπάσκετ.

Cast: Gene Hackman, Barbara Hershey, Dennis Hopper.

The fighter (2010)

Υπόθεση:

Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, η ταινία "The Fighter" διηγείται την σχέση δυο αδερφών μποξέρ, με φόντο τον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και αδυσώπητο κόσμο του μποξ. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Κρίστιαν Μπέιλ στο ρόλο του Ντίκι Έκλαντ, ενός μποξέρ από την Μασαχουσέτη που κατέληξε να εθιστεί στο κρακ και την κοκαΐνη. Συμπρωταγωνιστής του Μπέιλ, είναι ο Μαρκ Γουόλμπεργκ, ως ο "Ιρλανδός" Μίκι Γουόρντ.

Αξίζει να την δεις γιατί:

Το "Fighter" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η μοντέρνα εκδοχή του "Ρόκι", με τις εκπληκτικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών να πλαισιώνουν άριστα την αληθινή αλλά κλασική ιστορία που αφηγείται η ταινία με τόσο διαφορετικό τρόπο. Η δύναμη και η ευαισθησία της πηγάζει από το γεγονός πως απεικονίζει τις εντάσεις που συχνά διχάζουν μια οικογένεια. Παράλληλα περιγράφει την ισορροπία ανάμεσα στην περηφάνια και την αλαζονεία που προκύπτει από τη δόξα.

Cast: Mark Wahlberg, Christian Bale, Amy Adams.

Rush (2013)

Υπόθεση:

Βρισκόμαστε στο 1976 κι ο χαρισματικός αυστριακός οδηγός της Φεράρι Νίκι Λάουντα, λάτρης της ακρίβειας, πιστός σύντροφος κι αυστηρός επαγγελματίας, βρίσκεται καθ' οδόν για το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημά του. Μοναδικός αντίπαλός του με αξιώσεις για τον τίτλο είναι ο βρετανός πλέιμποϊ Τζέιμς Χαντ που τρέχει για τη Μακλάρεν, ένα αυθεντικό, ωμό ταλέντο που ζει πιο ριψοκίνδυνα κι απ' ό,τι οδηγεί. Κάπου στη μέση της σεζόν ο Λάουντα έχει ήδη κερδίσει πολύ έδαφος απ' τους αντιπάλους του, μέχρι που ένα παρ' ολίγον θανατηφόρο ατύχημα τον βγάζει εκτός μάχης. Στο νοσοκομείο παρακολουθεί τον Χαντ να κερδίζει και να μαζεύει βαθμούς. Λογαριάζει όμως χωρίς τον άνθρωπο με τις γάζες...

Αξίζει να την δεις γιατί:

Η ιστορία συναρπάζει από μόνη της . Ο μαχητικός Niki Lauda φλερτάρει με το θάνατο, αλλά επιστρέφει ακόμη πιο δυνατός στις πίστες πριν καλά καλά αναρρώσει. Ο ίδιος ο Niki Lauda είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για το Rush, με δηλώσεις του στη βρετανική "Telegraph": "H ταινία ήταν εξαιρετικά κοντά στην πραγματικότητα. Όταν την είδα είπα: 'αυτός είμαι εγώ'. Το στενάχωρο είναι πως ο Χαντ δεν είνι εδώ τώρα. Εύχομαι να μπορούσε να δει την ταινία επειδή ξέρω σίγουρα πως θα του άρεσε". Μάλιστα, πριν από το Rush είχε απορρίψει περίπου 30 προτάσεις για τη μεταφορά της πιο συγκλονιστικής εμπειρίας της ζωής του στην μεγάλη οθόνη.

Cast: Daniel Brühl, Chris Hemsworth, Olivia Wilde.

Cinderella Man (2005)

Υπόθεση:

Αμερική, 1935: οικονομική εξαθλίωση. Βασισμένη στην αληθινή ιστορία του θρυλικού πυγμάχου Τζιμ Μπράντοκ, η ταινία ακολουθεί βήμα προς βήμα το ταξίδι του από την απόγνωση στην παραμυθένια δόξα! Με σύμμαχο...μηδενικές πιθανότητες και τη δύναμη της ψυχής του, καταφέρνει να κερδίσει σε 15 γύρους έναν κορυφαίο πρωταθλητή, που έχει σκοτώσει δύο άντρες στο ρινγκ! Ο κόσμος τον αποθεώνει σαν ήρωα και του δίνει το παρατσούκλι "Cinderella Man"... Όταν το μόνο που χρειάζεται για την κορυφή είναι θέληση και μία δεύτερη ευκαιρία...

Αξίζει να την δεις γιατί:

Ρώτησα κάποιον γιατί κατά τη γνώμη του αξίζει κανείς να δει το Cinderella Man και μου απάντησε: "Κορυφαία ταινία, τόσο απλό". Είναι μία από τις ταινίες που πραγματικά αξίζει να δει κανείς άσχετα από το αθλητικό στοιχείο. Άριστες ερμηνείες σε μια αληθινή ιστορία θέλησης και συγκίνησης.

Cast: Russell Crowe, Renée Zellweger, Craig Bierko.

Rocky (1976)

Υπόθεση:

Ο Ροκυ Μπαλμποα είναι ένας πυγμάχος από την Φιλαδέλφεια που δεν δείχνει να έχει προοπτικές για μεγάλα πράγματα.Η μεγάλη ευκαιρία θα παρουσιαστεί όταν ο Απολο Κρηντ, παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών, διαλέγει το Ρόκυ για προσεχή του αντίπαλο.Για τον Κρηντ ο αγώνας είναι μια επίδειξη, για τον Ροκυ είναι ο δρόμος που θα τον οδηγήσει στη δόξα.Κι ενώ προετοιμάζεται πυρετωδώς για τη μεγάλη αναμέτρηση, Ο Ροκυ θα ερωτευτεί την Αντριαν, μια γυναίκα που θα βγάλει στην επιφάνεια ό,τι καλό έχει ο Ροκυ και θα τον βοηθήσει να πετύχει το μεγάλο του στόχο.

Αξίζει να την δεις γιατί:

H ταινία δεν απευθύνεται μόνο στους λάτρεις της πυγμαχίας, αφού αυτό που κυριαρχεί στην ταινία είναι τα έντονα συναισθήματα, οι ανθρώπινες σχέσεις και ο αγώνας που δίνει κάποιος για να φτάσει στο στόχο του και την εκπλήρωση των ονείρων του. Το γεγονός ότι ο Rocky χάνει τελικά τον αγώνα, κάνει την ταινία πιο αληθοφανή, καθώς δεν περνάει το μήνυμα πως ο καλός κερδίζει πάντα, ενώ η σκηνή πάλης με τον Apollo κλέβει την παράσταση.

Cast: Sylvester Stallone, Talia Shire, Burt Young.

Will (2011)

Υπόθεση:

Το όνειρο του 12χρονου πιτσιρικά Γουίλ να παρακολουθήσει από κοντά τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ του 2005, φαίνεται να ναυαγεί με τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του. Αποφασισμένος να εκπληρώσει τον δικό του πόθο αλλά και την επιθυμία του χαμένου γονιού του, ο Γουίλ ξεκινά το οδοιπορικό του με προορισμό την Κωνσταντινούπολη για να δει από κοντά την αγαπημένη του Λίβερπουλ. Καθ' οδόν, η θέληση του μικρού γοητεύει έναν Σέρβο, πρώην διεθνή με την εθνική Γιουγκοσλαβίας, που τον βοηθά να φτάσει στον προορισμό του. Στην ταινία εμφανίζονται μάλιστα ο αρχηγός της Λίβερπουλ, Στίβεν Τζέραρντ, αλλά και ο Κένι Νταλγκλίς.

Αξίζει να την δεις γιατί:

Το Will είναι μια πολύ όμορφη ιστορία για ένα παιδί που ζει με το δικό του παραμύθι και κάνει ότι μπορεί για να βρεθεί στον τελικό της αγαπημένης του ομάδας. Η ταινία απευθύνεται περισσότερο στους φίλους της Λίβερπουλ, οι οποίοι μέσα από την ιστορία του μικρού και τον τρόπο με τον οποίο ζει και χαίρεται τους αγώνες, θυμούνται ξανά το θαύμα της πόλης.

Cast: Damian Lewis, Bob Hoskins, Rebekah Staton.

Hoop dreams (1994)

Υπόθεση:

Ντοκιμαντέρ γύρω από τη ζωή δύο γυμνασιακών αστέρων του Σικάγο, οι οποίοι ονειρεύονται να παίξουν στο ΝΒΑ. Χρειάστηκε 5 χρόνια για να ολοκληρωθεί και έχει διάρκεια 171 λεπτά.

Αξίζει να την δεις γιατί:

Είναι ένα από τα 10 πιο κερδοφόρα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν ποτέ. Η Διεθνής Ενωση Ντοκιμαντέρ το ψήφισε το 2007 ως το καλύτερο όλων των εποχών. Το “Hoop dreams” απομυθοποιεί το Αμερικανικό όνειρο και περιγράφει χαρακτηριστικά πως μια χώρα αρνείται τις ευκαιρίες σε όσους δεν είναι λευκοί.

Cast: William Gates, Arthur Agee, Emma Gates.

Πείτε μας την αγαπημένη σας ταινία, βασισμένη στον αθλητισμό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK