Τα πέντε ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός που έμειναν στην ιστορία

Εν αναμονή της μεγάλης "μάχης" ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού για την 6η αγωνιστική της Super League, το Contra.gr θυμάται πέντε ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων που έμειναν στην ιστορία. Από την κόντρα που "άνοιξε" ο Κούδας, στις εισβολές των οπαδών, τους καυγάδες, τα διαιτητικά λάθη και τους γαύρους!

Τα πέντε ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός που έμειναν στην ιστορία

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό στην κατάμεστη Τούμπα το βράδυ της Κυριακής σε ένα ντέρμπι που έχει πάρει διαστάσεις άγριας κόντρας τα τελευταία χρόνια. Ένα παιχνίδι που για λίγη ώρα χωρίζει την Ελλάδα στα δύο και η κατάσταση στο γήπεδο συχνά θυμίζει πεδίο μάχης.

Με αφορμή λοιπόν την μεγάλη αναμέτρηση της 6ης αγωνιστικής, το Contra.gr θυμάται πέντε ιστορικά ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων:

Η κόντρα που "άνοιξε" ο Κούδας

Η αρχή όλης αυτής της κόντρας ξεκίνησε από την υπόθεση του Γιώργου Κούδα, ο οποίος τον Ιούλιο του 1966 είχε δεχτεί πρόταση από τον Ολυμπιακό, κατέβηκε στον Πειραιά και για δυο χρόνια δεν αγωνίστηκε καθόλου, μιας και η μεταγραφή αυτή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ αντέδρασε πολύ έντονα, δεν μπορούσε να δεχτεί ότι το μεγαλύτερο αστέρι της ομάδας θα φορούσε τα ερυθρόλευκα και κάθε ματς εκείνη την περίοδο μύριζε "μπαρούτι".

Τελικά επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη και τον Αύγουστο του 1968 είχε βγει από τα γραφεία της ομάδας: δηλώνοντας: "Επέστρεψα, γιατί ήθελα και γιατί έπρεπε. Δε ζητάω τίποτα!"

Τα πέντε ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός που έμειναν στην ιστορία
INTIME SPORTS

Η επιστροφή του "Μεγαλέξανδρου" στην Τούμπα με αντίπαλο τον Ολυμπιακό ήταν στις 20/4/1969. Εκείνος ήταν και ο μεγάλος πρωταγωνιστής με τις επιδόσεις του μέσα στον αγωνιστικό χώρο σε ένα ντέρμπι που θυμούνται ακόμη οι πιο παλιοί φίλοι του ΠΑΟΚ. Άνοιξε το σκορ μόλις στο 1’, ενώ πέτυχε και το νικητήριο γκολ εκείνου του 2-1 στο 88’, χαρίζοντας στον Δικέφαλο μια μεγάλη νίκη. Για τους "ερυθρόλευκους" είχε μειώσει ο Γιώργος Σιδέρης.

Τα πέντε ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός που έμειναν στην ιστορία
INTIME SPORTS

Το ακυρωθέν γκολ του ΠΑΟΚ και η εισβολή των οπαδών

Στις 30 Οκτωβρίου 1998, ο Ολυμπιακός επικράτησε με 2-1 μέσα στην Τούμπα του ΠΑΟΚ σε ένα ματς που δεν τελείωσε ποτέ και που στιγματίστηκε από σοβαρά επεισόδια. Ο Πίτερ Οφορίκουε άνοιξε το σκορ για τους "ερυθρόλευκου" με τον Φρατζέσκο να ισοφαρίζει σε 1-1 στο 72'. Λίγο αργότερα οι φιλοξενούμενοι κέρδισαν πέναλτι με τους παίκτες του ΠΑΟΚ να διαμαρτύρονται έντονα για οφ-σάιντ του Γκόγκιτς στη συγκεκριμένη φάση.

Τα πέντε ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός που έμειναν στην ιστορία

Τελικά ο Γεωργάτος από την άσπρη βούλα έδωσε το προβάδισμα στον Ολυμπιακό, όμως δύο λεπτά μετά σημειώθηκε η φάση που έφερε τα πάνω κάτω. Ο Τάκολα ισοφάρισε σε 2-2 όμως ο βοηθός του διαιτητή Παπαδάκου, Βλάχος σήκωσε τη σημαία του για χέρι και το γκολ ακυρώθηκε. Το τι ακολούθησε δεν γίνεται να περιγραφεί εύκολα με λόγια.

Τα πέντε ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός που έμειναν στην ιστορία

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο κυνηγώντας τους διαιτητές, ενώ ο άτυχος βοηθός Φεσόπουλος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού αν και δεν είχε συμμετοχή στη φάση.

Τα πέντε ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός που έμειναν στην ιστορία

Το ματς διεκόπη και ο Δικέφαλος τιμωρήθηκε με αφαίρεση τριών βαθμών και ποινή τιμωρίας της Τούμπας για τρεις αγωνιστικές.

Τα διαιτητικά λάθη και ο αιμόφυρτος Κασναφέρης

Δύο χρόνια μετά, στις 27 Νοεμβρίου του 2000 διεξήχθη ένα από τα πιο επεισοδιακά ντέρμπι στην ιστορία. H κατάσταση μύριζε "μπαρούτι" από νωρίς. Μόλις στο 10ο λεπτό ο ΠΑΟΚ ζήτησε πέναλτι σε ανατροπή του Γ.Χ. Γεωργιάδη εντός περιοχής από τον Τζόρτζεβιτς όμως ο διαιτητής Κασναφέρης έδειξε κίτρινη στον Γ.Χ. για θέατρο. Τέσσερα λεπτά αργότερα οι γηπεδούχοι ζητούν νέο πέναλτι σε ανατροπή του Ναλιτζή από τον Αμανατίδη, όμως και πάλι δεν δίνεται κάτι. Στο 32' ο Γεωργάτος έκανε το 0-1 "κρεμώντας" από μακρινή απόσταση τον Τοχούρογλου, ενώ στο 39' και πάλι ο ΠΑΟΚ ζητάει πέναλτι σε ανατροπή του Γεωργιάδη, όμως τίποτα.

ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-4 (ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ - 8η ΑΓΩΝΙΣΙΤΙΚΗ) / ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΣΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΚΑΣΝΑΦΕΡΗ
ΤΗΛΕΦΩΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΣ
ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-4 (ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ - 8η ΑΓΩΝΙΣΙΤΙΚΗ) / ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΣΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΚΑΣΝΑΦΕΡΗ ΤΗΛΕΦΩΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ICON PHOTOPRESS

Αντ' αυτού ο Κασναφέρης δείχνει δεύτερη κίτρινη κάρτα στον παίκτη του Δικεφάλου και τον αποβάλει. Στο δεύτερο ημίχρονο ακολούθησε ένα τρελό τέταρτο όπου αρχικά ο Ναλιτζής ισοφάρισε για τον ΠΑΟΚ στο 56', ο Ολυμπιακός πήρε πάλι το προβάδισμα με τον Αλεξανδρή στο 66', με τον Φρούσσο να απαντά και να γράφει το 2-2. Δύο γκολ του Τζόρτζεβιτς στο 75' και στο 90' όμως διαμορφώνουν το τελικό 2-4.

Μετά από αυτή την εξέλιξη το παιχνίδι λήγει μέσα σε ένα πραγματικό χάος.

Τα πέντε ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός που έμειναν στην ιστορία

Ο διαιτητής του ματς, Κασναφέρης τραυματίζεται κι αποχωρεί αιμόφυρτος, ενώ κατά την αποχώρησή τους οι οπαδοί του Ολυμπιακού καταστρέφουν την προτομή του Γιώργου Κούδα.

Τα πέντε ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός που έμειναν στην ιστορία
EUROKINISSI

Στα χέρια Νικοπολίδης-Κονσεϊσάο

Το ντέρμπι της 23ης Φεβρουαρίου 2008 μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού έληξε ισόπαλο με 1-1, αλλά το σκηνικό που... σημάδεψε το ματς δεν ήταν άλλο από τον άσχημο τσακωμό του Αντώνη Νικοπολίδη με τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο. Η αρχή έγινε από ένα πέναλτι που εκτέλεσε ο Πορτογάλος και απέκρουσε ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού. Στη συνέχεια ο Νικοπολίδης φαίνεται πως του είπε κάτι στο αυτί, για κάτι που είχαν πει οι δυο τους πριν την εκτέλεση. Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, η φάση δεν ξεχάστηκε κι έτσι μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Παμπορίδη, ξέσπασε άγριος καυγάς μεταξύ των δυο τους στη φυσούνα του γηπέδου της Τούμπας.

Οι δύο ποδοσφαιριστές αρχικά λογόφεραν βαδίζοντας προς τα αποδυτήρια, όμως σχεδόν άμεσα πιάστηκαν στα χέρια πέφτοντας μάλιστα κάτω.

Οι ψυχραιμότεροι συμπαίκτες τους μπήκαν στη μέση ώστε να τους χωρίσουν, με τον Τοχούρογλου να συγκρατεί τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού και παίκτες των "ερυθρολεύκων", να προσπαθούν να σταματήσουν τον... μαινόμενο Πορτογάλο!

Γαύροι, καπνογόνα και καυγάδες

Και τέλος έχουμε το περσινό ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων στον επαναληπτικό για τα ημιτελικά του Κυπέλλου. Ο Ολυμπιακός είχε νικήσει με 2-1 στο Φάληρο και ανέβηκε στην Τούμπα στις 16 Απριλίου 2014 για τη ρεβάνς. Από το πρώτο ματς το κλίμα ήταν εχθρικό μεταξύ των δύο "μονομάχων" εξαιτίας κάποιων διαιτητικών αποφάσεων στο ματς του "Καραϊσκάκη".

Οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ περίμεναν με άγριες διαθέσεις τον Ολυμπιακό στην έδρα τους, αλλά αυτό που συνέβη ούτε μπορούσε να το φανταστεί κανείς. Το ματς άρχισε με πάνω από μία ώρα καθυστέρηση γιατί κάποιοι οπαδοί των γηπεδούχων είχαν αφήσει πέντε κιλά γαύρο στον πάγκο των "ερυθρόλευκων", κάνοντας αδύνατη την όποια προσπάθεια για ανάσα σε ακτίνα πολλών μέτρων.

Τα πέντε ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός που έμειναν στην ιστορία

Στη συνέχεια άναψαν δεκάδες καπνογόνα σε όλες τις θύρες της Τούμπας δημιουργώντας μια σπάνια ατμόσφαιρα η οποία τρομοκράτησε τους παίκτες και το τεχνικό τιμ του Ολυμπιακού. Μετά από όλα αυτά, η ατμόσφαιρα κι εντός αγωνιστικού χώρου δεν θα μπορούσε να ήταν ήρεμη. Υπήρξε ξύλο μεταξύ παικτών των δύο ομάδων στη φυσούνα κατά την ανάπαυλα του ημιχρόνου με αποκορύφωμα τον καυγά του Γιάννη Μανιάτη με τον Κώστα Κατσουράνη!

News 24/7

24MEDIA NETWORK