Ελλάδα-Σλοβενία 63-62

Χριστέ μου, τι ανατροπή! Η Εθνική Ελλάδας επέστρεψε από την κόλαση των 16 πόντων μείον και με ένα ανεπανάληπτο come-back νίκησε 63-62 τη Σλοβενία για να προκριθεί στα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ. Με ψυχή και με υψηλό ρίσκο ήρθαν τα πάνω κάτω από την ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη που επί 36 λεπτά ψαχνόταν μέσα στο παρκέ.


Μαδρίτη: Τάσος Μαγουλάς

Η Ελλάδα δεν πεθαίνει στο μπάσκετ

Το σκορ ήταν 61-49 και η Εθνική έβλεπε με τα κυάλια τη Σλοβενία. Στην άκρη του μυαλού μας ήρθαν τα παιχνίδια με τη Γαλλία και την Αυστραλία αλλά αυτή η αποστολή φάνταζε ακόμη πιο δύσκολη. Δύσκολη; Τίποτα δεν είναι δύσκολο γι’ αυτήν την ομάδα. Μπορεί για 36, 37 λεπτά να ψάχνεται μέσα στο παρκέ αλλά στα τελευταία τρία λεπτά να ορθώνει ανάστημα, να τρομάζει τον αντίπαλο και να παίρνει επικές νίκες, όπως αυτή. Η Εθνική επικράτησε με το νικητήριο καλάθι του Παπαλουκά και πάρτην κάτω την εξαιρετική μέχρι το 37’ Σλοβενία 63-62!

Χρειάστηκε να βάλουν και οι Σλοβένοι το χεράκι τους βέβαια για να επιτευχθεί αυτή η ανατροπή. Αλλά αν δεν έβγαζε ενέργεια ο Βασιλόπουλος, αν ο Παπαλουκάς δεν τα έδινε όλα σε άμυνα και επίθεση, αν ο Ζήσης δεν έβαζε ένα πολύ κρίσιμο σουτ στο 58-62 για το 61-62 τότε ουδέποτε θα άλλαζαν τα δεδομένα. Όλα αυτά έγιναν. Και η φιλοσοφία του Γιαννάκη («μην κοιτάτε ποτέ το χρόνο, παίξτε μπάσκετ») δικαιώθηκε.


Αυτοί το πιστεύουν. Εμείς το ξέρουμε ότι μετά το 39 όλα θα μπαίνουν. Γιατί πρέπει δηλαδή από τα 33 να τρέχουμε σε νευρολόγους. Οι καρδιολόγοι πάει ξεπεράστηκαν. Τώρα έχουμε ανοίξει παρτίδες με τα παιδιά του Φρόιντ και θα γίνουν πλούσιοι. Εκτός βεβαίως αν στο 37.30 με την διαφορά στους 12, να χάνουμε εννοείται, κλείνουμε ήρεμα τους υπολογιστές, και πηγαίνουμε στην μικτή ζώνη για δηλώσεις νίκης.

Ξέρετε πια είναι η αλήθεια; Το κείμενο είχε γραφεί για ήττα της Ελλάδας. Βλέπετε το ίντερνετ είναι μέσο-άμεσο και δεν σηκώνει καθυστερήσεις. Ευτυχώς όταν έγινε η πρώτη Παπαλούκεια μπούκα υπήρχε η προνοητικότα να σταματήσουμε. Θύμισε εκείνο τον αφιονισμένο τύπο του Βελιγραδίου και του αγώνα με τις ΗΠΑ. Ακόμα κι εκεί, καθώς μόνος του κατέβαζε την διαφορά, κάτι έλειπε. Πάμε στους εννιά, πάμε στους επτά ένα λεπτό πριν το τέλος. Εδώ είμαστε. Μπαίνει ο Νίκος Ζήσης. Τελειώσαμε κύριοι.Όταν δε ο Παπαλουκάς με τρίποντο καλαματιανό μπροσά στον Νεστέροβιτς μείωσε σε 62-58, οι Σλοβένοι ήξεραν την μοίρα τους. Κλέψιμο στον δυστυχή Λάκοβιτς ο Ζήσης τρέχει στον αιφνιδιασμό πατάει από τα τα 6,25. ΜΠΟΥΜ. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Οι τύποι που δεν ήταν δυνατόν να δώσουν την μπάλα από το δεξί στα αριστέρό, ο Παπαλουκάς την έβγαλε, συγνώμη κιόλας, στην τουαλέτα, ο Ζήσης που ίσως μόνο αυτός πίστευε ότι θα παίξει καλά, υπέγραψαν τον θρίαμβο.

Έμεινε η τελευταία πινελιά. Ο Παπαλουκάς παίρνει φόρα και πάει πάνω στον Νεστέροβιτς. Το πρόσωπό του παραμορφωμένο πετάει την μπάλα, ο Νεστέροβιτς μοιάζει να τον κόβει αλλά το χέρι του Τεό έκανε την δουλειά του. Το ταμπλό έγραφε Σλοβενία-Ελλάδα 62-63 6,66 για το φινάλε. Σχεδόν σατανικό.

Στο τέλος ο Τσαρτσαρής έκοψε τον Λάκοβιτς αν και ίσως να μην χρειαζόταν.

Με χορηγό το Δρομοκαείτειο πάμε για την Ισπανία. Έτοιμους τους έχουμε κι αυτούς. Ο αγώνας δεν τελειώνει άλλωστε αν δεν τραγουδήσουν οι Έλληνες. Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Στο μπάσκετ.

ΣΤΑΡ

Παπαλουκάς ο ήρωας της τελευταίας στιγμής, η ψυχή της νίκης. Ζήσης η εκδίκηση από τον εαυτό του. Ο παλλίκαρος επέστρεψε. Βασιλόπουλος στην άμυνα ήταν Διαμαντίδης και....Φασούλας μαζί. Πήρε όλες τις ταυτότητες. Γιαννάκης: Έκανε έξυπνες και φοβερές αλλαγές.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

Τα προηγούμενα 38 λεπτά. Ναι ρε γίγαντες μετράει η νίκη στο τέλος, αλλά ξέρετε πόσο πάει η επίσκεψη στον ψυχολόγο.

ΣΧΟΛΙΟ

Το Σάββατο θα είναι άλλη μέρα. Όλα γίνονται όπως και αν παίξουμε τελικά. Μακάρι να παίξουμε καλύτερα. Και να μην παίξουμε πάλι μπορούμε αρκεί να μην ....αδειάσουμε ψυχολογικά. Άιντε, πάμε για ένα ακόμα σεμινάριο ψυχανάλυσης.


Τα δεκάλεπτα: 17-14, 34-28, 51-40, 62-63

Σλοβενία: Λάκοβιτς 14(3/10τρ, 5ρ), Ντράγκιτς 7(1), Νεστέροβιτς 16(11ρ), Σμόντις 10 1(1/4τρ), Σλόκαρ 4, Γιαγκόντνικ 2, Ντ.Λόρμπεκ 2, Ε.Λόρμπεκ 7(1)

Ελλάδα: Παπαλουκάς 17(1τρ, 5ρ), Ζήσης 7(1), Σπανούλης 6, Βασιλόπουλος 2, Πελεκάνος, Χατζηβρέττας 2, Ντικούδης 4(5ρ), Τσαρτσαρής 6(2), Διαμαντίδης 5(1τρ, 6ρ), Παπαδόπουλος 10, Κακιούζης 2