Οι 15 εκλεκτοί του Κατσικάρη για την Εθνική Ελλάδας

Με 15 παίκτες, μεταξύ των οποίων και ο Βασίλης Σπανούλης με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, θα πορευτεί ο Φώτης Κατσικάρης στην προετοιμασία της Εθνικής Ελλάδας ενόψει Ευρωμπάσκετ.

Οι 15 εκλεκτοί του Κατσικάρη για την Εθνική Ελλάδας

Δεκαπέντε παίκτες κάλεσε ο Φώτης Κατσικάρης στην προεπιλογή της Εθνικής Ελλάδας για το Ευρωμπάσκετ 2015.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός ανακοίνωσε τους διεθνείς που θα λάβουν μέρος στην προετοιμασία της ελληνικής ομάδας, ενόψει των υποχρεώσεων μεταξύ 5-20 Σεπτεμβρίου σε Κροατία και Γαλλία.

Η επιστροφή του Βασίλη Σπανούλη στην Εθνική ομάδα επισημοποιήθηκε, μετά από το περσινό καλοκαίρι όπου έμεινε εκτός για να αναρρώσει και να ξεκουραστεί.

Μέλος της Εθνικής είναι ξανά και ο Στράτος Περπέρογλου, μία ημέρα μετά από την ανακοίνωσή του ως παίκτης της Μπαρτσελόνα.

Το "παρών" αναμένεται να δώσουν και οι Έλληνες NBAers, οι Γιάννης Αντετοκούνμπο, Κώστας Κουφός και Κώστας Παπανικολάου.

Έκπληξη προκαλεί η παρουσία του Ζήση Σαρικόπουλου μετά από την περσινή σεζόν στην ΑΕΚ.

Αντιθέτως, εκτός πλάνων παρέμειναν Αντώνης Φώτσης, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης και Σοφοκλής Σχορτσανίτης, για τους οποίους το κεφάλαιο "Εθνική" μοιάζει να έχει κλείσει.

Οι 15 διεθνείς θα αρχίσουν προπονήσεις στις 31 Ιουλίου στο ΟΑΚΑ και όχι στο Καρπενήσι. Στις 8 Αυγούστου, η Εθνική ομάδα θα αγωνιστεί με την εθνική Βελγίου εκτός έδρας και θα επιστρέψει στις 10 του μήνα.

Τρεις ημέρες αργότερα θα αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη, όπου θα λάβει μέρος σε φιλικό τουρνουά (14-15 Αυγούστου) και θα επιστρέψει την επόμενη μέρα.

Στις 21-23 Αυγούστου είναι προγραμματισμένο φιλικό τουρνουά στην Ξάνθη μαζί με Ρωσία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη και Τσεχία, ενώ στις 27-29 Αυγούστου θα διεξαχθεί το "Ακρόπολις" με τη συμμετοχή Τουρκίας, Λιθουανίας και Ολλανδίας.

Η Ελλάδα βρίσκεται στον Γ' Όμιλο του Ευρωμπάσκετ μαζί με την Κροατία, τη Σλοβενία, τη Γεωργία, την Ολλανδία και τα Σκόπια.

Η αποστολή της Εθνικής Ελλάδας: Ζήσης, Σπανούλης, Μπουρούσης, Καϊμακόγλου, Πρίντεζης, Καλάθης, Παπανικολάου, Σλούκας, Περπέρογλου, Κουφός, Μάντζαρης, Αντετοκούνμπο, Γιάνκοβιτς, Σαρικόπουλος, Αγραβάνης

Κατσικάρης: Πρώτος στόχος η εξάδα

Ο Φώτης Κατσικάρης ανέλυσε τις επιλογές του όσον αφορά στην προεπιλογή της Εθνικής Ελλάδας και εξήγησε ένα μέρος από το πλάνο του, που βασίζεται στο "τρίπτυχο" αγωνιστικό κομμάτι, συναισθήματα και η ανιδιοτέλεια.

Όταν ρωτήθηκε για τον στόχο που πρέπει να έχει αυτό το σύνολο, εξήγησε ότι κανένα όνειρο δεν απαγορεύεται, αν και πρωταρχικός στόχος είναι το "εισιτήριο" για τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω της εξάδας.

Η συνέντευξη Τύπου του Φώτη Κατσικάρη

Για την επιλογή των παικτών

"Με αυτούς τους παίκτες θα ξεκινήσει η προετοιμασία. Σεβαστήκαμε τη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ του ΝΒΑ και της FIBA, όσον αφορά την παρουσία των παικτών που παίζουν στις ΗΠΑ. Ξεκινάμε την προετοιμασία στις 31 Ιουλίου, με στόχο να είναι όλοι διαθέσιμοι. Είναι πολύ σημαντικό πως δεν έχουμε καμία απουσία".

"Ήταν μία πολύ δύσκολη επιλογή. Η επιλογή έγινε βάσει αγωνιστικών κριτηρίων, αλλά πιο πολύ λόγω χημείας. Είναι πολύ σημαντική, περισσότερο απ ότι στους συλλόγους. Είχα διαρκώς επαφές με τους παίκτες, έκανα ταξίδια για να μιλάω μαζί τους".

"Θέλουμε να πάρουμε το καλύτερο από τον καθένα. Η φιλοσοφία του παιχνιδιού είναι να συνεχίσουμε στην περσινή βάση. Ένα μπάσκετ που άρεσε στον κόσμο, το ευχαριστήθηκαν οι παίκτες. Δυστυχώς πέρσι είχαμε ένα πολύ άσχημο παιχνίδι με τη Σερβία. Πικραθήκαμε από τον τρόπο που έληξε η διοργάνωση. Θεωρώ ότι είμαστε πιο έξυπνοι από πέρσι".

"Σε σχέση με την περσινή ομάδα υπάρχουν τέσσερα νέα παιδιά. Ο Περπέρογλου, ο Σπανούλης, ο Σαρικόπουλος και ο Αγραβάνης".

Για τη μη κλήση Μαυροκεφαλίδη - Σχορτσανίτη

"Η επιλογή ήταν πολύ δύσκολη. Θα μπορούσα να καλέσω 18 παίκτες, αλλά είναι πολύ σύντομο το διάστημα της προετοιμασίας. Καλύτερα να ασχοληθούμε με τους παρόντες και όχι τους απόντες".

Για τους 15 της προεπιλογής και τα στοιχεία που πρέπει να έχουν

"Όλοι λένε ότι το μπασκετικό IQ του Έλληνα είναι υψηλό. Πέραν αυτού, θα πρέπει να προσέξουμε πολύ το συναισθηματικό κομμάτι. Υπάρχουν έντονες αλλαγές συναισθημάτων, τις οποίες θα πρέπει να ελέγξεις".

"Σε αυτή την ομάδα υπάρχουν παίκτες που είναι σταρ στις ομάδες τους. Δεν υπάρχουν εύκολα κοψίματα. Μην μπείτε σε αυτή τη λογική. Πρέπει να είμαστε ανιδιοτελείς. Αν μισό λεπτό σκεφτεί κάποιος τον εαυτό του περισσότερο απ' ότι την ομάδα, θα είναι καταστροφικό. Σε τρία πράγματα πρέπει να επιμείνουμε. Στο αγωνιστικό κομμάτι, σε αυτό των συναισθημάτων και στην ανιδιοτέλεια".

"Έχω μιλήσει πολύ με όλα τα παιδιά. "Έχουμε όλα τα συστατικά για να διεκδικήσει η Εθνική ομάδα αυτά που θέλει. Θα πρέπει να κάνουμε αυτό που απαιτείται για το ομαδικό συμφέρον. Η ομάδα είναι πάνω από τους παίκτες. Η λέξη "ανιδιοτέλεια" είναι αυτή που θα πρέπει να μας καρφωθεί στην καρδιά και το μυαλό".

Για την κατάσταση Παπανικολάου - Σπανούλη

"Οι Παπανικολάου και Σπανούλης είναι έτοιμοι ιατρικά. Ο Βασίλης θα ξεκινήσει με ατομικό πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να τελειώσει. Στην πορεία θα ενσωματωθεί πλήρως με την Εθνική ομάδα"

Για τα σχήματα που θα χρησιμοποιήσει

"Μπορούμε να κάνουμε οποιονδήποτε συνδυασμό για την τελική δωδεκάδα. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις, για τους γκαρντ, τους φόργουορντ και τους σέντερ. Ξέρουμε ότι υπάρχουν διαφορετικές ομάδες με διαφορετικά σχήματα. Ξέρουμε πως θα πρέπει να απαντήσουμε. Το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει ευελιξία".

"Είμαι πολύ χαρούμενος και αισιόδοξος. Στο τέλος σίγουρα θα στεναχωρήσω κάποιους. Κάποιοι μπορεί να αισθανθούν αδικημένοι ίσως. Έχουμε παίκτες που μπορούν να παίξουν σε πολλές θέσεις. Υπάρχει ευελιξία σε όλες τις θέσεις. Δεν μπήκα ποτέ στη λογική του να σκεφτώ που παίζει ο καθένας".

Για την επιστροφή του Κουφού

"Έχω παραδεχτεί ότι έκανα λάθος πέρσι όσον αφορά την αντίδρασή μου. Ήταν υπερβολική. Ήταν σπασμένο τηλέφωνο. Δεν είχαμε την κατάλληλη επαφή. Έγινε παρεξήγηση. Υπήρχαν κάποια προσωπικά ζητήματα του παίκτη. Λύθηκε η παρεξήγηση. Αυτό ήταν το πιο σημαντικό".

"Στην Εθνική ομάδα δεν υπάρχουν συμβόλαια. Υπήρχαν δύο δρόμοι: ή να κόψω τελείως τους δεσμούς ή να σκεφτώ το καλό της ομάδας. Λύθηκε η παρεξήγηση. Πήγα στις ΗΠΑ για να τον γνωρίσω και να δω κατά πόσο θέλει να είναι στην Εθνική ομάδα".

Για τον στόχο μεταλλίου της Εθνικής

"Δεν είναι ουτοπική η επιθυμία. Με αυτό το όνειρο ζούμε και με αυτή τη διάθεση θα αρχίσουμε την προετοιμασία. Σαν πρώτο στόχο θα θέλαμε να είμαστε στους έξι για να διεκδικήσει η ομάδα την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, η Γεωργία έχει 2-3 παίκτες που παίζουν στο ΝΒΑ. Επίσης, υπάρχουν οι νατουραλιζέ. Η Γαλλία περίμενε τόσα χρόνια για να φτάσει το 2013 να πάρει το πρώτο χρυσό μετάλλιο".

Για τον Σπανούλη, τους "παλιούς" και τους "νέους"

"Ο Σπανούλης είναι ένας διαφορετικός παίκτης. Ξεχωρίζει για πολλούς λόγους. Από πέρσι έχω μιλησει με τον Σπανούλη για τον ρόλο του στην ομάδα. Το καλό είναι ότι τη χρονιά που μας πέρασε είχα τη δυνατότητα να έχω πολλές επαφές με όλα τα παιδιά" Υπάρχει η γενιά των 82άρηδων και των 83άρηδων που είναι η παλιά φουρνιά, με τους έμπειρους παίκτες. Σε σχέση με πέρσι έχουμε τόσο τον Σπανούλη όσο και τον Κουφό. Πέρσι πληγωθήκαμε πολύ στο "5". Η Σερβία μας σκότωσε μέσα στη ρακέτα. Με τον Κουφό έχουμε διαφορετικό στυλ σε σχέση με τον Μπουρούση, λόγω ταχύτητας. Η άμυνα είναι αυτή που θα σε πάει ψηλά. Θα είμαστε καλύτεροι από πέρσι σε αυτό το κομμάτι. Τα παιδιά ξέρουν τη φιλοσοφία από πέρσι".

Βασιλακόπουλος: Έχουμε ανάγκη την επιτυχία

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, εξήγησε τη σημασία μιας καλής πορείας της Εθνικής Ελλάδας και αναφέρθηκε στις οικονομικές δυσκολίες της περιόδου.

"Έχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο στο οποίο βαδίζουμε. Έχει κάτσει πολλές φορές με τον Φώτη για να γίνουν όλα βάσει προγράμματος. Επιλέξαμε αυτόν τον τρόπο παρουσίασης κατόπιν εισήγησης του προπονητή για να έχει την καλύτερη δυνατή ενημέρωση".

"Έχει ανάγκη ο ελληνικός αθλητισμός μία επιτυχία της Εθνικής ομάδας. Η προσπάθεια μας είναι να φτάσουμε στο υψηλότερο σκαλοπάτι. Οι κινήσεις μας έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες. Ήδη ο Φώτης και κάποιοι άλλοι κοντεύουν να γίνουν πολίτες των ΗΠΑ, μιας και η μισή Εθνική ομάδα κατοικοεδρεύει στην Αμερική".

"Δυστυχώς η οικονομική κατάσταση δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Η κατάσταση τον τελευταίο χρόνο έχει αλλάξει πολύ, προς το χειρότερο, λόγω του Μνημονίου".

"Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε το καλύτερο περιβάλλον για την Εθνική ομάδα. Επί τη ευκαιρία, θέλω να τονίσω ότι η οικονομική επιχορήγηση από πλευράς πολιτείας ειδικά φέτος είναι ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη. Δεν το κάνουμε πρώτο θέμα γιατί υπάρχει γενικότερα πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία. Είμαστε υποχρεωμένοι να τονίσουμε πως τα μέσα που διαθέτουμε, ακόμη και για την Εθνική ομάδα, είναι πενιχρά. Δεν θέλω να προχωρήσω παραπέρα, γιατί άμα το κάνω θα γίνω κακός".

"Το Ζάγκρεμπ είναι η πόλη στην οποία το 1989 κάναμε μία σπουδαία νίκη επί της Σοβιετικής Ένωσης, όπου έπαιζε ακόμη κι ο Σαμπόνις".

News 24/7

24MEDIA NETWORK