Η... λιθουανική ανάλυση για την προσεχή αντίπαλο της Ελλάδας

H επόμενη αντίπαλος της Εθνικής ομάδας στο Ευρωμπάσκετ, η Λιθουανία, μέσα από τα μάτια ενός Λιθουανού. Ο δημοσιογράφος Γιόνας Μικλόβας αναλύει το συγκρότημα του Νταϊνιους Αντομάιτις, εστιάζει στα πλεονεκτήματά της και εντοπίζει τις "μαύρες τρύπες" στο ρόστερ της.

Lithuania's Jonas Valanciunas, centre, goes to the basket between Germany's Patrick Heckmann, left, and Danilo Barthel during their Eurobasket European Basketball Championship Group B match in Tel Aviv, Israel, Wednesday, Sept. 6, 2017. (AP Photo/Ariel Schalit)
Lithuania's Jonas Valanciunas, centre, goes to the basket between Germany's Patrick Heckmann, left, and Danilo Barthel during their Eurobasket European Basketball Championship Group B match in Tel Aviv, Israel, Wednesday, Sept. 6, 2017. (AP Photo/Ariel Schalit) AP

Ο Γιόνας Μικλόβας, Λιθουανός δημοσιογράφος με ειδίκευση στο εθνι8κό σπορ της χώρας, το μπάσκετ, παρακολούθησε δια ζώσης όλα τα παιχνίδι της Εθνικής Λιθουανίας στο Ισραήλ και είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να σας/μας πληροφορήσει τι ψάρια πιάνει η επόμενη αντίπαλος της Εθνικής ομάδας στο εφετινό Ευρωμπάσκετ.

Ιδού λοιπόν: " Η ομάδα έχει έναν νέο προπονητή, τον Νταϊνιους Αντομάιτις, που ανέλαβε μετά την παραίτηση του Γιόνας Κασλάουακας πέρυσι. Πρόκειται για κόουτς που αρέσει πολύ στους παίκτες. Τους μιλάει πολύ, θέλει την άποψή τους και δεν φοβάται να παραδέχεται τα λάθη του. Ως προς αυτό διαφέρει πολύ από τον προκάτοχό του γιατί ο Καζλάουσακας ήθελε να έχει πάντα τον τελευταίο λόγο.

Ο Αντομάιτς προσάρμοσε πολλά πράγματα πάνω στο παιχνίδι του Γιόνας Βαλανσιούνας. Ο τελευταίος πλέον είναι αρκετά διαφορετικός παίκτης σε σχέση μ' αυτό που ήταν ένα χρόνο πριν. Διαβάζει πλέον καλύτερα το παιχνίδι, βλέπει τον ελεύθερο παίκτη όταν πέφτουν δύο και τρεις παίκτες πάνω του. Και φυσικά είναι ένας από τους καλύτερους Ευρωπαίους ψηλούς στο ένας εναντίον ενός. Πολύ ώριμος και έξω από το παρκέ, έχει πάρει επαξίως το ρόλο του ηγέτη σ' αυτήν την ομάδα.

Αρκετά διαφορετικός, προς το καλύτερο, είναι και ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας. Ο χρόνος που πέρασε στο ΝΒΑ του χάρισε αυτοπεποίθηση, αναμβάνει πλέον περισσότερες πρωτοβουλίες και παίζει πρωταγωνιστικούς ρόλους. Στην άμυνα όμως είναι κάτω από το μέσο όρο και η ομάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα όταν ματσάρει με πιο δυναμικούς πάουερ φόργουορντ. Συνέβη αυτό στο παιχνίδι με την Γεωργία, το μοναδικό που έχασε η Λιθουανία. Ούτε ο Ντονάτας Μοτιεγιούνας είναι ο πιο δυναμικός αμυντικός.

Γενικά στη θέση 4 υπάρχει πρόβλημα καθώς η ομάδα έχασε εφέτος και τον Παούλιους Γιανκούνας που αποφάσισε να ξεκουραστεί για ένα καλοκαίρι αλλά και τον Ντόμας Σαμπόνις ο οποίος μετά την ανταλλαγή του στους Πέισερς έπρεπε να παραμείνει στις ΗΠΑ (του το ζήτησε η ομάδα του).

Στα γκαρντ το ροτέισον που μπορεί να γίνει δεν είναι μεγάλο. Τον Λούκας Λεκαβίτσιους τον αντικατέστησε ο Αντας Γιουσκεβίτσιους. Μέχρι στιγμής είναι μία ευχάριστη έκπληξη, κόντρα στην Ιταλία σημείωσε 20 πόντους. Από εκεί και πέρα υπάρχουν τρεις σούτινγκ γκαρντ από τους οποίους οι δύο (οι Γκετσεβίτσιους και Μιλάκνις) είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι αμυντικά. Ο δε τρίτος, ο Μάριους Γκριγκόνις, έχασε το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας λόγω τραυματισμού.

Μέχρι στιγμής η ομάδα τα έχει πάει μέχρι στιγμής καλύτερα του αναμενομένου. Παίζει καλύτερο μπάσκετ από την εποχή του Καζλάουσκας. Οπως όμως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο αρχηγός Μάντας Καλνιέντις, η Λιθουανία μπορεί να νικήσει τον κάθε έναν αλλά και να χάσει από οποιοδήποτε. Οπότε, όπως γίνεται κατανοητό, η Ελλάδα δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Τουλάχιστον εμείς οι δημοσιογράφοι ανασυχούμε πολύ. Η Ελλάδα είναι πολύ έμπειρη ομάδα και ο Πρίντεζης πραγματικός πονοκέφαλος".

AP Photo/Ariel Schalit

News 24/7

24MEDIA NETWORK