Σούμποτιτς στο Contra.gr: "Ο Παπαλουκάς με δικαίωσε"

Στους παίκτες που τον δικαίωσαν (Θοδωρής Παπαλουκάς), εκείνους που δεν έκαναν την αναμενόμενη καριέρα (Γιώργος Διαμαντόπουλος), το "ελληνικό" παρελθόν του, αλλά και το παρόν στον Λίβανο αναφέρθηκε ο Λευτέρης Σούμποτιτς με συνέντευξή του στο Contra.gr.

Σούμποτιτς στο Contra.gr: "Ο Παπαλουκάς με δικαίωσε"
INTIME SPORTS

Ο Λευτέρης Σούμποτιτς έχει συνδέσει το όνομά του με τα πιο χρυσά ελληνικά μπασκετικά χρόνια. Μέλος του μεγάλου Άρη της δεκαετίας του 1980 ως παίκτης και εν συνεχεία προπονητής σε ομάδες όπως ο Ηρακλής , ο Πανιώνιος , ο Παναθηναϊκός , η ΑΕΚ , ο Άρης και ο Ολυμπιακός , ο "Πίξι" έχει αφήσει τη σφραγίδα του.

Τον βρήκαμε στην "Αρένα Ζάγκρεμπ", στο ματς μεταξύ της Ελλάδας και της Σλοβενίας και ήταν όπως τον έχουμε γνωρίσει: χαμογελαστός, αγέραστος και πάντα έτοιμος για να μιλήσει για το μεγάλο πάθος του, το μπάσκετ.

Η συνέντευξη του Λευτέρη Σούμποτιτς στο Contra.gr:

Κόουτς, η Ελλάδα νίκησε τη Σλοβενία. Πώς είδες το ματς;

"Δεν το συζητώ, η Ελλάδα νίκησε δίκαια και είχε καλύτερες επιλογές σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού ή τουλάχιστον στα περισσότερα διαστήματα. Για μένα η ελληνική ομάδα είναι από τα μεγάλα φαβορί για τα μετάλλια. Έχει επίσης το συν του Κουφού, μεγάλη προσθήκη κάτω από το καλάθι. Το σύνολό της είναι συμπαγές και ο Σπανούλης το κλειδί. Όταν καίει η μπάλα, αυτή πάει στα χέρια του και αυτός ξέρει τι να την κάνει".

Σε χάσαμε πάντως από την Ευρώπη...

"Εγώ περνάω μια χαρά εκεί που είμαι. Έχω διακοπές τρεις μήνες. Στο τέλος του μήνα θα κατέβω στο Λίβανο για να πιάσω δουλειά και πάλι. Η χώρα είναι υπέροχη, οι άνθρωποι της ομάδας μού συμπεριφέρονται άψογα, τι άλλο να ζητήσει κανείς; Είμαι σε μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ασία και έχω κερδίσει μαζί της τα πάντα".

Σούμποτιτς στο Contra.gr: "Ο Παπαλουκάς με δικαίωσε"

Ο Λευτέρης Σούμποτιτς με το συντάκτη του Contra.gr Νίκο Γιαννόπουλο

Δεν σου λείπει ο ευρωπαϊκός ανταγωνισμός;

"Για να είμαι ειλικρινής, ναι. Αλλά στη σημερινή εποχή το μπάσκετ είναι παγκόσμιο σπορ. Παίζεται παντού. Οι διαφορές δεν είναι μεγάλες. Στο Λίβανο το μπάσκετ είναι το πρώτο άθλημα. Εντάξει, δεν είναι το κέντρο της Ευρώπης αλλά... Κάνω αυτό που μου αρέσει, αυτό που αγαπώ".

Κάποια στιγμή όμως θα επιστρέψεις, δεν γίνεται...

"Σίγουρα θα επιστρέψω, δεν υπάρχει περίπτωση. Δεν ξέρω το πότε ακριβώς, αλλά σίγουρα θα επιστρέψω στην Ευρώπη για δουλειά".

Πού ακριβώς;

"Κοίτα, η καριέρα μου η προπονητική άρχισε στην Ελλάδα, οπότε εκεί θα ήθελα να την τελειώσω".

Ίσως στον Ηρακλή;

"Δεν ξέρεις ποτέ..."

Το επίπεδο του Eurobasket πώς το βλέπεις;

"Είναι πολύ καλό εφέτος, όλες οι ομάδες προσπαθούν για το καλύτερο. Υπάρχουν παιχνίδια που πραγματικά δεν μπορείς να κάνεις προγνωστικά".

Η Σλοβενία σου αρέσει;

"Έχουν καταλάβει τα παιδιά της Σλοβενίας ότι η ομάδα δεν έχει τα μεγάλα ονόματα του παρελθόντος. Δεν υπάρχει ο Ντράγκιτς, δεν υπάρχει ο Μπέγκιτς. Έτσι έχουν αποφασίσει να παλέψουν και να παίζουν σε κάθε παιχνίδι σκληρά. Νομίζω ότι το κάνουν καλά μέχρι στιγμής. Το σύνολό τους απαρτίζεται από σχεδόν ίδιους παίκτες. Οι του πάγκου δεν έχουν διαφορές με τους βασικούς. Η Σλοβενία μπορεί να φτάσει στους "8".

Δεν νοσταλγείς τις εποχές που ήσουν παίκτης;

"Τι να σου πω; Για μένα το μπάσκετ από το κομμάτι του παίκτη έχει τελειώσει εδώ και αρκετά χρόνια. Από τη στιγμή που ξεκίνησα ως προπονητής δεν νιώθω να μου λείπει. Πολλές φορές το παρελθόν μου το θυμίζουν οι ίδιοι οι φίλαθλοι δείχνοντάς μου για παράδειγμα ένα βίντεο, μία παλιά φάση".

Από τα "ελληνικά" σου χρόνια νοσταλγείς αυτά που ήσουν παίκτης ή προπονητής;

"Και τα δύο βέβαια. Οι διαφορές είναι μεγάλες χωρίς αμφιβολία. Κοίτα, όταν είσαι παίκτης, είσαι πιο άνετος, για τις ήττες φταίει πάντα ο προπονητής. Οταν είσαι κόουτς, έχεις ευθύνη για τα πάντα και όταν η ομάδα χάνει, φταις πάντα εσύ. Η ομάδα νικά; Νικούν οι παίκτες. Χάνει; Φταίει ο κόουτς, έτσι είναι το μπάσκετ".

Προπονητικά στην Ελλάδα που νομίζεις ότι έκανες την καλύτερη δουλειά;

"Αν μιλήσουμε για αποτελέσματα πολύ καλή δουλειά έγινε στον Ηρακλή και στον Παναθηναϊκό, που πήραμε δύο πρωταθλήματα. Αν μιλήσουμε για περισσότερο βάθος, μπασκετικό έκανα νομίζω καλή δουλειά στον Πανιώνιο όπου είχαμε νεαρούς παίκτες. Τον Παπαλουκά, τον Διαμαντόπουλο, τον Αγαδάκο, τον Σκλάβο. Πήγαμε πολύ καλά χωρίς μεγάλα ονόματα".

Μεταξύ της δουλειάς σου σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό ποια θα επέλεγες;

"Όπως σου είπα και πριν, στον Παναθηναϊκό πήραμε δύο πρωταθλήματα και αυτό παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Στον Ολυμπιακό πήρα ένα Κύπελλο, αλλά την ομάδα την ανέλαβα όταν πια δεν είχε μεγάλο μπάτζετ. Ένα χρόνο πριν από την Ολυμπιάδα, όπως θα θυμάσαι, φύγαμε από το ΣΕΦ και μετακομίσαμε στον Κορυδαλλό".

Ακόμα πάντως παραμένεις πολύ αγαπητός σχεδόν σε όλους στην Ελλάδα...

"Μου αρέσει πολύ αυτό να ξέρεις. Ειδικά μέσω του Facebook εισπράττω πολλή αγάπη. Βρίσκω και παλιούς μου παίκτες. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος με αγαπά και εκτιμά".

Σούμποτιτς στο Contra.gr: "Ο Παπαλουκάς με δικαίωσε"

Ποιος παίκτες από αυτούς που κατά καιρούς κοουτσάρισες είχε την καλύτερη εξέλιξη;

"Ο Παπαλουκάς με δικαίωσε απόλυτα, αν και έχουμε μαλώσει. Όταν ο πρόεδρος Κόκκαλης αποφάσισε να κάνει περικοπές, έπρεπε εγώ να ανακοινώσω στον Παπαλουκά ότι πρέπει να κάνουμε περικοπές και στα χρήματά του. Εκείνο τον καιρό, όπως θα θυμάσαι, είχα και τη θέση του μάνατζερ. Ήταν δυσάρεστο, αλλά έπρεπε να το κάνω. Με δικαίωσε γιατί τον πίστεψα πολύ. Στη συνέχεια η καριέρα που έκανε ήταν τεράστια, απίστευτη".

Και ποιος παίκτης δεν σε δικαίωσε;

"Ο Διαμαντόπουλος. Δεν με απογοήτευσε, αλλά μπορούσε να παίξει πιο μεγάλο μπάσκετ από αυτό που έπαιξε. Πιστεύω ότι ήταν και άτυχος. Επρεπε να φύγει πιο νωρίς για μεγάλη ομάδα, όπως άλλωστε έκανε ο Παπαλουκάς. Είχε και τραυματισμούς, δεν τον βοήθησε το σώμα του".

Από τους 12 παίκτες της Εθνικής που τώρα έχεις μπροστά σου, ποιον θα ήθελες να κοουτσάρεις;

"Σίγουρα τον Αντετοκούνμπο. Τον Κουφό επίσης. Τους Πρίντεζη και Σλούκα έτσι και αλλιώς τους έχω κοουτσάρει..."

Την εξέλιξη του Πρίντεζη την περίμενες;

"Σήμερα είναι εύκολο να το πεις. Για να είμαι ειλικρινής το επίπεδο που έφτασε...Μπράβο του. Δικαίωσε τη δουλειά του γιατί έτσι αλλιώς ο Γιώργος είναι παίκτης δουλειάς".

News 24/7

24MEDIA NETWORK