Αλήθειες, στήριξη και προσγείωση!

Μπορεί να μην κάνει ο προπονητής, μπορεί να μην παίζουν καλά οι παίκτες, μπορεί να μην έχουν σουτ, αλλά ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να πει ότι είναι χαβαλέδες. Σε καμία περίπτωση. Υπάρχουν απουσίες, όμως είδαμε ό,τι περιμέναμε. Και τώρα τι να διαλέξεις; Αναλύει ο Σωτήρης Γεωργίου.

Αλήθειες, στήριξη και προσγείωση!

Η Εθνική μας αγαπημένη στην πυρά και στο απυρόβλητο! Οι ήττες από Σλοβενία και Γαλλία (η εμφάνιση κυρίως) έφεραν πολύ προβληματισμό στους λιγοστούς ήρεμους παρατηρητές. Γέννησαν ειδικά στα social media τα επικριτικά σχόλια για την ομάδα και την διαθεσή της.

Στον αντίποδα μερικοί υποστηρικτές από τα media να προσπαθούν να μας πείσουν τι ομαδάρα έχουμε. Το θέμα είναι να βλέπουμε κατάματα την αλήθεια και αυτή είναι σχεδόν πάντα στην μέση.

ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗ

Ασφαλώς δεν αρμόζει σε κανένα να απαξιώνει την ομάδα αυτή. Μπορεί να μην κάνει ο προπονητής, μπορεί να μην παίζουν καλά οι παίκτες, μπορεί να μην έχουν σουτ, αλλά ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να πει ότι είναι χαβαλέδες. Σε καμία περίπτωση.

Θα πει κανείς μα δεν είδαμε να πεθαίνουν και στο παρκέ. Οκ παιδιά, μην κρυβόμαστε πέρασαν οι εποχές της "φουστανέλας"! Αλλά μην λέμε δεν έχουν διάθεση οι παίκτες μας. Οι περισσότεροι έχουν λύσει το οικονομικό τους και θα έκαναν τους τραυματίες. Συνεπώς καμία σχέση. Από την άλλη όμως να δούμε και την πραγματικότητα. Η ομάδα μας έχει πολύ καλούς ρολίστες.

Οι μόνοι που δεν είναι ρολίστες είναι ο Πρίντεζης που είναι στα καλύτερα 4αρια στην Ευρώπη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ο παικταράς των 20 πόντων που έχουν οι άλλοι και απλά έχοντας φύγει όλοι οι καλοί ψηλοί στο ΝΒΑ είναι στους κορυφαίους στην θέση του στην ήπειρό μας. Ο δε Παππάς έχει ευνουχιστεί στον ΠαναθηναΪκό και αυτό είναι φανερό στα πατήματά του, χωρίς ασφαλώς επίσης να είναι και ο σούπερ σταρ και αυτός. Ακόμα και ο Σλούκας στην Τουρκία μπήκε σε καλούπι και θέλει να τραβήξει την ομάδα αλλά δεν μπορεί.

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ

Απουσίες έχουν όλοι και εμείς μαζί. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα είχε 20 πόντους αν και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ δεν είναι σταρ ολκής ακόμα. Θα έδινε όμως μερικά εύκολα καλάθια σε ανοιχτό γήπεδο, 2-3 ατομικές φάσεις και 2-3 καλές άμυνες. Ο Ντόρσεϊ είναι μεγάλη απώλεια καθώς μπορεί να μην έχει παίξει σε αντρικό επίπεδο αλλά είναι μακράν ο κορυφαίος μας τριποντάκιας για το μέλλον.

Και ακόμα και ο Κουφός με την εμπειρία του από το ΝΒΑ θα ήταν μια κλάση πάνω από τον Μπουρούση και τον άγουρο ακόμα Παπαγιάννη που έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Άρα η νέα Εθνική μας στο μέλλον θα είναι άλλη Εθνική αρκεί να είναι πλήρης. Και όποτε πάει σε μεγάλη διοργάνωση καθώς από αυτούς που έχουμε εδώ με τα νέα κόλπα της FIBA στα προκριματικά θα παίζουν παιδιά με ελάχιστη συμμετοχή σε υψηλό επίπεδο (κάτι που θα συμβεί και με τους άλλους μεγάλους όμως).

Ο,ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ

Δεν νομίζω ότι είδαμε κάτι που δεν περιμέναμε. Αν άλλοι περίμεναν άλλα, απλά δεν βλέπουν τα δεδομένα με καθαρό μυαλό. Αυτή η Ελλάδα έχει ένα έμπειρο αλλά παροπλισμένο κόουτς που έχει χάσει παραστάσεις αν και το παλεύει. Δεν πιστεύω ότι έχει εσωτερικά σοβαρά θέματα πέραν των κλασικών σε όλες τις οικογένειες.

Και αγωνιστικά είχαμε πει ότι με τις απουσίες που έχει αν δεν μετρά 8 τρίποντα δύσκολα θα πάει στους 75-80 πόντους. Και έτσι θα χάσει από την Γαλλία, θα χάσει μάλλον από την Σλοβενία καθώς δεν έχουμε και περιφερειακό ατομικά καλό αμυντικό (όπως επίσης είχαμε επισημάνει) και θα γίνει ντέρμπι με την Φινλανδία για την 3η θέση. Και αν πάρουμε το ντέρμπι με τους Σλοβένους. Και αυτά βλέπουμε. Όχι, για την Πολωνία δεν ανησυχώ. Αν χάσουμε από την Πολωνία δεν αξίζουμε για τίποτα στο Ευρωμπάσκετ αυτό και γυρνάς από την πίσω πόρτα.

ΤΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ;

Μπροστά μας έχουμε την Φινλανδία σήμερα και την Πολωνία αύριο. Η Φινλανδία είναι συμπαθής με τρομερή ενέργεια από την δυνατή έδρα, πάθος, χημεία και τον απίστευτο Μαρκάνεν (νέος Νοβίτσκι, που αλήθεια γιατί δεν βγάζουμε και εμείς έναν;), δύσκολη ομάδα. Είναι και τρομερά μαχητική καθώς καθάρισε Γάλλους και Πολωνούς με τρομερές ανατροπές στις παρατάσεις. Αλλά, δεν τρομάζει και αλίμονο αν δεν είμαστε φαβορί. Βέβαια κι εμείς δεν πείθουμε και βλέπω ντερμπάκι. Άκουσα και περί επιλογής.

Αν χάσουμε σήμερα, κερδίζουμε τους Πολωνούς και αποφεύγουμε τους Ισπανούς στην 2η φάση αλλά πέφτουμε πάνω στην Λιθουανία πιθανότατα στο πρώτο χιαστί και γίνεται δύσκολο να πάμε και οκτάδα. Συνεπώς πρώτα σώνεις την παρτίδα.

Σαφώς πρέπει να κερδίσουμε για να πάμε στην οκτάδα λογικά με ένα καλό σχετικά χιαστί (Ιταλία λογικά) και μετά ας πάμε για την 5η θέση. Άλλωστε όποιος διαλέγει συνήθως κλαίει. Συνεπώς υπομονή, να πάρουμε την πρόκριση και ύστερα βλέπουμε την επόμενη μέρα (και τον αντίπαλο). Το ταμείο στο τέλος...

News 24/7

24MEDIA NETWORK