Φαβορί, αουτσάιντερ και πονηρές εκπλήξεις

Ποιες ομάδες είναι τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, αλλά και των μεταλλίων στο 40ό Ευρωμπάσκετ;. Μπορεί να κάνει τη διαφορά η Εθνική Ελλάδας χωρίς το αστέρι της, Γιάννη Αντετοκούνμπο; Ποιοι ξεκινούν ως αουτσάιντερ, αλλά και ποιοι μπορούν να κάνουν την έκπληξη; Αναλύει ο Σωτήρης Γεωργίου.

Φαβορί, αουτσάιντερ και πονηρές εκπλήξεις

Όλα είναι έτοιμα για το 40ο Ευρωμπάσκετ που δεν ξεκινά με τις αξιώσεις που είχαμε αρχικά για την Εθνική μας ομάδα. Κι αυτό γιατί αν και είναι μια διοργάνωση απουσιών, εν τούτοις η δική μας Εθνική βιώνει την μεγαλύτερη δυνατή απώλεια, με το όνειρο για επιστροφή στα μετάλλια να απομακρύνεται αισθητά.

Όλα αυτά σε ένα Ευρωμπάσκετ που καθιερώνεται ως φαίνεται να μοιράζεται σε 4 χώρες αρχικά και στην μια από αυτές (Τουρκία εν προκειμένω) να χρεώνεται και η τελική φάση. Ελπίζουμε να μην έχουμε "θέματα" λόγω τρομοκρατίας στην γειτονική Τουρκία.

Από εκεί και πέρα κρατάμε τις πολλές απουσίες και περιμένουμε μια διοργάνωση ανοιχτή σε εκπλήξεις. Διευρυμένη καθότι και πάλι έχουμε 24 ομάδες, πολλές από τις οποίες είναι ο σάκος του μποξ! Πάντως η 1η φάση έχει ενδιαφέρον καθότι έχουμε χιαστί με το καλημέρα για την πρόκριση στην οκτάδα και συνεπώς παίζει ρόλο η κατάταξη για τις διασταυρώσεις.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΦΑΒΟΡΙ

Η Ισπανία θέλει να κρατήσει τα σκήπτρα και θα παρουσιάσει και πάλι την πληρέστερη λογικά ομάδα της διοργάνωσης με τις απουσίες των υπολοίπων. Και είναι και η τελευταία διοργάνωση για πολλά μεγάλα ονόματα και ειδικά τον Ναβάρο, ενώ ήδη αποχαιρέτησε ο Ρούντι.

Η ομάδα είναι αρκετά γηρασμένη, αλλά άλλο επίπεδο και κλάση, και το θέμα είναι μην παρουσιάσει εσωτερικά προβλήματα όπως άλλες φορές αν και την βολεύουν οι απουσίες αφού μπορεί να μην έχει μεγάλο βάθος πάγκου,αποφεύγει όμως τις γκρίνιες.

Η τρομερή φροντ λάιν με τα αδέλφια Γκαζόλ, η εξαιρετική ΝΒΑ περιφέρεια με Ροντρίγκεζ και Ρούμπιο φτιάχνουν μια σούπερ τετράδα με τον Αρμπίνες (ΝΒΑ και αυτός)να συμπληρώνει την πεντάδα. Εκτός ο θηριώδης Ιμπάκα, ο Καλντερόν, ο Γιουλ, ο Μίροτιτς αλλά και πάλι είναι πρώτο φαβορί.

* Η Σερβία έμεινε 4η στην περασμένη διοργάνωση και έχασε και τον Τεόντοσιτς τελευταία στιγμή και έτσι είναι φαβορί για μετάλλια, αλλά όχι τόσο δυνατή όσο θα περιμέναμε. Με τον Σάσα Τζόρτζεβιτς στον πάγκο της, η Σερβία έχει βρει το καλό της πρόσωπο πάντως και με τον τρομερό ΝΒΑερ πια Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και τον θηριώδη σέντερ των 2,21μ Μαριάνοβιτς από το ΝΒΑ, κάνει την διαφορά.

Εκτός Ευρωμπάσκετ και οι Τζόκιτς και Μπιέλιτσα όμως από το ΝΒΑ και αδυνατίζει ο πάγκος. Πάντως είναι μια ομάδα πολύ δουλεμένη και έμπειρη και με καλούς ρολίστες και συνεπώς στα φαβορί.

* Η Λιθουανία είναι πάντα στα φαβορί για μετάλλιο, καθώς είναι κλασικά μια παραδοσιακή μπασκετική δύναμη, μια χώρα που ζει και αναπνέει για το μπάσκετ. Φιναλίστ στο περασμένο Ευρωμπάσκετ πέρασε την φάση ανανέωσης και είναι πλέον με νέο λουκ καθώς παίζει και άμυνα όπως η Ζαλγκίρις και σε καμία περίπτωση το επιθετικό μπάσκετ με τα πολλά σουτ που ξέραμε.

Μάλιστα έχει πρόβλημα στην περιφέρεια που πέραν του ιδιόρρυθμου Καλνιέτις δεν έχει άλλο κλασάτο παίκτη αλλά από την άλλη έχει πολύ δυνατή φροντ λάιν και φόργουορντ και μεγάλη εμπειρία. Προέχει ο σπουδαίος σέντερ της από το ΝΒΑ Βαλανσιούνας, λείπει ο μικρός Σαμπόνις και έχει τον Αντομάιτις πια στον πάγκο. Θα είναι στην τετράδα πιθανότατα.

* Η Γαλλία είναι και φέτος στα φαβορί για τον τίτλο και τα μετάλλια και συμπληρώνει το καρέ. Είναι σε κάθε ευρωμπάσκετ από τις πιο αθλητικές και ταλαντούχες ομάδες με πολύ ΝΒΑ αν και δεν θα έχει τον ηγέτη της και βαρόμετρο στην επίθεση Πάρκερ.

Ξετίναξε τον χαρακτηρισμό λούζερ με την κατάκτηση προ δύο Ευρωμπάσκετ και δεν έχει άγχος. Εκτός και οι Γκομπέρ, Μπατούμ. Όμως έχει μια δυνατή περιφέρεια με χαμηλό σχήμα με τους Ντε Κολό, Ερτέλ, Φουρνιέ από το ΝΒΑ και στους ψηλούς τους Ντιό, Λοβέρν και Σεραφέν που γύρισε από το ΝΒΑ. Δεν έχει βάθος και αυτό ανησυχεί αλλά όλες οι ομάδες έχουν απουσίες.

ΤΑ ΑΟΥΤΣΑΙΝΤΕΡ

* Η Εθνική μας ομάδα που θα αναφερθούμε εκτενώς σε επόμενο άρθρο είναι στα αουτσάιντερ. Η ομάδα μας χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο δεν έχει το ειδικό βάρος και την κλάση στην επίθεση για να είναι στα φαβορί.

Κλασικά εδώ και χρόνια έχουμε πρόβλημα στο σκορ και στα χιαστί και η μεγάλη εμπειρία, χημεία,κορμός και άμυνα δεν αρκούν σε αυτό το επίπεδο που θες και ένα μεγάλο σταρ να σε τραβήξει όταν η μπάλα καίει. Πάντως χωρίς άγχος με ένα μεγάλο παιχνίδι στα χιαστί των "8"αν πάμε, όλα γίνονται.

* Η Σλοβενία είναι σε κάθετη πτώση τα τελευταία χρόνια και έτσι και στο περασμένο Ευρωμπάσκετ έπεσε θύμα έκπληξης στην πρώτη αναμέτρηση στα χιαστί από την Λετονία. Και γι αυτό άλλαξε και προπονητή και στην θέση του Ζντοβτς ήρθε ο με θητεία (ασίσταντ) βοηθός Ιγκόρ Κοκόσκοφ που ήταν στην Γεωργία.

Η ομάδα δεν βγάζει παίκτες πλέον όπως παλιά και το σλοβένικο μπάσκετ έχει κάνει "κοιλιά". Ελπίζει όμως καθώς γυρίζει ο ΝΒΑερ σκόρερ Γκόραν Ντράγκιτς που όμως θα είναι και η τελευταία του παρουσία και θα φτιάξει ένα τρομερό δίδυμο στην περιφέρεια με το νέο τρομερό ταλέντο της Ρεάλ τον 18χρονο Ντόνσιτς. Και καθώς έχει πρόβλημα στο σέντερ και τους ψηλούς έκανε νατουραλιζέ τον Ράντολφτ της Ρεάλ! Και θα έχει ρολίστες στις άλλες θέσεις.

* Η Ιταλία συνεχίζει να απογοητεύει και να είναι πολλά χρόνια έξω από τα μετάλλια και μάλλον έτσι θα συνεχίσει και φέτος που δεν θα έχει ουσιαστικά και τους ΝΒΑερς Μπαρνιάνι και Γκαλινάρι. Αλλά έχει φανέλα, ειδικό βάρος, την έλλειψη άγχους και τον σπουδαίο Μεσίνα στον πάγκο.

Πάντως δεν έχει βάθος και δεν έχει πόιντ (αναγκάζεται να κατεβάζει τον Χάκετ) και σέντερ! Όμως με τον ΝΒΑερ σκόρερ Μπελινέλι, τον επίσης σκόρερ Ντατόμε και τον ανεβασμένο Μέλι,μπορεί να γίνει ομάδα από σκορποχώρι που όλοι ήθελαν μια μπάλα παλιότερα και να κάνει το μπαμ και να μπει στα μετάλλια.

* Η Κροατία είναι μια ομάδα αίνιγμα κάθε φορά στις μεγάλες διοργανώσεις και ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο. Μετά το σοκ με 20 πόντους στο χιαστί με την Τσεχία στο περασμένο Ευρωμπάσκετ έβαλε τον Άτσο Πέτροβιτς στον πάγκο. Εκτός οι τριποντάκηδες ΝΒΑερς Χεζόνια, Ρούντεζ και οι σέντερ Τόμιτς και Ζίζιτς (ΝΒΑ), αλλά θα έχει τους ΝΒΑερς Μπογκντάνοβιτς -Σάριτς και ελπίζει. Δεν έχει πάγκο όμως και πλέι μέικερ που το βάρος αναλαμβάνουν οι γερόλυκοι και από τραυματισμούς Ούκιτς και Μάρκο Πόποβιτς.

* Η Ρωσία ελπίζει να επιστρέψει μετά το ταπεινωτικό προηγούμενο Ευρωμπάσκετ που με πολλές απουσίες έμεινε εκτός από την 1η φάση κιόλας και δεν πήγε καν στα πρώτα χιαστί! Νέος προπονητής ο Σεργκέι Μπαζάρεβιτς και το ευχάριστο είναι ότι θα δώσουν το παρών ο ΝΒΑερ Μοζγκόφ και ο πρώην ΝΒΑερ και ακριβότερος παίκτης στην Ευρώπη ο σκόρερ Σβεντ.

Και πλέον η ομάδα έχει τους ηγέτες της σε μια νέα εποχή που δείχνει στασιμότητα σε όλα τα επίπεδα και δεν βγαίνουν νέα μεγάλα ταλέντα.Χωρίς άγχος όμως είναι μια δουλεμένη ομάδα με αρχή και τέλος και επειδή και οι άλλοι έχουν απουσίες,μπορεί να κάνει μια δυναμική επιστροφή!

* Η Λετονία είναι μια ομάδα που έκανε μια τρομερή πορεία στην περασμένη διοργάνωση επιστρέφοντας μετά από χρόνια για τα καλά στο προσκήνιο και παίρνοντας τελικά την 8η θέση.Και δεν είναι τίποτα τυχαίο καθώς τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή η πορεία της στις μικρές Εθνικές.

Σε αντίθεση με την περασμένη διοργάνωση θα έχει αυτή την φορά ένα από τα νέα μεγάλα ταλέντα του ΝΒΑ, τον νέο Νοβίτσκι τον τρομερό Πορζίνγκις! Συνεπώς αν και όλοι θα την προσέξουν πια, είναι στα καλά αουτσάιντερ έχοντας κρατήσει τον κορμό της και έχοντας και εμπειρία πλέον!

* Η Τουρκία είναι μια ομάδα που κάθε φορά έχει υψηλές φιλοδοξίες, αλλά δεν πείθει σε εθνικό επίπεδο τελευταία και μετά την τρομερή της πορεία στο Μουντομπάσκετ του 2010! Ο κύκλος εκείνης της ομάδας έκλεισε, πήγε εξαιρετικά στις μικρές Εθνικές και ήδη στέλνει νέα πρόσωπα στο ΝΒΑ αλλά έχει πρόβλημα ακόμα μέχρι να αποκτήσουν εμπειρίες και να γίνουν σταρ.

Δεν θα έχει και τους ψηλούς της από το ΝΒΑ τους Καντέρ, Ιλιάσοβα και Ατσίκ που θα έκαναν την διαφορά. Πάντως είναι οικοδέσποινα, δεν έχει άγχος και νέος κόουτς είναι ο δουλευταράς Ουφούκ Σαρίτσα. Βαρόμετρο θα είναι ο Αμερικανός κοντός μπόμπερ Ντίξον της Φενέρ και οι ΝΒΑερςπια Οσμάν και Κορκμάζ!

ΟΙ ΠΟΝΗΡΟΙ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ

Εδώ έχουμε συμπαθητικές ομάδες που είναι ικανές να κάνουν την έκπληξη και να γίνουν η Τσεχία (7η) και Λετονία (8η) του 2015. Στον 1ο όμιλο έχουμε την οικοδέσποινα του γκρουπ Φινλανδία που έχει τρομερή χημεία,ίδιο κορμό και παίζει με ενθουσιασμό και με πολύ κόσμο και θα κάνει πιθανότατα ζημιές αλλά δεν έχει την κλάση να πάει ψηλά και μην ξεχνάμε ότι την έχουν καταλάβει πλέον!

Στον 2ο όμιλο το Ισραήλ είναι πάντα στις πονηρές ομάδες αλλά με ταβάνι και ας έχει αυτή την φορά τον ΝΒΑερ σκόρερ Κάσπι και όλες τις παλιές καραβάνες. Η Γεωργία του Ζούρου που στο Ακρόπολις εντυπωσίασε και πήρε τον φιλικό τίτλο και λογικά θα έχει τον Πασούλια που δεν έπαιξε στην Αθήνα θα είναι μια πονηρή ομάδα. Με την καλή της χημεία και φιλοσοφία και την άμυνα με την υπογραφή του Έλληνα προπονητή!Στους ρυθμιστές η Γερμανία που δεν έχει τον Νοβίτσκι αλλά ελπίζει να βρει τον ρόλο του ηγέτη σε κάπως ανάλογο επίπεδο στον επίσης ΝΒΑερ περιφερειακό Στρόντερ. Θα είναι μαχητική και σκληρή αλλά δύσκολα θα κάνει το κάτι πολύ παραπάνω.

Η Τσεχία ήταν η μεγάλη έκπληξη στο περασμένο Ευρωμπάσκετ αλλά δεν θα έχει τον Βέσελι. Με τον ΝΒΑερ Σατοράνσκι ηγέτη της και τον ίδιο κορμό και τρομερή χημεία,θέλει την οκτάδα πάλι και όλα θα κριθούν στο χιαστί. Το Μαυροβούνιο επιστρέφει σε τελική φάση και θα είναι μια πονηρή ομάδα με τον έμπειρο Τάνιεβιτς στον πάγκο,τον σούπερ σέντερ Βούτσεβιτς του ΝΒΑ και δίπλα του τον εξαιρετικό Ντούμπλεβιτς της Βαλένθια που ήθελε και όλη η Ευρώπη ενώ στο πόιντ έχει τον νατουραλιζέ Τάιρον Ράις της Μπαρτσελόνα!

Τέλος ζημιές, αλλά με ταβάνι και σε ρόλο ρυθμιστή, το σκληροτράχηλο και μαχητικό Βέλγιο που κάνει βήματα και δεν θα έχει τον "δικό" μας Λοτζέσκι!

News 24/7

24MEDIA NETWORK