VIDEOS: Δέκα κορυφαία καλάθια του Νίκου Γκάλη σε Ευρωμπάσκετ

Το Contra.gr αφιερώνει ένα "τηλεοπτικό" θέμα στον υπέρτατο Νίκο Γκάλη, τον κορυφαίο των κορυφαίων. Εσείς ποιο από τα καλάθια του επιλέγετε;

VIDEOS: Δέκα κορυφαία καλάθια του Νίκου Γκάλη σε Ευρωμπάσκετ

Ο Νίκος Γκάλης είναι ένα μπασκετικό δημιούργημα για να το χαζεύεις και να σε χαζεύει ώρες ολόκληρες. Τα όσα έκανε-πέτυχε στα Ευρωμπάσκετ που αγωνίστηκε έχουν περάσει στη σφαίρα του φανταστικού και ενίσχυσαν -δικαιολογημένα- το μύθο ενός αθλητή που έγινε σύμβολο για μια ολόκληρη γενιά.

Πρώτος σκόρερ σε τέσσερις από τις πέντε διοργανώσεις που συμμετείχε με την Εθνική ομάδα, κατέχει ακόμη και σήμερα τον τίτλο του αρχισκόρερ στην ιστορία, σε απόλυτο σύνολο και μέσο όρο πόντων.

Τα 10 κορυφαία καλάθια του σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα μπορούσαν να είναι 20, 50, 100 και γι' αυτό η σειρά παρουσίασης είναι ενδεικτική, κυρίως χρονολογική. Το ότι δεν υπάρχουν πλάνα από τα πρώτα δύο τουρνουά ('81, '83) κάθε άλλο παρά αδυνατίζει το θέμα του Contra.gr.

Εμείς επιλέξαμε και παρουσιάζουμε δέκα από τις πιο εντυπωσιακές προσπάθειές του. Εσείς ψηφίστε και αναδείξτε την καλύτερη.

1. Επικίνδυνοι (για τους αντιπάλους) ελιγμοί

Στο Ευρωμπάσκετ του '87 η Ελλάδα ηττήθηκε 106-89 στο μοναδικό παιχνίδι που έδωσε με την Ισπανία (φάση ομίλων). Ο Νίκος Γκάλης όμως ήταν απολαυστικός τελειώνοντας το ματς με 35 πόντους. Οι Αντρές Χιμένεθ - Φερνάντο Ρομάι ψάχνουν ακόμη να τον... βρουν.

2. Ένας με τρεις και τρεις με έναν

Στην ίδια διοργάνωση η Εθνική είχε ανάγκη τη νίκη επί των Γάλλων για να προχωρήσει στην επόμενη φάση και με 34 πόντους του Νίκου Γκάλη έφτασε στο πολύτιμο 82-69. Ο Ρισάρ Ντακουρί, ο Βαλερί Ντεμορί και ο Ζορζ Βεστρίς ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να τον εμποδίσουν να σκοράρει. Όλα τα λεφτά η προσποίηση στην αρχή.

3. Τυφλό σύστημα

Στο μεγάλο ημιτελικό με τη Γιουγκοσλαβία (81-77) ο Νίκος Γκάλης περιορίστηκε στους... 30 πόντους. Κάθε ένας πάντως εξ εκείνων που κλήθηκαν να τον μαρκάρουν για αρκετά βράδια έβλεπε εφιάλτες. Ένας από αυτούς και ο Ντάρκο Τσβετίτσιανιν, ενώ ούτε ο Βλάντε Ντίβατς που βγήκε για να του κλείσει το οπτικό πεδίο, είχε τύχη.

4. Περπατώντας στον αέρα

Στον τελικό της 14ης Ιουνίου με τους Σοβιετικούς ο Νίκος Γκάλης έδωσε προσωπικό σόου και με 40 πόντους σημάδεψε ανεξίτηλα το "χρυσό" 103-101. Όταν για κάμποσα δεύτερα έμεινε στον αέρα αποφεύγοντας ταυτόχρονα τους Βάλτερς, Ταρακάνοφ και τον Πανκράσκιν των 2μ20 άφησε συμπαίκτες και αντιπάλους με το στόμα ανοικτό.

5. Αερικό θα γίνω

Εκτιμάται ως το απόλυτο καλάθι του Νίκου Γκάλη στην καριέρα του με την Εθνική! Μετά την πάσα του Φάνη στη base line και παρόλο που βρισκόταν σε μειονεκτική θέση έναντι των αντιπάλων του πέρασε ταυτόχρονα κάτω από τους Βαλερί Γκομπόροφ - Βάλντις Βάλτερς και μ' έναν αλησμόνητο τρόπο έστειλε την μπάλα στο υψηλότερο σημείο του ταμπλό με κατάληξη το καλάθι των Σοβιετικών.

6. Δεν τον έβλεπε ο Σαμπόνις

Η απόλυτη παράσταση του Νίκου Γκάλη με την "επίσημη αγαπημένη" έλαβε χώρα στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ '89, στο Ζάγκρεμπ, όταν με 45 πόντους είχε περισσότερους από τους μισούς της Ελλάδας στο 81-80 επί των Σοβιετικών. Η φάση που άφησε πίσω του τον Σάσα Βολκόφ, απέφυγε τον Γκούνταρς Βέτρα και εξέθεσε τον Άρβιντας Σαμπόνις έχει μείνει στην ιστορία.

7. Έπαθε... Σοκ

Στον ημιτελικό του '89 ο Τιτ Σοκ βίωσε έναν εφιάλτη, αφού κλήθηκε να μαρκάρει τον Νίκο Γκάλη. Ούτε όταν ο Σαμπόνις ερχόταν σε βοήθεια βγαίνοντας προς τα έξω να κόψει, δεν υπήρχε τρόπος να μπει φρένο στον "Νικ".

8. Μην κάνετε τον κόπο

Όταν ο Νίκος Γκάλης πατούσε καλά, ήταν ανίκητος είτε χαμηλά ή ψηλά. Στον ημιτελικό του '89 ο ψηλότερος Βέτρα, που τον μάρκαρε γι' αυτόν ακριβώς το σκοπό, ήταν ανώφελο να τον παίξει άμυνα στα πόδια, όπως και ο Βολκόφ. Αμφότεροι έπεσαν πάνω του, μάταιη όμως η προσπάθειά τους.

9. Τον έστειλε... αδιάβαστο

Στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ '91 η Εθνική έχασε 82-72 από την Ιταλία, σ' ένα ματς που οι 19 πόντοι του Νίκου Γκάλη ήταν λίγοι για τα... κυβικά του. Είχε πάντως προλάβει με την τρομερή προσποίηση του να κάνει έναν μετρ της άμυνας, τον Ρικάρντο Πίτις, να μοιάζει με ερασιτέχνη.

10. Τρισδιάστατος

Το καλύτερο παιχνίδι του Νίκου Γκάλη στη διοργάνωση της Ρώμης ήταν απέναντι στους Γάλλους. Παρά τους 39 πόντους του, η Εθνική δεν νίκησε με την απαιτούμενη διαφορά και το 93-81 την άφησε στην τρίτη θέση του ομίλου και εκτός ζώνης μεταλλίων. Ο ίδιος ταλαιπώρησε αφάνταστα την άμυνα των "τρικολόρ". Ούτε ο Οκανσέ ούτε ο Ριγκοντό ούτε ο Μπιλμπά μπόρεσαν να διακόψουν το σόλο του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK