Το ρεκόρ που δεν έγινε, το μηδέν του Τεόντοσιτς και η Εσθονία του Σοκ

Δεύτερη ημέρα του Ευρωμπάσκετ και ήδη η κατάσταση έχει αρχίσει να ξεκαθαρίσει. Το Contra.gr κάνει τον απολογισμό των όσων συνέβησαν σε Μονπελιέ, Βερολίνο, Ζάγκρεμπ και Ρίγα.

Το ρεκόρ που δεν έγινε, το μηδέν του Τεόντοσιτς και η Εσθονία του Σοκ

Ο... κακός ο Μίλος όλα τα χάνει

Ευχή και κατάρα για τον Σάσα Τζόρτζεβιτς είναι ο Μίλος Τεόντοσιτς. Όσο θετική ήταν η επίδρασή του στο ματς της πρεμιέρας, κυρίως για την αρχική παρέμβασή του στη διάρκεια ενός τάιμ άουτ, τόσο καταστροφικός ήταν απέναντι στους Γερμανούς. Παρόλο που δεν ήταν εύστοχος, συνέχισε να σουτάρει και να σουτάρει από μακριά, τελειώνοντας το ματς με 0/9 τρίποντα και συνολικά 3/13 σουτ! Ο Τζόρτζεβιτς δεν τον άφησε να πάρει την τελευταία επίθεση, αφού ήταν αυτός που έκανε το άουτ για τον Μπιέλιτσα. Ο ίδιος μάλιστα ήταν ειλικρινής μετά το τέλος και δεν του έφταιγε ο Γιοχάνες Βόιγκτμαν.

Ο Γκαλινάρι καθρέπτης της Ιταλίας

Από τους 33 πόντους στην ήττα της πρεμιέρας από τους Τούρκους στους 4 (με πέντε φάουλ) της αγχωτικής νίκης με την Ισλανδία. Ο Ντανίλο Γκαλινάρι είναι η αντανάκλαση της αλλοπρόσαλλης εικόνας της Ιταλίας στο Ευρωμπάσκετ, η οποία προσπαθεί, αλλά αδυνατεί να βρει σταθερές στο παιχνίδι της. Η ατομικότητα υπερισχύει του ομαδικού πνεύματος και οι πρωτοβουλίες υπερκαλύπτουν τα συστήματα. Ο Μπελινέλι κρατάει πολύ την μπάλα στα χέρια, ο Μπαρνιάνι δεν τροφοδοτείται και ο κόουτς Πιανιτζιάνι αγανακτεί. Ευτυχώς που ο Αραντόρι ήρθε από το... πουθενά για να καθορίσει με τους πέντε πρώτους πόντους του στη διοργάνωση τη μοίρα του αγώνα με τους πρωτάρηδες Ισλανδούς και αποφεύχθηκε το κάζο.

Δεν ήξερε. Δεν ρώταγε;

Ο Τόνι Πάρκερ πέτυχε 11 πόντους στο ματς με τους Βόσνιους. Όσους ακριβώς ήθελε για να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Νίκου Γκάλη (1030) και έναν λιγότερο για να το καταρρίψει. Όλα αυτά χωρίς να παίξει στο τέταρτο δεκάλεπτο της αναμέτρησης. Απόρησαν πολλοί με την επιλογή του Βενσάν Κολέ να τον παρκάρει παρόλο που ο άσος των Σπερς κυνηγούσε το ρεκόρ. Λάθος πληροφόρηση, όπως εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε. "Νόμιζα ότι χρειαζόταν 11. Θα του δώσουμε την πρώτη επίθεση στο ματς της Δευτέρας", τόνισε χαριτολογώντας ο ομοσπονδιακός προπονητής των "τρικολόρ". Αν πάντως ο Πάρκερ είχε πετύχει τη βολή που έχασε στην τρίτη περίοδο, δεν θα γινόταν κουβέντα.

Τους Σόκαραν ξανά

Η Εσθονία του Τιτ Σοκ αποδεικνύεται η πιο αδύναμη ομάδα του Ευρωμπάσκετ. Από τους Τσέχους στην πρεμιέρα ηττήθηκε 80-57 και από το Βέλγιο συνετρίβη 84-55, όταν στο 7' το σκορ ήταν 22-2! Ο εφιάλτης του 2001 ξαναζωντανεύει, αφού σε τρία ματς εκείνης της διοργάνωσης, με παίκτη τον Μάρτιν Μούρσεπ, είχε δεχθεί 286 πόντους! Ακόμη και όσοι αποφάσισαν να την ακολουθήσουν και να χαρούν για την επιστροφή της στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ μετά από 14 χρόνια βγήκαν από τα ρούχα τους, τη στιγμή που η Ισλανδία, στο λάκκο με τα λιοντάρια, κερδίζει το χειροκρότημα.

Η μονοτονία του τριπόντου

Τις 60 έφτασαν οι προσπάθειες έξω από τα 6μ75 που έχουν εκτελέσει οι Σκοπιανοί στα πρώτα δύο ματς του Ευρωμπάσκετ. Σε αμφότερα μάλιστα σούταραν τον ίδιο ακριβώς αριθμό (30) και με το ίδιο ποσοστό (40%), ευστοχώντας σε 12 τόσο στην ήττα από τους Έλληνες όσο στη νίκη επί των Ολλανδών. Υπάρχει τουλάχιστον ισορροπία...

Oh là là...

Ο Γάλλος Ρούντι Γκομπέρ δεν είναι ο καλύτερος ψηλός του Ευρωμπάσκετ. Είναι όμως μακράν ο πιο αθλητικός. Το κάρφωμά του στο ματς με τη Βοσνία θα κέρδιζε σίγουρα στο διαγωνισμό του All Star Game στο ΝΒΑ, αφού εκτός της εκπληκτικής κίνησής του πήρε παραμάζωμα και τον Βράμπατς.

Ευχέλαιο...

Μετά τον Γερμανό Μπένζινγκ και τον Κροάτη Μπογκντάνοβιτς "λαβωμένος" από το παρκέ έφυγε και ο Τζίτζι Ντατόμε. Ο Ιταλός φόργουορντ χτύπησε στα μέσα της δεύτερης περιόδου του αγώνα με την Ισλανδία και δεν έπαιξε στο υπόλοιπο, αφού πονούσε. Τη στιγμή της αποχώρησης του είχε 7 πόντους με 3/5 δίποντα, η έλλειψή του μπέρδεψε το ροτέισον του Πιανιτζιάνι.

Το ρεκόρ που δεν έγινε, το μηδέν του Τεόντοσιτς και η Εσθονία του Σοκ

Όλα αποτελέσματα και τα VIDEOS της 2ης ημέρας

Α' όμιλος

Σερβία - Γερμανία 68-66

Φινλανδία - Ισραήλ 66-79

Βοσνία - Γαλλία 54-81

Β' όμιλος

Σερβία - Γερμανία 68-66

Ισλανδία - Ιταλία 64-71

Τουρκία - Ισπανία 77-104

Γ' όμιλος

Ολλανδία - ΠΓΔΜ 71-78

Σλοβενία - Γεωργία 79-68

Δ' όμιλος

Εσθονία - Βέλγιο 55-84

Λετονία - Λιθουανία 49-68

Ουκρανία - Τσεχία 64-78

Δείτε τις βαθμολογίες, τα στατιστικά και τους σκόρερ των ομίλων

News 24/7

24MEDIA NETWORK