Ο κόουτς Νοβίτσκι, η άμυνα των Ιταλών, ο Κούζμιτς και ο Τόνι... Γκάλης

Η πρώτη ημέρα του Ευρωμπάσκετ πέρασε και οι εκπλήξεις δεν έλειψαν. Το Contra.gr κάνει τον απολογισμό των όσων συνέβησαν σε Μονπελιέ, Βερολίνο, Ζάγκρεμπ και Ρίγα.

Ο κόουτς Νοβίτσκι, η άμυνα των Ιταλών, ο Κούζμιτς και ο Τόνι... Γκάλης

Ο Νοβίτσκι είναι και κόουτς

Ο Ντιρκ Νοβίτσκι είναι τα πάντα για την εθνική Γερμανίας: ηγέτης, αρχισκόρερ, αρχηγός, πρότυπο. Στη νικηφόρα πρεμιέρα των "πάντσερ" στο Ευρωμπάσκετ, με 71-65 επί της πρωτάρας Ισλανδίας, έγινε και ο προπονητής που δεν ήταν ο "ψαρωμένος" Κρις Φλέμινγκ. Αυτός μίλησε στους συμπαίκτες στο τάιμ άουτ και αυτός τους έδωσε οδηγίες. Δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι η δική του Γερμανία θα γίνει το θύμα της πρώτης ημέρας. Έχει και μια αξιοπρέπεια...

Ο κόουτς Νοβίτσκι, η άμυνα των Ιταλών, ο Κούζμιτς και ο Τόνι... Γκάλης

Πού πήγε το κατενάτσιο;

Η ποδοσφαιρική Ιταλία φημίζεται για τον τρόπο που διακρίνεται στις μεγάλες διοργανώσεις. Γερά στόπερ, πολύ τρέξιμο στο κέντρο, μηδέν στην άμυνα και ένα γκολ θα μπει μπροστά. Η μπασκετική Ιταλία ήταν το εντελώς αντίθετο απέναντι στους Τούρκους. Δέχθηκε 51 πόντους στο πρώτο ημίχρονο και μολονότι στο δεύτερο μόνο... 39, για το 89-87, δεν θα μπορούσε να φτάσει στην ανατροπή. Κι ας έχασε ο Γκαλινάρι τη βολή για το 88-88 και ο Μπελινέλι το τελευταίο τρίποντο. Αν δεν βελτιωθεί στα μετόπισθεν, θα φύγει νωρίς από το Ευρωμπάσκετ και δεν θα επιβεβαιώσει εκείνους που τη βλέπουν ψηλά λόγω ταλέντου.

Το τρικ του Τζόρτζεβιτς με Κούζμιτς

Με τον Γκασόλ στην αντίπαλη ρακέτα ο Σάσα Τζόρτζεβιτς ήθελε έναν ευέλικτο ψηλό για να τον αντιμετωπίσει και ο Όγκνιεν Κούζμιτς ήταν ο άνθρωπός του. Λόγω σωματότυπου ο νέος ψηλός του Παναθηναϊκού προτιμήθηκε στη βασική πεντάδα από τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα γι' αυτόν ακριβώς το σκοπό: να μαρκάρει τον Πάου. Για αρχή έπαιξε τέσσερα λεπτά, έκανε δύο φάουλ, πήρε δύο ριμπάουντ και άφησε στο... μηδέν τον Ισπανό. Ήταν ο τρόπος για να βγει εκτός επιθετικού ρυθμού. Όταν στο φινάλε τον βρήκε, ήταν πλέον αργά. Ο Σάλε είχε πετύχει το στόχο του και η Σερβία τη νίκη.

Ο Γκάλης κινδυνεύει

Η Γαλλία ξεπέρασε το σκόπελο της Φινλανδίας, γιατί η ίδια έβαλε δύσκολα στον εαυτό της, και ο Τόνι Πάρκερ γιόρτασε κάτι πολύ μεγάλο. Ο Γάλλος σταρ είχε 23 πόντους στο 97-87 των "τρικολόρ" και έγινε ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία των Ευρωμπάσκετ που υπερβαίνει το φράγμα των 1.000. Ο πρώτος ήταν ο Νίκος Γκάλης. Ο Πάρκερ χρειάζεται άλλους 11 για να τον ισοφαρίσει και 12 για να γίνει ο αρχισκόρερ όλων των διοργανώσεων. Το ρεκόρ καταρρίπτεται πιθανόν με τους Βόσνιους.

Ο Κλουφ-άκης από το Ρέθυμνο

Η Ολλανδία επέστρεψε σε Ευρωμπάσκετ μετά το 1989 και νίκησε ( 73-72 τη Γεωργία) μετά το 1987. Στο τουρνουά του ΣΕΦ είχε επιβληθεί 88-87 της Ρουμανίας σε παιχνίδι κατάταξης και χρειάστηκε να περιμένει 28 χρόνια και τρεις μήνες για να γευτεί την ίδια χαρά. Ας είναι καλά ο Κάρλον Κλουφ, το alter ego του Σάφτεναρ στο Ρέθυμνο. Ο νέος γκαρντ της κρητικής ομάδας έβγαλε μάτια στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ και στο Ρέθυμνο δεν θα πάει για να κάνει τον τουρίστα.

Ο... Κιριλένκο του Ισραήλ

Ο Όμρι Κάσπι έχει "χτίσει" τη δική του καριέρα στο ΝΒΑ, ως ένας χρήσιμος εφεδρικός. Για το Ισραήλ είναι όμως είναι ό,τι ήταν τόσα χρόνια ο Αντρέι Κιριλένκο για τη Ρωσία: ο παίκτης που θα κάνει τη διαφορά. Όπως απέναντι στην "αρκούδα" με 11 σερί πόντους μεταξύ τρίτης και τέταρτης περιόδου, συνολικά δε είχε 21 με 8/17 σουτ, 9 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 10 κερδισμένα φάουλ. Οι Ρώσοι δεν είχαν παίκτη τέτοιων κυβικών και έχασαν.

Ο νατουραλιζέ που αξίζει το διαβατήριο

Ο Μπλέικ Σιλμπ έγινε εν μία νυκτί Τσέχος μόνο και μόνο επειδή στα πρώτα δύο χρόνια της ευρωπαϊκής πορείας του έπαιξε στη Νίμπουργκ. Τα κοινοτικά διαβατήρια, σε Βαλκάνια και Ανατολικές Χώρες, έχουν γίνει σαν τα συγχωροχάρτια της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας κατά τον Μεσαίωνα, αρκεί ο "αγοραστής" να δηλώσει πίστη στη νέα πατρίδα του σε κάποια μελλοντική διοργάνωση.

Ο κόουτς Νοβίτσκι, η άμυνα των Ιταλών, ο Κούζμιτς και ο Τόνι... Γκάλης

Το παρελθόν δίδαξε ότι αυτοί οι παίκτες σπάνια αλλάζουν την ιστορία, εξαιρουμένου του ΜακΚάλεμπ. Από τις εξαιρέσεις του κανόνα και ο φόργουορντ της Γαλατάσαραϊ. Παίκτης που ανεβάζει επίπεδο την Τσεχία, το απέδειξε με τους 14 πόντους απέναντι στους στην Εσθονία, κυρίως με την παρουσία του στο παρκέ. Είναι απορίας άξιον πως κάποια ελληνική ομάδα δεν ασχολήθηκε ποτέ μαζί του, ακόμη κι όταν δεν ήταν Ευρωπαίος.

Όλα τα αποτελέσματα της ημέρας

Α' όμιλος

Πολωνία - Βοσνία 68-64

Ισραήλ - Ρωσία 76-73

Γαλλία - Φινλανδία 97-87 παρ.

Β' όμιλος

Γερμανία - Ισλανδία 71-65

Ισπανία - Σερβία 70-80

Ιταλία - Τουρκία 87-89

Γ' όμιλος

Γεωργία - Ολλανδία 72-73

ΠΓΔΜ - Ελλάδα 65-85

Κροατία - Σλοβενία 80-73

Δ' όμιλος

Τσεχία - Εσθονία 80-57

Βέλγιο - Λετονία 67-78

Λιθουανία - Ουκρανία 69-68

News 24/7

24MEDIA NETWORK