Ο Τζινόμπιλι του Τζόρτζεβιτς, ο Κατσικάρης της Ρωσίας, ο Σαμπόνις και το χέρι του θεού

Σε δύο δόσεις διεξήχθη η τρίτη ημέρα του Ευρωμπάσκετ. Το Contra.gr κάνει τον απολογισμό των όσων συνέβησαν σε Μονπελιέ, Βερολίνο, Ζάγκρεμπ και Ρίγα.

Ο Τζινόμπιλι του Τζόρτζεβιτς, ο Κατσικάρης της Ρωσίας, ο Σαμπόνις και το χέρι του θεού

Έχει Τζινόμπιλι η Σερβία;

Κωδικές ονομασίες έχει δώσει στους παίκτες του ο Σάσα Τζόρτζεβιτς. Ένας εξ αυτών είναι ο... Τζινόμπιλι. Τουλάχιστον αυτό το όνομα χρησιμοποίησε στη διάρκεια ενός τάιμ άουτ απέναντι στους Ισλανδούς. Στη συνέντευξη Τύπου μετά το νικηφόρο ματς ο Σέρβος ομοσπονδιακός "βασανίστηκε" για να ομολογήσει, αλλά δεν λύγισε. " Δεν μπορώ να σας πω και δεν είναι ανάγκη να τα ξέρετε όλα", απάντησε στη σχετική ερώτηση. Η σιωπή είναι νόμος σε τέτοιες περιπτώσεις, αφού οι "κατάσκοποι" παραμονεύουν. Όποια ομάδα έχει έναν... Άλαν Τούρινγκ στο επιτελείο της, ας αποκρυπτογραφήσει τις οδηγίες.

Ο Τζινόμπιλι του Τζόρτζεβιτς, ο Κατσικάρης της Ρωσίας, ο Σαμπόνις και το χέρι του θεού

Το χέρι του θεού

Το καλάθι του Ματ Λοτζέσκι στο μηδέν του αγώνα με τη Λιθουανία είναι μια τρομερά δύσκολη φάση για τους διαιτητές. Από τη στιγμή ωστόσο που έχουν τη δυνατότητα χρήσης του instant replay για τέτοιες περιπτώσεις όφειλαν να δουν ότι η μπάλα δεν είχε φύγει από το χέρι του άσου του Ολυμπιακού όταν κοκκίνισε το ταμπλό. Αυτή η απόφαση ήταν η... νέμεσις των Λιθουανών για την επιλογή του Καλνιέτις στην τελευταία επίθεση και την επιλογή του να σουτάρει τρίποντο.

Ο Τζινόμπιλι του Τζόρτζεβιτς, ο Κατσικάρης της Ρωσίας, ο Σαμπόνις και το χέρι του θεού

Μπελινέλι on fire

Σε οκτώ σεζόν στο ΝΒΑ ο Μάρκο Μπελινέλι σουτάρει με 40% από το τρίποντο. Η άμυνα της Ισπανίας τον άφησε να βρει το... χέρι του και ο ρους του αγώνα άλλαξε. Ο Ιταλός σουτέρ έδωσε προσωπικό σόου και με επτά τρίποντα στο δεύτερο μισό της αναμέτρησης άλλαξε την ιστορία υπογράφοντας τη μεγάλη νίκη των "ατζούρι".

Είναι σεσημασμένος πάντως, αφού το είχε ξανακάνει...

Το τρακάρισμα ελέω Οσμάν

Πριν από τέσσερις μήνες συμπλήρωσε τα 20, παίζει όμως σαν 30άρης. Ο Τσεντί Οσμάν εξελίσσεται σε ηγετική φυσιογνωμία για τους Τούρκους στο Ευρωμπάσκετ, παίκτης που μπορεί να κάνει πολύ καλά διαφορετικά πράγματα στο παρκέ. Εκτός από ενέργεια, δίνει σκορ και ορίζει την μοίρα αγώνων όπως αυτός με τη Γερμανία. Με το δικό του καλάθι η ομάδα του Αταμάν "κλείδωσε" τη νίκη - μισή πρόκριση, αναγκάζοντας τον Πλάις και τον Μπένζινγκ να τρακάρουν μεταξύ τους.

Ο Κατσικάρης έφυγε νωρίς

Σε βαθιά κρίση το ρωσικό μπάσκετ και το 0-3 στον Α' όμιλο του Ευρωμπάσκετ, ούτε οι 79.7 πόντοι παθητικό ανά ματς, έχουν να κάνουν με την απουσία του Κάουν, του Μοζγκόφ ή του Σβεντ από τη 12άδα. Ο Εβγκένι Πασούτιν δεν είναι κακός προπονητής, αλλά πόσα να πάρει από τον Βιάλτσεφ και τον Ζούμπκοφ, τον παρωχημένο Φριντζόν, που παίζει-δεν παίζει στην ΤΣΣΚΑ, και τον Χβοστόφ;

Η τύχη του μοιάζει προδιαγεγραμμένη, σαν του Καράσεφ το 2013, και δύσκολα θ' αποφύγει την απόλυση από τη στιγμή μάλιστα που μίλησε για προσωπική ευθύνη, χωρίς τούτο ν' αλλάζει τα δεδομένα. Ευτυχώς για τον Φώτη Κατσικάρη, που είχε προσληφθεί ως ομοσπονδιακός για λίγους μήνες μεταξύ 2012 και 2013, ξεμπέρδεψε γρήγορα και προτού φθαρεί προπονητικά. Ο Αντρέι Κιριλένκο είναι ώρα να δράσει...

Ο Τζινόμπιλι του Τζόρτζεβιτς, ο Κατσικάρης της Ρωσίας, ο Σαμπόνις και το χέρι του θεού

Πατήρ, υιός και άγιο... hook

Ο Ντομάντας Σαμπόνις έχει την ατυχία να είναι γιος του Άρβιντας, του κορυφαίου ψηλού στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Μοιραία θα ζει στη σκιά του και θα πασχίζει να πείσει ότι αξίζει να κουβαλά το "βαρύ" αυτό όνομα. Με το Βέλγιο, και ελλείψει αντιπάλων ψηλών, πέτυχε 10 πόντους με 4/5 δίποντα. Έχει μακρύ δρόμο να διανύσει για να φτάσει ψηλά, ίσως δεν αντέξει τις συγκρίσεις. Τις κινήσεις πάντως του πατέρα του τις έχει κοπιάρει και με το παραπάνω, έστω κι αν το σουλούπι του είναι διαφορετικό. Αυτός είναι το πρότυπό του.

Ο μικρός...

Ο μεγάλος...

Με την πέμπτη θα έμπαινε

Συμπαθείς οι Ισλανδοί, κάνουν το καλύτερο για να σταθούν αξιοπρεπώς στο πρώτο Ευρωμπάσκετ της ιστορίας τους. Η στιγμή πάντως που ο Ράγκναρ Ναθανάελσον χάνει τέσσερις σερί προσπάθειες μέσα σε λίγα μόνο δεύτερα θα μείνει ως ένα από τα bloopers της διοργάνωσης. Κυρίως γιατί ο 24χρονος είναι 2μ18 και δεν κατάφερε να βρει στόχο εξ επαφής.

Ο Ζόραν έγινε Γκόραν

Τους χωρίζουν τρία χρόνια και ένα γράμμα στο όνομά τους. Τους ενώνουν η οικογένεια και το μπάσκετ. Τώρα που ο Γκόραν λείπει, ο Ζόραν καλείται να παίξει για δύο στη Σλοβενία. Δεν είχε αρχίσει καλά το τουρνουά, αλλά στο περίπλοκο ματς με τους Ολλανδούς ήταν σημαντικός. Έδωσε σκορ, ριμπάουντ, ασίστ, καλή άμυνα. Κυρίως όμως όρισε τη μοίρα του αγώνα με πέντε πόντους στο τελευταίο λεπτό, χωρίς να λιγοψυχήσει στη μάχη. Έκανε ό,τι θα έκανε ασυζητητί ο αδερφός του.

Τo foul or not to foul?

Άμυνα ή φάουλ; Η σταθερή επωδός σε μπασκετικές συζητήσεις. Με το σκορ στο 75-72 και 5'' ν' απομένουν για τη λήξη του ματς με τη Βοσνία, οι Ισραηλινοί επέλεξαν να αμυνθούν, επέτρεψαν στον σέντερ Κικάνοβιτς να σουτάρει υπό πίεση (και να ευστοχήσει) από τα 6μ75, το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση και η Βοσνία επικράτησε με ακόμη ένα buzzer beater. Να κοιμήθηκε το βράδυ ο Ερέζ Εντελστάιν;

Η απλότητα του Πάρκερ

Ήταν βέβαιο πως αργά ή γρήγορα ο Τόνι Πάρκερ θα ξεπεράσει τον Νίκο Γκάλη καταρρίπτοντας το ρεκόρ συνολικών πόντων σε Ευρωμπάσκετ. Χρειάστηκε δύο ματς στο Μονπελιέ και 1,5 λεπτό από το τρίτο για να γίνει ο αρχισκόρερ όλων των διοργανώσεων φτάνοντας τους 1032 πόντους. Σημασία έχει όμως πως έγινε ο νέος ρέκορντμαν με το δικό του τρόπο.

Ένα κλασικό jump shot από μέση απόσταση, σήμα κατατεθέν της λαμπρής καριέρας του Γάλλου σταρ, αρκούσε...

Τα αποτελέσματα και τα VIDEOS της 3ης ημέρας

Α' όμιλος

Φινλανδία - Ρωσία 81-79

Ισραήλ - Βοσνία 84-86παρ.

Γαλλία - Πολωνία 69-66

Β' όμιλος

Σερβία - Ισλανδία 93-64

Γερμανία - Τουρκία 75-80

Ισπανία - Ιταλία 98-105

Γ' όμιλος

Σλοβενία - Ολλανδία 81-74

Γεωργία - Ελλάδα 68-79

Κροατία - ΠΓΔΜ 73-55

Δ' όμιλος

Λιθουανία - Βέλγιο 74-76

Τσεχία - Λετονία 65-72

Ουκρανία - Εσθονία 71-78

Οι βαθμολογίες

Δείτε τις βαθμολογίες, τα στατιστικά και τους σκόρερ των ομίλων

News 24/7

24MEDIA NETWORK