Σέρχιο Ροντρίγκεθ, ο καλύτερος πλέι μέικερ της Ευρώπης

Η Ρεάλ προκρίθηκε στο Final-4 του Μιλάνου και ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ αναδείχθηκε MVP της Euroleague. Ο Γιάννης Ζωιτός σκιαγραφεί το αγωνιστικό προφίλ του διεθνούς Ισπανού και επιχειρεί ν’ απαντήσει στο ερώτημα αν είναι ο καλύτερος πλέι μέικερ στην Ευρώπη.

Σέρχιο Ροντρίγκεθ, ο καλύτερος πλέι μέικερ της Ευρώπης

Αποδεδειγμένα, βάσει των αριθμών, ο -γεννημένος στις 12 Ιουνίου του 1986 στην Τενερίφη- Ροντρίγκεθ Γκόμεθ διάγει την καλύτερη σεζόν της καριέρα του, ανεξάρτητα αν αυτή θα συνοδευτεί στο φινάλε από επιπλέον τίτλους. Στην Ευρωλίγκα, παίζοντας τον ίδιο αριθμό αγώνων (29) με τον Ρούντι Φερνάντεθ και τον Νίκολα Μίροτιτς, είναι πρώτος σκόρερ της "βασίλισσας" με 13.5 πόντους και 49% στα τρίποντα (60/123), μοιράζει τις περισσότερες ασίστ από κάθε άλλον (5 σε κάθε ματς), "κλέβει" 1.2 μπάλες κατά μέσο όρο, ενώ βοηθάει και στα ριμπάουντ μαζεύοντας από 2. Παραπλήσια είναι επίσης τα νούμερά του σε 28 παιχνίδια της ισπανικής λίγκας (12.5 πόντοι, 5.8 ασίστ, 2 ριμπάουντ), απόδειξη της σταθερότητας που χαρακτηρίζει εφέτος την απόδοσή του.

Σέρχιο Ροντρίγκεθ, ο καλύτερος πλέι μέικερ της Ευρώπης

Ο επαρχιώτης από τα Κανάρια Νησιά

Προκειμένου να φτάσει σε αυτό το σημείο ο επαρχιώτης από τα Κανάρια Νησιά, διένυσε μια μακρά διαδρομή δέκα και πλέον χρόνων γεμάτη από πλούσιες και αλησμόνητες εμπειρίες που τον σημάδεψαν και ωφέλησαν αδιαμφισβήτητα την εξέλιξή του στο παρκέ. Ποτέ δεν θα είναι εύκολο άλλωστε για ένα 20χρονο παιδί να αποχωριστεί τη Μαδρίτη και να εγκατασταθεί μόνιμα στο Πόρτλαντ, στο Σακραμέντο ή στη Νέα Υόρκη, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το "πατρικό" του.

Σέρχιο Ροντρίγκεθ, ο καλύτερος πλέι μέικερ της Ευρώπης

Δεν ήταν "wonder boy"

Ο "Mojo Picon" ή "Chacho" δεν ήταν ακριβώς ένας… Ρούμπιο της γενιάς του, ένα αντίστοιχο "wonder boy" του ισπανικού μπάσκετ δηλαδή, για να του έρθουν όλα βολικά και προγραμματισμένα. Ταλέντο είχε και μάλιστα μπόλικο, ίσως περισσότερο από τον πιτσιρικά της Μπανταλόνα και νυν παίκτη των Τιμπεργουλβς, στα αφού στα 18 του είχε οδηγήσει την Ισπανία (με συμπαίκτες τους Γιουγ και Σουάρεθ) στο χρυσό ευρωπαϊκό μετάλλιο και είχε αναδειχθεί πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης στη Σαραγόσα με 19 πόντους, 8.5 ασίστ και 4.6 ριμπάουντ. Στη νίκη μάλιστα (85-71) επί της Ελλάδας του Σάκοτα και του Βεργίνη είχε 15 πόντους, 9 ασίστ, 5 ριμπάουντ! Παρόλα αυτά χρειάστηκε να δουλέψει πολύ περισσότερο από τον νυν συμπαίκτη του στην εθνική, να χειριστεί πιο απαιτητικές καταστάσεις και να δείξει υπομονή έως ότου φτάσει στην κορύφωση της επαγγελματικής καταξίωσής του.

Σέρχιο Ροντρίγκεθ, ο καλύτερος πλέι μέικερ της Ευρώπης

Από το αμερικάνικο όνειρο ξύπνησε απότομα

"Σχολιαρόπαιδο" ακόμη στην Εστουδιάντες, ο Ροντρίγκεθ κλήθηκε να έχει χρόνο και ρόλο σε μια ομάδα που το 2003, έχοντας αποκλείσει Ρεάλ και Μπασκόνια, διεκδίκησε τον τίτλο από την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα και έχασε 3-2 με το πέμπτο ματς να κρίνεται στο όριο. Ένα χρόνο αργότερα το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη, σε μια ομάδα που έπαιξε στην Ευρωλίγκα και στο πρωτάθλημα έφτασε στα ημιτελικά, ήρθε να επιβεβαιώσει την πρόοδο του αμούστακου τότε γκαρντ, ο οποίος μπήκε στο μπλοκάκι των σκάουτ του ΝΒΑ και το καλοκαίρι του 2006 έγινε ντραφτ (Νο27) από τους Σανς προτού πάει ως κομμάτι ανταλλαγής στους Μπλέιζερς.

Από το αμερικάνικο όνειρο... ξύπνησε πολύ-πολύ γρήγορα, απότομα. Η παρουσία του Νέιτ ΜακΜίλαν στον πάγκο της ομάδας του Πόρτλαντ, ενός προπονητή που προτιμούσε το αργό τέμπο και τις μεγάλες επιθέσεις, αποτέλεσε τροχοπέδη στην εξέλιξη του Ισπανού "base" (οργανωτή). Οι Αμερικανοί αναλυτές έκαναν εκείνη την εποχή λόγο για έναν πόιντ γκαρντ με αυξημένη αντίληψη του χώρου/παιχνιδιού, εξαίρετο χειριστή της μπάλας και θαυμάσιο πασέρ, ο οποίος μπορεί να ανεβάσει επίπεδο μια ομάδα, αλλά ταυτόχρονα έγραφαν για ένα παιδί χωρίς όγκο και μυϊκή δύναμη που αδυνατεί να παίξει αποτελεσματική άμυνα και το οποίο θα πρέπει σαφέστατα να βελτιώσει και να σταθεροποιήσει το περιφερειακό σουτ του για ν' ανταπεξέλθει στο υψηλότερο επίπεδο.

Σέρχιο Ροντρίγκεθ, ο καλύτερος πλέι μέικερ της Ευρώπης

Αν και στο ΝΒΑ δεν στέριωσε, παίζοντας από λίγο στα τέσσερα χρόνια που έμεινε εκεί (από το Σακραμέντο έφυγε νωρίς, προλαβαίνοντας πάντως να σημειώσει ρεκόρ καριέρας με 24 πόντους, στους Νικς της Νέας Υόρκης έκανε τις πιο μεστές εμφανίσεις του χωρίς όμως να συνεχίσει), ο Ροντρίγκεθ έχει κρατήσει μόνο καλές αναμνήσεις. " Ήταν ένα όνειρο και το απόλαυσα. Θα μπορούσα να είχα πάει καλύτερα, αλλά νιώθω τυχερός που ήμουν εκεί. Ωρίμασα ως παίκτης, δεν θα άλλαζα το παραμικρό", είχε δηλώσει σε συνέντευξή του, αποβάλλοντας για πάντα ή κρατώντας για τον εαυτό του εκείνα που τον ανάγκασαν να γυρίσει πίσω. Όπως επί παραδείγματι ο επί σειρά ετών αποκλεισμός του από την εθνική Ισπανίας του Αΐτο Ρενέσες και του Σέρτζιο Σκαριόλο εξαιτίας της έλλειψης αγώνων.

NEW YORK - FEBRUARY 20: Sergio Rodriguez #13 of the New York Knicks passes against the Oklahoma City Thunder on February 20, 2010 at Madison Square Garden in New York City. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 2010 NBAE (Photo by Nathaniel S. Butler/NBAE via Getty Images)
NEW YORK - FEBRUARY 20: Sergio Rodriguez #13 of the New York Knicks passes against the Oklahoma City Thunder on February 20, 2010 at Madison Square Garden in New York City. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 2010 NBAE (Photo by Nathaniel S. Butler/NBAE via Getty Images) NBAE/GETTY IMAGES

"Μαζί του υπήρχε έντονη αναταραχή"

Πάντως οι ολιγόλεπτες συμμετοχές του στο αμερικανικό πρωτάθλημα ήταν το καλύτερο μάθημα που μπορούσε να λάβει για την πρώτη, εξίσου δύσκολη, σεζόν του στη Ρεάλ. Ο Έτορε Μεσίνα, έως ότου αποχωρήσει στα μέσα της περιόδου από τους Μαδριλένους, τον είχε παραγκωνισμένο και ο 24χρονος τότε επιστράτευσε το γερό στομάχι του για ν’ αντέξει. Τα χνώτα των δύο ανδρών δεν ταίριαξαν ποτέ, το έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο Ροντρίγκεθ λέγοντας σε ανύποπτο χρόνο ότι " μαζί του υπήρχε έντονη αναταραχή". Μόνο όταν ο Πάμπλο Λάσο, το καλοκαίρι του 2011, ανέλαβε τα ηνία της "βασίλισσας" υπήρξε αλλαγή προτεραιοτήτων στο ρόστερ.

Σέρχιο Ροντρίγκεθ, ο καλύτερος πλέι μέικερ της Ευρώπης

Ο κατασταλαγμένος πλέον Ροντρίγκεθ

Από ρολίστας ο "Spanish Chocolate" (τρίτο προσωνύμιο που του "κόλλησαν" επειδή μοιάζει με τον White Chocolate Τζέισον Ουίλιαμς) εξελίχθηκε σε πολύτιμο κομμάτι μιας μηχανής που παρήγαγε όλο και γρηγορότερο/εντυπωσιακότερο μπάσκετ. Ο ίδιος βελτίωσε κομμάτια του παιχνιδιού του που επιδέχονταν διορθώσεων, όπως πρώτα απ' όλα το μακρινό σουτ και η προσωπική άμυνα (για τα οποία οι Αμερικανοί έγραφαν εξ αρχής), συμπλήρωσε και ανανέωσε το ρεπερτόριό του με νέα στοιχεία και ανέπτυξε όσα διέθετε ήδη, καταφέρνοντας πριν καν συμπληρωθούν τρία χρόνια από την αλλαγή στην τεχνική ηγεσίας ν’ ανέβει αγωνιστικό επίπεδο και να φτάσει στο σημείο να λογίζεται πλέον ως ο καλύτερος πόιντ γκαρντ στην Ευρώπη.

" Πλέον νιώθω πιο συνεπής αγωνιστικά, πιο σταθερός. Υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, αλλά όχι όσα στο παρελθόν", υποστήριζε πρόσφατα για τον εαυτό του και εξηγούσε πως " είμαι ήρεμος όταν βρίσκομαι στο παρκέ. Στο παρελθόν νόμιζα ότι χρειάζεται να κάνεις πολλά για να είσαι χρήσιμος. Τώρα αφήνω το παιχνίδι να έρθει σε εμένα. Υπάρχουν πράγματα που έχεις να κάνεις την ομάδα, χωρίς να επικεντρωθείς σε κάτι. Κάθε ματς είναι μακράς διάρκειας και θα πάρεις τις ευκαιρίες σου, όπως και να ‘χει".

Ο κατασταλαγμένος πλέον Ροντρίγκεθ ξέρει τι θέλει και τι ζητά από την καριέρα του. Γι' αυτό και τον Ιανουάριο ανανέωσε το συμβόλαιό του με τη Ρεάλ ως το καλοκαίρι του 2018, αν και σε συζητήσεις με δημοσιογράφους δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιστρέψει κάποια στιγμή στο ΝΒΑ. Το απωθημένο του...

Σέρχιο Ροντρίγκεθ, ο καλύτερος πλέι μέικερ της Ευρώπης

Μέχρι τότε έχει χρόνο να πρωταγωνιστεί ακόμη και σε διαφημίσεις τρώγοντας μπανάνες.

Διαβάστε ακόμη:

MVP της Ευρωλίγκας ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ

News 24/7

24MEDIA NETWORK