Το προφίλ της Μπαρτσελόνα (VIDEOS)

Η Μπαρτσελόνα του Τσάβι Πασκουάλ βρέθηκε στο δρόμο του Ολυμπιακού στο δρόμο για τη Μαδρίτη. Οπως είναι αντιληπτό, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις διότι πρόκειται παραδοσιακά για μία από τις πιο ισχυρές ομάδες της Ευρώπης.

Το προφίλ της Μπαρτσελόνα (VIDEOS)

Tι έκανε στη διοργάνωση

Συνεπής όπως σχεδόν κάθε χρόνο ήταν η Μπαρτσελόνα κατά την εφετινή σεζόν στην Ευρωλίγκα. Στην πρώτη φάση έκανε υγιεινό περίπατο με εννιά νίκες και μόλις μία ήττα και αυτή από την Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο καλάθι. Στο top-16 άρχισε με δύο ήττες σε τρία ματς (η μία μάλιστα από την Αλμπα στο Βερολίνο) αλλά κατόρθωσε να συνέλθει γρήγορα και να σώσει το πολυπόθητο πλεονέκτημα έδρας. Ο συνολικός απολογισμός “έγραψε” 20 νίκες και 4 ήττες. Καθόλου άσχημα δηλαδή.

Το προφίλ της Μπαρτσελόνα (VIDEOS)
INTIME SPORTS

Ο προπονητής

Ο Τσάβι Πασκουάλ έχει συνδέσει τη μέχρι στιγμής προπονητική του καριέρα με την Μπαρτσελόνα στης οποίας το τιμόνι βρίσκεται από το 2008. Εχει κατακτήσει μία φορά την Ευρωλίγκα (στο φάιναλ φορ του Παρισιού το 2010 με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στον τελικό) και έχει κρατήσει στον αφρό τους "μπλαουγκράνα" παίζοντας μάλιστα κατά γενική ομολογία όμορφο μπάσκετ. Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο Πασκουάλ είναι καλός προπονητής αλλά όχι και τόσο αποδοτικός κόουτς κατά τη διάρκεια του αγώνα. Οπως και να έχει, η Μπαρτσελόνα τον εμπιστεύεται επτά χρόνια τώρα και μάλλον όχι άδικα αφού οι ιδέες που καταθέτει στο παρκέ ο Καταλανός κόουτς παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Το ποσοστό των νικών του στην Ευρωλίγκα ξεπερνά το 80%, δείγμα αν μην τι άλλο συνέπειας.

Το προφίλ της Μπαρτσελόνα (VIDEOS)
INTIME SPORTS

Το αστέρι

Ο πανύψηλος και ντελικάτος Αντε Τόμιτς είναι ο μεγάλος αστέρας (ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο περνά σιγά-σιγά στον αστερισμό της εμβληματικής φυσιογνωμίας). Ο Κροάτης σέντερ, παρά τα 217 εκατοστά του, μπορεί να πασάρει εξαιρετικά την μπάλα και να δει με μεγάλη άνεση τον ελεύθερο συμπαίκτη του γεγονός που τον καθιστά άκρως επικίνδυνο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι τελείωσε το top-16 με περισσότερες από τρεις ασίστ κατά μέσο όρο. Κατά τα άλλα μπορεί να τελειώσει φάσεις με μεγάλη ποικιλία κινήσεων, να πάρει ριμπάουντ και να αποτελέσει ένα σταθερό πόλο σκοραρίσματος. Μην του πεις όμως να σπρώξει. Δεν αντέχει το μπασκετικό ξύλο και αυτό είναι κάτι που οι ψηλοί του Ολυμπιακού πρέπει να εκμεταλλευτούν.

Ο παίκτης-κλειδί

Ο ιθύνων νους της Μπαρτσελόνα είναι ο Μαρσελίνιο Χουέρτας. Ο Βραζιλιάνος γκαρντ δεν γίνεται να αφεθεί να οργανώνει και να σκοράρει ελεύθερος γιατί τότε είναι ικανός να σκοτώσει κάθε άμυνα. Θα θυμάστε άλλωστε οι περισσότεροι από εσάς πως "τελείωσε" τον Παναθηναϊκό εφέτος με πέντε συνεχόμενα τρίποντα στον αγώνα του top-16 στη Βαρκελώνη. Το μεγάλο του προσόν είναι η δημιουργία στο πικ εν ρολ και γενικά ο τρόπος με τον οποίο εκμεταλλεύεται τους συμπαίκτες του και κυρίως τους ψηλούς. Το κοντέρ στο top-16 έγραψε κατά μέσο όρο 4,5 ασίστ και μόλις 1,9 λάθη δείγμα εμπειρίας και κλάσης. Αν ο Ολυμπιακός επιθυμεί να κάνει ζημιά στην Μπαρτσελόνα, θα πρέπει πάση θυσία να περιορίσει το δημιουργικό οίστρο του Χουέρτας.

Το...ατίθασο νιάτο

Ο παίκτης που έρχεται από το μέλλον είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ο Μάριο Χεζόνια. Απίστευτα γρήγορος, εντυπωσιακά πλαστικός και σούπερ αποτελεσματικός ο μόλις 20 χρονών Κροάτης γκαρντ/φοργουορντ αποτελεί το μεγάλο πρότζεκτ της Μπαρτσελόνα και γενικότερα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Τελευταία ο Χεζόνια έφαγε πολύ πάγκο σε μία προσπάθεια του Πασκουάλ να τον προσγειώσει (ο μικρός είχε αρχίσει τις δηλώσεις για τη φυγή του στο ΝΒΑ) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τον εμπιστεύεται. Στο top-16 έβρισκε σε κάθε παιχνίδι 17 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο και σκόραρε 8,6 πόντους. Αν ο Ολυμπιακός του δώσει πεδίο δράσης, θα το πληρώσει ακριβά.

Η έδρα

Μία από τις κλασικές της Ευρωλίγκας, το "Παλάου Μπλαουγκράνα", ένα κλουβί που χωρά 7585 θεατές. Δίνει δύναμη στην Μπαρτσελόνα, πιέζει τους διαιτητές αλλά η ζεστή του ατμόσφαιρα είναι διαχειρίσιμη από τον αντίπαλο αφού τα πράγματα σπανίως ξεφεύγουν. Εφέτος οι Καταλανοί υπερασπίστηκαν με τον καλύτερο τρόπο το σπίτι τους κάνοντας 11-1 στη Βαρκελώνη. Η ήττα τους (στην πρώτη φάση από την Φενέρμπαχτσε) δεν είχε καμία ιδιαίτερη βαθμολογική συνέπεια.

News 24/7

24MEDIA NETWORK