Ιτούδης: "Να περάσουμε τα ευρωπαϊκά της Ρεάλ"

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελληνικό μέσο, ο τεχνικός της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Δημήτρης Ιτούδης, τόνισε πως ο στόχος της ομάδας του πλέον είναι να ξεπεράσει τα 9 ευρωπαϊκά της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ιτούδης: "Να περάσουμε τα ευρωπαϊκά της Ρεάλ"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Και η ΤΣΣΚΑ θέλει τον Έλληνα της,δηλώνει ο προπονητής των πρωταθλητών Ευρώπης στην φετινή Ευρωλίγκα Δημήτρης Ιτούδης, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τον θρίαμβο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο Βερολίνο.

"Δεν έχω λόγια για να μεταφέρω την υπερηφάνεια, την ικανοποίηση που νιώθω και εγώ και οι συνεργάτες και όλοι όσοι είναι στην ομάδα που καταφέραμε μετά από 8 χρόνια να ξαναφέρουμε την ΤΣΣΚΑ στην κορυφή της Ευρώπης» τονίζει ο Έλληνας τεχνικός, επισημαίνοντας ότι «για να φτάσεις στην κορυφή πρέπει να κερδίσεις τους καλύτερους και να αναδειχθείς εσύ καλύτερος. Νομίζω ότι οι παίχτες μου το απέδειξαν αυτό περίτρανα, κερδίζοντας τους καλύτερους".

Ο Δημήτρης Ιτούδης έχει κάθε λόγο να θεωρεί ότι αυτός και η ομάδα του κερδίσανε τους καλύτερους, ιδιαίτερα όταν στον τελικό αντίπαλός του ήταν ο "δάσκαλός" του, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ένας προπονητής με τον οποίο συνυπήρξε στον Παναθηναϊκό επί 13 συναπτά έτη. Γι'αυτό και το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να τον αγκαλιάσει και να του μιλήσει αμέσως μετά τη λήξη του τελικού:

"Θέλω να μπείτε λίγο στη θέση μου. Να φανταστείτε ότι η ΤΣΣΚΑ μετά από 8 χρόνια, και μετά από ένα τέτοιο τελικό, στην παράταση, γίνεται ξανά πρωταθλήτρια Ευρώπης» λέει και εξηγεί: "έτρεξα προς το μέρος του και του είπα αυτό που βγήκε από την ψυχή μου. Δηλαδή ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της επιτυχίας του ανήκει, γιατί μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας - και τον χώρο που μου έδωσε να εργαστώ και να αναδείξω το ταλέντο μου - ήταν η δική του παρουσία στον Παναθηναϊκό. Αλλά και ο ίδιος ο Παναθηναϊκός και η οικογένεια Γιαννακόπουλου μας έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με παίχτες αυτού του επιπέδου".

Πριν 8 χρόνια στην ομάδα της ΤΣΣΚΑ που πήρε τον τίτλο της Ευρωλίγκας υπήρχε πάλι έντονο ελληνικό στοιχείο που εκφραζόταν κυρίως με την παρουσία του Θοδωρή Παπαλουκά στον αγωνιστικό χώρο. Άρα, όπως λέει ο κόουτς Ιτούδης: "να πούμε ότι η ΤΣΣΚΑ Θέλει τον Έλληνα της έτσι; Προφανώς".

"Εγώ να το πάω λίγο πιο πέρα, με την έννοια του ότι καμιά φορά η ζωή γράφει τα καλύτερα σενάρια" συνεχίζει, εξηγώντας ότι " νομίζω ότι διανύουμε το έτος της ελληνορωσικής φιλίας και συνεργασίας οπότε μάλλον τίποτα δεν είναι τυχαίο". Όπως δεν είναι τυχαίο ότι το φάιναλ φορ έγινε στο Βερολίνο "όπου μια ημέρα πριν από τον τελικό επισκεφθήκαμε το μνημείο που αναφέρεται στο τέλος του Β'Παγκοσμίου Πολέμου και υπάρχει ο Ρώσος στρατιώτης που έχει σώσει ένα κοριτσάκι από την Γερμανία. Και μόνο τυπική δεν ήταν αυτή η κίνηση που κάναμε, να πάμε εκεί" για να αποτίσει, όπως σημειώνει, φόρο τιμής όλη η ομάδα μια μέρα πριν από τον τελικό.

Η κατάκτηση του τίτλου από την ΤΣΣΚΑ δεν άφησε ασυγκίνητο κανέναν στην Ρωσία. Ούτε τον πρόεδρο της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν που έδωσε συγχαρητήρια στην ομάδα για την μεγάλη επιτυχία της:

"Η χαρά είναι διπλή, τριπλή, τετραπλή όταν καταφέραμε να κάνουμε χαρούμενους εκατομμύρια φίλους της ΤΣΣΚΑ, εκατομμύρια Ρώσων αλλά και τον επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας τον πρόεδρο Πούτιν ο οποίος προσωπικά συνεχάρη την ομάδα, όλους τους παίχτες τη διοίκηση, τους προπονητές" λέει ο Δημήτρης Ιτούδης, αποκαλύπτοντας ότι: "Είναι μεγάλη τιμή για εμάς ότι φέραμε εις πέρας αυτή την αποστολή σε αυτούς τους καιρούς που ζούμε. Θεωρώ ότι ήταν μια ηθική νίκη που ήρθε από την ΤΣΣΚΑ στο μπάσκετ, το να είναι πρώτη στην Ευρώπη. Και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό που κατορθώσαμε, να δώσουμε χαρά σε αρκετούς εκατομμύρια φιλάθλους αλλά και στην πολιτική ηγεσία".

"Θα ήταν δική μου αμέλεια να μην πω πόση θετική ενέργεια είχα από Έλληνες φίλους, γνωστούς και άγνωστους με μηνύματα συμπαράστασης" λέει ακόμα, εξηγώντας ότι "Και το αισθανόμουν αυτό. Το αισθανόμουνα πολύ έντονα ότι δεν ήμασταν μόνοι μας και είχαμε και αρκετούς έλληνες φιλάθλους εκεί οι οποίοι υποστήριζαν την ΤΣΣΚΑ".

Όλα αυτά βέβαια σε ένα γήπεδο που μόνο φιλόξενο δεν ήταν για την ομάδα. "Είχαμε δυο τελικούς στους οποίους ήμασταν η καλύτερη ομάδα, σε ένα πολύ δυνατό φάιναλ φορ με, σε εισαγωγικά, εχθρική ατμόσφαιρα. Γιατί είχαμε 12-13.000 Τούρκους οι οποίοι φωνάζανε συνεχώς. Κάνανε πολύ καλή δουλειά και είναι εκπληκτικοί φίλαθλοι με την έννοια ότι βοηθούσαν την ομάδα τους αλλά εγώ θα έρθω να σταθώ στο κομμάτι των 1.500 δικών μας φιλάθλων που ήταν εκεί. Ήταν δυνατή η φωνή τους, μας στηρίζανε, αλλά και για όλους αυτούς που στηρίξανε καθ'όλη τη διάρκεια της σεζόν την ομάδα".

Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας; "Αν θα σας έλεγα ότι ήμασταν χαλαροί στο φάιναλ φορ αυτό, θα σας έλεγα ψέματα. Ήμασταν κάτω από την πίεση, η οποία ουσιαστικά δημιουργεί ένα ενεργητικό άγχος και μια εποικοδομητική κριτική η οποία μπορεί να φέρει μόνο καλά αποτελέσματα. Γιατί ξέραμε και ξέρω πολύ καλά ποιες είναι οι ευθύνες που κουβαλώ".

Τέλος, μετά τον τίτλο του Βερολίνου τι; "Η ΤΣΣΚΑ έχει πλέον 7 ευρωπαϊκούς τίτλους. Είναι δυο τίτλους μακριά από την Ρεάλ και θεωρώ ότι ο μεγαλύτερος στόχος που μπορεί να έχει αυτή η μεγάλη ομάδα που λέγεται ΤΣΣΚΑ είναι να φτάσουμε και να περάσουμε την Ρεάλ Μαδρίτης" καταλήγει ο Έλληνας προπονητής, δίνοντας το στίγμα για την επόμενη ημέρα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK