Η έδρα σπάει δύσκολα σε τελικούς αλλά... σπάει

Ο Ολυμπιακός καλείται να ανέβει μεγάλη ανηφόρα στον τελικό της Κυριακής αφού εκτός από την Φενέρμπαχτσε πρέπει να αντιμετωπίσει και τους χιλιάδες Τούρκους της εξέδρας. Τι δείχνει όμως η προϊστορία για τους τελικούς που έχουν διεξαχθεί με γηπεδούχο και ποιες ομάδες δραπεύτευσαν; (VIDEOS).

ΚΙΝΤΕΡ ΜΠΟΛΟΝΙΑ-ΠΑΟ (ΤΕΛΙΚΟΣ ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ ΕΥΡΟΛΙΓΚΑ)/ΜΠΟΝΤΙΡΟΓΚΑ  ΦΑΣΗ   (ΧΡΕΩΣΗ: ΤΗΛΕΦΩΤΟ ΕΥΡΩΠΗΣ)
ΚΙΝΤΕΡ ΜΠΟΛΟΝΙΑ-ΠΑΟ (ΤΕΛΙΚΟΣ ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ ΕΥΡΟΛΙΓΚΑ)/ΜΠΟΝΤΙΡΟΓΚΑ ΦΑΣΗ (ΧΡΕΩΣΗ: ΤΗΛΕΦΩΤΟ ΕΥΡΩΠΗΣ) EUROKINISSI

Tο εγχείρημα του Ολυμπιακού στον τελικό της Κυριακής κόντρα στην Φενέρμπαχτσε γίνεται ακόμα πιο δύσκολο αν λάβεις κανείς υπόψιν του ότι οι Τούρκοι αγωνίζονται ουσιαστικά στην έδρα τους και θα έχουν τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου στο πλευρό τους.

Η έδρα σε τελικούς φάιναλ φορ σπάει σπανιότατα. Κατά το παρελθόν 10 ζευγάρια πάλεψαν για το τρόπαιο στην πόλη ή στη χώρα μίας εκ των φιναλίστ και ο γηπεδούχος πανηγύρισε 8 φορές τη νίκη και φυσικά την κατάκτηση του τροπαίου.

Υπάρχουν μόνο δύο φωτεινές εξαιρέσεις που μπορούν να εμπνεύσουν τον Ολυμπιακό στην προσπάθειά του να ράψει και τέταρτο αστέρι στη φανέλα του νικώντας τους οικοδεσπότες της Φενέρμπαχτσε.

Η μία έλαβε χώρα το 1990 στη Σαραγόσα της Ισπανίας. Η τρομερή Γιουγκοπλάστικα του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς δεν λογιζόταν φαβορί κόντρα στην Μπαρτσελόνα του Αϊτο Ρενέσες αλλά τα μωρά του Μπόζα διέψευσαν όλα τα προγνωστικά και σήκωσαν το δεύτερο συνεχόμενο τρόπαιό τους.

Η άλλη έχει έντονο το ελληνικό χρώμα αλλά και τη σφραγίδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ανήμερα του Πάσχα του 2002 ο Παναθηναϊκός του Ζοτς αντιμετώπισε την Κίντερ Μπολόνια του Μανού Τζινόμπιλι στην παραδοσιακή της έδρα, στο "Παλαμαλαγκούτι". Χώρος για πολλούς Ελληνες δεν υπήρχε παρά μονάχα για 500, όλοι οι υπόλοιποι στις εξέδρες ήταν Μπολονέζοι.

Και όμως, μετά από ένα μαεστρικό κοουτσάρισμα του Ομπράντοβιτς και καταπληκτική απόδοση από τους Μποντιρόγκα, Κουτλουάι και Λάζαρο Παπαδόπουλο ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 89-83 και κατέκτησε τον τρίτο ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας του.

Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του έχει πέσει δύο φορές θύμα της ισχύς της έδρας. Το 1995 ηττήθηκε στη Σαραγόσα από τη Ρεάλ και μόλις πριν από δύο χρόνια, το 2015, έχασε και πάλι από τους "μερένγκες" αυτή τη φορά στη Μαδρίτη.

Για όλα βέβαια υπάρχει μία πρώτη φορά...

Οι τελικοί φάιναλ φορ που είχαν γηπεδούχο..

1966: Μιλάνο-Σλάβια Πράγας (Μπολόνια, νικήτρια Μιλάνο)

1967: Ρεάλ-Μιλάνο (Μαδρίτης, νικήτρια Ρεάλ)

1990: Μπαρτσελόνα-Γιουγκοπλάστικα (Σαραγόσα, νικήτρια Γιουγκοπλάστικα)

1995: Ρεάλ-Ολυμπιακός (Σαραγόσα, νικήτρια Ρεάλ)

2000: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Θεσσαλονίκη, νικητής Παναθηναϊκός)

2002: Βίρτους Μπολόνια-Παναθηναϊκός (Μπολόνια, νικητής Παναθηναϊκός)

2003: Μπαρτσελόνα-Μπένετον (Βαρκελώνη, νικήτρια Μπαρτσελόνα)

2004: Μακάμπι-Τιμσίστεμ Μπολόνια (Τελ Αβίβ, νικήτρια Μακάμπι)

2007: Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Αθήνα, νικητής Παναθηναϊκός)

2015: Ρεάλ-Ολυμπιακός (Μαδρίτη, νικήτρια Ρεάλ)

News 24/7

24MEDIA NETWORK