Μπερτομέου: "Τώρα η Euroleague είναι πιο δίκαιη"

Ο Τζόρντι Μπερτομέου εξήγησε στο Euroleague Greece πως το financial fair-play θα αλλάξει τα δεδομένα και τι σημαίνουν τα περισσότερα χρήματα που θα πάρουν οι ομάδες. Έθεσε στόχους και προτεραιότητες, ενώ παράλληλα μίλησε για το καλεντάρι του 2017 ρίχνοντας ευθύνες στη FIBA.

Μπερτομέου: "Τώρα η Euroleague είναι πιο δίκαιη"

Ο Τζόρντι Μπερτομέου, ο εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague, μίλησε στο Euroleague Greece για τους στόχους της φετινής χρονιάς, εξήγησε τους δύο νέους (καθοριστικούς) οικονομικούς όρους που αλλάζουν τα δεδομένα στη διοργάνωση και υπογράμμισε την προτεραιότητα της διοργανώτριας αρχής για το Eurocup, που θα εξελιχθεί ως ο "βασικός δρόμος για την Euroleague". Παράλληλα έριξε το μπαλάκι (και τις ευθύνες) στη FIBA για το θέμα του καλεντάρι και έστειλε το δικό του μήνυμα στους Έλληνες φιλάθλους.

- Οι στόχοι σας για η φετινή χρονιά;

" Σε ότι αφορά τη διοργάνωση ο στόχος μας είναι - και φέτος - να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή οργάνωση. Να διοργανώσουμε ένα σπουδαίο φάιναλ-φορ. Για να τα πετύχουμε όλα αυτά θα πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε όπως τα τελευταία χρόνια. Μην ξεχνάμε όμως ότι τώρα που ξεκινούν τα παιχνίδια οι ομάδες είναι οι πρωταγωνίστριες. Κι η προσπάθεια που έκαναν οι περισσότερες το καλοκαίρι, ενισχύοντας το ρόστερ τους, αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για μια πολύ καλή σεζόν.

Φέτος θα δούμε και 1-2 καινούργια πράγματα, αλλά όχι σε επίπεδο αγωνιστικό, πέρα από το digital score sheet. Οι καινοτομίες ανήκουν στον τομέα της οικονομίας. Ξεκινάμε με την εισαγωγή του financial fair-play και τον έλεγχο των ομάδων σε λογιστικό επίπεδο και συνεχίζουμε με την νέα αναδιαμονή των εσόδων στις ομάδες. Καταλήξαμε σε νέα κριτήρια στη Γενική Συνέλευση του Μαΐου. Αρκετά δεν είναι αυτά; Δεν μπορούμε να βάζουμε κάθε χρόνο καινούργια πράγματα".

"Αφού τα κατάφερε η ΟΥΕΦΑ"

- Πόσο ρεαλιστικό είναι ένα project σαν το financial fair-play;

" Είναι μακροπρόθεσμο. Απαιτείται όμως για τη διασφάλιση της σταθερότητας των ομάδων. Για να το πετύχουμε πρέπει να γίνουν έλεγχοι και να διορθώσουμε τα τυχόν λάθη. Βασίζεται στην αρχή ότι οι ομάδες δεν μπορούν να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από αυτά που βγάζουν και αυτό ορίζεται από τους κανόνες τις αγορές και όχι από τη συνεισφορά των μετόχων. Υπάρχουν πολλές ομάδες που ξοδεύουν πολλά λόγω ιδιοκτητών και όχι βάσει των μπίζνες. Οι ομάδες καταλαβαίνουν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνεται και ότι το financial fair-play είναι κάτι που θα συμφέρει τους πάντες. Αυτό που ξεκινάμε τώρα σε 2-3 χρόνια θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Κι είναι σημαντικό ότι όλες οι λίγες συμμετέχουν σ' αυτή τη διαδικασία, που είναι τελικά κλειδί για τη συνέπεια και τη σταθερότητα".

- Δεν σας προβληματίζουν οι διαφορετικές κουλτούρες των λαών κι οι διαφορετικές φιλοσοφίες. Άλλο Ρωσία και άλλο Ελλάδα. Άλλο Εφές, άλλο Μπάμπεργκ.

" Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πραγματικότητες. Είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Είναι προφανές ότι μιλάμε για πολλές διαφορετικές κουλτούρες, αλλά και διαφορετικά λογιστικά συστήματα ή έννοια της διαφάνειας, αν συγκρίνουμε τις χώρες. Τα δύο τελευταία χρόνια οι ομάδες έκαναν προσπάθεια να δουλέψουν μαζί μας σ' αυτό το κομμάτι και να δοκιμαστούν σε μια άτυπη περίοδο εκπαίδευσης. Όλες οι ομάδες ανταποκρίθηκαν σε μια κοινή γλώσσα και σε κοινούς όρους.

Έχουμε πλέον μια εικόνα πάνω στην οποία μπορούμε να λειτουργήσουμε. Θα βοηθήσει πολύ να συγκρίνουμε αυτές τις διαφορετικές περιπτώσεις. Η Ελλάδα με τη Ρωσία είναι δύο διαφορετικές χώρες, αλλά όλο αυτό είναι μέρος της προσπάθειας που θέλουμε να κάνουμε. Δεν είναι όμως δικαιολογία ότι η αγορά εξαρτάται από την κοινωνική και την κατάσταση της κάθε χώρας. Η ΟΥΕΦΑ, όμως, απέδειξε ότι το financial fair-play μπορεί να εφαρμοστεί. Κι εμείς θέλουμε να κάνουμε το ίδιο".

- Είστε αισιόδοξοι με την αλλαγή στα κριτήρια της αναδιανομής των εσόδων;

" Όλοι είναι αισιόδοξοι. Φέτος κινηθήκαμε πάνω σε δύο ιδέες. Η πρώτη ήταν η αύξηση των συνολικών χρημάτων που μοιράστηκαν στις ομάδες και τα οποία αυξήθηκαν κατά 20% λόγων των καλών αποτελεσμάτων της λίγκας και των χορηγικών συνεργασιών. Τώρα επί της ουσίας είναι η στιγμή που θερίζουμε την καλή δουλειά που σπείραμε τα τελευταία χρόνια. Πέρα από το συνολικό ποσό που αυξήθηκε, άλλαξαν και τα κριτήρια με τα οποία μοιράζονται οι ομάδες τα χρήματα. Τα τελευταία 13 χρόνια η πολιτική μας ήταν πιο συντηρητική κι έτσι δεν μπορούσαμε να ανταμείψουμε τις επιδόσεις των ομάδων στο παρκέ.

Η νίκη άξιζε λίγα χρήματα και ο νικητής κέρδιζε μόνο 350.000 ευρώ με την κατάκτηση του τροπαίου. Αυτά ήταν αποτελέσματα ενός συντηρητικού συστήματος. Έπρεπε όπως να επιστρέφουμε το 75% των εσόδων στις χώρες από όπου προερχόντουσαν τα έσοδα. Τώρα μπορούμε να αφοσιωθούμε στις επιδόσεις των ομάδων. Το 52% θα καταλήγει σ' αυτές και το 48% θα μοιράζεται μέσω των χωρών. Πλέον μια ομάδα ξεκινά από τις 150.000 ευρώ για τη συμμετοχή.

Οι ομάδες στο Top-16 θα κερδίζουν 35.000 ευρώ για κάθε νίκη, πολύ περισσότερα από τα 7.000 που έπαιρναν μέχρι πρότινος. Οι νίκες στα πλέι-οφ θα ανέρχονται στα 50.000 ευρώ, ενώ στο φάιναλ-φορ ο νικητής θα εισπράττει ένα εκατομμύριο, ο φιναλίστ 400.000, η τρίτη ομάδα 200.000 και η τέταρτη 100.000 ευρώ. Νομίζω ότι αυτό το σύστημα είναι πιο δίκαια, γιατί ανταμείβει τις ομάδες που πάνε καλά στη διοργάνωση, κάτι που δεν μπορούσαμε να κάνουμε με το παλαιότερο συντηρητικό σύστημα".

"Όλη η προσοχή μας τώρα στο Eurocup, θα γίνει ο βασικός δρόμος των ομάδων για την Euroleague"

- Ποιο στόχο που θέσατε πέρσι δεν πετύχατε; Τι εξακολουθεί να σας απασχολεί;

" Βασικά έχουμε στρέψει το ενδιαφέρον μας στο Eurocup. Πιστεύουμε ότι η Euroleague πάει πολύ καλά, ειδικά μετά τις αλλαγές που συστήθηκαν το 2012, με το νέο σύστημα διεξαγωγής. Τώρα στο μυαλό μας βρίσκεται το Eurocup, το οποίο φέτος θα έχει και ξεχωριστό σπόνσορα για πρώτη φορά. Θα πρέπει να εξετάσουμε το ποιες θα είναι οι ομάδες του, πως θα είναι το σύστημα διεξαγωγής του και πως θα συνδέεται με την Euroleague. Αυτή τη στιγμή ο πρωταθλητής κερδίζει το εισιτήριο για την Euroleague, αλλά στο μέλλον ίσως θα πρέπει να προσθέσουμε κι άλλα τέτοια εισιτήρια μέσω του Eurocup. Γιατί στο μέλλον ο στόχος μας είναι να το κάνουμε ακόμη πιο ελκυστικό και να αποτελεί τον βασικό δρόμο μιας ομάδας για τη συμμετοχή στη Euroleague".

- Φέτος έχουμε και μια σημαντική αλλαγή στη διαιτησία. Πως τη σχολιάζετε;

" Μετά από 15 χρόνια εξαιρετικής δουλειάς ο Κώστας Ρήγας άλλαξε πόστο. Πλέον θα κάνει πράγματα που είναι επίσης σημαντικά. Θα ηγείται της ομάδας που θα αποτελεί το think tank, την τεχνική επιτροπή της διοργάνωσης, ρόλος που δεν μπορεί να συνδυαστεί με άλλη καθημερινή απασχόληση και τριβή. Έχει την εμπειρία για το νέο του ρόλο, καθώς δεν έχει ασχοληθεί μόνο με τα διαιτητικά, αλλά επίσης είχε διατελέσει και διευθυντής της ελληνικής λίγκας. Οπότε έχει το υπόβαθρο να μας βοηθήσει από ένα διαφορετικό μετερίζι.

Ο νέος διευθυντής, ο κ. Στόουκς, έχει δουλέψει πολλά χρόνια μαζί μας. Τα τελευταία χρόνια έτρεχε τα αθλητικό τμήμα της FIBA Europe. Έχει δουλέψει πολύ με τους νέους διαιτητές και με τις ομοσπονδίες. Είναι πλήρως προετοιμασμένος γιατί ξέρει πολύ καλά την επόμενη ημέρα της διαιτησίας και αυτό είναι το κλειδί, γιατί το γκρουπ των διαιτητών πρέπει να ανανεώνεται με τα χρόνια. Είναι σημαντικό α έχουμε καλούς και ταλαντούχους διαιτητές. Και αυτός τους γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Και έχει εμπειρία προτείνοντας τους διαιτητές που μετέχουν στις διεθνείς διοργανώσεις. Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει την καταπληκτική δουλειά του Κώστα".

"H FIBA δεν θέλησε ποτέ τον διάλογο"

- Σε ποια στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις με τη ΦΙΜΠΑ για τα "παράθυρα" των προκριματικών κατά τη διάρκεια της σεζόν;

" Η ΦΙΜΠΑ δεν δείχνει κανένα σημάδι διάθεσης για αλλαγή του συγκεκριμένου project. Επιμένει για το καλεντάρι και την διεξαγωγή των προκριματικών κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στο Ευρωμπάσκετ. Είχαν συναντήσεις μεταξύ τους και με διάφορους φορείς, αλλά ουδέποτε από το ξεκίνημα έθεσαν το θέμα προς συζήτηση. Απλά επικοινωνούσαν τις αποφάσεις τους. Ποτέ δεν είχαμε την ευκαιρία να καθίσουμε μαζί τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Παρουσιάσαμε από τη μεριά μας κάποιες εναλλακτικές, αλλά δεν μας απάντησαν καν. Φάνηκε ότι δεν έχουν τέτοια επιθυμία.

Το ΝΒΑ τόνισε ότι δεν θα πάρει μέρος. Επιβεβαίωσε δηλαδή αυτό που ήξεραν όλοι. Τους τελευταίους μήνες περιμέναμε να δούμε αν θα αλλάξει κάτι. Έχουμε άλλον ένα χρόνο μπροστά μας. Αν θέλουν είμαστε ανοιχτοί και έτοιμοι να βρούμε λύση. Αν κάνουν μια διοργάνωση χωρίς τη συμμετοχή των καλύτερων παικτών, αυτό θα είναι πρόβλημα για τους θεατές".

- Αν δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη και φτάσουμε στον επόμενο Οκτώβριο τότε τι θα πράξει η Euroleague;

" Καταρχάς θα πρέπει να βρεθεί λύση. Εν συνεχεία θα μιλήσουμε με τις ομάδες και θα δούμε τι θέλουν. Αυτές αποφάσισαν πριν ένα χρόνο ότι θα πρέπει να κρατήσουμε το ίδιο καλεντάρι. Κάνουμε πάντα την ευχή να υπάρχει περιθώριο συζητήσεων. Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε διάλογο και θα έρθει ο συμβιβασμός".

"Να απολαύσουμε τα παιχνίδια"

- Πως κρίνετε τα Global Games μεταξύ ομάδων της Euroleague και του ΝΒΑ;

" Είναι παιχνίδια με νόημα. Δεν είναι απλά παιχνίδια προετοιμασίας. Είναι ματς του υψηλότερου επιπέδου. Απλά τα κάνουμε τόσο νωρίς στη σεζόν, διότι δεν γίνεται να τα οργανώσουμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς λόγω των αγωνιστικών υποχρεώσεων. Είχαμε τα παιχνίδια στο Μιλάνο και στη Μαδρίτη, καθώς και αυτά μεταξύ της Φενέρμπαχτσε και των Μπρούκλινς Νετς. Έγιναν καλά παιχνίδια και δώσαμε στους φιλάθλους την ευκαιρία να τα παρακολουθήσουν από κοντά. Όλα τα ματς ήταν sold-out, κάτι που δείχνει ότι ο κόσμος ήθελε να τα παρακολουθήσει. Η εξέλιξη των αγώνων δεν βοήθησε, αλλά είδαμε ότι υπάρχει πολύ υψηλό επίπεδο οργάνωσης. Είναι ένα μοντέλο το οποίο θέλουμε να διατηρήσουμε και στο μέλλον. Αποδεικνύεται ότι είναι μια εξαιρετική απόφαση".

- Ποιο μήνυμα θέλετε να δώσετε στους Έλληνες φιλάθλους;

" Τους εύχομαι να απολαύσουν τα παιχνίδια του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουν μια σπουδαία σεζόν. Εξάλλου οι ελληνικές ομάδες έχουν, πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις, δυναμική παρουσία στα φάιναλ-φορ. Φέτος, βέβαια, θα είναι πιο δύσκολα για όλες τις ομάδες, καθώς τα ρόστερ βελτιώθηκαν. Εύχομαι ο κόσμος να απολαύσει τα παιχνίδια μέσα σε ήρεμο κλίμα και να έχουμε την ίδια επιτυχία που έχουμε τα τελευταία χρόνια. Μακάρι στο ΣΕΦ; και στο ΟΑΚΑ να γίνεται διαρκώς sold out. Αυτός είναι ο βασικός στόχος ο δικός μας, γιατί είμαι σίγουρος ότι οι ίδιες οι ομάδες θα κάνουν καλή δουλειά".

News 24/7

24MEDIA NETWORK