Μπορούν να τιμωρηθούν οι παίκτες του Παναθηναϊκού; Η απάντηση

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι οι Τζέιμς, Σίγκλετον, Φώτσης και Γκάμπριελ αρνήθηκαν να ταξιδέψουν με το πούλμαν και επέλεξαν με δική τους πρωτβουλία το πούλμαν το ερώτημα για αν γίνεται να τιμωρηθούν κυριαρχεί. Το ρεπορτάζ του Contra.gr επιχειρεί να δώσει απαντήσεις.

Μπορούν να τιμωρηθούν οι παίκτες του Παναθηναϊκού; Η απάντηση

Στην Ελλάδα τα πάντα κινούνται και αλλάζουν πολύ γρήγορα. Σε αντίθεση με το πούλμαν που μεταφέρει τους παίκτες του Παναθηναϊκού από την Πόλη. Την τιμωρία τους, όπως την αποφάσισε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Το θέμα προχωράει τόσο, ώστε να καταγράφεται από την πλευρά της ΚΑΕ πρόθεση για επιπλέον κυρώσεις στους τέσσερις αθλητές (Τζέιμς, Σίνγκλετον, Γκάμπριελ και Φώτση) οι οποίοι επέλεξαν να μην επιβιβαστούν στο λεωφορείο, αλλά να πετάξουν με το αεροπλάνο για την Αθήνα.

Στο τυπικό σκέλος θα μείνουμε, θέλοντας να ψηλαφίσουμε, όσο είναι δυνατόν, τη συγκεκριμένη υπόθεση. Τονίζεται πως οι παίκτες που αρνήθηκαν να ταξιδέψουν εποχούμενοι είναι πιθανό να τιμωρηθούν. Στηρίζεται στον εσωτερικό κανονισμό ο οποίος προβλέπει πως ο παίκτης είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει όλες τις επίσημες εκδηλώσεις της ομάδας.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ

Σίγουρα αυτό προβλέπεται και στα συμβόλαια των αθλητών οι οποίοι οφείλουν να εντάσσονται σε όλες τις προπονήσεις και όλα τα ταξίδια του συλλόγου όπως προκύπτουν από το επίσημο πρόγραμμα. Αν για παράδειγμα προταθεί από τον πρόεδρο σε ρεπό μία κρουαζιέρα στον Αργοσαρωνικό, εκτός προγράμματος, ουδείς είναι υποχρεωμένος ν' ακολουθήσει. Εννοείται πως όταν ο πρόεδρος προτείνει κάτι τέτοιο δεν λες ποτέ όχι.

Τι γίνεται όμως όταν ο πρόεδρος επιβάλει τιμωρία χωρίς έμπρακτο λόγο; Διότι προφανώς υποστηρίζεται ότι οι παίκτες δεν προσπάθησαν όσο έπρεπε κόντρα στην Φενέρμπαχτσε, άρα θέτει θέμα μειωμένης απόδοσης.

Είναι όπως τα περίφημα πρόστιμα μετά από ήττες. Επιβάλλονται στα λόγια και ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ σε οποιοδήποτε σπορ δεν έχουν πληρωθεί από τους αθλητές πολύ απλά διότι δεν προβλέπονται από κανένα συμβόλαιο ή κανονισμό υπογεγραμμένο. Τέτοιες κινήσεις αποτελούν επικοινωνιακά τρικ. Πρόστιμο επιβάλλεται μόνο σε όσα προβλέπονται στο συμβόλαιο του κάθε αθλητή ή στον εσωτερικό κανονισμό που έχει υπογράψει. Σε τίποτε άλλο.

Δεν αφορά όμως άμεσα το συγκεκριμένο θέμα.

Το θέμα είναι πώς επιβάλλεται μία τιμωρία, σε οποιονδήποτε επαγγελματία, για μία ήττα. Πόσο πιθανό είναι να διακοπούν τα συμβόλαια όσων δεν συμμορφώθηκαν;

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ

Μοιάζει πιο πιθανό να διακόψουν οι ίδιοι οι αθλητές τα συμβόλαιά τους, ανάλογα βεβαίως και με τους όρους που έχουν. Το γεγονός πως τους επιβάλλεται τιμωρία (δεν μιλάμε για μείωση προσωπικότητας ή σωματική ταλαιπωρία που επίσης αποτελούν ζήτημα για έναν επαγγελματία) την οποία δεν αποδέχθηκαν διότι δεν προβλέπεται από τη σύμβαση συνεργασίας, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά τους.

Αν ο Παναθηναϊκός απαιτήσει διακοπή συμβολαίου ή οποιαδήποτε οικονομική κύρωση, η λογική αντίδραση θα είναι οι αθλητές να ζητήσουν να λήξει η συνεργασία υπαιτιότητα του συλλόγου.

Το ταξίδι με το πούλμαν δεν ήταν ούτε προϊόν ανωτέρας βίας (κακοκαιρία, κάποια καταστροφή ή κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης κλπ) ούτε μία προγραμματισμένη εκδήλωση του συλλόγου. Αντίθετα αποτελεί την "ξαφνική" αλλαγή προγραμματισμένου ταξιδιού χωρίς ενημέρωση με σκοπό όχι την βελτίωση των συνθηκών για τον αθλητή, αλλά την επιβάρυνσή του.

Εν κατακλείδι, επειδή στο τέλος της ημέρας ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και το επιτελείο του γνωρίζουν άριστα, καλύτερα από όλους μας, κάθε νομική παράμετρο, πολύ δύσκολα θα επιβάλει ουσιαστική ποινή στους... αντάρτες.

Μοναδικό όπλο (;) η μη χρησιμοποίησή τους στους αγώνες ως προϊόν προπονητικής απόφασης.

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗ

Την ίδια ώρα μανατζερικές πηγές σημείωναν στο Contra.gr το...προφανές: Ότι πρόκειται για πρωτάκουστη απόφαση και ότι δεν υπάρχει κάποιου είδους δεδικασμένο. Είναι σαφές πάντως ότι από τις ίδιες πηγές προέκυπτε ότι πολύ δύσκολα μπορεί να στοιχειοθετηθεί διακοπή συμβολαίου με μονομερή απόφαση επαγγελματία αθλητή για έναν τέτοιο λόγο.

Σ' αυτήν την περίπτωση είναι λογικό και επόμενο οι θιγόμενοι να προσφύγουν στην FIBA ακόμη και για μείωση της προσωπικότητάς τους. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες στα συμβόλαιά που υπογράφουν οι αθλητές (ειδικά σ' αυτό το υψηλό επίπεδο) δεν προβλέπεται στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων τιμωρία για... μειωμένη απόδοση παίκτη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK