Το play Τρινκιέρι αλά Πόποβιτς και η ορθή επιλογή Σφαιρόπουλου

O Tζόρτζης Δικαιουλάκος εξηγεί στο Contra.gr αφενός το σύστημα που έβγαλε ο Αντρέα Τρινκέρι για το νικητήριο σουτ κόντρα στον Ολυμπιακού και αφετέρου το ορθό της επιλογής του Γιάννη Σφαιρόπουλου να μην δώσει εντολή για φάουλ.

Το play Τρινκιέρι αλά Πόποβιτς και η ορθή επιλογή Σφαιρόπουλου

Ενα ποστάρισμα του Τζόρτζη Δικαιουλάκου το πρωί της Παρασκευής στο facebook έδωσε τροφή για σκέψη. Ο Ελληνας κόουτς, που εφέτος εργάζεται στη γυνακεία ομάδα της Φενέρμπαχτσε, αποκάλυψε ότι το play που εφάρμοσε η Μπάμπεργκ για το τελευταίο νικητήριο σουτ το βράδυ της Πέμπτης στον αγώνα κόντρα στον Ολυμπιακό είναι ουσιαστικά ένα play των Σαν Αντόνιο Σπερς ενέ εξέφρασε ευθαρσώς την άποψη ότι η επιλογή του Γιάννη Σφαιρόπουλου να μην δώσει εντολή για φάουλ ήταν η ενδεδειγμένη.

Το ποστάρισμα του κόουτς Δικαιουλάκου

Το play Τρινκιέρι αλά Πόποβιτς και η ορθή επιλογή Σφαιρόπουλου

Ζητήσαμε από τον κόουτς να γίνει λίγο περισσότερο αναλυτικός για το play των Γερμανών που έβγαλε από το μπλοκάκι του ο Αντρέα Τρινκέρι. Ιδού τι μας είπε: " Τα πλεονεκτήματα είναι ότι γίνεται ένα back screen στην αδύνατη πλευρά το οποίο δεν το βλέπει κανένας και με μεγάλες πιθανότητες να βγει ελεύθερο σουτ.

Όλοι οι παίχτες κοιτάνε τη δυνατή πλευρά, τον παίχτη με την μπάλα, κυρίως ο αμυντικός του screener, οπότε δεν μπορεί να προειδοποιήσει τον συμπαίκτη του για να το αποφύγει ή για να αλλάξουν. Εννοείται πως ως back screen, δεν το βλέπει ούτε ο αμυντικός του σουτέρ.

Το play Τρινκιέρι αλά Πόποβιτς και η ορθή επιλογή Σφαιρόπουλου

Είναι μια κίνηση που τουλάχιστον εγώ την πρωτοείδα το 2009 στους spurs. Η δυσκολία της κίνησης είναι στο ότι απαιτείται τέλειος συγχρονισμός μεταξύ του driver (ο οποίος πάει μόνο για την πάσα) και του σουτέρ. Αν ένας από τους δύο φτάσει ένα δύο δευτερόλεπτα νωρίτερα στο σημείο που πρέπει και περιμένει τον άλλο τότε δεν θα πιάσει.

Επίσης δεν θα πιάσει αν το back screen γίνει νωρίτερα ή αργότερα απ ότι πρέπει ή δεν γίνει καλό screen. Σαφέστατα και αν γνωρίζουν εκ των προτέρων την κίνηση οι αμυντικοί μπορούν να την αποφύγουν οπότε πάλι υπάρχει πρόβλημα καθώς δεν υπάρχει πάντα plan B. Γι' αυτό ανάφερα πως θέλει δουλειά στο συγχρονισμό, δεν είναι εύκολο πάντα απλά να το πεις και να γίνει".

To play στο προπονητικό πινακάκι

Το play Τρινκιέρι αλά Πόποβιτς και η ορθή επιλογή Σφαιρόπουλου

Στη συνέχεια ο Δικαιουλάκος εξήγησε γιατί κατά την προσωπική του οπτική ΟΡΘΩΣ ο Ολυμπιακός δεν έκανε φάουλ: "Δεν νομίζω πως θα βρούμε πολλούς προπονητές που δεν θα εμπιστευόταν την άμυνά του. Όχι πως δεν σέβομαι την αντίθετη άποψη. Όμως τουλάχιστον εγώ δεν θα έδινα ποτέ δύο ξεκούραστες βολές στον αντίπαλο με ευκαιρία να με ισοφαρίσει. Νομίζω πως όλοι οι παίχτες θα γυρνούσαν να σου πούνε coach γιατί δεν μας εμπιστεύεσαι; άσε μας να παίξουμε άμυνα.

Ειδικά όταν έχεις μια τόσο καλή οργανωμένη άμυνα όπως του Ολυμπιακού. Τώρα αν δεν βγήκε είναι άλλο θέμα. Η απόφαση που πήρε θεωρώ πως ήταν η σωστή κατά την ταπεινή μου γνώμη πάντα".

Η φάση του νικητήριου σουτ

News 24/7

24MEDIA NETWORK