Νικ Καλάθης: Σχεδόν μία ομάδα μόνος του!

Τα νούμερα που αποδεικνύουν ότι ο Νικ Καλάθης διάγει την πιο ώριμη σεζόν στην καριέρα του καταδεικνύουν την ίδια ώρα ότι είναι και αναντικατάστατος στον εφετινό Παναθηναϊκό. Τι έχει γράψει μέχρι στιγμής το κοντέρ του ομογενούς πλέι μέικερ στην Ευρωλίγκα.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÌÐÁÓÊÏÍÉÁ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - BASKONIA (Eurokinissi Sports / ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÌÐÁÓÊÏÍÉÁ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - BASKONIA (Eurokinissi Sports / ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ) EUROKINISSI SPORTS

O Tσάβι Πασκουάλ θα ήταν εφέτος ένας ιδιαίτερα ευτυχής κόουτς αν είχε εφευρεθεί η μπασκετική κλωνοποίηση. Σ' αυτήν την περίπτωση ο Καταλανός προπονητής θα κλωνοποιούσε τον Νικ Καλάθη και έτσι δεν θα είχε κανένα πρόβλημα όταν απέσυρε το αυθεντικό κομμάτι στον πάγκο. Στην πραγματικότητα βέβαια τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Κλωνοποίηση (μπασκετική) δεν υπάρχει οπότε ο Παναθηναϊκός ζει και αναπνέει με τον Καλάθη. Ποιον Καλάθη όμως; Το σαφώς πιο ώριμο της καριέρας του πέραν πάσης αμφιβολίας!

ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΤΩΣΕΩΣ

Στα παιχνίδια της Ευρωλίγκας όπου δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αντικατάστασης αλλά και του...χαμηλού επιπέδου των αντιπάλων, ο Πασκουάλ (και πιο πριν ο Πεδουλάκης) δεν έχουν κάτι να σκεφτούν. Καλάθης στο παρκέ και όσο αντέξει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ κανείς από τους συμπαίκτες του δεν έχει αγγίξει τα 400 λεπτά συμμετοχής στην εφετινή Ευρωλίγκα, ο ίδιος τα έχει ξεπεράσει και οδεύει ολοταχώς για τα 500. Τα 438 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα των συμμετοχών αντιστοιχούν σε 31.19 ανά αγώνα. Ουδείς άλλος ξεπερνάει στο μέσο όρο τα 30 λεπτά.

ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ

Σ' αυτά τα πρώτα 14 ματς της νέας Ευρωλίγκας, ο Νικ Καλάθης διακρίνεται αν μην τι άλλο για τη σταθερότητά του. Σε όλα τα παιχνίδια έχει πετύχει διψήφιο αριθμό πόντων, όχι πάντα βέβαια με τα ίδια ποσοστά, και σχεδόν πάντα βοηθά την ομάδα του σε παραπάνω από έναν τομείς. Εχει καταγράψει επίσης δύο φορές διψήφιο αριθμό στις ασίστ αλλά και μία φορά διψήφιο αριθμό ριμπάουντ, ασυνήθιστο αν μην τι άλλο για περιφερειακό παίκτη στην Ευρώπη.

ΧΩΡΙΣ ΚΑΛΑΘΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Ο Καλάθης όντας ο μοναδικός κλασικός άσος στο ρόστερ (τουλάχιστον από τους παίκτες που χρησιμοποιούνται πολύ) είναι ο παίκτης με τη μεγαλύτερη επιρροή στο δημιουργικό τομέα του παιχνιδιού του Παναθηναϊκού. Οι αριθμοί το αποδεικνύουν. Ο ομογενής γκαρντ έχει μοιράσει τις 96 από τις 216 ασίστ των πράσινων στην εφετινή Ευρωλίγκα επίδοση που βγάζει ποσοστό που σχεδόν αγγίζει το 50%. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Με τον Καλάθη στο παρκέ το πιν εν ρολ λειτουργεί σε άλλα επίπεδα, η κυκλοφορία της μπάλας εξασφαλίζεται πολύ πιο εύκολα ενώ και ο γρήγορος ρυθμός, όποτε αυτό είναι εφικτό, είναι παρών μ' έναν παίκτη όπως ο Νικ ο οποίος ντριπλάρει με ταχύτητα και σκέφτεται πάντα γρήγορα. Το πιο εντυπωσιακό; Στα μέχρι στιγμής 14 ματς ο Καλάθης μετράει μόλις 1,7 λάθη ανά παιχνίδι! Και μιλάμε για παίκτη που παίζει στα κόκκινα περισσότερα από 30 λεπτά ανά ματς.

ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΟΛΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ

Το δείχνει και η στατιστική με τον απόλυτο τρόπο των αριθμών. Ο Νικ Καλάθης είναι ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού στην εφετινή Ευρωλίγκα. Οι 13,6 πόντοι του Ελληνα γκαρντ από τους συνολικά 79 που πετυχαίνει η ομάδα του ανά παιχνίδι μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Κυπελλούχος Ελλάδας περιμένει από τον Νικ όχι μόνο δημιουργία αλλά και σκορ παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά, ειδικά στα σουτ τριών πόντων, δεν είναι και τα πλέον υψηλά. Σίγουρα υπάρχουν γκαρντ στην εφετινή Ευρωλίγκα που σουτάρουν καλύτερα από το 32,7% του Νικ, από την άλλη όμως αν ο... λεγάμενος είχε και τρομερά αξιόπιστο περιφερειακό σουτ θα έπαιζε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και όχι στην Ευρώπη.

Επίσης εφέτος ο Καλάθης δίνει ένα καλό χέρι βοηθείας στους υπόλοιπους και στα ριμπάουντ. Το μπόι, έτσι και αλλιώς, για τη θέση του δεν του λείπει (1.98) οπότε ο Νικ μπορεί να τα βάζει και με πιο ψηλούς αντιπάλους και να βγαίνει νικητής χρησιμοποιώντας κυρίως το υψηλό μπασκετικό iq του και την αντίληψη που έχει για το παιχνίδι. Το κοντέρ στα “σκουπίδια” γράφει 5,2 ανά αγώνα από τα συνολικά 34 που μαζεύει ο Παναθηναϊκός στα παιχνίδια του. Στα κλεψίματα τέλος ο Νικ έχει 26 από τα 89 της ομάδας του, επίδοση που τον κατατάσσει στην πρώτη θέση των “κλεφτών” του Παναθηναϊκού.

ΑΧ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΒΟΛΕΣ

Η αδυναμία του Καλάθη στο τρίποντο σχολιάστηκε και παραπάνω. Γνωστή από την πρώτη, σχεδόν, ημέρα που ο ομογενής γκαρντ ήρθε να παίξει μπάσκετ στα μέρη των παππούδων του. Την αποδεχθήκαμε τέλος πάντων. Αυτό όμως το 52.5% στις βολές δεν χωνεύεται με τίποτα για κοντό παίκτη. Φανταζει απίστευτο αλλά στα μέχρι στιγμής παιχνίδια ο Νικ έχει από τη γραμμή της φιλανθρωπίας 19/36! Φταίει η κούραση; Η έλλειψη συγκέντρωσης ίσως; Οπως και να το κάνουμε πάντως, πρόκειται για επίδοση που χρήζει άμεσης βελτίωσης ειδικά από τον παίκτη που θεωρείται, όχι άδικα, ιθύνων νους της ομάδας του.

ΤΟ ΝΙΚΗΤΗΡΙΟ ΣΟΥΤ ΤΟΥ ΚΑΛΑΘΗ ΜΕ ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ:

News 24/7

24MEDIA NETWORK