Παναθηναϊκός-Μακάμπι 86-85

Μετά από ένα ψυχοβγαλτικό παιχνίδι ο Παναθηναϊκός νίκησε 86-85 τη Μακάμπι στο κατάμεστο ΟΑΚΑ και προκρίθηκε στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης. Λίγο έλειψε να αυτοκτονήσει ο πρωταθλητής Ευρώπης που σώθηκε από τις βολές του Διαμαντίδη.

Παναθηναϊκός-Μακάμπι 86-85

Έτσι κρίθηκε

Το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό ήταν να μην αφήσει στη Μακάμπι το δικαίωμα στην ελπίδα. Το αργό τέμπο και οι προβλέψιμες επιθέσεις αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά από την ισραηλινή ομάδα, η οποία ήταν μπροστά (10-11, 13-15, 18-20) ως το σημείο που πάτησε παρκέ ο Γιασικεβίτσιους.

Ο Λιθουανός, μετρ του είδους, έδωσε ταχύτητα στην επίθεση των «πράσινων» και ταυτόχρονα τη δυνατότητα να ξεφύγουν στη διάρκεια της δεύτερης περιόδου. Όχι πάρα πολύ για να νιώσουν ασφαλείς ενόψει της συνέχειας, 30-24 στην αρχή και 39-30 αργότερα, αρκετά όμως για να έχουν το πάνω χέρι σ’ ένα παιχνίδι που κρινόταν σε μικρές λεπτομέρειες. Μάλιστα ο Διαμαντίδης έκανε το 46-34 με τρίποντο στο 21’.

Επειδή όμως τα ελεύθερα σουτ της Μακάμπι ήταν πολλά και το 2/13 του πρώτου ημιχρόνου όχι ενδεικτικό της ποιότητάς της, το +12 αποδείχθηκε αρκετά εύθραυστο. Οι παίκτες του Μπλατ, ο Οχαγιόν για την ακρίβεια με ολίγον από Μπλου, σκόραραν διαδοχικά και το 0-10 της Μακάμπι άλλαξε τη μορφή του αγώνα που είχε έρθει στα μέτρα του Παναθηναϊκού. Στο 46-46 πάντως, ο Ισραηλινός γκαρντ έχασε τις βολές και ο Περπέρογλου ξεμπούκωσε την πράσινη μηχανή, αποκαθιστώντας τις ισορροπίες.

Το 53-46 από το τρίποντο του Καϊμακόγλου έγινε 62-50 με σερί πόντους του Βουγιούκα και η ομάδα του Ομπράντοβιτς ξαναέγινε αφεντικό στο παρκέ. Ο Σχορτσανίτης έβαλε κάποια εύκολα καλάθια, απόρροια της κόπωσης των «πρασίνων» ν’ ακολουθήσουν στην άμυνα, την ίδια ώρα όμως Περπέρογλου και Λόγκαν, που ήρθε από τον πάγκο, το ίδιο και ο Διαμαντίδης, σημάδευαν σωστά και δεν άφηναν τη διαφορά να μειωθεί (66-56, 70-58, 73-61).

Υπήρχε όμως δρόμος και ο Μπλατ με τα χαμηλά σχήματα που εφάρμοσε, προσπάθησε να τον διανύσει γρήγορα - γρήγορα. Το 73-67 από τον Μπλου δεν τρόμαξε τον Παναθηναϊκό, αφού Μάριτς και Βουγιούκας οδήγησαν μέχρι το 79-72 (38’). Όταν όμως οι βολές πήγαν στράφι και οι Πνίνι – Λάνγκφορντ διαμόρφωσαν το 81-79, η κατάσταση έφτασε σε οριακό σημείο.

Οι βολές του Διαμαντίδη ήταν εύστοχες στα 15.7’’, αλλά το γκολ – φάουλ του Μπλου κράτησε ζωντανή τη Μακάμπι. Ο Διαμαντίδης ξαναευστόχησε στα 11.3’’, παρόλα αυτά οι τρεις βολές του Πνίνι (από αμφισβητούμενο φάουλ του Περπέρογλου) έφεραν το 85-85 στα 9.8’’ και την τελευταία επίθεση στα χέρια του αρχηγού. Η διείσδυση έφερε το φάουλ του πεσμένου Χέντριξ και η μία βολή το 86-85. Υπογράφοντας ταυτόχρονα και την πρόκριση στο Final Four. Η Μακάμπι πήρε το ριμπάουντ, αλλά σε 5’’ δεν πρόλαβε να εκδηλώσει επίθεση και ο Παναθηναϊκός έκλεισε εισιτήρια για Πόλη.

Σταρ

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης όχι τόσο για τη συνολική προσφορά του στο παιχνίδι, όσο για την ψυχραιμία που επέδειξε εν μέσω σιωπής, ευστοχώντας στις 5/6 βολές που είχε στο φινάλε. Ταυτόχρονα είχε το καθαρό μυαλό να πιέσει στο κατέβασμα και να μην επιτρέψει την εκδήλωση τελευταίας επίθεσης από τη Μακάμπι.

Απογοήτευση

Ο τρόπος που ο Παναθηναϊκός έχασε διαφορές προβλημάτισε εκ νέου. Προηγούμενες χρονιές το +7 του 38’ θα γινόταν +10… Τώρα όμως έγινε… 0 και από τη στιγμή που δεν έγινε πρώτη φορά δεν είναι και τυχαίο.

Σχόλιο

Ο μεγάλος στόχος επετεύχθη. Ο Παναθηναϊκός θα δώσει το «παρών» για 11η φορά σε Final Four και θα διεκδικήσει το 7ο τρόπαιο της ιστορίας του. Έχει δικαίωμα να ονειρεύεται, Παναθηναϊκός είναι! Το 40ημέρο δε που μεσολαβεί μέχρι τότε του επιτρέπει να δουλέψει πάνω στις εμφανείς αδυναμίες του, οι οποίες τον έφτασαν στα όρια του αποκλεισμού από μία Μακάμπι εμφανώς υποδεέστερη και με λιγότερες λύσεις, ιδίως στην περιφέρεια. Γιατί, αν δεν βελτιωθεί, δεν ψάξει να βρει τρόπους να κρύψει τα τρωτά σημεία του, δεν θα έχει τύχη πρώτα απ’ όλα στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ. Τώρα μπαίνουν τα μεγάλα στοιχήματα για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και έπειτα για τους παίκτες του.

Τα δεκάλεπτα: 18-20, 41-32, 62-53, 86-85

Παναθηναϊκός-Μακάμπι 86-85
Παναθηναϊκός-Μακάμπι 86-85

Το live του αγώνα (σε σχολιασμό Τάσου Μαγουλά):

News 24/7

24MEDIA NETWORK