Σπανούλης - Ομπράντοβιτς: Γίνεται η αγάπη μίσος;

To Contra.gr καταγράφει όλο το χρονικό της σχέσης του Βασίλη Σπανούλη με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Πώς από τον απόλυτο μπασκετικό έρωτα, δεν έφτασαν να αλλάζουν ούτε ματιά; Τι έγινε το επεισοδιακό καλοκαίρι του 2010; Ολα για τους δύο μεγάλους πρωταγωνιστές του τελικού της Ευρωλίγκας.

Σπανούλης - Ομπράντοβιτς: Γίνεται η αγάπη μίσος;

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ο τελικός της Κυριακής μεταξύ της Φενέρμπαχτσε και του Ολυμπιακού συμπυκνώνεται στη μάχη δύο προσώπων. Οσο και αν θέλουν να μας πείσουν ότι ένας αγώνας μπάσκετ είναι συλλογική δουλειά και δεν αφορά μεμονωμένα άτομα (το γνωστό μπλα-μπλα των συνεντεύξεων τύπου) στο Σινάν Ερντέμ θα μονομαχήσουν κυρίως δύο. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Βασίλης Σπανούλης, το... ζευγάρι που από τον απόλυτο μπασκετικό έρωτα έφτασε στην απόλυτη μπασκετικά έχθρα (όπως εκφράστηκε στην ούτε ματιά αντίδραση στη συνέντευξη Τύπου των ημιτελικών την Πέμπτη).

ΕΚΕΙ ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΑΣ ΕΡΩΤΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ...

Το καλοκαίρι του 2005 ο νεαρός τότε Βασίλης Σπανούλης κλήθηκε να πάρει τη μεγάλη απόφαση για την καριέρα του. Παναθηναϊκός ή Ολυμπιακός; Για κάθε νεαρό παίκτη εκείνης της εποχής, η απάντηση ήταν πολύ εύκολη. Ο Παναθηναϊκός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς πρόσφερε όλα τα εχέγγυα για την επιτυχία. Καλά αποδυτήρια, κορυφαίο κόουτς, ελληνικό κορμό, ξεκάθαρους ρόλους. Ο Σπανούλης δεν το σκέφτηκε πολύ. Πέρασε από τα γραφεία της ΒΙΑΝΕΞ και έβαλε την υπογραφή στο συμβόλαιο που του πρόσφεραν οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι, έπραξε δηλαδή ότι και ο Δημήτρης Διαμαντίδης ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο Ομπράντοβιτς φυσικά ήθελε αυτή τη μεταγραφή. Ηξερε ότι δίπλα στους Διαμαντίδη, Λάκοβιτς και Χατζηβρέττα, ο 23χρονος Σπανούλης θα έπαιρνε όλα εκείνα τα εφόδια για να εκτοξευτεί μαζί με την ομάδα και να δημιουργήσει σε συνεργασία πάντα με τους άλλους το νέο μεγάλο Παναθηναϊκό των επόμενων πέντε χρόνων. Αλλωστε, ο Ζοτς ανέκαθεν λάτρευε τους ταλαντούχους γκαρντ και εκεί στήριζε το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό μέρος της τακτικής του.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΑΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ

Ως ρούκι σε μεγάλη ομάδα αλλά και στην Ευρωλίγκα, ο Σπανούλης έκανε μία σεζόν...υποσχέσεων. Αποδείχθηκε άξιος συνοδοιπόρος του Διαμαντίδη έστω και ο Παναθηναϊκός υπέστη σοκ στα πλέι οφ χάνοντας την πρόκριση στο φάιναλ φορ της Πράγας μέσα στο ΟΑΚΑ από την Ταού Κεράμικα του Σκόλα και του Πριχιόνι. Εντός συνόρων ο Παναθηναϊκός έκανε περίπατος και πήρε ξεκούραστα το νταμπλ νικώντας μάλιστα με 3-0 στους τελικούς τον Ολυμπιακό.

Το καλοκαίρι του 2006 ο Σπανούλης θέλησε να δοκιμάσει το αμερικάνικο όνειρο. Ο Παναθηναϊκός του άνοιξε την πόρτα και του έδωσε το καλό κατευώδιο έτσι ώστε ο Λαρισαίος γκαρντ, μόλις στα 24 χρόνια του, να τα καταφέρει στους Ρόκετς. Ηταν όμως φανερό από την αρχή ότι ο V-Span δεν υπολογιζόταν σοβαρά στο ροτέισον. Οσο περνούσε η σεζόν, τα λεπτά συμμετοχής όλο και λιγόστευαν και η αμφιβολία για το ορθό της επιλογής όλο και μεγάλωναν.

Ο Παναθηναϊκός είχε αποκτήσει εν τω μεταξύ τον Βούγιανιτς αλλά και τον Ντελκ ενώ με τη μεταγραφή του Σισκάουσκας είχε δημιουργήσει μία σχεδόν αχτύπητη ομάδα με στόχο την κατάκτηση της 4ης Ευρωλίγκας του συλλόγου στο φάιναλ φορ της Αθήνας. Οπερ και εγένετο βέβαια. Λίγο πιο πριν όμως, μεσούσης της σεζόν, ο Ομπράντοβιτς φιλοξενήθηκε στο στούντιο της κρατικής τηλεόρασης και μεταξύ άλλων κλήθηκε να μιλήσει και για τον Σπανούλη. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμης βρέθηκε ο V-Span από το Χιούστον. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις στον αέρα και ο Ζοτς άνοιξε το δρόμο της επιστροφής στον παίκτη του. Το καλοκαίρι του 2007, λίγο μετά τη μεταφορά των δικαιώματων του Σπανούλη από τους Ρόκετς στον Σπερς, ο Παναθηναϊκός έβαζε και πάλι στο οπλοστάσιό του τον ανερχόμενο αστέρα από τη Λάρισα.

ΜΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ ΜΕΣ' ΤΑ ...ΜΕΛΙΑ

Το 2007 ο Παναθηναϊκός συγκροτεί την καλύτερη γραμμή περιφερειακών στην ιστορία του. Και Διαμαντίδης και Σπανούλης αλλά και... Γιασικεβίτσιους. Παρά όμως το γαλαξία αστέρων, οι πράσινοι αποτυγχάνουν στην Ευρωλίγκα (έμειναν εκτός πλέι οφ) συντηρούν όμως την εν Ελλάδι κυριαρχία τους. Το καλοκαίρι του 2008 στην ήδη... διαβολική τριάδα ο Ομπράντοβιτς προσθέτει και τον Νίκολας και ο Παναθηναϊκός απογειώνεται.

Το φάιναλ φορ του Βερολίνου είναι το πρώτο στην καριέρα του Βασίλη Σπανούλη. Ο Παναθηναϊκός είναι πληρέστατος αλλά ο Λαρισαίος βρίσκει τον τρόπο να ξεχωρίσει και στον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό και στον τελικό με την ΤΣΣΚΑ. Το βραβείο του MVP του τουρνουά μπαίνει στις αποσκευές του μαζί με το πρώτο του τρόπαιο σε Ευρωλίγκα. Στα 27 του ο Σπανούλης είναι πια ένα πλήρες μπασκετικό πακέτο. Σκόρερ, δημιουργός, καλός αμυντικός. Ηγέτης όμως;

Á1 ÊÁÔÇÃÏÑÉÁ / ÐÁÏ-ÁÅÊ / PANATHINAIKOS-AEK
Á1 ÊÁÔÇÃÏÑÉÁ / ÐÁÏ-ÁÅÊ / PANATHINAIKOS-AEK ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Αυτή η συζήτηση είχε αρχίσει από εκείνη την εποχή. Η αλήθεια ήταν ότι δίπλα στον Διαμαντίδη, τον Σάρας και τον Νίκολας πολλά περιθώρια για ανάπτυξη ηγετικής προσωπικότητας δεν υπήρχαν. Ο Σπανούλης διένυε την τελευταία σεζόν του τριετούς συμβολαίου του (2009-2010) με τον Παναθηναϊκό να αποτυγχάνει στην Ευρωλίγκα και να ζορίζεται πολύ κόντρα στον πανάκριβο Ολυμπιακό του Κλέιζα και του Τσίλντρες.

Οι τελικοί του 2010 αφήνουν έντονο το αποτύπωμά τους στις σχέσεις του Σπανούλη με τον Ομπράντοβιτς. Στον τρίτο τελικό του ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός έχει βρει τον μπελά του και στο τρίτο δεκάλεπτο χάνει με διψήφιες διαφορές από τον Ολυμπιακό. O Zoτς παίρνει τάιμ άουτ. Απευθύνεται στον Σπανούλη. "Δείξε μας τι μπορείς να κάνεις, πάρε πρωτοβουλίες, παίξε και για μένα" είναι η ελεύθερη απόδοση των λεγομένων. Ο Σπανούλης παίρνει το μήνυμα, μπουκάρει συνεχώς στο καλάθι του Ολυμπιακού και το παιχνίδι γυρνάει (με την αβάντα και της διαιτησίας). Ο Παναθηναϊκός προστατεύει το πλεονέκτημα έδρας και τελικά κατακτά έναν ακόμη εγχώριο τίτλο.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΙΑΣ ΣΧΕΣΗΣ

Στο γλέντι για την κατάκτηση εκείνου του τίτλου, Ομπράντοβιτς και Σπανούλης βγάζουν μία φωτογραφία τους που άθελά τους γίνεται...ιστορική. Ο Ζοτς χαιρετά τον παίκτη του αλλά το κοιτά καλά-καλά, σχεδόν καχύποπτα. Ο Σπανούλης, σε πιο ουδέτερο τόνο, απλώνει το δικό του χέρι για τη χειραψία.

Σπανούλης - Ομπράντοβιτς: Γίνεται η αγάπη μίσος;

Αρχίζουν τότε οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση του συμβολαίου του. Ο Ομπράντοβιτς τον θέλει κοντά του, δεν το συζητά και ο Παναθηναϊκός καταθέτει την πρότασή του στο μάνατζερ του Λαρισαίου, στον...περιβόητα Μίσκο Ραζνάτοβιτς. Ο Σπανούλης εν τω μεταξύ παραθερίζει σ' ένα ελληνικό νησί. Και κάπου εκεί αρχίζει η μεγάλη παρεξήγηση. Στον Παναθηναϊκό ισχυρίζονται ότι ο Σπανούλης δεν απαντά στα τηλέφωνα που του κάνουν. Από την πλευρά του ο παίκτης λέει ότι τη διαπραγμάτευση την έχει αναλάβει ο ατζέντης του.

Παράλληλα, οι φήμες που θέλουν τον Ολυμπιακό και τους αδελφούς Αγγελόπουλους να έχουν προσεγγίσει τον παίκτη συνεχώς αυξάνονται. O Oμπράντοβιτς και ο Ιτούδης χάνουν την υπομονή τους, ο Σέρβος ειδικά τα έχει με το συμπατριώτη του Ραζνάτοβιτς και η ιστορία αρχίζει να γράφεται με κόκκινο χρώμα. Ο Σπανούλης συμφωνεί τελικά με τον Ολυμπιακό και η μεγάλη μεταγραφή ανακοινώνεται στο... ημίχρονο του τελικού του Μουντιάλ του 2010. Ουδείς ασχολήθηκε εκείνη την ώρα με την αναμέτρηση της Ισπανίας με την Ολλανδία, όλοι άνοιγαν τους υπολογιστές τους και έβλεπαν τη φωτογραφία του Βασίλη Σπανούλη με τους αδελφούς Αγγελόπουλους.

Ο Ομπράντοβιτς ήταν έξαλλος. Οργισμένος! Την οργή αυτήν την έβγαλε στην τελευταία μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε σε ελληνικό μέσο πριν αφήσει τον πάγκο του Παναθηναϊκού. Τον Απρίλιο του 2012 όταν ο Παντελής Βλαχόπουλος έκανε την ερώτηση στους Ζοτς και Ιτούδη για τη φυγή του Σπανούλη αμφότεροι απασφάλισαν. Το σχετικό VIDEO της συνέντευξης που έδωσαν στο Contra.gr έγραψε ιστορία και μπορείτε να το δείτε ακριβώς από κάτω.

Εκτοτε, ούτε κουβέντα μεταξύ Σπανούλη και Ομπράντοβιτς. Ο Λαρισαίος δεν έχει δώσει ακόμη ολοκληρωμένη την καταγραφή των γεγονότων εκείνου του καλοκαιριού που εν τέλει άλλαξε την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Ο Ζοτς από την πλευρά του δεν το συζητάει ακόμα και τώρα. Επτα ολόκληρα χρόνια μετά τον επεισοδιακό χωρισμό, οι δυο τους θα διεκδικήσουν την Κυριακή το πιο μεγάλο τρόπαιο του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ακόμα και στη συνέντευξη Τύπου του Σαββάτου ο Ομπράντοβιτς δεν το διαπραγματεύτηκε. Το κρατάει ακόμη μανιάτικο. Ο Σπανούλης από την πλευρά του κρατά το στόμα του κλειστό. Η συνέχεια θα δοθεί στο παρκέ του "Σινάν Ερντέμ".

News 24/7

24MEDIA NETWORK