Το εγχειρίδιο της τελευταίας αγωνιστικής: ποιοι και πώς προκρίνονται στο Top16

Πριν από το τζάμπολ στους αγώνες της τελευταίας αγωνιστικής της κανονικής περιόδου στην Ευρωλίγκα, το Contra.gr επιχειρεί να βάλει μία τάξη. Τι ισχύει σε κάθε όμιλο, ποιοι οι πιθανοί συνδυασμοί στο Top16.

Το εγχειρίδιο της τελευταίας αγωνιστικής: ποιοι και πώς προκρίνονται στο Top16

Α' όμιλος

Πρώτη και δεύτερη θα είναι είτε η Ρεάλ είτε η Εφές. Όποια νικήσει στο ματς της Μαδρίτης (18/12, 22:00), θα πάει με τον Παναθηναϊκό, αντιστοίχως η ηττημένη με τον Ολυμπιακό.

Για τις άλλες δύο θέσεις ερίζουν τρεις ομάδες: η Ούνιξ, η Ζαλγκίρις και η Νίζνι Νόβγκοροντ, με τις δύο ρωσικές (Νίζνι-Ούνιξ) να παίζουν μεταξύ τους την Παρασκευή (19:00). Αν νικήσει η παρέα των Ζήση-Καϊμακόγλου, κατακτάει αυτομάτως την τρίτη θέση, αποκλείει τη συμπατριώτισσά της και γίνεται εκ των αντιπάλων του "τριφυλλιού". Αν πάλι χάσει, προκρίνεται σίγουρα η Νίζνι και η Ούνιξ θα περιμένει ήττα της Ζαλγκίρις από την αποκλεισμένη Σάσαρι στο Κάουνας (19/12, 19:45) για να είναι η τέταρτη που θα πάρει το εισιτήριο, καταλήγοντας στον όμιλο των "ερυθρολεύκων". Σε νίκη των Λιθουανών και τριπλή ισοβαθμία, η Ζαλγκίρις θα είναι τρίτη, η Νίζνι τέταρτη και η Ούνιξ εκτός.

Β' όμιλος

Η ΤΣΣΚΑ είναι η πρώτη και η Μακάμπι δεύτερη ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη πηγαίνει με τον Ολυμπιακό και οι πρωταθλητές Ευρώπης με τον Παναθηναϊκό.

Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα του αγώνα στο Τελ Αβίβ (18/12, 21:05) θα καθορίσει εν πολλοίς ποια εκ των Μάλαγα ή Άλμπα θα είναι τρίτη και ποια τέταρτη. Οι Ανδαλουσιάνοι, που έχουν την ισοβαθμία, νικούν στο Ισραήλ και ξεμπερδεύουν μπαίνοντας στον όμιλο με τους "ερυθρόλευκους". Χάνουν και πέφτουν τέταρτοι σε περίπτωση που οι Βερολινέζοι κερδίσουν εντός την αποκλεισμένη Τσεντεβίτα (19/12, 21:15). Η ομάδα που θα τερματίσει τέταρτη, θα είναι με τους πρωταθλητές Ελλάδας. Δεν θα πρέπει φυσικά ν' αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιλογής, με τους δευτεραθλητές Γερμανίας να έχουν τον... τελευταίο λόγο εφόσον η Ουνικάχα δεν ενδιαφερθεί να κυνηγήσει το διπλό.

Γ' όμιλος

Η μοναδική εκκρεμότητα αφορά την ομάδα που θα προκριθεί ως πρώτη στο Top16, αν δηλαδή αυτή θα είναι η Μπαρτσελόνα ή η Φενέρμπαχτσε. Για να συνυπάρξουν στην κορυφή του ομίλου πρέπει την Παρασκευή (22:00) ο Παναθηναϊκός να κερδίσει τους "μπλαουγκράνα" και την ίδια στιγμή (19/12, 22:00) η ομάδα του Ομπράντοβιτς την Μπάγερν στην Κωνσταντινούπολη. Όχι απίθανο το σενάριο.

Επειδή ωστόσο κάθε ομάδα έχει μία νίκη με δύο πόντους διαφορά στα μεταξύ τους παιχνίδια, σε περίπτωση ισοβαθμίας θα παίξει ρόλο η συνολική διαφορά των πόντων, με τους Καταλανούς πριν από τα παιχνίδια της τελευταίας να έχουν αβαντάζ 60 πόντων (+110 έναντι +50). Ακραίο ως εκ τούτου το σενάριο της ανατροπής, οπότε η λογική λέει ότι Μπαρτσελόνα θα είναι στο Top16 με τον Παναθηναϊκό και η Φενέρμπαχτσε με τον Ολυμπιακό.

Δ' όμιλος

Ο Ολυμπιακός είναι σίγουρος πρώτος, αλλά ταυτόχρονα έχει ρόλο ρυθμιστή. Διότι αν νικήσει τη Γαλατάσαραϊ στην Κωνσταντινούπολη (18/12, 20:00), την αποκλείει από τη συνέχεια και... προκρίνει τη Νεπτούνας στέλνοντάς την στον Παναθηναϊκό. Η λιθουανική ομάδα, πρωτάρα στη διοργάνωση, κρατάει πάντως την τύχη στα χέρια της, αφού εξασφαλίζει θέση στο Top16 με απλή νίκη στη Βαλένθια (18/12, 20:00). Αλλιώς κρέμεται από τις ορέξεις των "ερυθρολεύκων".

Στο Ερυθρός Αστέρας-Μπασκόνια (19/12, 20:00) παίζεται η δεύτερη και τρίτη θέση. Η ομάδα που θα νικήσει πηγαίνει με τους "πράσινους" και η ηττημένη με τους "ερυθρόλευκους".

Τα έως τώρα δεδομένα για τους ομίλους του Top16

1ος όμιλος

Ρεάλ (ή Εφές)

Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παναθηναϊκός

Νεπτούνας (ή Γαλατάσαραϊ)

Μπαρτσελόνα (ή Φενέρμπαχτσε)

Ερυθρός Αστέρας (ή Μπασκόνια)

Ούνιξ (ή Ζαλγκίρις)

Μάλαγα (ή Άλμπα)

2ος όμιλος

ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Φενέρμπαχτσε (ή Μπαρτσελόνα)

Μπασκόνια (ή Ερυθρός Αστέρας)

Ζαλγκίρις (ή Νίζνι ή Ούνιξ)

Ολυμπιακός

Εφές (ή Ρεάλ)

Άλμπα (ή Μάλαγα)

Μιλάνο

* Βάσει προγραμματισμού της διοργανώτριας αρχής το Top16 αρχίζει στις 30 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 10 Απριλίου. Ακόμη δεν έχει καταρτιστεί το πρόγραμμα των 14 αγωνιστικών.

News 24/7

24MEDIA NETWORK