Το "όχι" των ομάδων στη FIBA και η νέα 10ετής Ευρωλίγκα

Η Γενική Συνέλευση της Euroleague απέρριψε το πλάνο της FIBA για το Champions League του μπάσκετ και προχωράει με δικό της σχεδιασμό για την επόμενη 10ετία!

Το "όχι" των ομάδων στη FIBA και η νέα 10ετής Ευρωλίγκα

"Ευχαριστούμε, αλλά δεν θα πάρουμε" ήταν η απάντηση της Γενικής Συνέλευσης της Euroleague στην πρόταση της FIBA για κοινή διοργάνωση, η οποία θα ονομαστεί Basketball Champions League και θα τελεί υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας.

Τα 11 κορυφαία κλαμπ της διοργάνωσης, οι ομάδες με την άδεια Τύπου Α, μεταξύ των οποίων ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, συναντήθηκαν την Τρίτη στη Βαρκελώνη για να συζητήσουν τα δεδομένα, καταλήγοντας κατά πλειοψηφία να προχωρήσουν στο δρόμο που ήδη έχουν χαράξει.

Μάλιστα ανακοινώθηκε 10ετής συμφωνία με την εταιρία IMG που θα τεθεί σε ισχύ από τη σεζόν 2016-2017 και θ' αποφέρει στη διοργάνωση ποσό τουλάχιστον αντίστοιχο εκείνου που υπόσχεται να μοιράσει στις ομάδες η FIBA.

Οι επιφυλάξεις των Ελλήνων

Από αμφότερες τις ελληνικές ομάδες αλήθεια είναι ότι εκφράστηκαν επιφυλάξεις και ζητήθηκε χρόνος να μελετηθούν ενδελεχώς οι δύο προτάσεις προτού υπογράψουν.

Η ηγεσία της Euroleague πάντως και αφού συγκέντρωσε την απαιτούμενη έγκριση του σώματος προχώρησε στις σχετικές ανακοινώσεις, ζητώντας από την Παγκόσμια Ομοσπονδία να συμπλεύσει για το καλό του αθλήματος, κοινώς να οπισθοχωρήσει.

Ευρωλίγκα σε μορφή πρωταθλήματος

Μαζί με τη συμφωνία δημοσιεύτηκε και το πλάνο για το σύστημα διεξαγωγής της νέας διοργάνωσης.

Σύμφωνα με αυτό οι ομάδες που θα μετάσχουν θα είναι μόνο 16. Οι 11 εξ αυτών θα έχουν εγγυημένα συμβόλαια, τρεις θα προέρχονται από τα εγχώρια πρωταθλήματα, μία θέση θα δίδεται στην τροπαιούχο του Eurocup και ακόμη μία θα προκύπτει από τη διεξαγωγή προκριματικών που επανέρχονται στο καλεντάρι.

Οι 16 ομάδες της κανονικής περιόδου θα παίζουν όλες μεταξύ τους σ' ένα κανονικό πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών και οι πρώτες οκτώ θα προκρίνονται στα πλέι οφ (1-8, 2-7, 3-6, 4-5). Τα πλέι οφ θα είναι μάξιμουμ πέντε αγώνων και οι τέσσερις νικήτριες θα προκρίνονται στο Final Four που παραμένει αναλλοίωτο ως event.

Από την άλλη το Eurocup θα απαρτίζεται από 24 ομάδες, 21 από τις χώρες - μέλη και 3 με wild cards. Αρχικά θα υπάρχουν τέσσερις όμιλοι των 6 ομάδων και μετά θ' ακολουθεί Top16, στην ίδια μορφή με τη σημερινή Ευρωλίγκα. Θα υπάρξει ωστόσο διαφοροποίηση στα πλέι οφ, αφού θα πρόκειται για διπλούς αγώνες (εντός-εκτός έδρας) και ο τελικός θα είναι μονός.

Η θέση της FIBA

Είναι -σχεδόν- δεδομένο πως η εν λόγω εξέλιξη θα προκαλέσει την αντίδραση των διοικητικών ηγετών της FIBA, οι οποίοι ήλπιζαν σε μια κοινά αποδεκτή λύση που θα φέρει τη δική τους σφραγίδα.

Ο πόλεμος μόλις άρχισε και μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένονται τα αντίπαλα πυρά. Μοιραία το ερώτημα που προκύπτει είναι ποια θα είναι τα θύματα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK