Ενα Ρέκβιεμ για τον Ντράζεν Πέτροβιτς

Aν ζούσε σήμερα, ο Ντράζεν Πέτροβιτς θα συμπλήρωνε 50 χρόνια ζωής. Ζει όμως μόνο στις καρδιές όσων τον αγάπησαν και τον θαύμασαν. Το Ζάγκρεμπ, η πόλη που μεγαλούργησε, τιμά τον αείμνηστο Ντράζεν με τη μουσική του Μότσαρτ από τη συμφωνική του ορχήστρα. Το Contra.gr κάνει κάτι ανάλογο.

Ενα Ρέκβιεμ για τον Ντράζεν Πέτροβιτς

O Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ έγραψε τους τίτλους τέλους στο κολοσσιαίο μουσικό του έργο με το περίφημο Ρέκβιεμ. Μάλιστα, χτυπημένος από κάποια άγνωστη ασθένεια, ο μεγάλος Αυστριακός συνθέτης δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τη σύνθεσή του.

Δύο αιώνες αργότερα ένας ξερακιανός τύπος με φουντωτό μαλλί που έπαιζε μπάσκετ στη Γιουγκοσλαβία θύμιζε...Μότσαρτ στις κινήσεις του πάνω στο παρκέ. Η αρμονία του με την οποία αγωνιζόταν και ενέπνεε τους συμπαίκτες του μπορούσε να συγκριθεί με την αρτιότητα των κομματιών του Αυστριακού κλασικού της μουσικής. Και εν τέλει το προσωνύμιο του έμεινε.

Ο Μότσαρτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ο Ντράζεν Πέτροβιτς, έφυγε και αυτός χωρίς να προλάβει να ολοκληρώσει το σπουδαίο μπασκετικό του έργο. Αφημένος στην αγκαλιά του Μορφέα μέσα στο αυτοκίνητο της φίλης του εκείνη την αποφράδα ημέρα της 7ης Ιουνίου του 1993 πέρασε αυτόματα στην αγκαλιά του Χάρου ο οποίος τον πήρε από αυτό το μάταιο κόσμο μόλις στα 28 του χρόνια.

Ενα Ρέκβιεμ για τον Ντράζεν Πέτροβιτς

Είχε προλάβει να κάνει πολλά αλλά υποσχόταν ακόμα περισσότερα και πιο συναρπαστικά. Η μοίρα και η εμμονή του να ταξιδέψει εκείνη την ημέρα με το αυτοκίνητο και όχι μαζί με τους συμπαίκτες του με το αεροπλάνο της αποστολής της Εθνικής Κροατίας δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει να προσφέρει το υψηλού επιπέδου θέαμα που πρόσφερε στη μικρή χρονικά αλλά τόσο σπουδαία καριέρα του.

Αν ζούμε σήμερα, ο Ντράζεν θα συμπλήρωνε 50 χρόνια ζωής. Ζει όμως μονάχα στις καρδιές αυτών που τον αγάπησαν και τον είδαν όχι απλώς να παίζει μπάσκετ αλλά να χαρίζει στο κοινό μικρά αριστουργήματα μπασκετικής τέχνης. Το πνεύμα του πλανάται στους δρόμους του Ζάγκρεμπ, στο μουσείο που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του, στην καφετέρια του αδερφού του που έχει το σημαδιακό όνομα "Αμαντέους", στα εκατοντάδες ανοιχτά και κλειστά γήπεδα στα οποία οι εκκολαπτόμενοι μπασκετμπολίστες του μέλλοντος προσπαθούν να του μοιάσουν.

Ντράζεν, αυτό το βίντεο είναι για σένα. Με τη μουσική του "Ρέκβιεμ" και τα λίγα ενδεικτικά πλάνα από τη σταδιοδρομία σου σε Ευρώπη και Αμερική σου λέμε ένα ταπεινό ευχαριστώ για όσα πρόσφερες στο μπάσκετ.

Διαβάστε ακόμη

Ντράζεν Πέτροβιτς: Ο "γιος του διαβόλου"

Η ζωή που δεν έζησε

Οταν ο εθνικισμός χαλούσε τη φιλία του Ντίβατς με τον Πέτροβιτς

Η συμφωνική ορχήστρα του Ζάγκρεμπ για τον Ντράζεν

Δημιουργία βίντεο: Βασίλης Ασημακόπουλος

News 24/7

24MEDIA NETWORK