Μπερτομέου: "Οι ομοσπονδίες πρέπει να πουν ένα φτάνει"

Στο περιθώριο του "Game Changer 2016", στα πλαίσια του 1ου αθλητικού συνεδρίου της 24 MEDIA, ο Τζόρντι Μπερτομέου μίλησε στo Euroleague Greece για τη διαμάχη με τη FIBA και τις απειλές τιμωριών των εθνικών ομάδων και συλλόγων.

Μπερτομέου: "Οι ομοσπονδίες πρέπει να πουν ένα φτάνει"
Μπερτομέου Ευρωλίγκα

Οι σχέσεις FIBA - Euroleague έχουν διαταραχθεί τόσο που το χάσμα δύσκολα θα γεφυρωθεί. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία απειλεί εθνικές ομάδες και συλλόγους με βαρύτατες ποινές και η Ευρωλίγκα είναι έτοιμη ν' αντιδράσει δυναμικά.

Ο Τζόρντι Μπερτομέου, μέσα από συνέντευξή του στο Euroleague Greece στο περιθώριο του "Game Changer 2016", στα πλαίσια του 1ου αθλητικού συνεδρίου της 24 MEDIA, κάλεσε τις ομοσπονδίες να σηκώσουν το ανάστημά τους και να μην υποκύψουν στις ασφυκτικές πιέσεις.

Ο Ισπανός παράγοντας, εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague, δήλωσε: " Πριν από ένα χρόνο φτιάξαμε ένα πλάνο, μια στρατηγική, τα οποία ακολουθούμε. Συζητήσαμε με τη FIBA να μας υποστηρίξει και να πάμε μαζί, αλλά δεν το ήθελε. Αποφάσισε να ασκήσει πίεση στις ομοσπονδίες και τους συλλόγους, κάτι που δεν έχει νόημα. Δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται αυτή τη στιγμή. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η παγκόσμια ομοσπονδία δημιουργεί ένα τέτοιο χάος στον χώρο του μπάσκετ

Για εμάς είναι ανήκουστο γιατί ενώ μιλούν για κοινό όραμα και λογική, αν κάποιος δεν ταχθεί μαζί τους αποφασίζουν να τον απομακρύνουν και να τον βγάλουν εκτός παιχνιδιού. Αποκλείουν ομάδες από το Προολυμπιακό και το Ευρωμπάσκετ. Επομένως το ερώτημα είναι αν όντως υπερασπίζονται και τάσσονται υπέρ των αξιών του αθλήματος ή όχι.

Ποτέ δεν περίμενα από την Παγκόσμια Ομοσπονδία να πάει κόντρα στο μπάσκετ. Ουσιαστικά αυτό υπερασπίζεται, δεν γίνεται να συμπεριφέρεται έτσι. Πρότεινε στους συλλόγους ένα project, το οποίο δεν ήθελαν αυτοί κι ακολούθως προχώρησε σε τιμωρία.

Εμείς δεν πιέσαμε ούτε υποχρεώσαμε κάποιον να πάρει το μέρος μας. Ρωτήσαμε τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες, αν θέλουν να είναι μαζί μας. Αυτό έγινε στις 2 Δεκεμβρίου. Μόλις τέσσερις απάντησαν θετικά και οι υπόλοιπες αποφάσισαν να δουλέψουν με τη FIBA. Το σεβόμαστε αυτό απόλυτα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως οι λίγκες προασπίζουν τα συμφέροντα των ομάδων τους. Κι αυτό κάνουμε εμείς εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Αυτό υπερασπιζόμαστε. Δεν μπορούν όμως οι λίγκες να μιλούν εξ ονόματος των ομάδων.

Το νόημα είναι να μιλάς με τις λίγκες όταν εκπροσωπούν και προασπίζονται τα συμφέροντα των ομάδων τους. Όταν αυτό δεν μπορεί να γίνει, τότε δεν έχει νόημα να προσπαθείς να βγάλεις άκρη μαζί τους αφού αυτά που ακούς δεν είναι αυτά που θέλουν οι ομάδες. Δεν απειλούμε ούτε υποχρεώνουμε κανέναν να κάνει κάτι. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Και ποτέ δεν υποχρεώσαμε τα κλαμπ να κάνουν την επιλογή τους. Όταν είδαμε ότι υπήρχε διαφορετική φιλοσοφία, σταματούσαμε απλά να μιλάμε με τις συγκεκριμένες ομάδες.

Δεν μπορούν να αποβάλλουν κάποια ομάδα από ένα πρωτάθλημα. Αν γίνει αυτό είναι παράνομο και θα αντιδράσουμε. Ελπίζω πως οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες θα το ξεκαθαρίσουν αυτό γιατί το πρόβλημα ξεκινά από τη FIBA. Όλα άρχισαν με πιέσεις προς τις ομάδες κι όταν δεν βρήκαν ανταπόκριση στράφηκαν στις ομοσπονδίες. Αυτό είναι τρελό. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα οι εθνικές ομοσπονδίες να πουν ένα 'φτάνει' στη FIBA και να ζητήσουν να προστατευτούν όλα τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα.

Εμείς έχουμε κάποιες εκκρεμότητες ακόμη με μερικές ομάδες. Κι αυτό γιατί τα αιτήματα που φτάνουν προς εμάς είναι περισσότερα από τις θέσεις που μπορούμε να διαθέσουμε για τις δύο διοργανώσεις. Είμαστε περήφανοι γι' αυτό. Ενδεχομένως να ανακοινώσουμε τις 20 από τις 24 ομάδες στο τέλος της εβδομάδας και να μένουν οι τέσσερις των wild card.

Πρώτα επικεντρωθήκαμε στην Euroleague, τώρα ρίχνουμε βάρος στο Eurocup. Όλα θα ολοκληρωθούν στις 29 Απριλίου που θα γίνει η συνέλευση με όλες τις ομάδες. Αυτό είναι το νόημα. Μιλάμε για σαράντα (40) ομάδες που θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν όλες μαζί για το τι είναι καλύτερο για το μέλλον. Ακολούθως θα έχουμε επαφές και γνωριμίες με τα στελέχη της ΙΜG για να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας ώστε να είμαστε απόλυτα έτοιμοι για τη νέα χρονιά.

Κι ενώ εμείς ακολουθούμε ένα πλάνο, η FIBA πάει μπρος-πίσω, κάνοντας διαρκώς κινήσεις αλλαγής. Κάνουν διαφορετικά πράγματα απ' αυτά που ανακοινώνουν στην αρχή και στο τέλος στρέφονται εναντίον του μπάσκετ. Το να βάζεις τις εθνικές ομάδες στη μέση αυτού του προβλήματος είναι σοβαρό. Τι έκαναν λάθος η Σλοβενία και η Ισπανία, για παράδειγμα; Γιατί να την πληρώσουν οι εθνικές ομάδες.

Για πολλά χρόνια είχαμε σχέσεις με τον κ. Πάτρικ Μπάουμαν, όπως θα έχουμε στο μέλλον. Απλά αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, που δεν βγάζει κάπου. Αυτού του είδους οι αντιδράσεις επιβεβαιώνουν γιατί οι σύλλογοι δεν εμπιστεύονται την παγκόσμια ομοσπονδία, γιατί δείχνει έλλειψη σεβασμού".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μπερτομέου στο Game Changer: "Το προϊόν μας είναι ο ανταγωνισμός"
Προειδοποίηση για Ελλάδα, αποβολή για Ισπανία, Σλοβενία!

News 24/7

24MEDIA NETWORK