Τόνι Κούκοτς ετών 47: Ο "λευκός Μάτζικ"

Το Contra.gr εύχεται χρόνια πολλά στον Τόνι Κούκοτς, ο οποίος γίνεται 47 ετών. Ο πληρέστερος παίκτης του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αυτός που έγινε απαραίτητος στην κορυφαία ομάδα του πλανήτη.

Τόνι Κούκοτς ετών 47: Ο "λευκός Μάτζικ"

Κάποιοι τον χαρακτηρίζουν "Λευκό Μάτζικ". Άλλοι τον αποκαλούν "Ροζ Πάνθηρα". Οι τρίτοι τον παρομοιάζουν με "Αράχνη από το Σπλιτ". Στην πορεία 21 ετών στα παρκέ ήταν όλα αυτά μαζί και το καθένα χώρια. Ήταν (με δυο λέξεις) ο Τόνι Κούκοτς. Ο πληρέστερος παίκτης μπάσκετ που ανέδειξε ποτέ και μέχρι σήμερα το ευρωπαϊκό στερέωμα.

Ήταν ο παίκτης που κατέπληξε τα πλήθη με την τελειότητα κάθε κίνησής του με ή χωρίς την μπάλα. Ο "Λευκός Μάτζικ" γιατί με 2μ11 μπορούσε την ίδια στιγμή που στην επίθεση λειτουργούσε ως ο καλύτερος πόιντ γκαρντ, στην άμυνα είχε την ικανότητα να μαρκάρει αποτελεσματικά τον αντίπαλο σέντερ, σε μια εποχή μάλιστα που κυριαρχούσαν τα μεγάλα κορμιά. Ήταν ο "Ροζ Πάνθηρας" γιατί αντιπροσώπευε την ευελιξία στο παρκέ και την μπασκετική κομψότητα.

Ήταν είδωλο για μια ολόκληρη (ενωμένη) χώρα και όχι μόνο. Αυτός που, ως παίκτης της Γιουγκοπλάστικα, το 1991 αποθεώθηκε στο Βελιγράδι από τους οπαδούς της Παρτιζάν, στο τελευταίο ντέρμπι της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και ενώ τα σημάδια πριν από την εμφύλια σύρραξη και τη διάλυση ήταν πιο έντονα από ποτέ. Ήταν κατά τον Σάσα Τζόρτζεβιτς "ο καλύτερος Γιουγκοσλάβος όλων των εποχών", πάνω και από τον Ντράζεν.

Ήταν ο παίκτης που στο ΝΒΑ έκανε τον Σκότι Πίπεν ν' αρνηθεί να μπει στο παρκέ γιατί ο Φιλ Τζάκσον δεν τού έδωσε την τελευταία επίθεση κόντρα στους Νικς και σχεδίασε σύστημα για τον Κροάτη ρούκι. Ήταν ο παίκτης που στη δεύτερη θητεία του Μάικλ Τζόρνταν στους Σικάγο Μπουλς και στο ανεπανάληπτο 72-10 ήταν (ως έκτος παίκτης) ο τρίτος σκόρερ.

Ήταν τρεις φορές πρωταθλητής ΝΒΑ και άλλες τόσες στην Ευρώπη, MVP στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, αργυρός Ολυμπιονίκης, Παγκόσμιος Πρωταθλητής, πολλά περισσότερα που γεμίζουν σελίδες και συνθέτουν ένα τεράστιο, ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία.

Ας μην γράψουμε παραπάνω κι ας αφήσουμε την εικόνα ν' αποτυπώσει την "αλήθεια" του Τόνι Κούκοτς, ο οποίος σαν σήμερα πριν από 47 χρόνια γεννήθηκε στο Σπλιτ και ασχολήθηκε με το μπάσκετ γιατί, μετά τη μίνι καριέρα στο πινγκ πονγκ, ήταν πάρα πολύ ψηλός ακόμη και για τερματοφύλακας.

Ευτυχώς γιατί...

...δεν θα βλέπαμε buzzer beater σαν κι αυτό κόντρα στους Νιου Γιορκ Νικς, ίσως το πιο διάσημο καλάθι στην καριέρα του.

...δεν θα συναντούσαμε ψηλό με τέτοια μηχανική στο σουτ.

...δεν θα υπήρχε Ευρωπαίος να καρφώσει με τέτοιο θράσος στο πρόσωπο του Πάτρικ Γιούιν. Το λες και κότσια!

...δεν θα μπορούσε άλλος παίκτης με τόσο μπόι να έχει τέτοιο έλεγχο του κορμιού του στον αέρα. Πετυχαίνοντας καλάθια σαν άλλος Τζόρνταν.

...ήταν είχε το χάρισμα του πόιντ φόργουορντ, έχοντας μάτια ακόμα και στην πλάτη. Ένα ευχαριστώ από τον Χόρας (Γκραντ).

...τέτοιες φάσεις (κλέψιμο, μαγική ασίστ) ήταν καθημερινότητά του, "κολατσιό" για τον Κροάτη.

...έγινε βασικό κομμάτι της πιο εντυπωσιακής (πλην Dream Team) εθνικής ομάδας. Όταν Σέρβοι, Κροάτες, Σλοβένοι και λοιποί ήταν ένα.

Και για κερασάκι στην τούρτα των γενεθλίων του:

Διαβάστε ακόμη:

Το σχέδιο "εξόντωσης" του Κούκοτς από Τζόρνταν - Πίπεν

News 24/7

24MEDIA NETWORK