Η ΑΕΚ, "Βασίλισσα" της Ευρώπης! (VIDEO)

Συμπληρώνονται σήμερα 47 χρόνια από τον πρώτο ευρωπαϊκό θρίαμβο του ελληνικού μπάσκετ. Ήταν 4 Απριλίου του 1968 όταν η ΑΕΚ στέφθηκε κυπελλούχος Ευρώπης επικρατώντας μπροστά σε 80.000 φιλάθλους της Σλάβια Πράγας με 89-82.

Η ΑΕΚ, "Βασίλισσα" της Ευρώπης! (VIDEO)

Με αφορμή την επέτειο, η επίσημη ιστοσελίδα της ΑΕΚ κάνει αναδρομή στο παρελθόν και μας θυμίζει λεπτομέρειες της πιο όμορφης μπασκετικής κιτρινόμαυρης ιστορίας...

Η Ιστορία της ΑΕΚ και εν προκειμένω και του Τμήματος Μπάσκετ ξεκινά από το 1924, ήτοι πριν από 91 χρόνια. Η ΑΕΚ μάλιστα κατέκτησε το πρώτο ανεπίσημο Πρωτάθλημα, που διοργάνωσε η ΧΑΝ Αθηνών. Όμως, η "Βασίλισσα" γεννήθηκε πριν από… 47 χρόνια.

Όταν η ομάδα του κόουτς Νίκου Μήλα, με τον «Παγκόσμιο», Γιώργο Αμερικάνο, να πρωτοστατεί εντός γηπέδου έκανε την Ευρώπη κι όχι μόνο, να παραμιλά, ενώ το ρεκόρ των 80.000 θεατών στο Καλλιμάρμαρο καταγράφηκε στο Βιβλίο Γκίνες. Η νέα Κυπελλούχος Ευρώπης βαφτίστηκε «Βασίλισσα».

«Θεέ μου, τι βοή ήταν αυτή χθες βράδυ στην Αθήνα!», έγραψε η γαλλική εφημερίδα “Equipe” μία ημέρα μετά το «έπος». Και συμπληρώνει: «Η 4η Απριλίου 1968 θα αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του μπάσκετ. Για πρώτη φορά στην Ευρώπη και ασφαλώς σ' ολόκληρο τον κόσμο 80.000 θεατές παρακολούθησαν έναν αγώνα. Δύο ώρες πριν από την έναρξη του τελικού καμία θέση δεν είχε μείνει ακάλυπτη στο μαρμάρινο στάδιο.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί φίλαθλοι δεν μπόρεσαν να βρουν εισιτήριο, χιλιάδες ήλθαν και στάθηκαν έξω από τα προπύλαια του Σταδίου, για να παρακολουθήσουν τον αγώνα από τον... θόρυβο των εκδηλώσεων. Ο έναστρος ουρανός αυλακωνόταν από χιλιάδες χρωματιστές φωτοβολίδες κάθε φορά που η ελληνική ομάδα σημείωνε ένα καλάθι και πάνω από δύο ώρες η ιαχή «ΑΕΚ-ΑΕΚ» κάλυπτε κάθε άλλο θόρυβο. Θεέ μου, τι βοή ήταν αυτή χθες βράδυ στην Αθήνα! Ποτέ δεν έχει γίνει μία παρόμοια ατμόσφαιρα μπάσκετ, τόσο εξαιρετική, αλλά και τέτοιου πάθους».

Η πιο πολυδιαφημισμένη ελληνική ομάδα, είχε προπονητή τον Νίκο Μήλα και παίκτες τους Αμερικάνο, Χρηστέα, Ζούπα, Βασιλειάδη, Τρόντζο, Λαρεντζάκη, Τσάβα, Νεσιάδη, Πετράκη και Δημητριάδη. Η αναμέτρηση ήταν προγραμματισμένη για τις 8:30 το βράδυ. Οι θύρες άνοιξαν στις 3 το μεσημέρι, στις το Καλλιμάρμαρο Στάδιο ήταν γεμάτο με 80.000 κόσμο και άλλους τουλάχιστον 30.000 έξω απ' αυτό! Ο Τελικός αρχίζει και η ΑΕΚ παίρνει προβάδισμα από την αρχή, το διατηρεί και το ημίχρονο την βρίσκει να προηγείται 49-40. Στη διάρκεια του αγώνα οι Τσεχοσλοβάκοι περνούν για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ με 60-58 και όλα έδειχναν, ότι η ελληνική ομάδα καταρρέει. Λάθος.

Το άστρο του Τρόντζου έλαμψε από εκείνη τη στιγμή. Με τρία προσωπικά καλάθια ανέβασε το σκορ σε 78-70. Ο Ζούπας αποβάλλεται με 5 φάουλ και κλαίει από τη στενοχώρια του, αλλά η ΑΕΚ δεν πτοείται.

Ο Χρηστέας γράφει το 80-72 για να μειώσουν τη διαφορά οι Τσέχοι και να την αυξήσει ξανά ο Αμερικάνος με δυο καλάθια σε 84-79. Απομένουν ελάχιστα δευτερόλεπτα για να λήξει ο αγώνας. ‘Ένα καλάθι του Αμερικάνου μετατρέπει το σκορ σε 88-82 για να κλείσει το ματς ο Τσάβας, ο οποίος κερδίζει φάουλ, επιτυγχάνει μία βολή και δημιουργεί το τελικό, το ιστορικό για τον ελληνικό αθλητισμό 89-82. Η ΑΕΚ είναι η νέα Κυπελλούχος Ευρώπης.

Διαιτητές: Κάβσιτς (Γιουγκοσλαβία), Τσίριακ (Ρουμανία)

AEK: Aμερικάνος 29, Tρόντζος 24, Zούπας 12, Bασιλειάδης 11, Λαρεντζάκης 6, Xρηστέας 4, Tσάβας 3, Πετράκης, Νεσιάδης, Δημητριάδης

Σλάβια Πράγας: Zίντεκ 27, Pουζίτσκα 25, Mπάροχ 12, Mίφκα 14, Tόμασεκ 4, Αμέρ, Kονοπάτσκο.

Πηγή: aekbc.gr

News 24/7

24MEDIA NETWORK