Μανωλόπουλος: "Σωστές επενδύσεις, στόχος ο Όγκαστ"

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Σωτήρης Μανωλόπουλος βρέθηκε στο στούντιο του Sport24 Radio 103,3 και μίλησε στην εκπομπή «Κάνε παιχνίδι» με τον Σωτήρη Γεωργίου για το πλάνο της νέας ΑΕΚ, την Εθνική ομάδα, τη Stoiximan.gr Basket League, ενώ δεν παρέλειψε να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που του έθεσαν οι ακροατές.

Μανωλόπουλος: "Σωστές επενδύσεις, στόχος ο Όγκαστ"

Για την μουσική που ακούει: «Ακούω όλα τα ήδη, ανάλογα με τη στιγμή και τα κέφια. Περισσότερο μου αρέσουν οι καλοί τραγουδιστές. Ακούω και τις ροκιές μου, αλλά και τα ρεμπέτικα μου».

Για την δυσκολία που είχε όταν ανέλαβε την ομάδα: «Στην αρχή θεωρήσαμε ότι έπρεπε να αλλάξουμε το στιλ της ομάδας. Ρισκάραμε και στο τέλος τα καταφέραμε. Επίσης με βοήθησε πολύ το γεγονός ότι η ΑΕΚ είναι μεγάλη ομάδα και έχει ένα δυνατό και σοβαρό πρόεδρο. Όλοι πλέον θέλουν να έρθουν στην ΑΕΚ».

Για τα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό: «Στα τρία πρώτα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό ήμασταν ανταγωνιστικοί. Μην ξεχνάτε ότι μετά από δέκα χρόνια κερδίσαμε αυτή την ομάδα. Ωστόσο στο τέλος επειδή παίξαμε πολλά παιχνίδια σε λίγο χρόνο, δεν είχαμε ενέργεια. Αυτό φάνηκε και στους τραυματισμούς που είχαμε. Η ομάδα δεν ήταν έτοιμη να παίξει στο τέλος της σεζόν τέσσερα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό. Τώρα ως προς το κοουτσάρισμα, νομίζω ότι παίξαμε αρκετά με τους ψηλούς. Επίσης προσπαθήσαμε να στοχεύσουμε στις αδυναμίες της αντίπαλης ομάδας γι” αυτό και ήμασταν ανταγωνιστικοί».

Για την εποχή που ήταν βοηθός προπονητής: «Πάντα την τελική απόφαση την παίρνει ο πρώτος προπονητής, άλλα πάντα πρέπει να υπάρχει καλό τεχνικό επιτελείο. Σε όλες τις ομάδες που ήμουν ο λόγος μου στον προπονητή μέτραγε, ειδικά στην άμυνα. Δεν μου αρέσει να τρώω καλάθι. Βέβαια το μπάσκετ είναι 50% άμυνα και 50% επίθεση. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία».

Για το μελλοντικό πλάνο της ΑΕΚ: «Ο πρόεδρος πάνω στην τρέλα του για την ΑΕΚ έχει δώσει πάρα πολλά λεφτά. Δεν έχει πάρει ακόμα πολλές χαρές αλλά θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξουμε λίγο το πλάνο μας και να χτιστεί η ομάδα λίγο διαφορετικά. Να βασιστούμε περισσότερο σε νέους Έλληνες παίκτες. Αυτό όμως δεν γίνεται από την μια στιγμή στην άλλη, θέλει το χρόνο του. Ο πρόεδρος μπορεί να δώσει λεφτά για να κάνει το “μπαμ” αλλά αυτό δεν θα ήταν το σωστό. Οι επενδύσεις πρέπει να γίνουν σωστά για την νέα γενιά».

Για το αν είναι εύκολο για τις ομάδες να επενδύσουν στους νέους παίκτες: «Ο καλύτερος τρόπος είναι να επενδύσεις στην νέα γενιά. Κάποιες φορές όμως, αυτό είναι ανέφικτο, γιατί η ανάγκη για το αποτέλεσμα στα χαλάει όλα. Το θυμάμαι και από τον Παναθηναϊκό που υπήρχε πολύ πίεση. Υπάρχουν βέβαια τρόποι για να υπάρχει ένα σωστό μείγμα νέων και έμπειρων. Το έκανε και ο Ίβκοβιτς στον Ολυμπιακό. Θυμάμαι ο Παπανικολάου έπαιρνε πολύ χρόνο και αυτό τον βοήθησε».

Για την νέα γενιά της ΑΕΚ: «Ο Τσαλμπούρης τώρα είναι στην Αμερική και δουλεύει. Έχουμε τον Μωραίτη, τον Σκουλίδα, τον Άτιτς που τον δώσαμε δανεικό, γιατί φέτος θα έπαιζε δύσκολα. Εμείς οφείλουμε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο για να βοηθήσουμε αυτά τα παιδία και στο μέλλον να μας βοηθήσουν αυτοί».

Για τις αλλαγές στο σύγχρονο μπάσκετ: «Πλέον στο μπάσκετ οι ομάδες και οι προπονητές επικεντρώνονται στο αθλητικό κομμάτι και όχι στο τεχνικό. Βελτιώνουν την δύναμη και όχι την μπασκετική ποιότητα. Οι αθλητές είναι πιο πολλές ώρες στο γυμναστήριο κάνοντας βάρη, πάρα σουτάροντας στο παρκέ».

Για τον Άρη: «Στον Άρη έκατσα ένα χρόνο, απέκτησα φίλους και ανθρώπους που με αγαπάνε».

Για το τι έφταιξε στην ΑΕΚ φέτος και δεν έκανε το κάτι παραπάνω: «Πολλά έφταιξαν. Έγιναν πολλές αλλαγές προπονητών και αυτό δεν βοήθησε. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι στο τέλος κάναμε την ομάδα πολύ καλή».

Για το αν θέλει στην ομάδα του τον Αθηναίου και τον Θανάση Αντετοκούνμπο: «Αν μπεις στο γραφείο μου έχω δεκαπέντε διαφορετικά σενάρια για να κινηθούμε στις μεταγραφές. Δεν κοιτάω ποτέ έναν παίκτη μόνο. Είναι πολύ παράγοντες».

Για την Εθνική ομάδα: «Είναι παράξενο που δεν έχουμε προπονητή. Προφανώς υπάρχει λόγος γι’όλο αυτό, αλλά εμείς δεν έιμαστε σε θέση να τον ξέρουμε».

Για το αν θα πήγαινε στην Εθνική ομάδα: «Όταν σου ζητούν να δουλέψεις στην Εθνική ομάδα δεν υπάρχει άλλη απάντηση από το ναι. Έχουμε όμως πολύ καλούς Έλληνες προπονητές».

Για το ελληνικό πρωτάθλημα: «Στο ελληνικό πρωτάθλημα υπάρχει πολύ τακτική και αυτό σε κάνει καλύτερο, είτε είσαι παίκτης, είτε προπονητής».

Για τον Ελονού: «Ηταν πολύ καλός στο τέλος και είναι και αυτός μέσα στις επιλογές μας».

Για το Τσαμπιονς Λιγκ: «Του χρόνου θα είναι πιο δυνατό και πιο ξεκάθαρο. Θα έχεις αβαντάζ, αν τερματίσεις στον όμιλο σου στις δυο πρώτες θέσεις και αυτό είναι καλό. Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε καλή πορεία».

Για το μπάτζετ της νέας σεζόν: «Πάνω-κάτω θα είμαστε στο ίδιο μπάτζετ με πέρυσι».

Για το Ζντοβτς: «Είχα πολύ καλή συνεργασία με τον Ζντοβτς. Για κάποιους απέτυχε, για κάποιους πέτυχε. Τον θεωρώ καλό άνθρωπο και προπονητή. Του εύχομαι καλή επιτυχία».

Για την Ευρωλίγκα:« Δεν μου αρέσει γιατί δεν δίνει δικαίωμα σε μια ομάδα-έκπληξη να παίξει στην διοργάνωση. Επιπλέον είναι αθέμιτος ανταγωνισμός, γιατί τα χρήματα που παίρνουν οι ομάδες είναι παραπάνω από τα προηγούμενα χρόνια και αποκτούν αβαντάζ στα πρωταθλήματα τους».

Για τους τελικούς της Stoiximan.grBasket League: « Από το πρώτο παιχνίδι φάνηκε ότι ο Ολυμπιακός είχε πρόβλημα ενέργειας. Κάθε παιχνίδι εμφανιζόταν και χειρότερος. Επιπλέον είχε τους τραυματισμούς και δεν είχε βάθος. Ήταν η φυσιολογική εξέλιξη. Στην αρχή βέβαια δεν το περίμενα. Ο Παναθηναϊκός ήταν πραγματικά καλός».

Για τον Ογκαστ: «Ναι υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά τον θέλουν και άλλες ομάδες».

Για τον Στρέλνιεκς: «Είναι καλή επιλογή, γιατί είναι ένας πολύ καλός παίκτης, που παίζει και σωστή άμυνα. Γενικά έχει όλο το πακέτο».

Για το ποιους δυο παίκτες θα ήθελε στην ΑΕΚ: «Τον Σπανούλη και τον Διαμαντίδη (σ.σ γέλια)».

Για το ποια ομάδα υποστηρίζει στο ΝΒΑ:« Είμαι παλιός άρα είμαι Λέικερς. Βέβαια συμπαθούσα και τους Σέλτικς».

Λεμπρόν ή Κάρι: « Ντουράντ. Το ταλέντο του ξεπερνάει οτιδήποτε άλλο».

Για το που μπορεί να φτάσει ο Γιάννης Ατετοκούνμπο: «Όπου θέλει. Ίσως πρέπει να βελτιώσει λίγο το σουτ του. Είναι ένα παιδί το οποίο εργάζεται πάρα πολύ. Μου θυμίζει τον Κόμπε που δούλευε πολύ. Έχει την νοοτροπία του και αυτό είναι πολύ καλό».

Για το ποιον θεωρεί καλύτερο προπονητή:Τον Ομπράντοβιτς. Τον θεωρώ καλύτερο στην Ευρώπη. Τον έχω μελετήσει πολύ τον Ζέλικο (σ.σ. Ομπράντοβιτς). Είναι ο καλύτερος για εμένα».

Για τον Πασκουάλ: «Ήμουν στον Παναθηναϊκό και τον είχα αντίπαλο σε πολλά παιχνίδια, όταν αυτός ήταν στην Μπαρτσελόνα. Είναι δύσκολο να τον μελετήσεις γιατί είναι απρόβλεπτος. Είναι δουλευταράς και πάντα διαβασμένος».

Για το αν θα μείνει ο Ντίξον: «Έχει συμβόλαιο. Αν θέλει και αυτός θα μείνει».

Για τον Λαρετζάκη:« Το κακό είναι ότι δεν πιστεύει πολύ στο σουτ του. Να φανταστείς εγώ το σουτ του, το πιστεύω πιο πολύ από ότι αυτός. Είναι στο σωστό δρόμο. Έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του».

Για το γεγονός ότι δεν παίζει άμυνα ζώνης: «Νομίζω ότι αυτή η προσέγγιση βγάζει την ευθύνη από τον παίκτη. Κάνει τον παίκτη πιο παθητικό. Εμένα μου αρέσει να παίζω έτσι. Φέτος δεν είχαμε χρόνο να δουλέψουμε αυτή την τακτική, αλλά σε κάποια παιχνίδια το παίξαμε. Παρόλα αυτά πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ως δεύτερο πλάνο η άμυνα ζώνης».

Για το καλύτερο ταλέντο που έχει η ΑΕΚ: «Δεν θέλω να αδικήσω κάποιον άλλα έχουμε πολύ καλούς παίκτες, που παίζουν σε διαφορετικές θέσεις. Ο Μοραΐτης, ο Τσαλμπούρης είναι πολύ καλοί παίκτες. Ο Σκουλίδας μου αρέσει γιατί είναι μαχητής. Ο Άτιτς είναι εξίσου καλός».

Για τον Ιβάνοβιτς: «Θέλω να έχω έναν παίκτη πιο αθλητικό από τον Ιβάνοβιτς. Επιπλέον είναι σε μια ηλικία που δεν μπορώ να έχω και αυτόν και τον Μωραϊτη. Σε αυτήν την περίπτωση προτιμώ να βγάλω τον Μωραϊτη».

Για το αν η ΑΕΚ πρέπει να έχει δικό της γήπεδο: «Είναι κάτι που θα το λύσει ο πρόεδρος. Άμα βάλει κάτι στο μυαλό του θα το υλοποιήσει. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που δεν λύνεται από την μια μέρα στην άλλη. Το γήπεδο είναι στο πλάνο του προέδρου. Είναι το όνειρο του και θα το κάνει».

Για τον ποιον θεωρεί ποιον εξελίξιμο παίκτη στην Ελλάδα πλην του Αντετοκούνμπο: «Τον Σλούκα. Υπάρχουν και άλλοι βέβαια».

Για τους Παππά και Μάντζαρη: «Και οι δυο είναι εξαιρετικοί παίκτες».

Για την Γυναικεία Εθνική ομάδα: «Συγχαρητήρια για αυτά που κάνει στο Ευρωμπάσκετ. Είναι πολύ καλή η προσπάθεια τους και αξίζουν αυτό που ζουν τώρα»

Για το ποιον θεωρεί καλύτερο παίκτη στην ιστορία της ΑΕΚ:“Τρόντζος και Αμερικάνος. Βέβαια είναι και άλλοι παίκτες. Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω”.

Για το αν θέλει τα παιδιά του να ασχοληθούν με το μπάσκετ: «Θέλω και δεν θέλω. Ο πρωταθλητισμός είναι σκληρός. Θα τα βοηθήσω μόνο αν είναι αποφασισμένοι να κάνουν θυσίες για το μπάσκετ, διότι είναι πολύ δύσκολο να φτάσεις ψηλά».

Για τα λάθη που έχει κάνει στο παρελθόν: «Έχω κάνει πολλές λάθος επιλογές, αλλά έχω την συνείδησή μου καθαρή, άρα είμαι εντάξει».

News 24/7

24MEDIA NETWORK