Ποπς Μενσά-Μπονσού: ο λαβωμένος ψηλός... του Ολυμπιακού που αλλάζει την ΑΕΚ (VIDEOS)

Ο γυρολόγος Ποπς Μενσά-Μπονσού που δεν ήρθε στον Ολυμπιακό και έκανε όργια στο ντεμπούτο του με την ΑΕΚ. Το Contra.gr σκιαγραφεί την καριέρα του 31χρονου Άγγλου ψηλού που αλλάζει την Ένωση επίπεδο.

Ποπς Μενσά-Μπονσού: ο λαβωμένος ψηλός... του Ολυμπιακού που αλλάζει την ΑΕΚ (VIDEOS)

Η τρομερή εμφάνιση του Ποπς Μενσά-Μπονσού (23 πόντοι με 10/15 δίποντα και 15 ριμπάουντ) στο νικηφόρο ματς με το Ρέθυμνο χωρίς καν να γνωρίζει όχι τον τρόπο παιχνιδιού, ούτε καν τα ονόματα των νέων συμπαικτών του δεν ήταν και τόσο απρόσμενη. Ο -γεννημένος στο Λονδίνο- διεθνής Βρετανός σέντερ έχει μια αξιοπρόσεκτη πορεία πίσω του, τέτοια που δεν άφηνε αμφιβολίες για το ποιος είναι και τι μπορεί να κάνει στο παρκέ, ιδίως σ' ένα πρωτάθλημα που χρόνο με το χρόνο χάνει τη λάμψη του.

Ακόμη κι αν τον περασμένο Ιούνιο ο Ολυμπιακός αποφάσισε να μην ρισκάρει με την απόκτησή του, δεδομένων των προβλημάτων σε γόνατο και ώμο, ήταν βέβαιο πως ο Μπονσού παρέμενε παίκτης επιπέδου Ευρωλίγκας. Μονάδα που στο ρόστερ της ΑΕΚ εύκολα μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς στη ρακέτα, να δώσει οντότητα σε μια φροντ λάιν που είχε μόνο τον Ζήση Σαρικόπουλο ν' αντιπαραβάλει και να βάλει στα καλάθια τους αντίπαλους φόργουορντ.

Είναι ψηλός (2μ06) που παίζει τόσο με πρόσωπο όσο και με πλάτη, που τελειώνει φάσεις μετά από πικ εν ρολ, που σουτάρει με συνέπεια από τα 5-6 μέτρα και πηγαίνει σε όλα ριμπάουντ κυνηγώντας παράλληλα το κόψιμο στην άμυνα. Ολοκληρωμένος δηλαδή...

Διαφορετικά ο Μπονσού δεν θα είχε επιλεγεί πολλάκις από ομάδες του ΝΒΑ (Μάβερικς, Σπερς, Ράπτορς, Ρόκετς, Χόρνετς) για ν' αποτελέσει συμπληρωματικό κομμάτι στο παζλ κάθε σεζόν και δεν θα είχε εμφανιστεί σε 61 παιχνίδια του κορυφαίου πρωταθλήματος του κόσμου. Τα μπασκετικά προσόντα του ήταν αδιαμφισβήτητα από τα κολεγιακά χρόνια του στο Τζορτζ Ουάσινγκτον, όταν είχε σταθερά διψήφιο αριθμό πόντων και 5+ ριμπάουντ κατά μέσο όρο, ενώ ήταν από από τους καλύτερους μπλοκέρ στην επικράτεια.

Την καριέρα του επί μονίμου βάσεως φρέναραν οι τραυματισμοί του. Προτού καν γίνει επαγγελματίας διεγνώσθη με πρόβλημα στο γόνατο, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται έκτοτε συνεχώς. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος που ο διεθνής Βρετανός δεν βρήκε ποτέ μόνιμη δουλειά. Έχει περάσει συνολικά από δέκα ευρωπαϊκές ομάδες από το 2007 που έκανε την αρχή στην Τρεβίζο και μέχρι τη Χάποελ Ιερουσαλήμ που αποχαιρέτισε προτού έρθει στην ΑΕΚ.

Πέρυσι στη Γαλατάσαραϊ είχε την πιο γεμάτη χρονιά του, με 8.4 πόντους και 6.5 ριμπάουντ στην Ευρωλίγκα (8.9 πόντοι, 6.1 ριμπάουντ στην Τουρκία), αλλά η συμμετοχή του στον "πυγμαχικό αγώνα" με τον Μίρζα Μπέγκιτς στο ματς με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ τού στέρησε την παρουσία του σε τρία διαδοχικά παιχνίδια και του έκοψε τη φόρα. Επέστρεψε, αλλά στο Top16 είχε αρκετά πάνω-κάτω και οι μέσοι όροι του έπεσαν.

Πριν από τον Χάντερ

Το καλοκαίρι ο Γιώργος Μπαρτζώκας πίστεψε ότι ο Μπονσού είναι ο παίκτης που ταιριάζει απόλυτα στο αγωνιστικό στιλ του Ολυμπιακού. Οι Αγγελόπουλοι τον έφεραν στον Πειραιά, υπέγραψαν μαζί του προσύμφωνο για συμβόλαιο δύο χρόνων, αλλά τ' αποτελέσματα των εξετάσεων ανέτρεψαν τα δεδομένα. Οι "ερυθρόλευκοι" δεν ενεργοποίησαν τη συμφωνία, προτίμησαν τον Οθέλο Χάντερ, ένα διαφορετικού τύπου ψηλό, και ο Άγγλος κατέληξε στην Ιερουσαλήμ, αφού δοκίμασε ξανά να επιστρέψει στο ΝΒΑ (Νάγκετς). Δεν έμεινε πολύ στο Ισραήλ (είχε 7.5 πόντους και 3 ριμπάουντ σε 4 ματς του Eurocup) και η ΑΕΚ εκμεταλλεύτηκε την περίσταση.

Για τον Μενσά-Μπονσού η Ένωση είναι ο τρόπος για να νιώσει και πάλι δυνατός, απαραίτητος. Πείστηκε να παίξει σε μια ομάδα που δεν άρχισε καθόλου καλά τη σεζόν, αλλά με τη δική του παρουσία αλλάζει αυτόματα στόχους. Και ο ίδιος μπορεί να έχει καταλυτικό ρόλο σε αυτήν την αλλαγή. Κάτι που του χαρίζει αυτοπεποίθηση για να επαναλάβει εμφανίσεις όπως με το Ρέθυμνο την Κυριακή, 24 ώρες μετά την άφιξή του στην Αθήνα.

Ο ίδιος νιώθει ήδη έτοιμος να δώσει απαντήσεις και το κατέγραψε στο instagram.

Bonus track: Το κόψιμο του Μπονσού στον Κέβιν Ντουράντ

News 24/7

24MEDIA NETWORK