Τα δύσκολα είναι μπροστά για την ΑΕΚ

Ο Ηλίας Καλλονάς γράφει για την επιβλητική εμφάνιση και νίκη της ΑΕΚ επί της Aναντολού Εφές, από την οποία εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα.

Τα δύσκολα είναι μπροστά για την ΑΕΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Από παιχνίδι της ΑΕΚ με την Αναντολού Εφές, παρά το γεγονός πως είχε φιλικό χαρακτήρα, προέκυψαν αρκετά θέματα προς συζήτηση και ανάλυση. Η "Ένωση" στο δυσκολότερο τεστ της προετοιμασίας της και με τρεις βασικούς παίκτες απόντες, έδειξε χαρακτήρα, συγκροτημένο πλάνο, αμυντική οργάνωση και νίκησε μία ομάδα επιπέδου Ευρωλίγκας.

"Βαρόμετρο" ο Μαυροκεφαλίδης

Ήταν δεδομένο, από την στιγμή της ανακοίνωσης, πως ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης θα αποτελέσει τον ηγέτη των "κιτρινόμαυρων" την εφετινή σεζόν. Στην αναμέτρηση με την Εφές, ο μεγαλύτερος αριθμός των επιθέσεων "στηρίχθηκαν" πάνω του. To θετικό για την ΑΕΚ είναι πως ο Μαυροκεφαλίδης δεν είναι μονοδιάστατος παίκτης. Μπορεί να σκοράρει κάτω από το καλάθι, να ρολάρει, να σουτάρει από μέση απόσταση, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που δοκιμάζει και πίσω από τα 6.75μ.

Παράλληλα, στο χθεσινό (29/09) παιχνίδι είχε εξαιρετική συνεργασία με τον Δημήτρη Κατσίβελη. Οι δυο τους, κατά τη διάρκεια του αγώνα, δούλεψαν πολύ το πικ εν ρολ, το οποίο ολοκληρωνόταν είτε με καλάθι του Μαυροκεφαλίδη, είτε με διείσδυση και λέι απ του Κατσίβελη. Όσον αφορά στον 24χρονο γκαρντ, έδειξε συνέπεια στο αμυντικό κομμάτι (το οποίο αποτελεί το δυνατό σημείο του), ενώ μοίρασε κι αρκετές ασίστ στους συμπαίκτες του.

Αθόρυβος, αλλά πολύτιμος ο Χέρστον

Από την περυσινή σεζόν είχε φανεί πως η ΑΕΚ είχε πετύχει "λίρα εκατό" στην περίπτωση του Μαλίκ Χέρστον. Μπορεί να χρειάστηκε ένα διάστημα προσαρμογής, αλλά στη συνέχεια η παρουσία του ήταν καταλυτική στην πορεία της "Ένωσης". Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος, με τον 28χρονο φόργουορντ να δείχνει στο ματς με την τουρκική ομάδα πως μπορεί να συνδυάσει άψογα τόσο τα αμυντικά, όσο και τα επιθετικά καθήκοντα του. Στο πρώτο ημίχρονο είχε κυρίως το νου στην άμυνα, όμως στο δεύτερο βοήθησε πάρα πολύ στο σκοράρισμα. Το γεγονός πως έφθασε… αθόρυβα στους 15 πόντους, όντας ο δεύτερος σκόρερ του "Δικεφάλου", αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Παρόλα αυτά, τη θέση "3" προκύπτει ένα σοβαρό ζήτημα, καθώς ο Νικ Παύλος δεν έχει πείσει τον Ντράγκαν Σάκοτα πως μπορεί να αποτελέσει άξιο αντικαταστάτη του Χέρστον. Βέβαια, πρέπει να τονιστεί πως ο 22χρονος φόργουορντ αγωνίζεται για πρώτη φορά σε επαγγελματικό επίπεδο, ερχόμενος από το NCAA. Επομένως χρειάζεται ένα διάστημα προσαρμογής στις νέες -απαιτητικές- συνθήκες. Το θετικό για τους ανθρώπους του "Δικεφάλου" είναι πως τη συγκεκριμένη θέση μπορούν να υπηρετήσουν με προσήλωση τόσο ο Κατσίβελης, όσο κι ο Μαρκ Κάρτερ.

Σημαντική βοήθεια από Γουόρεν, Σκραμπ

Όσον αφορά στους νέους γκαρντ της ομάδας, Κρις Γουόρεν και Φιλ Σκραμπ έδειξαν καλά στοιχεία. Ο πρώτος διακρίνεται για την εκρηκτικότητά του, τον καλό χειρισμό της μπάλας, όμως αντιμετωπίζει προβλήματα στην άμυνα.

Αντίθετα, ο Καναδός γκαρντ είναι πιο ολοκληρωμένος παίκτης και δείχνει να "κουμπώνει" περισσότερο στη θέση "2", παρότι μπορεί να αγωνιστεί κι ως πλέι μέικερ. Καλός σουτέρ, όμως κατά τη διάρκεια του αγώνα πήρε μερικές "τραβηγμένες" προσπάθειες. Ψάχνει ρυθμό, κι είναι λογικό, αφού βρίσκεται μαζί με την υπόλοιπη ομάδα λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Βάθος στο ρόστερ

Ένα θετικό στοιχείο για τον Ντράγκαν Σάκοτα είναι πως παρά τις τρεις σημαντικές ελλείψεις (Σάκοτα, Κάρτερ, Όρτον) η ομάδα βρήκε λύσεις από τους Ζήση Σαρικόπουλο, Μίλαν Μιλόσεβιτς και Νώντα Παπαντωνίου. Οι δύο πρώτοι πρόσφεραν βοήθειες στην άμυνα, μάζεψαν ριμπάουντ, έδωσαν μάχες κάτω από τα δύο καλάθια, ενώ ο Παπαντωνίου πραγματοποίησε μία από τις πιο ολοκληρωμένες εμφανίσεις του με τα "κιτρινόμαυρα".

Η "κοιλιά" στο 3ο δεκάλεπτο και τα ριμπάουντ

Σ' αυτό το σημείο αξίζει να σταθούμε και στα αρνητικά. Όπως την περυσινή σεζόν, έτσι και φέτος, η ΑΕΚ κάνει… κοιλιά στο 3ο δεκάλεπτο. Μπορεί να μην της κόστισε απέναντι στην Εφές, αφού η διαφορά ήταν μεγάλη, όμως είναι πιθανό κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου να αποδειχθεί "αχίλλειος πτέρνα".

Επιπλέον, ένα τομέα που οφείλει να βελτιώσει ο Ντράγκαν Σάκοτα είναι τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ. Η ΑΕΚ έδωσε αρκετές δεύτερες επιθέσεις στους Τούρκους, οι οποίοι δεν τις αξιοποίησαν στο έπακρο. Αυτό δε σημαίνει πως το ίδιο θα συμβεί μ’ όλες τις ομάδες, γι’ αυτό πρέπει να υπάρξουν επιπλέον "μαθήματα" από τον έμπειρο τεχνικό.

Τα δύσκολα απέναντι σε Άρη και ΠΑΟΚ

Βέβαια, τα "βάσανα" τώρα αρχίζουν για τους "κιτρινόμαυρους", αφού σε μία εβδομάδα αντιμετωπίζουν τον Άρη στο "Nick Galis Hall" και τρεις ημέρες αργότερα φιλοξενούν τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ για την πρώτη αγωνιστική της Basket League. Ειδικά ο αγώνας κόντρα στους "κίτρινους" είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς θα κρίνει άμεσα έναν από τους στόχους της ΑΕΚ την εφετινή σεζόν. Η απουσία, κυρίως του Κάρτερ, από έναν τέτοιο αγώνα θα είναι εμφανής, αφού έχει μεγάλη εμπειρία.

Υ.Γ. Όμορφη στιγμή 2:30 πριν το τέλος της αναμέτρησης, όταν στο παρκέ μπήκε ο "μικρός" της παρέας, Δημήτρης Μωραΐτης, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο της ΑΕΚ. Μάλιστα, παρά τα 16 του χρόνια, έδειξε μπασκετικό θράσος, αφού πήρε πάνω του τρεις προσπάθειες, πετυχαίνοντας μάλιστα κι ένα πόντο με βολή.

Υ.Γ.2 Σίγουρα, υπάρχει η δικαιολογία της ημέρας, όμως ο λιγοστός κόσμος σε μία τέτοια αναμέτρηση είναι αποθαρρυντικό στοιχείο. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς την προσπάθεια της διοίκησης την τελευταία διετία. Αξίζει μεγαλύτερη στήριξη από τους φίλους της "Ένωσης".

Υ.Γ.3 Η μη αναφορά στον Ντάνιελ Όρτον έγινε σκόπιμα, από την στιγμή που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα μέλλον του στην ομάδα. Αν παραμείνει είναι δεδομένο πως η ΑΕΚ έχει στη "φαρέτρα" της έναν ιδιαίτερα χαρισματικό σέντερ, με εντελώς διαφορετικά στοιχεία από τους υπόλοιπους. Όμως, η συζήτηση δεν αφορά την ποιότητά του, αλλά τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του.

Για ενστάσεις, σχόλια, παρατηρήσεις τα λέμε και στο twitter:

News 24/7

24MEDIA NETWORK