Το παρασκήνιο της παραμονής και το μεγάλο αντίο

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης έμεινε στον Παναθηναϊκό για να κλείσει (στο τέλος της εφετινής σεζόν) τη μεγάλη του καριέρα στην ομάδα που τον έκανε γνωστό. Ηταν φυσικά μία αναμενόμενη εξέλιξη η οποία όμως και είχε πλούσιο και ζουμερό παρασκήνιο.

Το παρασκήνιο της παραμονής και το μεγάλο αντίο
INTIME SPORTS

Οι μέχρι τώρα ανανεώσεις του συμβολαίου του Δημήτρη Διαμαντίδη με τον Παναθηναϊκό δεν είχαν κανένα μα κανένα σασπένς. Κατέβαιναν στην Αθήνα οι άνθρωποι που εκπροσωπούσαν τον Ελληνα πλέι μέικερ, έπαιρναν την πρόταση, ο Μήτσος έλεγε ναι και όλα τελείωναν σε πέντε λεπτά της ώρας, ίσως και λιγότερο.

Ο Διαμαντίδης από την πρώτη στιγμή που πέρασε το κατώφλι των αποδυτηρίων του Παναθηναϊκού έδειξε τυφλή εμπιστοσύνη στην οικογένεια Γιαννακόπουλου (ανεξαρτήτως προσώπων) και φυσικά δεν έχασε. Με την τεράστια αγωνιστική του αξία, το σεμνότατο, μέχρι παρεξηγήσεως, χαρακτήρα του και φυσικά το ήθος του κέρδισε την εμπιστοσύνη και της άλλης πλευράς που πάντα τον αντάμειβε και με το παραπάνω. Ποτέ, και αυτό στον Παναθηναϊκό του το αναγνωρίζουν, η ανανέωση συμβολαίου του δεν έγινε σίριαλ, που θα έδινε τροφή στον Τύπο για σενάρια επί σεναρίων, ποτέ δεν χρησιμοποίησε άλλες προσφορές για να αυξήσει τις δικές του αποδοχές, ποτέ, σε τελική ανάλυση, δεν απέκτησε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του και δεν έβαλε το εγώ πάνω από το εμείς.

Εφέτος, τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να εξελιχθούν διαφορετικά αφού ούτε στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό του Καστοριανού η ιδέα να αναζητήσει άλλη μπασκετική στέγη. Αλλωστε σ' όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στον Παναθηναϊκό, ο Διαμαντίδης δεν άκουσε επ' ουδενί προτάσεις άλλων ομάδων, δεν τον ενδιέφεραν, ήξερε ότι το μέλλον του (και το κάρμα του) βρισκόταν στους πράσινους με τους οποίους πανηγύρισε πολλάκις όλους τους μεγάλους τίτλους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Hξερε επίσης ότι αυτή η σεζόν είναι και η τελευταία του στα παρκέ.

Το τηλεφώνημα του Σάλε

Ο Ελληνας πλέι μέικερ είχε, όπως αναφέρουν οι πλέον αρμόδιοι, ένα διετές συμβόλαιο από πέρυσι με μία τυπική, για την περίπτωσή του οψιόν, που έπρεπε να ενεργοποιηθεί αυτό το καλοκαίρι. Μόλις τελείωσε η υπόθεση της πρόσληψης του Τζόρτζεβιτς, το κινητό τηλέφωνο του Διαμαντίδη χτύπησε και στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ο Σέρβος κόουτς: "Δημήτρη, εννοείται ότι πρέπει να μείνεις, είσαι απαραίτητος για την ομάδα που θέλω να φτιάξω” του είπε ο Σάλε και ο Διαμαντίδης έκανε αυτό που έπραττε πάντα. Εμεινε. Ο Τζόρτζεβιτς φυσικά, ως χαρισματικός πλέι μέικερ και ο ίδιος στην μπασκετική του νιότη, γνωρίζει πολύ καλά τι μπορεί να του προσφέρει ο Ελληνας γκαρντ, ακόμα και σ΄αυτή την προχωρημένη, μπασκετικά, ηλικία. Πραγματικά είχε μεγάλη λαχτάρα να συνεργαστεί μαζί του και φρόντισε αυτό να του το δείξει, αρχικά στο τηλέφωνο και στη συνέχεια, κατ' ιδίαν.

Οκ, αυτή τη φορά χρειάστηκε να γίνει και μία παραπάνω κουβέντα σχετικά με την αμοιβή του, αλλά, ας μην κρυβόμαστε, πιθανότητα διαζυγίου δεν υπήρξε ούτε για αστείο. Απλά ανέβηκε λίγο ο Παναθηναϊκός, κατέβηκε λίγο ο εμβληματικός αρχηγός και η υπόθεση τελείωσε και πάλι στο άψε σβήσε, όπως δηλαδή συνέβαινε πάντα σε αντίστοιχες περιπτώσεις από το 2004 έως και σήμερα.

Να φύγει άλλωστε ο Διαμαντίδης να πάει που στα 35 χρόνια του μετά από μία χρυσή 11ετία στην ομάδα που λατρεύτηκε και έγινε γνωστός σε όλη την μπασκετική οικουμένη; Το είχε πει ο ίδιος, έτσι και αλλιώς, πολλές φορές στο παρελθόν: “ Δεν υπάρχει άλλη ομάδα για μένα, θέλω να τελειώσω στον Παναθηναϊκό την καριέρα μου”. Οπερ και εγένετο, άλλη φανέλα δεν θα φορέσει σε συλλογικό επίπεδο ο Μήτσος.

Το παρασκήνιο της παραμονής και το μεγάλο αντίο
INTIME SPORTS

Εκτός όλων των άλλων βέβαια ο Διαμαντίδης πλέον είναι και οικογενειάρχης άνθρωπος, με σύζυγο και δύο παιδιά. Δεν ήταν ο τύπος που ήθελε τις πολλές αλλαγές και έπαιρνε τα μεγάλα ρίσκα τα προηγούμενα χρόνια, φυσικά δεν είναι ούτε τώρα που πρέπει να σκεφτεί εκτός από τον εαυτό του και την καριέρα του και τα τρία αγαπημένα του πρόσωπα.

Το γιατί δεν ανακοινώθηκε (και ούτε πρόκειται να ανακοινωθεί) η συμφωνία είναι πολύ απλό. Υπήρχε, όπως υποστηρίζει ο Παναθηναϊκός, διετές συμβόλαιο που ";έτρεχε" οπότε τα πράγματα ακολούθησαν απλώς τη φυσιολογική τους πορεία. Ακόμα και όταν ο παίκτης έδωσε το παρών στην πρώτη συγκέντρωση των "πράσινων" για τη νέα σεζόν, σχετική ανακοίνωση δεν υπήρξε, παρά μόνο μία ανεπίσημη ενημέρωση ότι “το θέμα του Διαμαντίδη έχει τελειώσει και τυπικά”.

Ο νέος του ρόλος

Ο Διαμαντίδης του 2015-2016 θα είναι ένας προπονητής μέσα στο παρκέ. Πάντα ήταν αλλά εφέτος αυτό το ρόλο αναμένεται να τον παίξει καλύτερα από ποτέ. Μην περιμένετε από το Μήτσο να “σκοτώνεται” και να παίζει 30 και 35 λεπτά σε ανούσια ματς του ελληνικού πρωταθλήματος τα οποία ο Παναθηναϊκός είναι σε θέση να τα παίρνει ακόμα και με την τρίτη, που λέει ο λόγος, πεντάδα του. Γι' αυτή τη δουλειά υπάρχει ο Καλάθης, ο Μποχωρίδης, ο Λούντζης.

Το απαύγασμα της εμπειρίας του, ο Ελληνας σταρ θα το καταθέτει στους αγώνες της Ευρωλίγκας και στα εγχώρια ντέρμπι, εκεί δηλαδή που η ομάδα του θα χρειάζεται το ταλέντο και την οξυδέρκειά του. Δεν θα είναι το πρώτο βιολί, αυτός που θα ορίζει την μπασκετική πραγματικότητα του νέου Παναθηναϊκού αλλά θα φορά το κοστούμι του ανθρώπου που θα μπαίνει για να κάνει τη διαφορά και που θα βάζει τη σφραγίδα του σε απολύτως επιλεγμένες καταστάσεις και περιπτώσεις.

Τελειώνει η περιττή κατανάλωση ενέργειας, η μεγάλη ταλαιπωρία στα κουρασμένα γόνατα, οι τρομερά πολλές ευθύνες. Ο Διαμαντίδης θα παίζει για να σπρώχνει τους υπόλοιπους προς την επιτυχία, να βγάζει το κάρο έξω από τη λάσπη όταν αυτό θα μοιάζει απαραίτητο, να δείχνει στους συμπαίκτες του το δρόμο προς τους τίτλους, το δρόμο δηλαδή που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον.

Και στην άμυνα, εννοείται, ότι θα “κρυφτεί”, και το πολύ κατέβασμα της μπάλας ίσως αποφεύγει, και τις υπερβολικές επαφές με τους αντιπάλους. Θα χρησιμοποιεί περισσότερο το μυαλό και λιγότερο το σώμα, όπως πράττουν όλοι οι πραγματικά μεγάλοι παίκτες στη δύση της καριέρας τους σε κάθε ομαδικό άθλημα. Και όλα αυτά μέσα σ' ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια των ματς έτσι ώστε να μην συσσωρεύεται κόπωση.

Το παρασκήνιο της παραμονής και το μεγάλο αντίο
INTIME SPORTS

Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για είσοδο στην μπασκετική εφεδρεία, σε παίκτη με το μπασκετικό DNA του Διαμαντίδη δεν ταιριάζει κάτι τέτοιο. Πρόκειται για έναν επιλεκτικό και απολύτως μελετημένο χειρισμό της μπασκετικής του διάνοιας η οποία ,στις ημέρες μας, είναι δυσεύρετη και πληρώνεται πάρα πολύ ακριβά. Ο Παναθηναϊκός είναι τυχερός αφού τη διάνοια την έχει μέσα στα πόδια του. Ο Διαμαντίδης από την πλευρά του είναι ευλογημένος γιατί το μπασκετικό περιβάλλον στο οποίο κατοικεί σέβεται απόλυτα τα θέλω και τις ανάγκες του. Ο γάμος αυτός θα έχει την κατάληξη κάθε ευτυχισμένου γάμου. Ουσιαστικά δεν θα τελειώσει ποτέ έστω και αν το τυπικό τέλος έρθει όταν πέσει η αυλαία της σεζόν 2015-16. Ο Παναθηναϊκός είναι κάτι πολύ περισσότερο από μία ομάδα για τον 3D.

Διαβάστε ακόμη

Διαμαντίδης: "Σταματάω το μπάσκετ το επόμενο καλοκαίρι"

Ο νέος Παναθηναϊκός (2015-16): Ο Τζόρτζεβιτς τ' αλλάζει όλα

News 24/7

24MEDIA NETWORK