Ο χορός του… Ζαλόγγου

Ο Δημήτρης Καρύδας επιχειρεί να ξετυλίξει το κουβάρι στην ουρά της Basket League. Εξηγεί γιατί πέφτει ο Πανιώνιος και αναλύοντας το πρόγραμμα μοιράζει πιθανότητες.

Ο χορός του… Ζαλόγγου

Τα τελευταία χρόνια η πιο ενδιαφέρουσα μάχη στη Basket League δεν έχει να κάνει με το περιβόητο πλεονέκτημα έδρας και τη μοναχική μάχη Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Η κόντρα για την αποφυγή του υποβιβασμού είναι πολύ πιο άγρια και συνήθως κρατάει μέχρι την 26η αγωνιστική της κανονικής περιόδου. Πέρσι κρίθηκε σε τρία διαφορετικά γήπεδα και στο τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα Ρεθύμνου- Ηλυσιακού.

Εφέτος, πέντε (ενδεχόμενα και έξι) ομάδες ζουν τη δική τους αγωνία. Με οκτώ στροφές για το τέλος του πρωταθλήματος κάνουμε μια πρώτη προσέγγιση προσπαθώντας να ξεμπλέξουμε τον γόρδιο δεσμό της ουράς. Πάντοτε, το "κλειδί" της υπόθεσης είναι στις πόσες νίκες θα κριθεί η σωτηρία. Παλαιότερα οι οκτώ νίκες ήταν αρκετές για τη σωτηρία. Τα τελευταία χρόνια η γραμμή της σωτηρίας έχει ανέβει στις 9 και σε ένα ακραίο σενάριο εφέτος μπορεί να πάει και στις δέκα.

Πανιώνιος (3 νίκες): Είναι με το 1,5 πόδι στην Α2. Κυνηγάει ένα θαύμα και 5-6 νίκες στις τελευταίες οκτώ αγωνιστικές την ώρα που έχει κάνει τρεις σε 18 αγωνιστικές. Τα πράγματα είναι σχεδόν απελπιστικά στη Νέα Σμύρνη και το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιόν θα πάρει μαζί του στον Καιάδα.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ: Τα δύο επόμενα με Δράμα εντός και Κόροιβο στην Αμαλιάδα. Αν δεν καταφέρει να κάνει μια ή δύο νίκες, η συνέχεια θα είναι διαδικαστική.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Εξαιρετικά δύσκολο. Τις τελευταίες έξι αγωνιστικές έχει Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και δύο ακόμη ματς εκτός έδρας (Αρης, Απόλλων) που δύσκολα κερδίζονται. "Βατό" παιχνίδι πρέπει να θεωρείται μόνο αυτό της 24ης αγωνιστικής με την Ελευσίνα στη Νέα Σμύρνη, αλλά θα έχει τότε σημασία;

ΠΙΘΑΝΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗ: Μόνο με εκτός έδρας νίκες σε Αμαλιάδα, Αλεξάνδρειο ή Πάτρα ο Πανιώνιος μπορεί να ελπίζει ότι θα καλύψει το χαμένο έδαφος.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Ακόμη και οι 5-6 νίκες φαίνονται δύσκολος και μακρινός στόχος.

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ: 5%

Πανελευσινιακός (5 νίκες): Βρίσκεται στην αμέσως χειρότερη θέση, αλλά τα προηγούμενα δύο χρόνια σώθηκε πάνω στο νήμα! Αυτή τη φορά όμως έχοντας Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό τις δύο τελευταίες αγωνιστικές ή θα έχει σωθεί μέχρι την 24η αγωνιστική ή τις δύο τελευταίες εβδομάδες θα κάνει… προπόνηση για την Α2.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ: Το αμέσως επόμενο που φιλοξενεί τα Τρίκαλα εντός έδρας. Η νίκη στον πρώτο αγώνα κρατάει ζωντανή την Ελευσίνα. Και αν τα καταφέρει το Σάββατο θα αποκτήσει και μια πολύτιμη ισοβαθμία για το τέλος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Πηγαίνει αμέσως μετά στο Ρέθυμνο, περιμένει τον ΠΑΟΚ, πάει στη Δράμα, μετά έχει εντός Κόροιβο και εκτός Πανιώνιο.

ΠΙΘΑΝΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗ: Νίκη μέσα στο Ρέθυμνο ή εντός επί του ΠΑΟΚ θα αποτελέσουν μια πολύ καλή βάση για τη σωτηρία.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Οι οκτώ νίκες είναι μάλλον ρεαλιστικός στόχος, αλλά στην περίπτωση αυτή η Ελευσίνα δύσκολα θα κρατάει την τύχη στα χέρια της και θα ποντάρει στα αποτελέσματα των άλλων.

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ: 25% (εάν νικήσει τα Τρίκαλα κερδίζει ένα +10%)

Τρίκαλα (6 νίκες): Η ομάδα με το μικρότερο μπάτζετ της κατηγορίας έχει πολλές ευκαιρίες και ένα βατό πρόγραμμα μπροστά της για να παραμείνει στην κατηγορία. Όλα είναι στο χέρι του Φλεβαράκη και των παικτών του.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ: Το ματς στην Ελευσίνα μπορεί να ξεμπερδέψει τα πάντα στην ουρά. Ακόμη όμως και αν τα Τρίκαλα γυρίσουν πίσω με άδεια χέρια, θα έχουν ακόμη αρκετές ευκαιρίες για νίκες.

ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Περιμένει εντός έδρας Απόλλωνα, Κολοσσό, Άρη και Ρέθυμνο. Με τρεις νίκες σε αυτή την τετράδα αγώνων φτάνει τις εννιά και λογικά σώζεται.

ΠΙΘΑΝΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗ: Εφόσον τα πράγματα εντός έδρας πάνε καλά για τα Τρίκαλα, δεν θα χρειαστεί να ψάξει "έξτρα" νίκη. Αν δεν νικήσει στην Ελευσίνα, δύσκολα θα τη βρει αλλού, αφού τα εκτός έδρας ματς (με Κηφισιά, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ) δεν προσφέρονται.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Τα Τρίκαλα έχουν τη δυνατότητα να πάνε στις 9 νίκες, αλλά αυτό δεν είναι ούτε εύκολο ούτε δεδομένο.

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ: 45%

Κόροιβος (6 νίκες): Οι νεοφώτιστοι έχουν κάνει καλό ταμείο μέχρι τώρα και έχουν την ευκαιρία να σώσουν την κατηγορία νωρίτερα απ' όσο περίμεναν ή εύχονταν.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ: Όπως και τα Τρίκαλα έτσι και ο Κόροιβος θα παίξει τη σωτηρία στην έδρα του. Περιμένει εκεί Πανιώνιο, Απόλλωνα και Κολοσσό, αλλά δεν έχει μεγάλες δυνατότητες στραβοπατήματος γιατί στην περίπτωση αυτή θα μπλέξει.

ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Ούτε καλό ούτε άσχημο, παρότι στην τελευταία οκτάδα αγώνων έχει μέσα και Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Μια ομάδα που κινδυνεύει στοχεύει συγκεκριμένες νίκες και αυτό ισχύει για τον Κόροιβο περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα της ουράς.

ΠΙΘΑΝΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗ: Αν στραβώσει κάτι στα τρία εντός έδρας ματς του Κόροιβου, τότε είναι πιθανό να παίξει τελικό σωτηρίας στην Ελευσίνα την 23η αγωνιστική. Σημειώστε ότι είχε ηττηθεί με 74-73 στον αντίστοιχο αγώνα του πρώτου γύρου.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Με στόχο συγκεκριμένες νίκες ο Κόροιβος είναι ακριβώς στο σημείο... βρασμού. Πέφτει το ίδιο εύκολα, όπως το ίδιο εύκολα σώζει την παρτίδα.

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ: 50%

ΚΑΟΔ (6 νίκες): Ξεκίνησε πολύ στραβά το πρωτάθλημα, αλλά οι διορθωτικές κινήσεις που έγιναν βοήθησαν πολύ την ομάδα να βρει το δρόμο της. Όπως και ο Κόροιβος έχει στοχευμένα παιχνίδια μέχρι το τέλος της σεζόν.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ: Αν νικήσει το Σάββατο στη Νέα Σμύρνη, πολύ δύσκολα θα χάσει τη μάχη της παραμονής.

ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Και η Δράμα έχει το… βάσανο Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στην τελευταία οκτάδα αγώνων της. Καθοριστικά παιχνίδια είναι αυτά με την Ελευσίνα και την Κηφισιά εντός έδρας. Κλείνει τη σεζόν περιμένοντας στη Δράμα την ΑΕΚ. Γενικά και με εξαίρεση τον Πανιώνιο μπορεί να έχει το χειρότερο πρόγραμμα από τις ομάδες που κινδυνεύουν.

ΠΙΘΑΝΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗ: Είναι πιθανό τον τελευταίο μήνα να "καίγεται" για μια νίκη μέσα στην Πάτρα ή στη Ρόδο.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Σφικτό πρόγραμμα που όμως επιτρέπει στην ομάδα -χωρίς δυνατότητα… στραβοπατήματος- να πάει στις οκτώ νίκες και μετά... βλέπει.

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ: 50% (εάν νικήσει στη Νέα Σμύρνη πάει στο 75%)

Υπάρχει και μια έκτη ομάδα που μπορούσε να αναφερθεί εδώ. Η Κηφισιά που έχει επτά νίκες και απέχει δύο από την 13η Ελευσίνα. Θεωρώ όμως εξαιρετικά απίθανο με βάση την ποιότητα του ρόστερ και το πολύ καλό πρόγραμμα μέχρι το τέλος να μην κλείσει τη σεζόν με 10-11 νίκες. Συνεπώς, η όποια αναφορά γίνεται στην παρούσα φάση μόνο λόγω βαθμολογικής εικόνας και όχι λόγω ρεαλιστικών συνθηκών. Εκτός βέβαια αν τις επόμενες τρεις αγωνιστικές κατορθώσει να χάσει στο "Ζηρίνειο" και από τον Κολοσσό και από τα Τρίκαλα, οπότε το πρόγραμμα θα μπερδευτεί πολύ άσχημα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK