Ντάνιελ Χάκετ: Η ιστορία της ζωής του και όσα κάνει στο παρκέ

Ο Ολυμπιακός φέρνει τον Ντάνιελ Χάκετ και το Contra.gr "ακτινογραφεί" το προφίλ του. Ιταλός κατά τύχη, η σχέση με τον Κάρλτον Μάγερς, ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του.

Ντάνιελ Χάκετ: Η ιστορία της ζωής του και όσα κάνει στο παρκέ
Χάκετ Ολυμπιακός

Ο Κώστας Σλούκας έφυγε, αλλά ο Ντάνιελ Χάκετ έρχεται. Ο Ολυμπιακός ξοδεύει αρκετά, περισσότερα απ' όσα θα έδινε στον Έλληνα γκαρντ, για να φέρει έναν πληθωρικό παίκτη που μπορεί αναμφίβολα να κάνει τη διαφορά, ανεβάζοντας αυτόματα την ποιότητα στην περιφερειακή γραμμή, δίπλα σε Βασίλη Σπανούλη, Βαγγέλη Μάντζαρη και Ντι Τζέι Στρόμπερι.

Μάγερς κατά λάθος

Ο Ντάνιελ Χάκετ δεν είναι Ιταλός από κούνια - το προδίδει το χρώμα του. Ούτε οικογενειακές ρίζες από την Καλαβρία, τη Λομβαρδία ή το Πιεμόντε έχει. Ιταλός έγινε από τύχη, αφού (το Δεκέμβριο του 1987 που ήρθε στη ζωή) οι Αμερικανοί γονείς του κατοικούσαν στην κωμόπολη Φορλιμπόπολι. Ο πατέρας του, Ρούντι, επαγγελματίας στο ΑΒΑ (Σπίριτς) και στο ΝΒΑ (Νετς, Πέισερς), επέλεξε από τα τέλη των 70s να γίνει "μετανάστης" του μπάσκετ και να παίξει για κάμποσα χρόνια στο ιταλικό πρωτάθλημα (Φορλί, Λιβόρνο, Ρέτζιο Εμίλια, Σαντζιοργκέζε).

Ντάνιελ Χάκετ: Η ιστορία της ζωής του και όσα κάνει στο παρκέ

Ο Ντάνιελ με τον Χάκετ τον πρεσβύτερο

Η συγκυρία αυτή μετέτρεψε τον μικρό Ντάνιελ στο νέο... Κάρλτον Μάγερς, τον έτερο γνωστό "μιγά" (καταχρηστικός φυσικά ο όρος) του ιταλικού μπάσκετ. Τους δυο τους, εκτός από το δέρμα, συνδέει και το Πέζαρο. Για τον Λονδρέζο Μάγερς ήταν η πόλη που καταγόταν η Ιταλίδα μητέρα του. Για τον Χάκετ η πόλη που μεγάλωσε. Αμφότεροι μάλιστα υπηρέτησαν την παραδοσιακή Σκαβολίνι επί μία διετία σε διαφορετικές εποχές βέβαια, εκεί έβαλαν τις βάσεις για τη μετέπειτα καριέρα τους.

Τα χρόνια στις ΗΠΑ

Για τον Χάκετ η Βικτόρια Λιμπέρτα (κανονικό όνομα της ομάδας) λειτούργησε σαν ένα καλό σχολείο, αφού εκεί έμαθε, υπό τις οδηγίες του δάσκαλου Λούκα Νταλμόντε, πώς θα ενσωματώσει τα όσα είχε μάθει έως τότε στο ευρωπαϊκό πρότυπο. Από τα 16 του και στην προσπάθειά του ν' ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του βρισκόταν ήδη στην Καλιφόρνια. Φοίτησε πρώτα στο λύκειο Σεντ Τζον και κατόπιν έγινε δεκτός στο Σάουθερν Καλιφόρνια όντας ένας "Τρώας" μαζί με τον Όου Τζέι Μέιγιο, τον Τατζ Γκίμπσον και τον Ντεμάρ ΝτεΡοζάν - μία από τις καλύτερες "φουρνιές" του κολεγίου.

Ντάνιελ Χάκετ: Η ιστορία της ζωής του και όσα κάνει στο παρκέ

Ο Χάκετ στα κολεγιακά χρόνια του

Τη σεζόν 2008-09, χωρίς τον πρώτο που είχε γίνει ήδη ντραφτ στο νο3 από τους Τίμπεργουλβς, η ομάδα τους έφτασε στους 32 της "March Madness" και όλοι τους ονειρεύονταν το ΝΒΑ θέλοντας να εξαργυρώσουν την εξαιρετική σεζόν. Δήλωσαν συμμετοχή, αποδείχθηκε όμως πως "στους δύο τρίτος δεν χωρούσε". Ο Χάκετ είχε ήδη προσλάβει μάνατζερ και δεν μπορούσε να επιστρέψει στο κολέγιο, στο ντραφτ έμεινε εκτός 60άδας (οι άλλοι επελέγησαν στο Νο9 και στο Νο26) και η λύση της Ιταλίας, αυτή που ακολούθησε και ο πατέρας του, ήταν μονόδρομος.

Πίσω στην... πατρίδα

Στο Τρεβίζο, που πρωτοέπαιξε, δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί. Ο ίδιος είχε δηλώσει κάποια στιγμή αργότερα, συγκρίνοντας τα δύο στιλ, πως " στην Ευρώπη το μπάσκετ μπαίνει περισσότερο σε καλούπι. Οφείλεις να σέβεσαι τους χώρους και τις κινήσεις των άλλων παικτών. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου, πότε θα πρέπει να σκοράρεις και πότε να δημιουργείς. Υπάρχουν πράγματα που μπορείς ν' αντιληφθείς καλύτερα. Δεν τελειώνει ποτέ...".

Ντάνιελ Χάκετ: Η ιστορία της ζωής του και όσα κάνει στο παρκέ

Ο Χάκετ αποθεώνεται από το κοινό της Πέζαρο

Έπαθε, νεαρός ακόμα, και άρχισε να μαθαίνει (κλείνοντας την παρένθεση Αμερική) παίζοντας στο Πέζαρο φτάνοντας να έχει ακόμη και 28.5 πόντους τη σεζόν 2010-11. Από εκεί πήγε στη Σιένα και κατόπιν στο Μιλάνο. Ένα βήμα κάθε φορά. Είχε ήδη γίνει διεθνής με τη "σκουάντρα ατζούρα" ως έφηβος και νέος, συνέχισε στην ανδρών. Οι Ιταλοί δεν προβάλλουν ενστάσεις σε τέτοιες προσθήκες, αρκεί ο παίκτης ν' άξιζε τη θέση. Και ο Χάκετ την άξιζε προοδεύοντας, ανεβαίνοντας επίπεδο χρόνο με το χρόνο, βελτιώνοντας τις αδυναμίες του.

Στο θολωμένο του μυαλό

Ανεξάρτητα από το αν κάποιες φορές η οξύθυμη persona του έχει λειτουργήσει ως "Δούρειος Ίππος", κατά την ομηρική Ιλιάδα, εις βάρος του ίδιου του εαυτού. Τα ξεσπάσματά του είναι παροιμιώδη, ο χαρακτήρας του εκρηκτικός. Πιο πρόσφατο παράδειγμα από το επεισόδιο που συνδυάστηκε με αποβολή του στο ματς με τη Σάσαρι, στην ημιτελική σειρά του ιταλικού πρωταθλήματος, δεν υπάρχει. Ο ίδιος είχε επικαλεστεί τραυματισμό για να μην παίξει με την εθνική και τιμωρήθηκε αυστηρά γι' αυτό.

Ένας γκαρντ για όλες τις δουλειές

Ο Ολυμπιακός βέβαια, εκτός από το "κουσούρι" του, "αγοράζει" έναν παίκτη που του προσφέρει ποικιλομορφία στο παρκέ και βάσει του στιλ παιχνιδιού που αντιπροσωπεύει μπορεί να καλύψει με επάρκεια το κενό του Σλούκα στην περιφέρεια.

Τα ατομικά στοιχεία του αλληλοσυμπληρώνουν το ένα το άλλο, με το μπόι του (1μ98) ν' αποτελεί ισχυρό όπλο και όχι ανασταλτικό παράγοντα για να εξελιχθεί σ' ένα πλήρες κόμπο γκαρντ. Τα κάνει όλα, καλά και συμφέρει, όντας ο πλέον ιδανικός εξ όσων εξετάστηκαν ως λύσεις για να καλύψει το κενό στην περιφέρεια των "ερυθρολεύκων".

Γιατί ο Χάκετ...

...έχει καλό χειρισμό της μπάλας

...παίζει πικ εν ρολ

...βάζει πλάτη πιο κοντούς αντιπάλους

...έχει δυνατό πρώτο βήμα

...εκτελεί μετά από ντρίμπλα

...βλέπει γήπεδο

...κυνηγάει φάσεις

Για όλα τα παραπάνω πρόλαβε από τους πρώτους μήνες στο Μιλάνο να γίνει ο αγαπημένος παίκτης του Τζόρτζιο Αρμάνι.

Ντάνιελ Χάκετ: Η ιστορία της ζωής του και όσα κάνει στο παρκέ

Διαβάστε ακόμη

Χάκετ: "Τιμή μου που έρχομαι στον Ολυμπιακό"

Ο Χάκετ στον Ολυμπιακό

News 24/7

24MEDIA NETWORK