H AΛΗΘΕΙΑ: Η απάντηση του ειδικού για το πρόβλημα του Ματ Λοτζέσκι

Μέσω της βοήθειας ειδικής ιατρού, το Contra.gr δίνει τις απαντήσεις σε όλες τις απορίες σχετικά με το πρόβλημα υγείας που ταλαιπωρεί τον Ματ Λοτζέσκι. Από τι ακριβώς υποφέρει ο Αμερικανός, ποιους κινδύνους ξεπέρασε και πότε θα επιστρέψει στη δράση; Διαβάστε τα επιστημονικώς τεκμηριωμένα συμπεράσματα.

H AΛΗΘΕΙΑ: Η απάντηση του ειδικού για το πρόβλημα του Ματ Λοτζέσκι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ματ Λοτζέσκι έχει να πατήσει παρκέ από τις 12 Φεβρουαρίου και από τον αγώνα κόντρα στην ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα. Μάλιστα στην εν λόγω αναμέτρηση, ο Αμερικανός (πολιτογραφημένος Βέλγος) άσος έπαιξε αρκετά καλά τελειώνοντας το ματς με 10 πόντους και 1 ασίστ σε σχεδόν 27 λεπτά συμμετοχής.

Εκτοτε ταλαιπωρείται από κυτταρομεγαλοϊό ο οποίος του έχει προκαλέσει σπληνομεγαλία. Οι τελευταίες πληροφορίες μάλιστα τον θέλουν να χάνει σίγουρα το προσεχές (και πολύ κρίσιμο) παιχνίδι με τη Ρεάλ και πιθανότατα και αυτό με τη Χίμκι.

Είναι απολύτως λογικό να μην κατανοούμε οι απλοί θνητοί πλήρως τους εξειδικευμένους ιατρικούς όρους. Γι' αυτό και το Contra.gr απευθύνθηκε σε ειδική ιατρό η οποία μας έλυσε όλες τις απορίες. Από τι ακριβώς πάσχει ο παίκτης, είναι και αν ναι πόσο επικίνδυνο, πότε μπορεί να επιστρέψει ακμαίος;

Η Ηλιάνα Παντελίδου είναι ιατρός-παθολόγος και έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν ανάλογα περιστατικά. Οπως γίνεται κατανοητό, οι γνώσεις της αποδείχθηκαν πολύτιμες έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε με σχετική ακρίβεια τι είναι αυτό που κρατά τον Λοτζέσκι μακριά από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις του Ολυμπιακού τις τελευταίες 39 ημέρες.

Βασικό ερώτημα: Τι είναι ο κυτταρομεγαλοϊός;

Προφανώς δεν είχαμε ξανακούσει (οι περισσότεροι, τουλάχιστον) τον όρο, οπότε οφείλαμε να ξεκινήσουμε από εκεί.

"Ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV) σε υγιή άτομα προκαλεί συνήθως ήπια λοίμωξη του ανωτέρου αναπνευστικού (φαρυγγοαμυγδαλίτιδα) μπορεί όμως να κάνει σύνδρομο λοιμώδους μονοπυρήνωσης, που μάλλον είχε και ο Ματ Λοτζέσκι. Σε ευπαθείς πληθυσμούς, όπως εγκύους, νεογνά, μεταμοσχευμένους, ασθενείς με AIDS, η λοίμωξη από τον ιό είναι πολύ επικίνδυνη.

Το σύνδρομο περιλαμβάνει συνήθως πυρετό, αμυγδαλίτιδα, λεμφαδενοπάθεια, σπληνομεγαλία και ήπια ηπατίτιδα. Είναι, παρόλα αυτά, εντελώς καλοήθες και αυτοϊάται. Δεν χρήζει, δηλαδή, ειδικής θεραπείας. Προκαλεί έντονη κόπωση, όμως, που μπορεί σπάνια να διαρκέσει αρκετούς μήνες".

Η σπληνομεγαλία και οι συνέπειες

Θέσαμε στην κ. Παντελίδου και το ειδικό ερώτημα για την σπληνομεγαλία η οποία κρατά τον παίκτη αρκετό καιρό εκτός αγωνιστικής δράσης.

"Αν ισχύει ότι ο σπλήνας του αθλητή έφτασε τα 20κ πρόκειται για σημαντική σπληνομεγαλία, αφού το μέγεθος του οργάνου δεν ξεπερνά φυσιολογικά τα 12 εκ.

Η σπληνομεγαλία προκαλεί συνήθως ήπιο κοιλιακό άλγος και δυσφορία και υποχωρεί σταδιακά μέσα σε λίγες εβδομάδες. Είναι σημαντικό, όμως, ο ασθενής να απέχει από κάθε είδους αθλητική δραστηριότητα γιατί υπάρχει κίνδυνος ρήξης και σοβαρής αιμορραγίας (ακόμα και θανατηφόρας). Αυτό συμβαίνει γιατί ο σπλήνας είναι αγγειοβριθές όργανο, έχει δηλαδή πολύ μεγάλη αιμάτωση".

Η αποκατάσταση και η επαναφορά

Παρά την ταλαιπωρία πάντως, ο Λοτζέσκι μπορεί να επιστρέψει απολύτως υγιής και μάχιμος όταν ξεπεράσει πλήρως το πρόβλημα. Η κ. Παντελίδου μας αναφέρει σχετικά: "Μόλις επιστρέψει σε φυσιολογικό μέγεθος, ο ασθενής μπορεί να κάνει όποια δραστηριότητα έκανε και πριν, χωρίς κανένα κίνδυνο. Δεν θα έχει, δηλαδή, καμία ευαισθησία στο μέλλον. Για το συγκεκριμένο άθλημα δικαιολογείται να απέχει και περισσότερο".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χάνει και Ρεάλ-Χίμκι ο Λοτζέσκι

News 24/7

24MEDIA NETWORK