Ποιοι θα κουνήσουν μαντήλι από το ΣΕΦ

Η επόμενη μέρα στον Ολυμπιακό μετά την απώλεια του Πρωταθλήματος στο ΣΕΦ έχει πολύ ρεπορτάζ και ακόμη περισσότερο παρασκήνιο. Το Contra.gr αποκρυπτογραφεί τις πρώτες σκέψεις των αδερφών Αγγελόπουλων για το τι αλλαγές θα υπάρξουν στο ρόστερ της ομάδας. Τι θα μετρήσει πολύ στην απόφαση για Σφαιρόπουλο και οι φευγάτοι. Γράφει ο Νίκος Γιαννόπουλος.

BASKET LEAGUE / 3ïò ÔÅËÉÊÏÓ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / 3ïò ÔÅËÉÊÏÓ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Κατά γενική παραδοχή, ο Ολυμπιακός έπαιξε στα... κόκκινα στη μεγαλύτερη διάρκεια της σεζόν μ' ένα ρόστερ που έφτασε στο ταβάνι του, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ευρωλίγκα, στη διάρκεια της οποίας οι "ερυθρόλευκοι" έφτασαν και πάλι στον τελικό. Ωστόσο, στους εν Ελλάδι στόχους τους οι Πειραιώτες απέτυχαν δις, αφού έχασαν τόσο το πρωτάθλημα όσο και το Κύπελλο από τον αιώνιο αντίπαλό τους (και) μέσα στο ΣΕΦ. Ως εκ τούτου, η διαχείριση της επόμενης απαιτεί ιδιαίτερα προσεκτικούς χειρισμούς για να μην γκρεμιστεί ό,τι καλό έχει χτίσει ο Ολυμπιακός από το 2011 και μετά.

Εκ των πραγμάτων το πρώτο ζήτημα που θα τεθεί επί τάπητος είναι αυτό του προπονητή. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει συμβόλαιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και συμβόλαιο να μην είχε, πάντως, οι πιθανότητες παραμονής θα ήταν υπέρ του για πολύ σημαντικούς λόγους. Αφενός στον 50χρονο κόουτς αναγνωρίζεται ότι η ομάδα έφτασε και πάλι στον τελικό της Ευρωλίγκα στην πιο ανταγωνιστική διοργάνωση όλων των εποχών, αφετέρου είναι σαφές ότι ο κόουτς "Σφαιρό" έχει αναπτύξει πολύ καλή χημεία με τον κόσμο της ομάδας. Είναι κάτι που φάνηκε και στην ενέργεια του Σφαιρόπουλου να πάρει το μικρόφωνο κατά την προσωρινή διακοπή του αγώνα στο ΣΕΦ και να κάνει την παράκληση στον κόσμο να αδειάσει το γήπεδο. Παράκληση η οποία έπιασε τόπο με συνοπτικές διαδικασίες δείγμα σεβασμού και αναγνώρισης στο πρόσωπό του και στη δουλειά του.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι η απώλεια του τίτλου "γέννησε" και αμφισβητίες της δουλειάς του κόουτς. Το αν αυτοί θα επηρεάσουν την τελική κρίση των αδελφών Αγγελόπουλων είναι κάτι που θα φανεί στο πολύ άμεσο μέλλον. Στο πρόσφατο παρελθόν, πάντως, οι διοικητικοί ηγέτες του Ολυμπιακού δεν επηρεάστηκαν από το γεγονός ότι η ομάδα τους δεν κατέκτησε τίτλο και συνέχισαν με τον ίδιο προπονητή. Ήταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας το καλοκαίρι του 2014. Τότε όμως ο κόουτς "φαγώθηκε" στην πρώτη αναποδιά της επόμενης σεζόν (ήττα από τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο).

ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ ΚΑΙ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Ο οργανισμός του Ολυμπιακού επιθυμεί σφόδρα την ανανέωση του συμβολαίου του Γιώργου Πρίντεζη, του υπαρχηγού της ομάδας, ο οποίος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σ' όλες τις μεγάλες επιτυχίες των τελευταίων χρόνων. Η άκρως συναισθηματική σχέση που έχει ο "Πρι" με την ομάδα είναι γνωστή σε όλους και δεν χρήζει επιπλέον ανάλυσης. Φυσικά σε μία διαπραγμάτευση το στοιχείο του συναισθήματος δεν παίζει τον κυρίαρχο ρόλο, ωστόσο στην περίπτωση του Πρίντεζη δεν αποκλείεται ο συγκεκριμένος παράγων να αποδειχθεί καταλυτικός. Στα 32 του ο υπαρχηγός του Ολυμπιακού θέλει απλώς να διαπιστώσει ότι αναγνωρίζεται η προσφορά του για να βάλει την υπογραφή του ίσως στο τελευταίο καλό συμβόλαιο της καριέρας του αγνοώντας τις σειρήνες της Φενέρμπαχτσε. Ο Πρίντεζης ετοιμάζεται να γίνει και πατέρας τους επόμενους μήνες, άρα η απόφασή του θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και από οικογενειακούς λόγους...

Για τον Βαγγέλη Μάντζαρη τα πράγματα είναι περισσότερο πολύπλοκα αν και γι' αυτόν υπάρχει πρόθεση παραμονής. Αν υπάρξει πρόταση από άλλη ομάδα που θα είναι καλύτερη στο οικονομικό κομμάτι, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει εμπλοκή με τον διεθνή πλέι μέικερ, ο οποίος αποτελεί βάση του κορμού του Ολυμπιακού τα τελευταία έξι χρόνια. Στα 27 του πάντως ο Μάντζαρης έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι μπορεί να υπογράψει το καλύτερο συμβόλαιο στην καριέρα του, γεγονός που σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση μαζί του μπορεί να τραβήξει σε μάκρος. Ακούγεται πως στη διεκδίκησή του μπορεί να επανέλθει ο Παναθηναϊκός που και πριν δύο χρόνια είχε καταθέσει πρόταση για την απόκτησή του, αλλά τότε ο Ελληνας γκαρντ προτίμησε τα -ήρεμα για εκείνον- νερά του Πειραιά...

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐËÅÉ ÏÖ / ÏÓÖÐ - ÁÍÁÍÔÏËÏÕ ÅÖÅÓ / EUROLEAGUE / PLAY OFF / OLYMPIAKOS - ANADOLU EFES (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐËÅÉ ÏÖ / ÏÓÖÐ - ÁÍÁÍÔÏËÏÕ ÅÖÅÓ / EUROLEAGUE / PLAY OFF / OLYMPIAKOS - ANADOLU EFES (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΨΗΛΟΥΣ

Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι ο Νίκολα Μιλουτίνοφ αποτέλεσε την αποκάλυψη του Ολυμπιακού κατά την εφετινή σεζόν, ιδιαίτερα στο τελευταίο κομμάτι της. Έχει συμβόλαιο μέχρι το 2018, αλλά την ίδια ώρα τα δικαιώματά του στο ΝΒΑ ανήκουν στους Σαν Αντόνιο Σπερς από το 2015. Θα τον χρειαστούν για την επόμενη σεζόν τα "σπιρούνια"; Δύσκολο, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, ειδικά για να έναν παίκτη που παρουσίασε τεράστια αγωνιστική πρόοδο κατά την εφετινή σεζόν. Στον Ολυμπιακό πάντως ποντάρουν πάνω του. Οι τωρινές ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι συνεχίζει και του χρόνου.

Για τον Κιμ Μπιρτς δεν υπάρχει προφανώς η ίδια... κάψα. Ήταν χρήσιμος ο Καναδός φόργουορντ/σέντερ στο μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν, αλλά η λογική λέει ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να βρει και καλύτερους παίκτες στη θέση. Ηδη πάντως ο Μπιρτς κοιτάει και προς ΝΒΑ μεριά. Ο Πάτρικ Γιανγκ από την πλευρά του, δεν δικαίωσε κανέναν για την απόφαση της παραμονής του και της στήριξής του μετά το σοβαρό τραυματισμό πέρυσι. Ουσιαστικά, ο Αμερικανός σέντερ δεν ξεπέρασε ποτέ, στο ψυχολογικό κομμάτι, τη ζημιά που υπέστη. Οπότε είναι ιδιαίτερα περιορισμένες οι πιθανότητες παραμονής για τη νέα σεζόν.

ΚΟΥΝΑΕΙ ΜΑΝΤΗΛΙ Ο ΛΟΤΖΕΣΚΙ

Για τον Ματ Λοτζέσκι φαίνεται ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου ώστε να ολοκληρώσει τη σταδιοδρομία του στον Ολυμπιακό. Το συμβόλαιό του εκπνέει, οι τραυματισμοί του προβληματίζουν, οπότε η στροφή σε άλλες επιλογές καθίσταται σχεδόν επιτακτική ανάγκη. Έτσι κι αλλιώς, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να ανεβάσει την ποιότητα των ξένων του γιατί ουσιαστικά αυτό είναι που του έλειψε κατά την εφετινή σεζόν. Στα 32 του ο Αμερικανός με το βελγικό διαβατήριο δεν θα δυσκολευτεί να βρει προτάσεις όταν επισημοποιηθεί το αναμενόμενο διαζύγιό του με τον Ολυμπιακό, το οποίο προκύπτει μετά από τετραετή παραμονή και την κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων Ελλάδας. Ηδη μάλιστα τον θέλει η Εφές.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΟΥΝΙΞ ΚΑΖΑΝ (EUROLEAGUE ) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)ΦΑΣΗ ΧΑΚΕΤ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΟΥΝΙΞ ΚΑΖΑΝ (EUROLEAGUE ) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)ΦΑΣΗ ΧΑΚΕΤ ICON

Για τον Χάκετ, του οποίο το συμβόλαιο επίσης τελειώνει, υπάρχει διαφορετική διάθεση. Στον Ιταλό, ο οποίος έχασε το μεγαλύτερο μέρος της εφετινής σεζόν λόγω τραυματισμού, αναγνωρίζεται ότι έβαλε τον εγωισμό του κάτω από την ομάδα για να προσαρμοστεί και ότι πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες. Είναι στην καλύτερη ηλικία (λίγο πριν συμπληρώσει τα 30) και αν έχει ξεπεράσει πλήρως το πρόβλημά του, έχει πολλά ακόμα να δώσει, ακόμη και να αναλάβει ρόλους περισσότερους πρωταγωνιστικούς. Άρα όλα δείχνουν ότι μένει.

Ο ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΓΚΡΙΝ

Οι Κώστας Παπανικολάου και Ιωάννης Παπαπέτρου θεωρούνται... αδιαπραγμάτευτοι. Ειδικά ο πρώτος βοήθησε αποφασιστικά εφέτος δείχνοντας ότι έχει ξεφύγει από το... λήθαργο που τον οδήγησε η σύντομη περιπέτειά του στο ΝΒΑ. Ο Παπαπέτρου από την πλευρά του θεωρείται ακόμα μεγάλο και σημαντικό πρότζεκτ που έχει πολλά να δώσει στην ομάδα παρά τη στασιμότητά του το τελευταίο διάστημα. Για τον Αγραβάνη τα πράγματα αντίθετα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Δεν αποκλείεται ο Ολυμπιακός να κάνει δεύτερες σκέψεις για τον διεθνή φόργουορντ.

Ο Έρικ Γκριν, τέλος, έχει συμβόλαιο και για την επόμενη σεζόν χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι δεδομένη η παραμονή του. Το καλό του σουτ βέβαια κάθε ομάδα με υψηλούς στόχους το χρειάζεται, ωστόσο ο Αμερικανός δεν είχε μεγάλη σταθερότητα στην απόδοσή του και αυτό όσο να 'ναι προβληματίζει σε συνδυασμό με το ένα εκατομμύριο της ετήσιας αποζημίωσης.

News 24/7

24MEDIA NETWORK