Ο θρίαμβος της Ρώμης 20 χρόνια μετά: Τα... φετίχ μίας τρομερής σεζόν

Πριν ακριβώς 20 χρόνια ο Ολυμπιακός κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία του την κορυφή της Ευρώπης στο φάιναλ φορ της Ρώμης. Τo Contra.gr σας βάζει το κλίμα όλης εκείνης της μεγάλης σεζόν μέσα από φωτογραφίες που βλέπουν για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ το φως της δημοσιότητας και.. θριαμβευτικά πρωτοσέλιδα.

Ο θρίαμβος της Ρώμης 20 χρόνια μετά: Τα... φετίχ μίας τρομερής σεζόν

Πίσω από τις επιτυχημένες ομάδες κρύβονται πάντα ενδιαφέρουσες ιστορίες οι οποίες εξηγούν, εν πολλοίς, κα την επιτυχία των εν λόγω συνόλων. Ο Ολυμπιακός της σεζόν 1996-1997, που έφτασε στην κατάκτηση του τριπλ-κράουν και φυσικά του πρώτου ευρωπαϊκού τίτλου στην ιστορία της ομάδας στο φάιναλ φορ της Ρώμης, είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι σχέσεις των ανθρώπων της σφυρηλατήθηκαν από μεγάλες δοκιμασίες, άντεξαν στη φθορά του χρόνου και της πίεσης και στο τέλος θριάμβευσαν...

Ανήμερα της 20ης επετείου της κατάκτησης της ευρωπαϊκής κορυφής στην “αιώνια” πόλη, τοContra.grσας παρουσιάζει φωτογραφίες από εκείνη τη σεζόν που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Μην περιμένετε να δείτε αγωνιστικές φωτό, άλλωστε αυτές έχουν παρουσιαστεί μπροστά σας δεκάδες φορές όλα αυτά τα χρόνια. Οι συγεκριμένες φωτογραφίες, από το προσωπικό αρχείο του άμεσου συνεργάτη του Ντούσαν Ιβκοβιτς, Κώστα Μπογατσιώτη (τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά) φανερώνουν ότι ο Ολυμπιακός εκείνης της σεζόν χτίστηκε με αγάπη, προσήλωση στο στόχο και χαμόγελο....πολύ χαμόγελο ακόμη και στις δύσκολες ημερες της προετοιμασίας.

ΦΑΝΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

Aς πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Ολυμπιακός τη σεζόν 1995-1996 κατέκτησε για 5η συνεχόμενη φορά το ελληνικό πρωτάθλημα με εκείνο το επικό 73-38 επί του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό. Οι σχέσεις όμως του αρχιτέκτονα των θριάμβων Γιάννη Ιωαννίδη με το μεγαλομέτοχο Σωκράτη Κόκκαλη είχαν φθαρεί σε σημείο που ο “Ξανθός” επέλεξε να διαβεί την πόρτα της εξόδου.

Ο θρίαμβος της Ρώμης 20 χρόνια μετά: Τα... φετίχ μίας τρομερής σεζόν

Ο Κόκκαλης τότε στράφηκε στον Ντούσαν Ιβκοβιτς που είχε κάνει μία εκπληκτική σεζόν με τον Πανιώνιο τον οποίο οδήγησε για πρώτη φορά στην ιστορία του στα σαλόνια της Ευρωλίγκας. Εκείνη η ομάδα του Ντούντα με Πάσπαλιε, Ντίνκινς, Χριστοδούλου και τα αμούστακα παιδιά του Ιστορικού (Καράγκουτης, Καλαϊτζης, Δρελιώζης) έπαιξε πραγματικά ένα υπέροχο, τρομερά θεαματικό αλλά και αποτελεσματικό μπάσκετ.

Ερχόμενος στον Ολυμπιακό, ο “σοφός” Ντούντα διαπίστωσε ότι ως προς το έμψυχο υλικό δεν χρειαζόταν μεγάλες αλλαγές. Πολύ ώριμα σκεπτόμενος, ο Σέρβος πολυνίκης κόουτς διατήρησε αναλλοίωτο όλο τον κορμό που είχε οδηγήσει τους “ερυθρόλευκους” στις διαδοχικές κατακτήσεις των τίτλων. Μπακατσιάς, Τόμιτς, Σιγάλας, Νάκιτς, Τάρλατς, Φασούλας παρέμειναν έτσι κάτοικοι Πειραιά. Το ίδιο έκανε και ο Ντέιβιντ Ρίβερς, ο δαιμόνιος Αμερικανός γκαρντ που ήταν η επιλογή-έκπληξη του Ιωαννίδη το αμέσως προηγούμενο καλοκαίρι.

Ο θρίαμβος της Ρώμης 20 χρόνια μετά: Τα... φετίχ μίας τρομερής σεζόν

Ο Ιβκοβιτς έβαλε μόνο μερικές πινελιές. Εφερε στον Πειραιά τον Κρίστιαν Βελπ, τον Γερμανό γίγαντα, για να πλαισιώσει τους Τάρλατς και Φασούλα και επέλεξε ως δεύτερο ξένο τον Ουίλι Αντερσον, επιλογή που δεν έμελλε να μακροημερεύσει καθώς ο Αμερικανός αντικαταστάθηκε μεσούσης της σεζόν. Επί της ουσίας ο Ολυμπιακός έπαιζε με την ομάδα της σεζόν 1995-96.

Ο Ιβκοβιτς επέλεξε να χτίσει την ομάδα του στην ορεινή Ιταλία και συγκεκριμένα στην Φολγκάρια. Το πρόγραμμα, όπως συνήθως συμβαίνει στις προετοιμασίες, ήταν πολύ βαρύ, ο Ντούντα μαζί με τους άμεσους συνεργάτες του, τους Μίνιτς και Μπογατσιώτη, έβγαλαν τα συκώτια των παικτών, ως όφειλαν βέβαια.

Ο θρίαμβος της Ρώμης 20 χρόνια μετά: Τα... φετίχ μίας τρομερής σεζόν

Παρόλα αυτά όπως θα διαπιστώσετε και στις φωτογραφίες, το κλίμα ήταν εξαιρετικό. Ο νεοφερμένος Βελπ (ο οποίος, δυστυχώς, έχει φύγει από τη ζωή) αισθάνθηκε με το καλημέρα σαν στο σπίτι του καθώς οι...παλιοί τον αγκάλιασαν αμέσως και τον εκαναν άμεσα μέλος του συνόλου.

Το διάστημα της παραμονής στην Ιταλία αποδείχθηκε κομβικό γιατί οι πάντες διαπίστωσαν ότι κάτι είχε αρχίζει να αλλάζει. Ο Ιβκοβιτς, αν και δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του, ήταν πιο προσιτός, πιο ανθρώπινος, πιο γήινος σε σχέση με τον σκληρό Ιωαννίδη.

Ο θρίαμβος της Ρώμης 20 χρόνια μετά: Τα... φετίχ μίας τρομερής σεζόν

Αυτό βγήκε στη συνέχεια, όταν η ομάδα δοκιμάστηκε από το μέτριο (για τα δεδομένα της) ξεκίνημα και τις ήττες που έβαλαν τα αποδυτήρια στη διαδικασία να εντοπίσουν μηχανισμούς αλληλοστήριξης και αυτοάμυνας. Ειδικά εκείνη η ήττα από τον ουραγό της Α1 ΒΑΟ προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό αλλά και απογοήτευση, όχι τόσο στις τάξεις της ομάδας, όσο στον κόσμο και τον Τύπο ο οποίος έκανε πολύ σκληρή κριτική.

Η ΜΑΔΡΙΤΗ ΤΑ ΑΛΛΑΞΕ ΟΛΑ

Πολλά πράγματα άρχισαν να αλλάζουν προς το καλύτερο τα Χριστούγεννα του 1996. Ο Ολυμπιακός, ελλείψει επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων, δέχθηκε την πρόσκληση της Ρεάλ Μαδρίτης και πήρε μέρος στο χριστουγεννιάτικο τουρνουά που διοργάνωσαν οι Μαδριλένοι. Οι παίκτες ταξίδεψαν στην ισπανική πρωτεύουσα έχοντας στο πλευρό τους και τις οικογένειές τους γεγονός που έφερε τους πάντες πιο κοντά. Το κλίμα στο διάστημα της παραμονής στη Μαδρίτη ήταν εκπληκτικό γεγονός που αποτυπώνεται και στη σχετική φωτογραφία. Ο Γιώργος Σιγάλας, ο Δημήτρης Παπανικολάου, ο Ντράγκαν Τάρλατς και ο Κώστας Μπογατσιώτης χαρίζουν στην κάμερα το πιο λαμπερό τους χαμόγελο!

Ο θρίαμβος της Ρώμης 20 χρόνια μετά: Τα... φετίχ μίας τρομερής σεζόν

Στη Μαδρίτη είχε ακολουθήσει την αποστολή και ο Σωκράτης Κόκκαλης, και αυτός συνοδευόμενος από την οικογένειά του. Σε ένα από τα...τσιμπούσια στο εστιατόριο του πολυτελούς ξενοδοχείου έγινε και η πρόβλεψη που άφησε τους πάντες με το στόμα ανοιχτό. Η κυρία Ρίβερς τους... κούφανε όλους λέγοντας ότι τον Απρίλιο ο Ολυμπιακός θα σήκωνε την κούπα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Τίποτα μέχρι τότε δεν συνηγορούσε προς αυτήν την εξέλιξη, εξού και η έκπληξη των θαμώνων. Η σύζυγος του Ντέιβιντ Ρίβερς όμως δικαιώθηκε απόλυτα.

Ο θρίαμβος της Ρώμης 20 χρόνια μετά: Τα... φετίχ μίας τρομερής σεζόν

Από τον Φεβρουάριο και έπειτα, ο Ολυμπιακός "κατάπινε" με χαρακτηριστική άνεση τους αντιπάλους του. Στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας οι "ερυθρόλευκοι" έπεσαν πάνω στον πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκός με μειονέκτημα έδρας και τον "καθάρισαν" με 2-0 νίκες και συνολική διαφορά 28 πόντων! Στο Κύπελλο το εμπόδιο του Απόλλωνα δεν θα μπορούσε να φράξει το δρόμο του Ολυμπιακού προς την κατάκτηση του πρώτου τίτλου της σεζόν. Ο αρχηγός Γιώργος Σιγάλας φώναξε δυνατά και με νόημα “το πρώτο!”

Στη Ρώμη οι Πειραιώτες ταξίδεψαν ως φαβορί, συμπεριφέρθηκαν στο παρκέ ως τέτοιο και έφτασαν άνετα στην κατάκτηση του τροπαίου. Ο τελικός με την Μπαρτσελόνα ειδικά ήταν ένα φεστιβάλ επιθετικού και γρήγορου μπάσκετ στο οποίο...ηγήθηκε ο τεράστιος Ρίβερς. Το 73-58 χάρισε στον Ολυμπιακό τον πρώτο από τους τρεις ευρωπαϊκούς τίτλους του και ικανοποίησε και ένα απωθημένο του Σωκράτη Κόκκαλη.

Στο πρωτάθλημα τέλος η αρμάδα του Ιβκοβιτς έκανε... παρέλαση. Η ΑΕΚ του Γιάννη Ιωαννίδη που βρέθηκε στο διάβα του στον τελικό ήταν άγουρη για να αντιμετωπίσει τον πρωταθλητή Ευρώπης ο οποίος με χαρακτηριστική άνεση ολοκλήρωσε το τριπλ-κράουν. Η ιστορία είχε ήδη γραφτεί με χρυσά γράμματα.

Ο θρίαμβος της Ρώμης 20 χρόνια μετά: Τα... φετίχ μίας τρομερής σεζόν

Bonus photo

Το πινακάκι που χρησιμοποίησε ο Ντούσαν Ιβκοβιτς εκείνη την ιστορική σεζόν βρίσκεται στα χέρια του Κώστα Μπογατσιώτη. Εστω και... βαριά "τραυματισμένο" από τα νεύρα του Ντούντα το ιστορικό αυτό κειμήλιο διατηρείται σχεδόν ανέπαφο!

Ο θρίαμβος της Ρώμης 20 χρόνια μετά: Τα... φετίχ μίας τρομερής σεζόν

H ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΡΩΜΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΥΠΟ

Πώς όμως κατέγραψε ο ελληνικός αθλητικός Τύπος τις μεγάλες μάχες του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στους "8" της Ευρωλίγκας, τις δύο ερυθρόλευκες επικρατήσεις σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ που έστειλαν την ομάδα του Ίβκοβιτς στο τρίτο Final-4 της μέσα σε μία τετραετία και τον θρίαμβο επί της Μπαρτσελόνα του Αΐτο Ρενέσες στην "αιώνια πόλη"; Το Contra.gr κάνει ένα flash-back μέχρι το μακρινό 1997 και σας θυμίζει ορισμένα ιστορικά πρωτοσέλιδα και όχι μόνο. Προσδεθείτε για ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν, με αφετηρία τον Πειραιά και τερματισμό την Ρώμη...

Με κεκτημένη ταχύτητα και ψυχολογία στα... ουράνια από την ιστορική πρόκριση με 2-1 νίκες επί της Παρτίζαν με διπλό σπάσιμο έδρας (έχασε το ενδιάμεσο ματς στο ΣΕΦ με 61-60 αλλά πήρε το πρώτο όπως και το καθοριστικό τρίτο ματς της σειράς στο Βελιγράδι με 81-71 και 74-69 αντίστοιχα) ο Ολυμπιακός του Ντούσαν Ίβκοβιτς όχι απλά βγήκε νικητής από τον πρώτο ελληνικό "εμφύλιο" της σεζόν 1996-97 στην Euroleague αλλά έφυγε από το κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων ως μεγάλος θριαμβευτής. Νίκησε με 20 πόντους διαφορά τον Παναθηναϊκό και υποχρέωσε 20.000 οπαδούς του "τριφυλλιού" να αναγνωρίσουν την ανωτερότητά του σε εκείνο το παιχνίδι αφού στο τέλος υπήρχαν και κάποια ιπποτικά χειροκροτήματα προς τους Πειραιώτες. "69-49, Θρύλος και Θεός ποδοπάτησε τον Παναθηναϊκό μέσα στο ΟΑΚΑ.

Ο θρίαμβος της Ρώμης 20 χρόνια μετά: Τα... φετίχ μίας τρομερής σεζόν

Η Κόκκινη αρμάδα του Ίβκοβιτς λεηλάτησε το "πράσινο" άντρο και πήρε τις ταυτότητες του ΠΑΟ και του Μάλκοβιτς", έγραψε το "Φως των Σπορ" την επομένη ημέρα στο πρωτοσέλιδό του, όπου φιλοξένησε και δηλώσεις των προπονητών των δύο "αιωνίων": "Ήμασταν πανέτοιμοι για το παιχνίδι. Κάναμε μόνο 5 λάθη και σε αυτό βοήθησε άριστα ο Τόμιτς στην κυκλοφορία της μπάλας. Τίποτα δεν τελείωσε. Έχουμε ένα δύσκολο ματς την Τρίτη", ήταν κάποια από τα λόγια του "ερυθρόλευκου" Ντούσαν Ίβκοβιτς, με τον "πράσινο" Μπόζινταρ Μάλκοβιτς να ομολογεί: "Τι να πεις για τον Παναθηναϊκό. Δεν υπήρχε στο γήπεδο. Χάσαμε μερικά εύκολα καλάθια, ενώ τα ποσοστά μας ήταν τραγικά". Από εκεί και πέρα η εφημερίδα μέσα από την ανάλυση του αγώνα στο οπισθόφυλλό της απέδωσε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι στον "αρχιτέκτονα Ίβκοβιτς" τονίζοντας πως "ο Ντούντα έκανε ματ στον Μάλκοβιτς στην παρτίδα σκάκι μεταξύ των δύο προπονητών στήνοντας την ομάδα του με δύο πλέι μέικερ για σαράντα λεπτά".

Φυσικά υπήρχε αναφορά και στα πεπραγμένα κάθε παίκτη των πρωταθλητών Ελλάδας που έβαλε το δικό του λιθαράκι ώστε να νικήσει ο Ολυμπιακός για πρώτη φορά σε αυτό το γήπεδο τον συγκεκριμένο αντίπαλο. "Ο μοναδικός Ντέιβιντ Ρίβερς (17π.) και ο τεράστιος Ντράγκαν Τάρλατς (16π.) ήταν ένα δίδυμο απίστευτης μπασκετικής τελειότητας που πρωταγωνίστησε στο πειραιώτικο κοντσέρτο όμως ο Ολυμπιακός είχε επίσης στη σύνθεσή του παίκες καμικάζι. Πανάκριβο εργαλείο ο Μπακατσιάς, καθοριστικός ο Παπανικολάου (8π.) που εξουδετέρωσε τον Νίκο Οικονόμου και πέτυχε πανάκριβα τρίποντα στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, σκέπασε τα καλάθια ο Φασούλας (8π.), άριστοι στους ρόλους τους οι Σιγάλας και Τόμιτς", ήταν μερικά από τα σχόλια ενώ για την πλευρά του Παναθηναϊκού γράφτηκαν τα εξής: "Τραγικοί οι Ντίνκινς και Οικονόμου αποδείχτηκαν βαρόμετρο για την κακή εμφάνιση, μόνο ο Αλβέρτης (12π.) προσπάθησε να κάνει κάτι".

Ο θρίαμβος της Ρώμης 20 χρόνια μετά: Τα... φετίχ μίας τρομερής σεζόν

Η εφημερίδα "υπενθυμίζε" μάλιστα στην επικεφαλίδα της τελευταίας σελίδας: "Αχτύπητη η ομάδα του Ίβκοβιτς, έκανε πλάκα στον Παναθηναϊκό μέσα στο ΟΑΚΑ. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν τον Θρύλο στη Ρώμη"! Πέντε βράδια αργότερα ήρθε στο ΣΕΦ και η δεύτερη νίκη επί του Παναθηναϊκού (και τέταρτη συνολικά στα ισάριθμα μέχρι εκείνη τη στιγμή ευρωπαϊκά μπασκετικά τους ραντεβού) που έβαζε τον Ολυμπιακό στο αεροπλάνο για... Ρώμη, με το "Φως των Σπορ" να γράφει στο πανηγυρικό του πρωτοσέλιδο: "65-57, Ένας είναι ο Ολυμπιακός, αποτελείωσε τον Παναθηναϊκό. Η πιο μεγάλη πρόκριση στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Μάγος ο Ρίβερς, μέγας ο Τόμιτς, ηγέτης ο Σιγάλας. Καίσαρας ο Ίβκοβιτς: κατάφερε να λύσει τον γόρδιο δεσμό του πρώτου μέρους όταν η κλειστή άμυνα του Παναθηναϊκού δημιούργησε προβλήματα στην ομάδα του. Έπαιξε στην επανάληψη με χαμηλό σχήμα, αύξησε την ταχύτητα, πέρασε τη μπάλα στα χέρια του Ρίβερς και ΑΠΟΓΕΙΩΣΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ".

Ο θρίαμβος της Ρώμης 20 χρόνια μετά: Τα... φετίχ μίας τρομερής σεζόν

Με την εφημερίδα να συμπεριλαμβάνει στο πρωτοσέλιδό της και απόσπασμα δηλώσεων του Ντούντα στη συνέντευξη Τύπου που τόνιζε: "Πολύ μεγάλη νίκη, παίξαμε σοβαρό μπάσκετ. Είχαμε υπομονή και τώρα πρέπει να βρούμε τη δύναμη για τους δύο μήνες που έρχονται. Να προετοιμαστούμε τόσο για το ελληνικό φάιναλ φορ, όσο και για το φάιναλ φορ της Ρώμης". Όσο για το αν ήταν κάποιος που δικαιούτο να πιει πρώτος από τη σαμπάνια που άνοιξε στα αποδυτήρια του ΣΕΦ, αυτός σύμφωνα με την εφημερίδα "ήταν πέρα πάσης αμφιβολίας ο Μίλαν Τόμιτς. Ο δαιμόνιος γκαρντ, σε ένα από τα μεγαλύτερα παιχνίδια της καριέρας του ήταν αυτός που γύρισε το παιχνίδι κάνοντας απίστευτα πράγματα σε κρίσιμες και καθοριστικές στιγμές. Έδωσε λύσεις κάτω από αντίξοες συνθήκες και υπό την πίεση του ψυχολογικού βάρους. Το τρίποντο στην εκπνοή του πρώτου μέρους που ψαλίδισε τη διαφορά σε δύο πόντους (37-39), ένα άλλο από τα 10 μέτρα στη λήξη του χρόνου επίθεσης, με το οποίο ο Ολυμπιακός ξέφυγε 51-45 στο 28' ήταν τα πιο λαμπρά από τα κατορθώματά του, που τον ανέδειξαν σε μορφή του μεγάλου ντέρμπι".

Ο θρίαμβος της Ρώμης 20 χρόνια μετά: Τα... φετίχ μίας τρομερής σεζόν

Η δύναμη που είχε ζητήσει πάντως από τους παίκτες του ενόψει Ρώμης ο Ντούσαν Ίβκοβιτς όχι μόνο υπήρχε αλλά ξεχείλιζε εκείνη τη Μεγάλη Εβδομάδα του 1997, με τον Ολυμπιακό να παρουσιάζεται πιο ώριμος, συγκεντρωμένος αλλά και πεινασμένος για τη μεγάλη κούπα στο τρίτο Final-4 της ιστορίας του μετά από τους χαμένους τελικούς στο Τελ Αβίβ (1994) και Σαραγόσα (1995) και να φτάνει μέχρι το τέλος του δρόμου για να αναδειχτεί αυτοκράτορας στη Ρώμη! Στον ημιτελικό της Μεγάλης Τρίτης "καθάρισε" με σχετική ευκολία, 74-65, την Ολίμπια Λουμπλιάνας, που είχε κάνει τη μεγάλη έκπληξη φτάνοντας στην ιταλική πρωτεύουσα αποκλείοντας σε νοκ άουτ σειρές -με μειονέκτημα έδρας μάλιστα- τις Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ και Στεφανέλ Μιλάνο, ενώ στον τελικό "κατάπιε" την Μπαρτσελόνα (δεύτερος σερί χαμένος τελικός για τους Καταλανούς μετά το 66-67 από τον Παναθηναϊκό στο Παρίσι) με το εκκωφαντικό 73-58.

Με τη διαφορά των 15 πόντων να συνιστά τότε ρεκόρ σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από τότε που καθιερώθηκε το σύστημα με το Final-4! "Προσκύνησε η Ευρώπη, αυτοκράτορας ο Ολυμπιακός, παιχνιδάκι στα χέρια των κολοσσών του Ίβκοβιτς έγινε η παρέα του Τζόρτζεβιτς. Δεν παίζεται αυτή η υπερομάδα από κανέναν στην Γηραιά Ήπειρο. Κόκκαλης: Είμαι ευτυχισμένος". Ίβκοβιτς: Το περίμενα", ανέφερε το πρωτοσέλιδο του "Sportime" που κυκλοφόρησε την επομένη του ιστορικού θριάμβου (Μεγάλη Παρασκευή, 25 Απριλίου 1997), με την εφημερίδα να προσφέρει μάλιστα στο αναγνωστικό κοινό της μία δισέλιδη αφίσα των νέων πρωταθλητών Ευρώπης από την ομαδική φωτογράφισή τους στο παρκέ του "Παλαέουρ" λίγο πριν το πρώτο τζάμπολ του τελικού.

Ο θρίαμβος της Ρώμης 20 χρόνια μετά: Τα... φετίχ μίας τρομερής σεζόν

"Ο "ταύρος" Ντράγκαν Τάρλατς, το "πάντσερ" Κρίστιαν Βελπ, ο "φιλόσοφος" Παναγιώτης Φασούλας, ο "εκτελεστής" Φράνκο Νάκιτς, ο "άτυχος" Νάσος Γαλακτερός, ο "ζογκλέρ" Ντέιβιντ Ρίβερς, ο "τσαμπουκάς" Μίλαν Τόμιτς, ο "αρχηγός" Γιώργος Σιγάλας, ο "αέρινος" Δημήτρης Παπανικολάου και ο "σπρίντερ" Θύμιος Μπακατσιάς. Ο "πατριάρχης" Ντούσαν Ίβκοβιτς προτίμησε να αφήσει τη δόξα στα παιδιά του", ανέφερε χαρακτηριστικά η εφημερίδα. Η οποία, στο ρεπορτάζ της για τον τελικό, δεν... τσιγκουνεύτηκε τα διθυραμβικά σχόλια για τους νέους πρωταθλητές Ευρώπης: "Τιμή και και δόξα στο βασιλιά Ολυμπιακό. Είναι ο βασιλιάς της Ευρώπης και κανείς δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει. Σε μία επίδειξη ισχύος που σπάνια έχει ξαναγίνει σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αυτή η μηχανή του μπάσκετ που λέγεται Ολυμπιακός διέλευσε την Μπαρτσελόνα με 73-58, την έκανε να δείχνει μία τιποτένια ομάδα.

Όλοι ήταν υπέροχοι στην ώρα της κρίσης, αλλά αυτός ο Ρίβερς ήταν το κάτι άλλο. Τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει τον Αμερικανό ζογκλέρ, που πήρε όλη την ομάδα πάνω του για μία ακόμα φορά, την "ξελάσπωσε" στη δύσκολη αρχή και "έλυσε" τα χέρια και των υπολοίπων. Από κοντά και το θηρίο ο Τάρλατς. Δεν άφησε μπαλιά στον αέρα που να μην την μαζέψει, έκανε "χαζούς" τους ψηλούς της Μπαρτσελόνα και ύψωσε το θηριώδες του ανάστημα... Ναι, είναι δικό τους και το αξίζουν. Το πήραν με το σπαθί τους, το άξιζαν και τώρα μπορούν να το καμαρώσουν... Τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής η τρομερή αρμάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς έφτασε στην Ελλάδα, κορυφώνοντας τον τρελό χορό που ξεκίνησε στη Ρώμη από τους 8.000 παραληρούντες οπαδούς του Ολυμπιακού".

Ποια τα συναισθήματα του διοικητικού ηγέτη του Ολυμπιακού, Σωκράτη Κόκκαλη, όπως καταγράφηκαν από τον Τύπο της εποχής; "Είμαι πολυ συγκινημένος. Ήταν νομίζω γενικότερα μία μεγάλη στιγμή χαράς για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού. Η Ελλάδα απέδειξε ότι παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Είχα πει ότι θα κερδίσουμε, δεν πέτυχα βέβαια τη διαφορά γιατί είχα προβλέψει +10 και νικήσαμε με 15", δήλωνε ο τότε πρόεδρος των "ερυθρολεύκων" σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, και προσέθετε: "Είναι μία από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μου. Ο κύριος Ίβκοβιτς είχε μεγάλη συμβολή στις πολύ σημαντικές φετινές επιτυχίες της ομάδας μας. Είναι μεγάλος προπονητής και είμαι ευτυχισμένος που οδήγησε επιτέλους τον Ολυμπιακό σε αυτό το Κύπελλο. Πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε την καλή πορεία στο πρωτάθλημα μπάσκετ και να πάρουμε βέβαια και το πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο (σ.σ. λίγες ημέρες αργότερα ο Ολυμπιακός κατακτούσε το πρώτο του από τα 12 συνολικά πρωταθλήματα που πήρε επί προεδρίας Σωκράτη Κόκκαλη). Και φυσικά να συνεχίσουμε έτσι και του χρόνου. Να είμαστε για πάντα πρωταθλητές".

Ο θρίαμβος της Ρώμης 20 χρόνια μετά: Τα... φετίχ μίας τρομερής σεζόν

Εντυπωσιακό ήταν και το πρωτοσέλιδο με το οποίο κυκλοφόρησε την επομένη του "ερυθρόλευκου" θριάμβου το "Φως των Σπορ", με την ιστορική εφημερίδα να έχει σε πρώτο πλάνο τον αρχηγό Γιώργο Σιγάλα την ώρα που σήκωνε στο "Παλαέουρ" το βαρύτιμο τρόπαιο μπροστά στις υψωμένες πανηγυρικές σφιγμένες γροθιές των συμπαικτών του, και να γράφει: "73-58. Το πήρε! Με την αξία του και το σπαθί του. Έκανε μία... μπουκιά την Μπαρτσελόνα. Καίγεται το σύμπαν. Ο κοσμαγάπητος Ολυμπιακός αυτοκράτορας της Ευρώπης. Βασιλιάς ο Ρίβερς". Με την εφημερίδα να αποθεώνει τον πλέι μέικερ των Πειραιωτών στην ανάλυση του αγώνα γράφοντας μεταξύ άλλων: "Ο Ντέιβιντ Ρίβερς ήταν Ρωμαίος θεός και αυτοκράτορας. Έκανε τους πάντες να υποκλιθούν στην αξία του, στις εμπνεύσεις του και στο ταλέντο του. Βοήθησε τον Ολυμπιακό να στεφθεί ηγεμόνας της Ευρώπης και ο ίδιος απέδειξε για άλλη μία φορά, ότι είναι ο κορυφαίος πλέι μέικερ απ'αυτή την πλευρά του Ατλαντικού.

Ο "κρυστάλλινος" Ρίβερς, όπως τον είχε αποκαλέσει ο Ντούσαν Ίβκοβιτς όταν είχε ανακηρυχθεί MVP του ευρωπαϊκού All Star Game, είχε υποσχεθεί όταν είχε έρθει στην Ελλάδα ότι θα σηκώσει το Ευρωπαϊκό και ζούσε για αυτή τη στιγμή, που θα έκανε το "Παλαέουρ" να σηκωθεί όρθιο και τον χειροκροτήσει... Αξίζει όλα τα τάματα που έκαναν για αυτόν οι φίλοι του Ολυμπιακού, ευχόμενοι να τους οδηγήσει στο θρίαμβο... Μετέτρεψε τη μονομαχία του με τον Σάσα Τζόρτζεβιτς σε παράσταση για έναν ρόλο και ίσως θα έπρεπε ο Ολυμπιακός σαν φόρο τιμής να του χαρίσει ένα χρυσό ομοίωμα του Κυπέλλου, ψηλό όσο το μπόι του Αμερικανού σε ένδειξη αναγνώρισης των υπηρεσιών του".

Ο θρίαμβος της Ρώμης 20 χρόνια μετά: Τα... φετίχ μίας τρομερής σεζόν

Όσο για τον τίτλο που επέλεξε η εφημερίδα για το οπισθόφυλλό της, πάνω από την ανάλυση και την κριτική του μεγάλου τελικού, ήταν ενδεικτικός της έκστασης που χαρακτήριζε τους εκατομμύρια φίλους του συλλόγου μετά την ισοπέδωση των Καταλανών: "Το πιο αντρίκειο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα". Ναι, η τρίτη συμμετοχή του Ολυμπιακού σε Final-4 (μέσα σε μία τετραετία) αποδείχτηκε φαρμακερή για τους αντιπάλους του και τυχερή για τον ίδιο, με την πολυπόθητη κατάκτηση του μπασκετικού Έβερεστ να είναι πλέον ΓΕΓΟΝΟΣ!

News 24/7

24MEDIA NETWORK