Ιγκόρ Κοκόσκοφ: Ο κόουτς που φλερτάρει με τον Παναθηναϊκό

Ο Σέρβος Ιγκόρ Κοκόσκοφ, με την πολυετή θητεία στο ΝΒΑ και άλλοτε βοηθός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, είναι ο προπονητής που έχει ξεχωρίσει στην κούρσα για την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού.

Ιγκόρ Κοκόσκοφ: Ο κόουτς που φλερτάρει με τον Παναθηναϊκό
κοκόσκοφ Παναθηναϊκός

Ο Σέρβος Ιγκόρ Κοκόσκοφ είναι ο βασικός υποψήφιος για την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού μετά το τέλος των τελικών του πρωταθλήματος απέναντι στον Ολυμπιακό, αφού ο Σωτήρης Μανωλόπουλος, που διαδέχθηκε τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς, δεν θα συνεχίσει τη νέα σεζόν ως πρώτος.

Τον Κοκόσκοφ έχει προτείνει Έλληνας μάνατζερ και λογίζεται αυτή τη στιγμή ως ο επικρατέστερος για τη θέση. Αυτό λόγω του σχετικά χαμηλού κόστους που έχει μια τέτοια κίνηση, αφού σύμφωνα με το πλάνο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για την επόμενη σεζόν, τα πολλά χρήματα θα δοθούν για ηχηρές και ακριβές μεταγραφές, σαν κι αυτήν του Αλέξανδρου Βεζένκοφ από τον Άρη.

Μακρά θητεία στο NBA

Στα 43 του σήμερα ο "απόφοιτος της μεγάλης των πλάβι σχολής", και βοηθός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην εθνική Σερβίας στους Ολυμπιακούς του 2004, ήταν ο πρώτος μη Αμερικάνος κόουτς που έγινε μέλος του προπονητικού σταφ κολεγίου α' κατηγορίας (Μιζούρι) και ο πρώτος που δούλεψε ως βοηθός σε ομάδα του ΝΒΑ. Η παρθενική δουλειά του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου ήταν στους Κλίπερς παρέα με τον Άλβιν Τζέντρι, προτού θητεύσει στο πλευρό του Λάρι Μπράουν (Πίστονς) και στεφθεί πρωταθλητής ΝΒΑ (2004). Στην ομάδα του Ντιτρόιτ εργάστηκε επίσης με τον Φλιπ Σόντερς, προτού προσληφθεί στους Σανς για να είναι δίπλα στον Τέρι Πόρτερ για μία σεζόν και να ξανασυνεργαστεί κατόπιν με τον Τζέντρι.

Τη σεζόν 2013-14 ήταν συνεργάτης του Μάικ Μπράουν στους Καβαλίερς, ενώ από το Φεβρουάριο έγινε μέλος του σταφ στους Μάτζικ δίπλα στον υπηρεσιακό Τζέιμς Μπόρεγκο. Το όνομά του είχε "παίξει" έντονα και στο ρεπορτάζ των Λέικερς, αφού θεωρείται ένας από τους πιο καταρτισμένους βοηθούς στο ΝΒΑ, με ειδικότητα στο σχεδιασμό του επιθετικού κομματιού των ομάδων.

Από το 2008 ο Κοκόσκοφ είναι ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής Γεωργίας και η δική του παρουσία εκεί συνδυάστηκε με δύο προκρίσεις στα τελικά του Ευρωμπάσκετ (2011, 2013), επίτευγμα πρωτόγνωρο για μια χώρα χωρίς μπασκετικό παρελθόν.

Η περίπτωση Πιανιτζιάνι

Παράλληλα με τον Σέρβο, υπάρχει στο μυαλό των ανθρώπων του Παναθηναϊκού και ο Σιμόνε Πιανιτζιάνι. Ο Ιταλός, προπονητικό παιδί του κόουτς Ρεκαλκάτι, έχει ταυτίσει την καριέρα του με τη Σιένα. Απ'το 1995 έως το 2006 ήταν βοηθός προπονητή στον ιταλική ομάδα και ταυτόχρονα είχε πόστο στα νεανικά τμήματα του συλλόγου. Το καλοκαίρι του 2006 έγινε πρώτος προπονητής και οδήγησε τη Σιένα στην κατάκτηση έξι συνεχόμενων πρωταθλημάτων Ιταλίας, μια επίδοση απίστευτη για έναν σύλλογο που είχε μόλις ένα πρωτάθλημα πριν αναλάβει ο Πιανιτζιάνι. Μάλιστα, το 2009 η Σιένα πήρε το Σούπερ Καπ, το Κύπελλο και κατέκτησε το πρωτάθλημα με μόλις μία ήττα σε 44 παιχνίδια και με sweep σε όλες τις σειρές των πλέι-οφ.

Το 2012 ο Πιανιτζιάνι ανέλαβε τη Φενέρμπαχτσε, απ'την οποία οδηγήθηκε σε παραίτηση, λαμβάνοντας αξιοσέβαστη αποζημίωση, με την αιτιολογία ότι δεν εκμεταλλεύτηκε το υψηλό μπάτζετ που είχε στα χέρια του. Τη στιγμή της παραίτησής του, η Φενέρμπαχτσε ήταν στην κορυφή του τουρκικού πρωταθλήματος, αλλά στην 7η θέση του ομίλου στο Top16 της Ευρωλίγκας, χωρίς να παίζει καλό μπάσκετ.

Από το 2009 είναι επίσης ομοσπονδιακός προπονητής των ατζούρι, έχοντας μαζί της δύο συμμετοχές σε Ευρωμπάσκετ. Το 2013 η Ιταλία τερμάτισε 8η, έχοντας πάντως κερδίσει Τουρκία, Ελλάδα και Ισπανία στις φάσεις των ομίλων.

Ο μάνατζερ του Ιταλού κόουτς είχε επαφή με τον Παναθηναϊκό την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Πιανιτζιάνι θέλει να δουλέψει στο τριφύλλι και να επιστρέψει σε πάγκο συλλόγου, όμως το κασέ του είναι αρκετά υψηλό, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες συνεργασίας.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλιο Δημήτρη Καρύδα: Coach of the year

Σχόλιο Γιάννη Ζωιτού: Ο Ολυμπιακός δεν θα χάσει τον τίτλο από τον Φώτση

News 24/7

24MEDIA NETWORK