Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου

Οικονομολόγοι, δημοσιογράφοι, μαρκετίστες, νομικοί αποτελούν ένα στενό κύκλο, τον σκληρό "πυρήνα" των ανθρώπων της απολύτου εμπιστοσύνης του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Ένας κύκλος που την τελευταία τριετία έχει υποστεί αρκετές αυξομειώσεις με την προσθήκη αλλά και την αφαίρεση ατόμων. O Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τα δεξιά και... αριστερά χέρια του ισχυρού ανθρώπου της "πράσινης" ΚΑΕ.

Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου
Παναθηναϊκός

Η πιο πρόσφατη αλλά και η πλέον ηχηρή προσθήκη σε αυτό τον κύκλο είναι του νομικού Τάκη Μπαλτάκου που "υπηρέτησε" την ομάδα από το ίδιο πόστο για πολλά χρόνια στη δεκαετία του '90, πέρασε μια φάση όπου οι σχέσεις του με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλου ήταν στην "κατάψυξη", αλλά αναθερμάνθηκαν την περασμένη άνοιξη. Ο Μπαλτάκος είναι αυτός πλέον που χαράζει την πολιτική του Παναθηναϊκού σε όλα τα επίπεδα και θεωρείται ο νούμερο 1 έμπιστος του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Μπαλτάκος, το "κόκκινο πανί" για τους Αγγελόπουλους

Δεν ασχολείται φυσικά μόνο με θέματα που άπτονται νομικών ζητημάτων ή δικαστικών υποθέσεων. Κάθε άλλο… Ο Μπαλτάκος θεωρείται μετρ των παρασκηνιακών ελιγμών, άτομο με πολύ υψηλές διασυνδέσεις, όχι μόνο λόγω του ηχηρού πελατολογίου του την εποχή που ασκούσε ενεργά τη νομική αλλά λόγω της θέσης που κατείχε ως γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά. Για λόγους που γνωρίζει καλύτερα ο ίδιος έβαλε στην άκρη (για την ώρα ή ίσως για πάντα) τις πολιτικές φιλοδοξίες του και επέστρεψε στο μπάσκετ. Ο Μπαλτάκος έχει ήδη πείσει τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟ ότι πρέπει να περιορίσει σημαντικά τις δημόσιες δηλώσεις και εμφανίσεις του σε μια προσπάθεια να λειάνει το προφίλ του, που αμαυρώθηκε από δημόσιες εκρήξεις αλλά και τις διαδοχικές τιμωρίες. Και για την ώρα το έχει πετύχει με άψογο τρόπο αφού οι δημόσιες τοποθετήσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου είναι σπάνιες από τον περασμένο Μάιο.

Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου
Γιαννακόπουλος INTIME SPORTS

Ο νέος νομικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΚΑΕ αποτελεί "κόκκινο πανί" για την πλευρά του Ολυμπιακού αλλά για λόγους που δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό και το μπάσκετ. Για πολλά χρόνια διετέλεσε νομικός σύμβουλος του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου και μετείχε ενεργά στην ενδο-οικογενειακή κόντρα με τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο για τη γνωστή υπόθεση της κληρονομιάς της δυναστείας των Αγγελόπουλων. Γι' αυτό ακριβώς και στην περσινή κλήρωση του πρωταθλήματος παρότι ακόμη δεν υπήρχε καμία σχέση με τον Παναθηναϊκό ή προοπτική συνεργασίας με τον Γιαννακόπουλο βρέθηκε στο στόχαστρο των δηλώσεων του Γιώργου Αγγελόπουλου.

Ο άνθρωπος της οικογένειας και ο "ορκισμένος"

Εκτός από τον Μπαλτάκο που ήταν πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης και του Παύλου Γιαννακόπουλου, υπάρχει ένας ακόμη συνδετικός κρίκος των δύο γενιών στον Παναθηναϊκό. Ο Μάνος Παπαδόπουλος που κατέχει το πόστο του μάνατζερ της ομάδας (και πλέον και του προέδρου της ΚΑΕ) από το 1992, σπάζοντας κάθε ρεκόρ διάρκειας και παραμονής στη συγκεκριμένη θέση. Ο Παπαδόπουλος είναι πρόσωπο της απολύτου αποδοχής και εμπιστοσύνης της οικογένειας και πλέον θεωρείταιbluechipγια τον Παναθηναϊκό. Είναι ο άνθρωπος που έχει δει και έχει ζήσει σχεδόν τα πάντα μέσα στην ομάδα και φυσικά οι γνώσεις του από το χώρο είναι πια όχι μόνο ατελείωτες αλλά και εξαιρετικά πολύτιμες. Παρότι επίσημα ο ρόλος του είναι καθαρά στο αγωνιστικό κομμάτι και λειτουργεί ως σύνδεσμος ομάδας-διοίκησης, είναι γνωστό ότι πολλές φορές έχει λειτουργήσει –κατ΄εντολή- και πέρα από αυτά τα όρια. Αναλαμβάνοντας την ηγεσία της ΚΑΕ ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος "ξήλωσε" σχεδόν όλη τη διοικητική ιεραρχία σταδιακά και μεθοδικά τοποθετώντας πρόσωπα της δικής του επιλογής. Οι περισσότεροι δεν ήταν γνωστοί στον κόσμο του μπάσκετ νωρίτερα. Για παράδειγμα, όταν πριν από μερικές εβδομάδες ανέβηκε στο πόντιουμ της κλήρωσης ο Παναγιώτης Τριαντόπουλος (photo) λίγοι στην αίθουσα τον γνώριζαν.

Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου
Τριαντόπουλος INTIME SPORTS

Κατέχει όμως πλέον τον τίτλο του διευθύνοντα σύμβουλου στην ΚΑΕ αν και οι τίτλοι σε πολλές περιπτώσεις παίζουν πολύ μικρό ρόλο. Στην πραγματικότητα είναι ο υπεύθυνος των οικονομικών στο γκρουπ επιχειρήσεων ιδιοκτησίας του Δημήτρη Γιαννακόπουλου που κινείται στο χώρο τωνMediaκαι του ίντερνετ. Είναι επίσης άτομο που κινείται στον πολύ κλειστό και στενό πυρήνα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και απόλυτα "ορκισμένος". Από τα πρώτα πρόσωπα που μπήκαν στον ίδιο "πυρήνα" με την ενεργοποίηση του Γιαννακόπουλου στα διοικητικά της ΚΑΕ ήταν ο Ηλίας Κατσογιάννης που ανέλαβε τον ρόλο του διευθυντή μάρκετινγκ. Θέση που για πολλά χρόνια δεν υπήρχε στην ομάδα επί ημερών Παύλου και Θανάση Γιαννακόπουλου που δεν ενδιαφέρονταν για έξτρα έσοδα ή για την προβολή της ομάδας. Ο κύριος Κατσογιάννης επί σειρά ετών έχει πετύχει να προσελκύει πρωτοκλασάτους χορηγούς γύρω από το brand του μπασκετικού Παναθηναϊκού.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, παράγοντας νέας κοπής και λογικής, έφερε άλλες πρακτικές στην ομάδα που πλέον έχει μπουτίκ, τρέχει προγράμματα μάρκετινγκ και προβολής και γενικά έχει πλέον φτιάξει ένα μοντέρνο προφίλ, ανάλογο του ονόματος του Παναθηναϊκού στο ελληνικό αλλά και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Οι παλιοί και οι νέοι...

Σε διοικητικό επίπεδο αναβαθμίστηκε και ο ρόλος του Γιώργου Μοιρέα που για πολλά χρόνια δούλευε στην "πράσινη" ΚΑΕ και μάλιστα είναι από τους ελάχιστους που έμειναν από την παλιά γενιά στην ομάδα. Εκτιμήθηκε ότι είναι εργατικός και άνθρωπος πολύ χαμηλών τόνων, του ανατέθηκε ο ρόλος του διευθυντή της ΚΑΕ πρόσφατα, θέση που για πολλά χρόνια κατείχε ο Τάσος Στεφάνου. Ο Μοιρέας από διάφορες θέσεις και ρόλους ως υπάλληλος της ΚΑΕ συμπληρώνει περισσότερα από 20 χρόνια στην ομάδα. Λιγότερο εμφανείς αλλά με μεγάλη επίδραση και ρόλο είναι και αρκετοί ακόμη. Προσωπικοί φίλοι του Γιαννακόπουλου από τα παιδικά ή τα φοιτητικά χρόνια του. Οι περισσότεροι μάλιστα από αυτούς έχουν όχι μόνο θέση στην ΚΑΕ αλλά και ρόλους στο μιντιακό γκρουπ επιχειρήσεων του. Για παράδειγμα, ο Αριστείδης Χριστόπουλος, πρώην ιδιοκτήτης εκδοτικής εταιρείας σχολικών βιβλίων που είναι στενός φίλος του Γιαννακόπουλου, μέλος της ΚΑΕ και δραστηριοποιείται κυρίως στις μιντιακές επιχειρήσεις. Στην ίδια κατηγορία αλλά χωρίς εμπλοκή με την ομάδα πλέον είναι και ο πρώην δημοσιογράφος, Παναγιώτης Μπόμης. Αρχικά ανέλαβε το ρόλο του υπεύθυνου επικοινωνίας της ΚΑΕ, αργότερα εμφανιζόταν ως εκδότης της εφημερίδας "Πράσινη", ενώ πρόσφατα ανέλαβε τη διαχείριση των δικαιωμάτων τουCNNπου έχει αγοράσει για την Ελλάδα ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, με στόχο αρχικά τη δημιουργία ιστότοπου και στην πορεία τηλεοπτικού σταθμού.

Ο άνθρωπος της επικοινωνίας...

Την τελευταία τριετία ένας άλλος δημοσιογράφος που δεν ασχολείται πλέον ενεργά με το επάγγελμα έχει αναλάβει υπεύθυνος επικοινωνίας της ΚΑΕ. Μετά από 20 χρόνια που δραστηριοποιήθηκε στο ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού, είτε σε διάφορες εφημερίδες, είτε στο περιοδικόAllStarBasket, ο Νίκος Μπουρλάκης, είναι πια ο άνθρωπος που κάνει όλο το επικοινωνιακό παιχνίδι του Παναθηναϊκού και μάλιστα επιτυχημένα σύμφωνα με τα "θέλω" της ιδιοκτησίας. Τομέας ζωτικός και μεγάλης σημασίας για τον "πράσινο" πρόεδρο. Δεν είναι όμως ο μοναδικός δημοσιογράφος στο προεδρικό περιβάλλον αλλά ο μοναδικός που έχει ενεργό ρόλο στην ΚΑΕ.

Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου
Μπουρλάκης

Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικά ονόματα που τα τελευταία χρόνια έχουν συνδεθεί επαγγελματικά με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο:
Ο Κώστας Χαρδαβέλλας, ιδρυτής ενός εκ των 16 που ανήκουν στην εταιρείαDPGτου Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο Γιώργος Μητροφάνης πρώην διευθυντής site και νυν διευθυντής της εφημερίδας "Πράσινη" και ο Νάσος Γουμενίδης, επικεφαλής life style περιεχομένου site.

Φυσικά είναι πρακτικά αδύνατον να αναφερθούν εδώ και άλλα μέλη του ομίλουDPGή της εταιρείαςGiatra(υπεύθυνη για τα social media και το marketing του Παναθηναϊκού) που κατέχουν βασικές θέσεις στην επιχειρηματική ιεραρχία αλλά έχουν μικρή ή ελάχιστη θέση στον "στενό πυρήνα" των "ανθρώπων του προέδρου". Στον συγκεκριμένο κύκλο μπορεί να μπαίνουν συχνά-πυκνά αρκετά πρόσωπα αλλά υπάρχουν και αρκετά που δεν έχουν πια θέση εκεί. Πιο κτυπητή περίπτωση ο Γιώργος Σίντιακ, επίσης παιδικός φίλος του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, πρώτος διευθυντής της ΚΑΕ όταν αυτή άλλαξε ηγεσία, οικονομικός σύμβουλος στις λοιπές επιχειρήσεις, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες αποχώρησε. Πλέον είναι μόνιμος κάτοικος Λιβάνου και δραστηριοποιείται με την εκπροσώπηση αθλητών- προπονητών στην Ασία ως αντιπρόσωπος της ελληνικής εταιρείαςOctagonτου μάνατζερ Γιώργου Δημητρόπουλου. Επίσης, στο στενό προεδρικό κύκλο δεν ανήκει πλέον ο Φραγκίσκος Αλβέρτης που μετά από χρόνια ενασχόλησης με την ομάδα μετατέθηκε στο πόστο του υπεύθυνου ακαδημιών.

...και οι "αόρατοι"

Φυσικά πάντοτε σε ένα προεδρικό περιβάλλον υπάρχουν και οι "αόρατοι άνθρωποι". Αυτοί που δεν υπάρχουν σε καμία εταιρική σύνθεση αλλά παίζουν καίριο ρόλο. Αναφορικά στο μπάσκετ τον ρόλο αυτό έχει πλέον ο μάνατζερ παικτών Τάσος Δελημπαλταδάκης. Πίσω στη δεκαετία του '90 η εμπιστοσύνη που έδειξαν ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος στον νεαρό και άγνωστο (τότε) Δελημπαλταδάκη έφτανε και περίσσευε για να δημιουργήσει μια μικρή αυτοκρατορία. Έγινε ένας από τους κορυφαίους μάνατζερ παικτών, έκτισε μια μικρή αυτοκρατορία και γύρω από το πρόσωπο του δημιουργήθηκε ένας μύθος όσον αφορά και στην παρασκηνιακή εμπλοκή του στο μπάσκετ. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα και η μίνι αυτοκρατορία που είχε δημιουργήσει έμοιαζε έτοιμη να διαλυθεί. Η εμπιστοσύνη που του έδειξε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, όμως, τον ξανάφερε στο προσκήνιο και πλέον ο Δελημπαλταδάκης λειτουργεί σε πολλές περιπτώσεις αποκλειστικά υπέρ των συμφερόντων του Παναθηναϊκού. Ειδικά σε θέματα που έχουν να κάνουν με την προσέλκυση νέων παικτών για την ομάδα, τομέα που θεωρεί εξαιρετικά ζωτικό ο Γιαννακόπουλος για το μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Το μορατόριουμ, η ικανοποίηση και ο Ρήγας

Δ.Γιαννακόπουλος: "Όλοι θυμόμαστε τι έγινε όταν τα έβαλαν με τον Παναθηναϊκό"

News 24/7

24MEDIA NETWORK