Ρέιμαρ Μόργκαν: Ούτε Γκιστ ούτε Λάσμε. Ένας ψηλός "Σπαρτιάτης"

Το Contra.gr ρώτησε και έμαθε για τον Ρέιμαρ Μόργκαν. Τον Αμερικάνο ψηλό που επέλεξε ο Παναθηναϊκός για να "γεμίσει" τη φροντ λάιν και να καλύψει το κενό του Τζέιμς Γκιστ. Η καριέρα που δεν έκανε στο ΝΒΑ, το μπασκετικό IQ και η έλλειψη παραστάσεων.

Ρέιμαρ Μόργκαν: Ούτε Γκιστ ούτε Λάσμε. Ένας ψηλός "Σπαρτιάτης"

Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος είχε συγκεκριμένο τύπου ψηλό στο μυαλό του όταν οριστικοποιήθηκε η απόφαση ν' αντικατασταθεί ο Τζέιμς Γκιστ. Δεν ήθελε έναν νέο... Γκιστ, αλλά ένα ευέλικτο και ταυτόχρονα δυνατό 5άρι. Η απόπειρα να πειστεί και να έρθει ο σταρ Κένιον Μάρτιν, που ήταν λόγω φήμης και βιογραφικού η πρώτη επιλογή, κατέδειξε αυτήν ακριβώς την πρόθεση και η ενεργοποίηση της εναλλακτικής με τον Ρέιμαρ Μόργκαν, που αποκτήθηκε έως το τέλος της σεζόν, την επιβεβαίωσε.

Για να γίνει κατανοητό εξ αρχής, ο νέος ξένος του Παναθηναϊκού δεν είναι φόργουορντ. Είναι σέντερ νέας κοπής, undersized στη γλώσσα των προπονητών. Όλη τη σεζόν στη γερμανική Γκέτινγκεν κάλυψε τη θέση "5" και σε αυτήν έκανε την καλύτερη σεζόν μιας καριέρας στη διάρκεια της οποίας συνάντησε αρκετά εμπόδια, τα οποία ξεπερνούσε διαδοχικά το ένα μετά το άλλο.

Ήταν για ψηλά, έμεινε εκτός

Σύμφωνα με ειδικούς, ο απόφοιτος του Μίσιγκαν Στέιτ είχε πολλές προοπτικές να είναι ψηλά στο "φτωχό" ντραφτ του 2010, τη σεζόν δηλαδή που στο Νο1 επιλέχθηκε ο Τζον Ουόλ, στο Νο5 ο ΝτεΜάρκους Κάζενς και στο Νο10 ο Πολ Τζορτζ. Είχε μάθει πολύ καλά τα βασικά του μπάσκετ σ' ένα κολέγιο που δίνει βάση σε αυτά και διέθετε τις προοπτικές να εξελιχθεί σ' έναν ψηλό που θα έβρισκε θέση στο ΝΒΑ για να κάνει συγκεκριμένα πράγματα και αναλόγως της δουλειάς του να εξελιχθεί. Κλασικός "Σπαρτιάτης" δηλαδή.

DETROIT - DECEMBER 3:  Raymar Morgan #2 of the Michigan State Spartans goes up with the ball against Danny Green #14 of the North Carolina Tar Heels on December 3, 2008 at Ford Field in Detroit, Michigan. (Photo by Gregory Shamus/Getty Images)
DETROIT - DECEMBER 3: Raymar Morgan #2 of the Michigan State Spartans goes up with the ball against Danny Green #14 of the North Carolina Tar Heels on December 3, 2008 at Ford Field in Detroit, Michigan. (Photo by Gregory Shamus/Getty Images) GETTY IMAGES

Υπήρξαν όμως κάποιοι τραυματισμοί που τον άφησαν πίσω και φρέναραν τη σκέψη κάποιας ομάδας να του δώσει την ευκαιρία. Ήταν ένα "χτύπημα" για τα όνειρά του, αλλά γρήγορα στάθηκε στα πόδια του. Αποφάσισε μάλιστα να μην χάσει χρόνο. "Κολύμπησε" στον Ατλαντικό και έπιασε ευρωπαϊκή στεριά παίζοντας κατά σειρά σε Ισραήλ, Τουρκία, ξανά Ισραήλ και εφέτος στη Γερμανία. Από κάπου άρχισαν όλοι.

Σταθερός, γρήγορος, έξυπνος

Η Γκέτινγκεν δεν ήταν μια ομάδα που πρωταγωνίστησε στο πρωτάθλημα, αφού τερμάτισε 10η στην κανονική περίοδο και έμεινε εκτός πλέι οφ. Ο Μόργκαν ωστόσο ήταν -ίσως- ο πιο σταθερός σε απόδοση παίκτης της, ένας ψηλός που δούλευε για την ομάδα δίπλα σ' έναν έμπειρο γκαρντ (Ελ Αμίν), όχι η ομάδα γι' αυτόν, και άφησε πολύ καλές εντυπώσεις σ' ένα πρωτάθλημα με υψηλό ανταγωνισμό.

Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τη BBL μάς έλεγαν ότι πρόκειται για έναν παίκτη με αρχές και υψηλό μπασκετικό IQ, κοντρολαρισμένο δηλαδή. Έναν παίκτη που σκέφτεται και δρα με ταχύτητα. Τούτο το στοιχείο τού επιτρέπει να σκρινάρει καλά και να ρολάρει γρήγορα μετά από πικ εν ρολ τελειώνοντας φάσεις κοντά στο καλάθι. Δεν δημιουργεί μόνος του φάσεις, σπάνια σουτάρει από μακριά (έξω από 5,5 - 6 μέτρα) και μόνο όταν είναι ελεύθερος, ενώ λίγες είναι οι φορές που θα πάρει την μπάλα με πλάτη, προτιμώντας να εκμεταλλεύεται τις ασίστ των συμπαικτών του.

Δεν είναι σίγουρα Γκιστ, ούτε όμως Λάσμε, αφού δεν παίζει τόσο ψηλά από τη στεφάνη.

Ταιριάζει με συμπαίκτες και αντιπάλους

Στην άμυνα έχει γρήγορα πόδια και χαμηλό κέντρο βάρος για να κυνηγήσει κοντούς μετά τις αλλαγές των σκριν και τον όγκο για να μαρκάρει ισοϋψείς ή ψηλότερους αντιπάλους. Όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, μια και γράφουμε για Ελλάδα και για τα ελληνικά πλέι οφ, τον Ντάνστον και τον Χάντερ του Ολυμπιακού που θα είναι πιθανόν οι αντίπαλοί του στους τελικούς. Δεν αφήνει φάσεις, διεκδικεί πολλά ριμπάουντ, είναι αξιόπιστος στον τομέα αυτόν, αλλά όχι καλός μπλοκέρ ούτε κλέφτης. Παίζει άμυνα σώμα με σώμα και "ματσάρει" με πολλούς τύπους ψηλών.

Ρέιμαρ Μόργκαν: Ούτε Γκιστ ούτε Λάσμε. Ένας ψηλός "Σπαρτιάτης"

Όσοι τον έχουν δει κάνουν λόγο για ένα παίκτη που μπορεί να ταιριάξει τόσο με τον Φώτση όσο και τον Μαυροκεφαλίδη (αν αυτός κατέβει στο 4). Μαζί με τον Μπατίστα θα παίξουν μόνο σε συγκεκριμένα σχήματα, για λίγα λεπτά, και ανάλογα με τις επιταγές του προπονητικού επιτελείου του Παναθηναϊκού. Επαναλαμβάνουμε πως είναι κοντό 5άρι και όχι ένας νέος Γκιστ.

Χωρίς εμπειρίες

Αυτό που ουδείς γνωρίζει είναι αν α) θ' ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Παναθηναϊκού γιατί η Γκέτινγκεν δεν είναι συγκρίσιμο μέγεθος και β) πόσο γρήγορα μπορεί να προσαρμοστεί σ' ένα συγκεκριμένο περιβάλλον και στα plays του "τριφυλλιού". Αν πάντως οι γκαρντ του Παναθηναϊκού, και σε αυτό το σημείο θα παίξει κομβικό ρόλο ο Δημήτρης Διαμαντίδης (και πλέον ο Κούπερ), τον βάλουν στο παιχνίδι, είναι πολύ πιθανό η επιλογή να αποδειχθεί καλύτερη και από του βετεράνου Μάρτιν, δεδομένης της χρονικής στιγμής και της αγωνιστικής κατάστασής του.

Τα υπόλοιπα στο παρκέ...

Διαβάστε ακόμα:

Στην Αθήνα ο Κούπερ

Η Γκέτινγκεν ανακοίνωσε Μόργκαν στον Παναθηναϊκό

News 24/7

24MEDIA NETWORK