Τι θα αποδείξει ο Τζεντίλε στον Παναθηναϊκό

Ο Αλεσάντρο Τζεντίλε ήταν ανέκαθεν εγωιστής. Η Βίρτους Μπολόνια ήταν η πρώτη που τον έδιωξε, για αυτόν το λόγο. Πρόσφατα ακολούθησε η Μιλάνο, με τον 24χρονο να 'χει τη δυνατότητα να αποδείξει στον Παναθηναϊκό, αν ενδιαφέρεται να γίνει ο παίκτης που μπορεί. Γιατί μάλλον έπιασε πάτο.

Τι θα αποδείξει ο Τζεντίλε στον Παναθηναϊκό

Το πρωτάθλημα της σεζόν 2014-15 είχε χαθεί, όταν η Pallacanestro Olimpia Milano (εν συντομία Μιλάνο) αποφάσισε ότι πρέπει να αλλάξει προπονητή. Ο Λούκα Μπάνκι πλήρωσε έτσι τους καθημερινούς τσακωμούς που είχε με το αστέρι της ομάδας -αφού προηγουμένως το "πλήρωσε" και σε αποτελέσματα. Η διοίκηση, που λες, είχε συγκεντρώσει τα ονόματα των υποψηφίων και μετά... έγινε αυτό που θα διαβάσεις στη συνέχεια.

ΔΙΑΛΕΞΕ ΤΟΝ ΡΕΠΕΣΑ

O 22χρονος τότε (δεν είχε "κλείσει" καν τα 23) διεθνής σούτινγκ γκαρντ/σμολ φόργουορντ, είχε μόλις υπογράψει συμβόλαιο έως το 2018, με απολαβές 1.6 ευρώ το χρόνο, ώστε να μην πάει στην ΤΣΣΚΑ (που τον ήθελε και ένα χρόνο νωρίτερα και μάλιστα φερόταν να δίνει 1.3 εκατ. ευρώ για κάθε σεζόν τριετούς συμβολαίου) ή το ΝΒΑ (οι Ρόκετς τον είχαν επιλέξει ένα χρόνο νωρίτερα, στο Νο53).

Μια ημέρα λοιπόν, πήγε στο γραφείο του προέδρου Λίβιο Πρόλι, πήρε το τηλέφωνο του αφεντικού και κάλεσε τον Γιάσμιν Ρέπεσα, τον οποίον είχε προπονητή έξι μήνες στο Τρεβίζο, ως έφηβος. Αφού έκανε τις συστάσεις, έδωσε το ακουστικό στον Πρόλι για να τακτοποιήσει τα διαδικαστικά.

Κοντολογίς, οι Ιταλοί είχαν κάνει απόλυτο αφεντικό της ομάδας τον νεαρό παίκτη, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει, είχε λόγο και στις μεταγραφές. Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι αστικός μύθος, αν δεν μας τα έλεγαν περισσότεροι από ένας.

ΤΟΝ ΞΕΠΛΗΡΩΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΞΕΦΟΡΤΩΘΟΥΝ

Πώς από απόλυτος άρχοντας της πόλης έγινε... εξόριστος; Πώς από τη λατρεία που είχαν οι διοικούντες το σύλλογο προς τον Τζεντίλε, έφτασαν στο σημείο να του προκαταβάλουν φέτος από Δεκέμβρη μήνα ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ για να απαλλαγούν από εκείνον; Πολύ εύκολα. Όταν αποφασίζεις να δώσεις τα κλειδιά της πόλης σ' ένα παιδί συνήθως γίνεται κατάχρηση. Πολύ περισσότερο όταν αυτό το παιδί έχει και ταλέντο και ξαφνικά διαπιστώνει πως μπορεί να αποκτήσει ό,τι επιθύμησε ποτέ η ψυχή του... χωρίς καν να προσπαθεί.

Οι πληροφορίες από τη γείτονα αναφέρουν πως προέβη σε σειρά ατοπημάτων που τον εξέλιξαν από "καλύτερο prospect" σε "καρκίνο των αποδυτηρίων". Οι ίδιες πηγές επιμένουν πως ήταν κάποιοι παίκτες προτίμησαν να φύγουν από το Μιλάνο, από το να συνεχίσουν να είναι στην ίδια ομάδα με εκείνον. Ένας έφυγε γιατί ο Τζεντίλε είχε ενημερώσει πως δεν επιθυμεί... να του δοθεί ρόλος. Η αλήθεια είναι ότι βρήκε καλύτερη δουλειά -αν και τελευταία στάθηκε άτυχος με τραυματισμό.

Με απόλυτο ηγέτη τον Τζεντίλε (σε κάθε επίπεδο), η ομάδα του Τζόρτζιο Αρμάνι αποκλείστηκε πέρυσι με συνοπτικές διαδικασίες από την Euroleague, αποκλείστηκε και από το Eurocup, αλλά πήρε το νταμπλ στην Ιταλία -όπου δεν θα έλεγες ότι είχε τρομακτικό ανταγωνισμό.

Λίγα λεπτά μετά την επιστροφή στην κορυφή της γειτονικής μπότας, ο "Άλε" δήλωσε live στο Sky Sport πως "ήταν δύσκολη σεζόν και αυτό ενδεχομένως να ήταν το τελευταίο μου παιχνίδι με τη Μιλάνο". Εύλογα ο πρόεδρος, Λίβιο Πρόλι αισθάνθηκε... και κερατάς και δαρμένος. Σίγουρα αισθάνθηκε προδομένος από το δικό του παιδί (σημείωση: ο Πρόλι είχε προσλάβει τον Νάντο Τζεντίλε, ως υπεύθυνο στα τμήματα υποδομής, επειδή του το είχε ζητήσει ο Αλεσάντρο), που σε μια -ακόμα- έκρηξη εγωισμού πήρε όλη την προσοχή από την επιτυχία της ομάδας για να την εστιάσει πάνω του. Από εκείνο το λεπτό και έπειτα δεν είχαν καμία σχέση.

Άλλη πηγή θέλει τον Τζεντίλε να είχε ζητήσει την έξοδο του Μπρούνο Τσερέλα, ο οποίος όμως είχε φροντίσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να κερδίσει την εύνοια μελών του διοικητικού συμβουλίου -εκείνων που δεν ήθελαν πια ούτε να ακούν για τον Τζεντίλε. Πριν από την εκκίνηση της σεζόν, έγινε και η αποκαθήλωση (του πήραν το περιβραχιόνιο του αρχηγού και το έδωσαν στον Τσιντσιαρίνι), χωρίς να τον έχουν προειδοποιήσει. Τότε κατάλαβε πως... κάτι έχει αλλάξει και αποφάσισε να λήξει άλλη μια σχέση: αυτή με τον Ρέπεσα, κόουτς που εκείνος είχε επιλέξει.

Η αντίδραση του παρέπεμπε περισσότερο σε 3χρονο κακομαθημένο παιδί, όταν δεν παίρνει από τους γονείς του το δώρο που θέλει παρά σε επαγγελματία παίκτη. Ήταν αδιάφορος και εκτός, όχι μόνο κλίματος, αλλά... γενικά, έχοντας διαπιστώσει πως πια δεν παίζουν ΟΛΟΙ για εκείνον και ότι δεν είχε πια την πολυτέλεια να κάνει ό,τι γουστάρει, χωρίς συνέπειες. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 16 σουτ που έπαιρνε κατά μ.ο. πέρυσι, φέτος περιορίστηκε στα 9).

Για να το τερματίσει, σε συνέντευξη που έδωσε στον Άντριαν Βονιαρόφσκι (Yahoo! Sports) τόνισε ότι θα ήθελε να πάει στους Ρόκετς και κάπου εκεί γράφτηκε ο επίλογος. Οι υπεύθυνοι (Πρόλι και Ρέπεσα) έκριναν πως είχε έλθει η στιγμή να φύγει. Έμενε να βρουν το πού θα πάει, στην Ευρωλίγκα. Και τότε άρχισε το μεγάλο παζάρι.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΡΕΛΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ Ή BUY OUT

Κατ' αρχάς, επειδή ενδεχομένως να δημιουργήθηκε μια σύγχυση από αυτά που έχεις διαβάσει, να σου πω ότι οι απαιτήσεις του ήταν απειροελάχιστες (του τύπου των 10.000 ευρώ το μήνα), αφού είχε πάρει 1.6 εκατ. ευρώ από τη Μιλάνο. Θα μου πεις και τι γίνεται με τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου (2017-18); Οι πληροφορίες επιμένουν πως οι Ιταλοί θα ήθελαν να τον πουλήσουν κάπου, να πάρουν δηλαδή ένα κάποιο buy out, αλλά θα αισθανθούν το ίδιο ανακουφισμένοι, αν απλά βρει άλλη ομάδα να του καλύψει τις απαιτήσεις.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΥΝΑΤΟΣ

Ως παίκτης, ο Τζεντίλε είναι εξόχως δυνατός και μπορεί να παίξει άμυνα σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις (από "1" έως "4"). Είναι καλός στην άμυνα στην μπάλα. Όταν τώρα, δεν είναι η μπάλα στο... προσκήνιο έχει ένα θέμα. Είναι ασταμάτητος στο ντράιβ με το δεξί και πολύ καλός post up παίκτης, λόγω της φυσικής δύναμής του. Στοιχείο που τον έκανε αρεστό στο ΝΒΑ. Όταν θέλει, μπορεί να πασάρει και πάρα πολύ καλά. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που θέλει να κάνει συχνά, γιατί έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τον εγωισμό.

Ή ΜΑΖΙ ΤΟΥ Ή ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ

Η συμπεριφορά του στα αποδυτήρια ήταν ανέκαθεν προβληματική, με τους αυτόπτες μάρτυρες να εξηγούν ότι από μικρός ένιωθε ότι είχε να χωρίσει κάτι με όλους και πως στους αντιπάλους του συγκαταλέγονται και οι συμπαίκτες του. Δεν δέχθηκε ποτέ έστω να σκεφτεί πως δεν είναι το Νο1 στις ομάδες του και κάθε φορά που ένιωθε αμφισβήτηση, έκανε τα χειρότερα. Η Βίρτους Μπολόνια τον είχε διώξει από τα τμήματα υποδομής, πριν πάει στο Τρεβίζο που... πανηγύρισε την ημέρα που τον πούλησε στο Μιλάνο. Αντιλαμβάνεσαι πως όταν έχεις μάθει να ζεις έτσι, δύσκολα αλλάζεις... για διάστημα μεγαλύτερο των 1-2 μηνών. Εκτός και αν το θέλεις πάρα πολύ. Στον Παναθηναϊκό θα δείξει λοιπόν, τι θέλει, με την ημέρα που αναμένεται οριστική εξέλιξη, να είναι η αυριανή.

ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Οι πληροφορίες από την αλλοδαπή αναφέρουν πως ένας εκ των ανθρώπων που τον εκπροσωπούν αποτάθηκε και στον Ολυμπιακό, ο οποίος -όπως κάθε άλλη ομάδα με σύστημα και λογική- φοβήθηκε να πάρει το ρίσκο. Αυτό δηλαδή, δεν ίσχυσε μόνο με τους "ερυθρόλευκους" -το έζησαν και άλλες ομάδες της Ευρωλίγκας. Έμειναν λοιπόν, να τον θέλουν η Μπασκόνια και ο Παναθηναϊκός, με πηγή να επιμένει πως την πρώτη κίνηση προς τους "πράσινους" την έκανε ο πατέρας του.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΟΚΕΤΣ

Μια άλλη πληροφορία είναι πως όσο περνούσαν οι ημέρες και εκείνος δεν έβλεπε... φως, εκπρόσωπος του επικοινώνησε με τους Ρόκετς που έχουν τα δικαιώματα του στο ΝΒΑ. Φέρεται να πρότεινε να παίξει φέτος στη D-League, αν του δοθεί εγγυημένο συμβόλαιο για του χρόνου, με το μίνιμουμ των απολαβών. Οι "ρουκέτες" απάντησαν αρνητικά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK