Το κόστος του ρόστερ του Παναθηναϊκού

Σε μια μεταβατική σεζόν, με νέο προπονητή και παίκτες, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε μονάχα το κύπελλο. Η μείωση του μπάτζετ δεν ήταν μεγάλη, αφού χρήματα ξοδεύτηκαν αρκετά, στην τελική ευθεία ωστόσο ήταν εμφανές το έλλειμμα ποιότητας.

Το κόστος του ρόστερ του Παναθηναϊκού
Παναθηναϊκός ρόστερ INTIME SPORTS

Πόσο αλήθεια κόστισε το εφετινό ρόστερ του "τριφυλλιού";

Τη σεζόν που πέρασε ο Παναθηναϊκός εφάρμοσε ένα σφικτό οικονομικό πλάνο, εναρμονισμένο με την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Ένα πλάνο το οποίο σε συνδυασμό με την ελληνοποίηση που επιχειρήθηκε με νέα και ταλαντούχα παιδιά "έριξε" αρκετά το μπάτζετ για τα συμβόλαια των παικτών.

Ακόμη και υπό τις νέες συνθήκες πάντως η διοίκηση του "τριφυλλιού" ξόδεψε αρκετά στην προσπάθεια να κρατήσει το ρόστερ σ' ένα ανταγωνιστικό επίπεδο, ανεξάρτητα από το αν ορισμένες από τις επιλογές του περασμένου καλοκαιριού δεν "έβγαλαν τα λεφτά τους".

Από τα -κατά προσέγγιση- ποσά του ρεπορτάζ, προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι Έλληνες του Παναθηναϊκού είναι καλύτερα αμειβόμενοι από τους περισσότερους ξένους. Και όχι άδικα δεδομένης της προσφοράς ή των "ενσήμων" των μεν και των δε.

Οι ετήσιες αμοιβές των παικτών του Παναθηναϊκού

5. Βασίλης Χαραλαμπόπουλος

Ο νεαρός φόργουορντ είναι ο καλύτερα αμειβόμενος από τους U20 του ρόστερ. Οι "πράσινοι" πιστεύουν πολύ στο πλούσιο ταλέντο του, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει πει ότι με αυτόν αρχηγό ο Παναθηναϊκός θα πάρει ευρωπαϊκό, ως εκ τούτου τα περί τα 100.000 ευρώ μοιάζει λογικό ποσό.

Το κόστος του ρόστερ του Παναθηναϊκού
Χαραλαμπόπουλος Παναθηναϊκός INTIME SPORTS

6. Έι Τζέι Σλότερ

Ο Αμερικάνος σούτινγκ γκαρντ έκλεισε στον Παναθηναϊκό μ' ένα συμβόλαιο της τάξης των 300.000 δολαρίων. Οικονομική λύση με προοπτικές εξέλιξης που ήρθε από τη Γαλλία, μόνο που όταν χρειάστηκε να επωμιστεί περισσότερες ευθύνες δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις.

Το κόστος του ρόστερ του Παναθηναϊκού
Σλότερ Παναθηναϊκός INTIME SPORTS

7. Λευτέρης Μποχωρίδης

Ο αριστερόχειρας πλέι μέικερ θέλει να βαδίσει στα χνάρια του Δημήτρη Διαμαντίδη, αφού το αγωνιστικό στιλ τους μοιάζει αρκετά. Ακόμη όμως έχει δρόμο μπροστά του για να φτάσει τον αρχηγό του Παναθηναϊκού και ταυτόχρονα ν' αυξήσει τις 150.000 ευρώ που προβλέπονται από το συμβόλαιό του.

Το κόστος του ρόστερ του Παναθηναϊκού
Μποχωρίδης Παναθηναϊκός INTIME SPORTS

8. Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς

Ο πιο βελτιωμένος παίκτης του Παναθηναϊκού στη σεζόν, βρήκε χώρο και χρόνο. Ήδη άρχισε η απόσβεση των χρημάτων που του δίνουν οι "πράσινοι" για κάθε χρόνο συνεργασίας και είναι δεν είναι λίγα, γύρω στις 250.000 ευρώ.

Το κόστος του ρόστερ του Παναθηναϊκού
Γιάνκοβιτς Παναθηναϊκός INTIME SPORTS

9. Αντώνης Φώτσης

Ο υπαρχηγός του Παναθηναϊκού έχει κλείσει 10ετία με το "τριφύλλι" στο στήθος και αυτήν την προϋπηρεσία του εξαργυρώνει με τα σχεδόν 800.000 ευρώ που κερδίζει. Οι "πράσινοι" πληρώνουν και το γεγονός πως ο έμπειρος φόργουορντ αποτελεί το καλύτερη παράδειγμα για εκείνους που δουλεύουν, προοδεύουν και ανταμείβονται γι' αυτό.

Το κόστος του ρόστερ του Παναθηναϊκού
Φώτσης Παναθηναϊκός INTIME SPORTS

10. ΝτεΜάρκους Νέλσον

Ο Αμερικάνος πλέι μέικερ έχει συγκεκριμένες δυνατότητες, αλλά του ζητήθηκε να υπηρετήσει διαφορετικά πράγματα και δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί μετά και τον αρχικό τραυματισμό του. Στον πρώτο χρόνο του στον Παναθηναϊκό έλαβε περισσότερα από 400.000 δολάρια.

Το κόστος του ρόστερ του Παναθηναϊκού
INTIME SPORTS

11. Νίκος Παππάς

Σκόρερ ολκής ο 25χρονος γκαρντ, έπαιρνε λίγα έως ότου αποδείξει ότι μπορεί ν' αρπάξει την ευκαιρία που του δίδεται και αξίζει να βρίσκεται στον Παναθηναϊκό. Το προηγούμενο συμβόλαιο του προέβλεπε απολαβές της τάξεως των 150.000 ευρώ. Το νέο που υπέγραψε προ διμήνου με το "τριφύλλι" ήταν πολύ πιο γενναιόδωρο, αντάξιο της βελτίωσής του.

Το κόστος του ρόστερ του Παναθηναϊκού
INTIME SPORTS

12. Λουκάς Μαυροκεφαλίδης

Ο διεθνής φόργουορντ ήταν ένας άλλος παίκτης μετά τη φυγή του Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Ήταν ακριβώς ο παίκτης των 700-750.000 ευρώ που πληρώνεται για κάθε χρόνο συνεργασίας με το "τριφύλλι", αφού το κασέ του είχε ανέβει μετά το πέρασμά του από τη Ρωσία και το ταυτόχρονο ενδιαφέρον του Ολυμπιακού. Το συμβόλαιό του έληξε και η ανανέωσή του αποτελεί μία από τις προτεραιότητας της διοίκησης.

Το κόστος του ρόστερ του Παναθηναϊκού
INTIME SPORTS

13. Δημήτρης Διαμαντίδης

Μακράν του δεύτερου ο πιο ακριβοπληρωμένος του ρόστερ. Και δικαίως διότι χρόνια τώρα κουβαλάει το "τριφύλλι" στις πλάτες του κάνοντας πολύ καλύτερους τους συμπαίκτες του. Έπαιρνε 1,7 εκατ. ευρώ και, αν θέλει, η ανανέωση του συμβολαίου του θα είναι μια τυπική υπόθεση. Σίγουρα δεν θα εξαρτηθεί από τα χρήματα, αλλά το πλάνο.

Το κόστος του ρόστερ του Παναθηναϊκού
INTIME SPORTS

14. Τζέιμς Γκιστ

Όπως όλα δείχνουν στον Αμερικάνο φόργουορντ θα δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία μετά το παράπτωμά του που κόστισε ακριβά στον Παναθηναϊκό. Θα βρίσκεται πάντως υπό διαρκή επιτήρηση, διότι τα 800.000 δολάρια που λαμβάνει ως ετήσια αμοιβή δεν είναι καθόλου λίγα.

Το κόστος του ρόστερ του Παναθηναϊκού
INTIME SPORTS

15. Εστέμπαν Μπατίστα

Ο Ουρουγουανός σέντερ ήταν σίγουρα φιλότιμος. Με καλές και καλές στιγμές, δεν μπόρεσε λόγω τραυματισμού να βοηθήσει στο φινάλε της σεζόν. Περισσότερα από 500.000 δολάρια ήταν τα χρήματα που έλαβε για τον πρώτο χρόνο παρουσίας του στον Παναθηναϊκό.

Το κόστος του ρόστερ του Παναθηναϊκού
INTIME SPORTS

18. Γιάνις Μπλουμς

Ο Λετονός σουτέρ ήρθε ως λύση ανάγκης για ένα μήνα και με τις εμφανίσεις του στο ξεκίνημα κέρδισε συμβόλαιο 1,5 χρόνου έναντι 150.000 ευρώ ετησίως. Στην πορεία άρχισαν οι δεύτερες σκέψεις, αν άξιζε δηλαδή να παραμείνει, αφού "έτρωγε" χρόνο από τους μικρούς χωρίς να προσφέρει όσα αρχικά.

Το κόστος του ρόστερ του Παναθηναϊκού
INTIME SPORTS

21. Ντι Τζέι Κούπερ

Αποκτήθηκε ως αντικαταστάτης του τραυματία Παππά για να βοηθήσει περισσότερο οργανωτικά. Για το μικρό διάστημα που έμεινε στον Παναθηναϊκό έλαβε 40.000 δολάρια.

Το κόστος του ρόστερ του Παναθηναϊκού
INTIME SPORTS

32. Ρέιμαρ Μόργκαν

Ο αντι-Γκιστ δεν ήταν ο παίκτης που θα ενταχθεί σε μια ομάδα στο φινάλε της σεζόν και θα κάνει όσα ο προκάτοχός του. Ο Αμερικάνος ψηλός Δεν προσαρμόστηκε, ήταν εκτός πνεύματος και τα 35.000 ευρώ που του προσφέρθηκαν πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων.

Το κόστος του ρόστερ του Παναθηναϊκού
INTIME SPORTS

*Τα συμβόλαια του Τζούλιαν Ράιτ και των Αντώνη Κόνιαρη, Γιώργου Διαμαντάκου, Μιχάλη Λούντζη και Γιώργου Παπαγιάννη δεν ήταν τέτοια που να επηρεάζουν τόσο πολύ το συνολικό προϋπολογισμό.

Σύνολο: Μια απλή πρόσθεση των παραπάνω ποσών, που αποτελούν προϊόν ρεπορτάζ, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το μπάτζετ του Παναθηναϊκού για τα συμβόλαια των παικτών ξεπέρασε τα 6 εκατομμύρια ευρώ, απόδειξη της επιλογής της διοίκησης της ΚΑΕ να φτιάξει ένα σύνολο με σχετική ποιότητα. Με αυτά τα χρήματα και ξέχωρα από εκείνα που έπαιρνε το προπονητικό τιμ, δημιουργήθηκε μια ομάδα που έφτασε να διεκδικεί την είσοδό της στο Final-4 της Ευρωλίγκας και προκρίθηκε εύκολα στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος. Υπήρξε ωστόσο έλλειμμα ποιότητας όταν έπρεπε να γίνει υπέρβαση και ίσως χρειάζεται να επενδυθούν περισσότερα χρήματα ή να γίνουν πιο ορθές επιλογές (σε σταφ ή υλικό) για να επιστρέψει ο Παναθηναϊκός στο δρόμο των επιτυχιών.

Διαβάστε ακόμη:

Πόσο αξίζει ο πρωταθλητής Ολυμπιακός

News 24/7

24MEDIA NETWORK