Ο Πέτζα Στογιάκοβιτς του ΠΑΟΚ

Ο Πέτζα Στογιάκοβιτς ανδρώθηκε στον ΠΑΟΚ, έχει μείνει αξέχαστο το τρίποντο με το οποίο "σκότωσε" τον Ολυμπιακό ενώ μέσω του "Δικεφάλου" μετακόμισε στο ΝΒΑ. Θυμηθείτε την πορεία του, με αφορμή τα σημερινά (9/6) γενέθλιά του.

Ο Πέτζα Στογιάκοβιτς του ΠΑΟΚ

Στον ΠΑΟΚ έχουν αγωνιστεί πολλοί μεγάλοι παίκτες και ένας από αυτούς σίγουρα ήταν ο Πέτζα Στογιάκοβιτς.

Ο τελευταίος σήμερα (9/6) κλείνει τα 39 του χρόνια και με αφορμή τα γενέθλιά του, ας κάνουμε ένα flashback στις στιγμές που αφορούν τον ίδιο και τον ΠΑΟΚ τον οποίο ο πρώην καλαθοσφαιριστής βοήθησε πολύ αλλά και βοηθήθηκε αφού μέσω του "Δικεφάλου" είχε την ευκαιρία να "φανεί" για τα καλά και στην συνέχεια να παίξει στο ΝΒΑ.

Στον ΠΑΟΚ με εισήγηση Ιβκοβιτς

Μετά από εισήγηση του Ντούσαν Ιβκοβιτς, το καλοκαίρι του 1993 αποκτήθηκε ο Στογιάκοβιτς ο οποίος προηγουμένως είχε... αρέσει στον Ερυθρό Αστέρα. Μάλιστα είχε προωθηθεί στην "πρώτη" του ομάδα απο μικρός ενώ ανακηρύχθηκε ο κορυφαίος έφηβος της Σερβίας. Στον ΠΑΟΚ από νωρίς μπήκε στα... βαθιά δεδομένου πως στα 17 του έπαιξε στην Ευρωλίγκα την σεζόν 1994-95.

Πάντως τα είχε πάει πολύ καλά καθώς είχε 10 πόντους μέσο όρο και ήταν τέταρτος στο σύνολο πόντων ανάμεσα στους παίκτες του "Δικεφάλου" πίσω από τους Σάβιτς, Πρέλεβιτς και Γαλακτερό. Η αρχή του, λοιπόν, στον ΠΑΟΚ ήταν θετικότατη.

ΔΟΥΛΕΥΤΑΡΑΣ ΚΑΙ ΗΓΕΤΗΣ

Ο ίδιος γενικώς δούλευε πολύ στις προπονήσεις, μάλιστα πολλές φορές μετά το τέλος αυτών παρέμενε στο γήπεδο για να κάνει κάποια έξτρα σουτ για να βελτιωθεί και την αγωνιστική χρονιά 1995-96 ήταν ο δεύτερος σκόρερ του ΠΑΟΚ (με 19,1 πόντους μέσο όρο) μετά τον Πρέλεβιτς στην διοργάνωση του Ευρωπαικού Κυπέλλου. Εκεί όπου ο "Δικέφαλος" έφτασε στον τελικό αλλά έχασε από την Ταουγκρές με 88-81 (ο Στογιάκοβιτς είχε πετύχει 20 πόντους σε εκείνο το ματς). Το 1995 έπαιξε και στο ελληνικό πρωτάθλημα έχοντας βγάλει πρώτα ελληνικό διαβατήριο με το όνομα "Κίνης".

Ο Στογιάκοβιτς είχε έρθει στον "Δικέφαλο" μαζί με άλλους δύο παίκτες, τους Ρέλιτς και Νεστέροβιτς αλλά αρχικά δεν υπήρχε δικαίωμα συμμετοχής και από τους τρεις ο Πέτζα ήταν αυτός που τελικά μπόρεσε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του στον ΠΑΟΚ αφού ξεπεράστηκαν τα "αγκάθια" για να δοθεί άδεια και να παίξει στην Ελλάδα. Στο πρωτάθλημα της σεζόν 1995-96 ο Στογιάκοβιτς ήταν ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας πίσω από τον Πρέλεβιτς ο οποίος το 1996 αποχαιρέτησε τον "Δικέφαλο" καθώς συνέχισε την καριέρα του στην Μπάκλερ Μπολόνια. Ετσι ο Πέτζα ανέλαβε ρόλο ηγέτη στον ΠΑΟΚ.

Ο Πέτζα Στογιάκοβιτς του ΠΑΟΚ

Ντραφτ και τραυματισμοί

Την σεζόν 1996-97 επιλέχτηκε στο νούμερο 14 του ντραφτ του ΝΒΑ από τουςΣακραμέντο Κινγκς, ωστόσο είχε και ατυχίες με τραυματισμούς. Στον εκτός έδρας αγώνα (για το Κόρατς) με την Μπενετόν στις 22 Ιανουαρίου του 1997 τραυματίστηκε (να σημειωθεί πως στο εντός έδρας παιχνίδι με τους Ιταλούς είχε πετύχει 31 πόντους) και χρειάστηκε να μείνει αρκετό καιρό στα "πιτς".

Επέστρεψε στα ματς στις 8 Μαρτίου 1997 στον αγώνα με τον Περιστέρι αλλά ήταν άτυχος γιατί τραυματίστηκε ξανά και υπέστη διπλό συντριπτικό κάταγμα κνήμης και περόνης. Μήπως έπρεπε να υπάρχει καλύτερη διαχείριση στο θέμα του τραυματισμού του; Τον Μάρτιο του 1997 ο Στογιάκοβιτς έλεγε στο περιοδικό "Τρίποντο" για το συγκεκριμένο ζήτημα:

"Δεν ξέρω τι να πω. Το μόνο που ξέρω είναι ότι πονούσα και τους το είπα. Ομως με καθησύχασαν λέγοντάς μου ότι αυτοί οι πόνοι είναι φυσιολογικοί. Δεν είμαι γιατρός για να ξέρω. Επεισα κι εγώ τον εαυτό μου ότι για να μου το λένε, έτσι θα είναι. Θα γυρίσω. Και θα γυρίσω πιο καλός, πιο γερός από πριν...".

Το τρίποντο που "έστειλε" τον ΠΑΟΚ στον τελικό και το ΝΒΑ

Τελικά το είπε και το έκανε... Ο Πέτζα γύρισε δυνατός και γερός μετά τον τραυματισμό του και είχε εξαιρετική παρουσία την σεζόν 1997-98. Στην Ευρωλίγκα διέθετε τον μεγαλύτερο μέσο όρο σκοραρίσματος πετυχαίνοντας 20,9 πόντους ανά ματς ενώ στην Ελλάδα έμεινε αξέχαστη η στιγμή που "σκότωσε" τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ στα ημιτελικά της Α1. Ηταν 55-55 το σκορ όταν ο ίδιος πήρε την μπάλα και με τρίποντο "έγραψε" το 55-58 με αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ να προκριθεί στον τελικό του πρωταθλήματος (ήταν ο τρίτος σκόρερ στην Α1 ο Στογιάκοβιτς εκείνη την αγωνιστική περίοδο).

Ο Πέτζα Στογιάκοβιτς του ΠΑΟΚ

Φυσικά τα όσα έκανε εκείνη την σεζόν δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα από τους Σακραμέντο Κίνγκς. Από το 1998 μετακόμισε σε αυτούς (ήταν εκεί ως το 2006) ενώ στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου αγωνίστηκε ακόμη στους Πέισερς, Χόρνετς, Ράπτορς και Μάβερικς με τους οποίους αναδείχθηκε πρωταθλητής του ΝΒΑ το 2011.

Η προοπτική ενασχόλησής του με τον ΠΑΟΚ

Τα πράγματα μετά την αποχώρηση του Στογιάκοβιτς δεν ήταν καθόλου εύκολα αφού ο ΠΑΟΚ είχε χάσει έναν ποιοτικό παίκτη. Οσο έλειπε από τον "Δικέφαλο", υπήρχαν δύο σκέψεις... Το αν θα επιστρέψει στην ομάδα προς το τέλος της καριέρας του και αν θα ασχοληθεί κάποια στιγμή με τους "ασπρόμαυρους".

Για το πρώτο "κυκλοφόρησαν" διάφορα σενάρια τα οποία δεν επιβεβαιώθηκαν σχετικά με την πιθανότητα ο Πέτζα να έπαιζε με τον ΠΑΟΚ στα προκριματικά της Ευρωλίγκας το 2011 ενώ για το δεύτερο (την προπτική ενασχόλησής του με τον "Δικέφαλο") ο Στογιάκοβιτς είχε πει τον Φλεβάρη του 2006 στο περιοδικό "Αll Star Basket": " Το ότι αγαπώ τον ΠΑΟΚ και με ενδιαφέρει είναι δεδομένο αλλά όσο εγώ παίζω και ασχολούμαι με το μπάσκετ σαν παίκτης, δεν έχω χρόνο και κίνητρο να κάνω κάτι άλλο που να έχει σχέση με τον ΠΑΟΚ.

Αν το έκανα, θα ήθελα να αφιερωθώ εκεί και μετά την καριέρα μου όσο μπορώ, να έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο. Γιατί ο ΠΑΟΚ για μένα είναι κάτι πολύ σοβαρό και εφόσον πάρω την απόφαση να ασχοληθώ, θα το κάνω με όλη μου την ψυχή, επαγγελματικά, με προσοχή και όχι στην τύχη. Θέλει χρόνο, λοιπόν, τον οποίο δεν έχω και δεν μπορώ να διαθέσω τώρα.

Και τώρα δεν έχω ούτε χρόνο, ούτε θέληση, ούτε όμως και κίνητρο για κάτι τέτοιο. Αλλά όταν πια θα φτάσω με το καλό στα 35, νομίζω θα είναι μια καλή στιγμή για να σταματήσω μετά από τόσα χρόνια που θα έχω ως παίκτης. Μετά βλέπουμε. Σίγουρα θα κάνω κάτι, αλλά σκέφτομαι ότι πρώτα θα χρειαστώ μια... άδεια για έναν χρόνο. Να ηρεμήσω και μετά...".

"ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ..."

Για κάποιους οπαδούς του ΠΑΟΚ, ο Στογιάκοβιτς... έπρεπε να βοηθήσει οικονομικά την ομάδα μετά το τέλος της καριέρας του το 2011 (φυσικά στην ΚΑΕ θα τον ήθελαν δίπλα τους αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα πίεζαν γι' αυτό) γιατί αναδείχτηκε στον "Δικέφαλο", για άλλους πάλι φίλους των "ασπρόμαυρων" δεν ήταν αναγκασμένος να το κάνει αυτό (να προσφέρει οικονομικά δηλαδή) και απλά στέκονταν στην μεγάλη αγωνιστική προσφορά του στην ομάδα.

Τι είχε αναφέρει ο Πέτζα το 2006 για τα λεφτά που "έβγαλε" παίζοντας στο ΝΒΑ και για το σενάριο -μελλοντικά- να συνεισφέρει οικονομικά στον ΠΑΟΚ; "Eγώ νομίζω ότι υπάρχουν κι άλλοι που έχουν λεφτά. Δεν είμαι μόνο εγώ και η αλήθεια είναι ότι αυτά που έχω εγώ, μπροστά στην δική τους δύναμη δεν είναι τίποτα. Υπάρχουν άτομα στη Θεσσαλονίκη που έχουν πιο μεγάλη οικονομική άνεση και είναι πιο λογικό να ασχοληθούν με τον ΠΑΟΚ από ότι ένας παίκτης που έβγαλε κάποια χρήματα από το μπάσκετ και τώρα πρέπει να ρισκάρει ξανά. Στο μπάσκετ γίνεσαι τυχερός μια φορά. Δεύτερη φορά δεν υπάρχει...".

News 24/7

24MEDIA NETWORK