Σφαιρόπουλος: "Μέτρησε η προσωπικότητα των παικτών"

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μίλησε για τη μεγάλη νίκη πρόκριση του Ολυμπιακού κόντρα στην Μπαρτσελόνα και υποστήριξε πως μέτρησε η προσωπικότητα των παικτών του, ενώ αναφέρθηκε στον Σπανούλη και στο νικητήριο καλάθι του Πρίντεζη.

Σφαιρόπουλος: "Μέτρησε η προσωπικότητα των παικτών"
INTIME SPORTS

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο GOAL:

Για την επιστροφή του στον Ολυμπιακό: "Το τι έχει γίνει στο παρελθόν δεν χρειάζεται να το αναφέρουμε. Θεωρώ πως τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή για εμένα και απ΄ ό,τι αποδεικνύεται και για την ομάδα. Για εμένα ήταν σίγουρα, πάντως... Ήταν πολύ καλό το ότι είχα την προηγούμενη θητεία μου στον Ολυμπιακό για τρία χρόνια και ήξερα τους κύριους Αγγελόπουλους, ήξερα τους περισσότερους ανθρώπους που από τότε ήταν στην ομάδα και γενικά ήξερα πως είναι η ομάδα. Ότι είναι μια ομάδα υψηλού επιπέδου που πάντα πρέπει να κερδίζει. Που θέλει να παίρνει τίτλους. Και όλα αυτά για εμένα ήταν το ιδανικό, γιατί και εγώ ο ίδιος είμαι ανταγωνιστικός και θέλω πάντα να είμαι σε ομάδα που έχει υψηλές βλέψεις και βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο".

Για τη δουλειά που έχει κάνει από τη στιγμή που ανέλαβε: "Πριν έρθω έβλεπα πως η ομάδα έχει πολύ δυνατό υλικό. Αυτό που χρειαζόταν ήταν ένας προσανατολισμός. Όταν όλοι μπήκαν προς μια κατεύθυνση, η ομάδα άρχισε να προχωράει. Αυτό άλλαξα όσον αφορά στο σκεπτικό. Όσον αφορά στην αγωνιστική της ταυτότητα προσπάθησα να την κάνω πιο αμυντικογενή. Και τα έχουμε καταφέρει, καθώς έχουμε την καλύτερη άμυνα στην Euroleague. Από 'κει και πέρα, στη σχέση μου με τους παίκτες το πρώτο που έκανα ήταν να τους δείξω την εμπιστοσύνη μου. Το δεύτερο είναι η διάθεσή μου να είμαι δίκαιος μαζί τους. Μπορεί να κάνω λάθη, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως πάντα προσπαθώ να είμαι δίκαιος στις αποφάσεις μου. Επίσης τους λέω πάντα την αλήθεια όσο σκληρή και αν είναι αυτή. Και ασφαλώς είμαι αυστηρός κριτής τους, αλλά και εκείνος που θα τους επαινέσει όταν κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. Με λίγα λόγια προσπαθώ και είμαι ο εαυτός μου κρατώντας πάντα τις αρχές μου. Ευελπιστώ πως οι παίκτες, ειδικά οι νεότεροι, θα συνεχίσουν να πορεύονται με αυτές τις αρχές. Γιατί δεν είναι μόνο το μπάσκετ στη ζωή. Παρότι η ομάδα είναι άκρως επαγγελματική και σε πολύ υψηλό επίπεδο μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε σχέσεις και καταστάσεις και για τη μετέπειτα ζωή. Προσπάθησα και να τους ηρεμήσω, επειδή είδα ότι είχαν πίεση και στρες και ταυτόχρονα να τους αφυπνίσω για να παίξουν με περισσότερη ψυχή και πάθος".

Για την παρουσία του κόσμου στο ΣΕΦ: "Ο κόσμος ήταν συγκλονιστικός... Τον έχω ζήσει και στην προηγούμενη θητεία μου σε μεγάλες νίκες, αλλά αυτό που ζήσαμε στον τέταρτο προημιτελικό ήταν συγκλονιστικό. Μας βοήθησε πάρα πολύ με την πίεση που άσκησε με τη φωνή του... Και εμάς ανέβασε ψυχολογικά και η Μπαρτσελόνα πιέστηκε. Είναι μεγάλη χαρά να βλέπουμε τον κόσμο να εκστασιάζεται με τέτοια αποτελέσματα και θέλουμε να του δίνουμε πάντα τέτοιες χαρές. Οι φίλαθλοι πρέπει να στηρίζουν την ομάδα, όπως κάνουν μέχρι τώρα. Και στις χαρές αλλά και στα δύσκολα, γιατί πάντα μια ομάδα περνάει κρίσεις... Η ομάδα είναι πάνω από όλους... Όλοι προσπαθούν για το καλύτερο. Καμιά φορά χρειάζεσαι και την τύχη, που μερικές φορές σου γυρίζει την πλάτη... Εγώ θεωρώ πως τη δεδομένη στιγμή είναι πολύ σημαντικό το ότι είμαστε όλοι μαζί, η διοίκηση, οι παίκτες, οι φίλαθλοι και μαζί μπορούμε να κάνουμε μια πολύ δυνατή ομάδα, και αυτό εύχομαι για τον Ολυμπιακό".

Για το τι έκρινε την τελευταία φάση του αγώνα: "Σε αυτές τις καταστάσεις το πρώτο που μετρά είναι η προσωπικότητα των παικτών. Έτσι το βλέπω εγώ. Ο προπονητής καθορίζει το πώς θα ξεκινήσει το play και ποιοι παίκτες θα είναι στο παρκέ... Εμείς επιλέξαμε το κοντό σχήμα και αυτό έπιασε... Αλλά αν οι παίκτες δεν έχουν προσωπικότητα, δεν θα υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο Σπανούλης έκανε πάσα στον Σλούκα ανάμεσα σε δύο αμυντικούς, ο Σλούκας είδε μπροστά του αμυντικό, γύρισε, έκανε έξτρα πάσα στον Πρίντεζη που ήταν μόνος του και το έβαλε χωρίς να σκεφτεί ότι είχε 0/5. Αν το σκεφτόταν, ίσως να μην το έβαζε... Έτσι είναι είναι το μπάσκετ... Η συνεργασία των παικτών ήταν υποδειγματική. Άρα, είναι οι παίκτες που κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν... Και θεωρώ πως αξίζουν τα ίδια συγχαρητήρια και στους παίκτες που το δημιούργησαν και σε εκείνον που το έβαλε".

Για τους τελικούς με τον Παναθηναϊκό: "Πριν από τον Παναθηναϊκό έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον Πανιώνιο. Μετά από αυτό θα κοιτάξουμε τον Παναθηναϊκό. Όταν παίζεις σε μία καυτή έδρα, θα πρέπει να έχεις μεγάλο βαθμό συγκέντρωσης. Εμείς έχουμε δείξει πως μπορούμε να είμαστε συγκεντρωμένοι και ξέρουμε πώς να το κάνουμε... Απλώς, πρέπει να το κάνουμε ακόμη μια φορά".

Για το Βασίλη Σπανούλη: "Ο Σπανούλης είναι υπόδειγμα αθλητή. Ένας παίκτης που σαν εκείνον δεν βγαίνουν εύκολα. Ένας παίκτης ηγέτης με τη σωστή νοοτροπία και με τη σωστή φιλοσοφία ζωής. Πέρα από τα αγωνιστικά του ηγετικά προσόντα, έχει και ηγετικά προσόντα ως προσωπικότητα. Αυτό ακριβώς τον κάνει τόσο μεγάλο αθλητή και άνθρωπο. Κοντά του έχουν μεγαλώσει και τα νέα παιδιά του ολυμπιακού που έχουν αυτόν τον χαρακτήρα και και κάνουν την αγωνιστική τους προσπάθεια με τόσο ζήλο όλα αυτά τα χρόνια. Είναι χαρά που συνεργάζομαι με το Βασίλη, αλλά και με τα άλλα παιδιά. Πραγματικά τους έχω όλους σαν παιδιά μου. Πρίντεζης, Μάντζαρης, Σλούκας έχουν ήδη πάρει πρωταθλήματα Ευρώπης και είναι παίκτες υψηλού επιπέδου. Είμαι πολύ τυχερός που έχω τέτοιους παίκτες στη διάθεσή μου. Δεν είναι εύκολο να βρεις τόσο καλούς παίκτες όλους μαζί με τόσες παραστάσεις και τόσες εμπειρίες σε τόσο μικρή ηλικία. Είναι ένα πλεονέκτημα αυτό. Επίσης, έχουν βοηθήσει όλοι ανεξαιρέτως. Και ο Κατσίβελης, ο Καββαδάς, ο Αγραβάνης, ο Παπαπέτρου, ο Χριστοδούλου. Είναι παιδιά που ανδρώνονται μέσα από την ομάδα. Παίρνουν παραστάσεις και ενώ είναι από διαφορετικές γενιές μπαίνουν στην ίδια πορεία πλεύσης και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη συνέχεια της ομάδας. Όλοι πρέπει να μπουν κάτω από τη σκέπη της ομάδας για να φτάσουν και οι νεότεροι τα επιτεύγματα των παλαιότερων. Το ότι όλοι παίζουν καλά είναι πολύ σημαντικό. Και αυτά που λέω για εκείνους τα εννοώ, τους εμπιστεύομαι και τους πιστεύω. Και πολλές φορές είμαι αυστηρός μαζί τους, επειδή τους πιστεύω. Η αυστηρότητα δείχνει ότι περιμένουν από κάποιον να κάνει πράγματα. Επειδή τον πιστεύεις".

News 24/7

24MEDIA NETWORK